סיכומי השנה הפוליטית, בעיקר לפי הסקרים האחרונים, מאכזבים מבחינת שר האוצר יאיר לפיד ומפלגתו יש עתיד. שנה אחרי ההצלחה הכבירה, 19 מנדטים בכנסת, והציבור לא מחזיר לו אהבה. מי שהבטיח שהוא רץ למרחקים ארוכים ולא הולך להתייאש גם אם הציבור לא יחזיר לו חיבה, אמור לנער מעליו את הנתונים האלה במשיכת כתף ולהמשיך הלאה. הוא הבטיח לציבור שתוך שנה וחצי (מאז העברת התקציב ביולי 2013) הכל יהיה יותר טוב. המצב ישתפר, הוא אמר. בטוח.
בינואר 2015 ניתן יהיה להתכנס לסקר האמיתי, הביצועי של לפיד. עד אז נסתפק בסקרי אווירה המעידים שלמצוא חן בעיני הבוחרים במהלכו של קמפיין זה עניין אחד, אך להפוך את התיק הממשלתי השנוא ביותר בישראל לנכס פוליטי, זה כבר עסק מסובך בהרבה.
השאלה תהיה לא רק האם מצבו של מעמד הביניים, שעבורו לקח לפיד את משרד האוצר, ישתפר או יחמיר. ולא רק האם משבר הנדל”ן יימשך. או האם יהיה שינוי ביוקר המחיה בישראל. גם האם לפיד קשוב לעניים של מדינת ישראל, הזועבי’ס ביניהם. חלק עצום משכבת העוני בחברה הישראלית הם אותם הבוחרים המיוצגים בין השאר על ידי חברת הכנסת חנין זועבי אותה בחר לפיד להעליב ראשונה שנה שעברה.
כיוונים ברורים של ההעדפות המפלגתיות של יש עתיד אפשר להבין מתוך המהלכים הפוליטיים של לפיד. העניים בישראל לא בראש מעייניו. הוא מעדיף קריצות לבעלי ההון. אחרת כיצד ניתן להבין את ההתנגדות של יש עתיד להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת כשלי הרגולטורים בפרשת אי.די.בי? ממה הוא חושש? מאי הנעימות הגדולה כלפי הבנקאים של ישראל?
גם הערבים, עם או בלי קשר לעוני, לא מטרידים את מנוחתו. בחלוף שנה, הדי אותה העלבה לזועבי’ס לא שככו והשבוע סיפרו לי שלפיד מתחרט, חרטה עמוקה אמיתית על אותה אמירה פוגענית. לו רק יכול היה לקחת את הדברים בחזרה. אבל לפיד מוביל בנחרצות את העלאת אחוז החסימה בכנסת, כשהוא מבין שהמהלך עלול לפגוע קשות בייצוג המיעוטים בכנסת ישראל. החרטה שלו היא מן השפה לחוץ. היא לא באה לידי ביטוי בפוליטיקה היומית שלו.
לפיד מנסה בשבועות האחרונים למנף מעט מעמד פוליטי מחוץ לתחום הכלכלי-חברתי. הנה, מאמץ אדיר עם קמפיין השילוט בצמתים בנוגע למחויבות מפלגתו והוא לתהליך השלום. “נפרדים לשלום. נפרדים מן הפלסטינים” כונה המהלך. אך למעט חברי הכנסת של הסיעה וקומץ תומכי מפלגה שיצא לשטח, לא עורר הקמפיין ֿהד ציבורי. מעבר לססמה שגיבשו פרסומאים, והוצאות כספיות על שלטים ועל חולצות, אין סביב המהלך אווירה של אותנטיות. חלק מחברי מפלגתו (ח”כ תמנו שטה וח”כ ליפמן) אפילו חברים בשדולת ארץ ישראל השלמה בראשות ח”כ לוין. איך הם יפרדו מן הפלסטינים ?
מי שבוחר להיות מפלגת אמצע: המדברת למעמד ביניים, העושה שלטים במקום שלום, ושמפנה גב לאוכלוסיית המיעוטים הגדולה בישראל, יקבל מן הבוחר תעודת ביצועים ממוצעת עם ציון בקושי עובר בסוף השנה.
תודה על הפוסט טלי .
אכן , ירידת כוחו של לפיד / יש עתיד , ענין מרכזי ביותר לענות בו ( טכנית ומהותית ) . אתמול גם הגבתי על כך קצרות ( פוסט הסקרים המקדימים מפוקפקים משהו על דעת הרוב ) .
תני לי רק להאיר לך הענין מעוד נקודת מבט וזוית קצת סבוכה , אבל חשובה להדהים :
המחאה החברתית , הדרישה לצדק חברתי , לא היו ממש לצדק חברתי . אמנם גרונם של המחאיסטים ניחר : ” העם רוצה צדק חברתי …” אבל , זה מן הפה לחוץ , קתרזיס מובהק , לא דרישה של ממש . למה ?
אנחנו חב’ שפע , חב’ צריכה מערבית מובהקת . אף אחד לא רוצה להסתפק באמת במה שיש . כולם בסופו של דבר רוצים עוד ועוד . לאף אחד לא מספיק באמת . נניח אדם מרוויח אפילו בצורה משמעותית מעל השכר מינימום , האם זה יספיק באמת ובתמים ? האם אדם לא היה רוצה להחליף הרכב לחדש , כל 4 שנים נניח ? האם מישהו יהיה מוכן להסתפק בסלולרי דור ראשון ( למה לא , כל הפונקציות החשובות שם הרי ….. ) ? האם לא תרצה דירת 4 חדרים , 5 חדרים , ולכל ילד חדר ?
אף אחד לא יכול להסתפק באמת במה שיש !! זהו טבע הדברים !! וטבע הדברים לא מעיד על חזירות בהכרח , אלא הרגל לחיים נוחים באופן מיטבי ומקסימלי , או דרישה או התמכרות לסיפוקים חומריים ומידיים .
עם הטבע הזה , המוחים לא רוצים באמת צדק חברתי . כי כפי שאת מבינה , ואין צורך להפליג בדבר . זה לא תואם צדק חברתי , אלא משהו אחר !! אז מהו הדבר שיצאו נגדו במחאה ( ועד היום לכאורה ) :
למעשה , מסתבר , שפוליטיקה נקיה , זה הענין העיקרי . פוליטיקה נקיה ויוקר מחיה . אילו הסוגיות החשובות באמת בסוף ( ולכולם ) . ולכן , לפיד גרף הקופה , ובגדול , ולא שלי יחימוביץ דווקא ( דיברנו על צדק חברתי ) . הוא סימבל : שיוויון בנטל , פוליטיקה אחרת נקיה , ניתוק הון – שלטון , ופעולה אמיתית למען מעמד הביניים העובד ( משמע למעשה , קפיטליזם רך , ורמת חיים , אמרנו כבר …..) .
עכשיו , הקושיה חוזרת לסוגיה : שהרי לפיד עשה בשביל ניקיון ושיוויון בנטל , הרבה יותר מכל מי שעשה עד היום ( לטעמי לפחות ) , אז מה קרה ? איך התהפך הגלגל משהו ?
משאבי וזמני כלו , אולי אחזור ……
תודה
לפיד בעצם מקבל בסקרים כמות מנדטים דומה לזו שקיבל בסקרים לפני הבחירות האחרונות.
זה לא אומר כלום חוץ מהעובדה שהאמינות של סקרי דעת קהל בישראל במיוחד בנושאים פוליטיים היא גבולית מאד.
בניגוד לחרדים או ערבים שניתן לתקן את טעויות הדגימה בקלות יחסית קהל המצביעים של לפיד קצת יותר חמקמק.
מינה צמח. הסוקרת האמינה שהייתה הכי קרובה לתוצאות האמת גם בסקרים שלפני הבחירות ובם במדגם של מוצאי הבחירות , נתנה בסקר האחרון ללפיד 14 מנדטים.
כך שהתמונה מבחינת לפיד אינה חד משמעית.
המצחיק יהיה שבסופו של דבר לפיד עצמו לא יכנס לכנסת הבאה בשל אחוז הסימה שהוא עצמו מעלה עכשיו… 😉
הבעיה עם שינוי שיטת הממשל שמוצע ע”י יש עתיד היא שהיא חלקית בלבד ולכן עושה יותר נזק מאשר תועלת. העלאת אחוז החסימה הייתה מוצלחת אם הייתה משולבת עם בחירות אזוריות כך שמיעוטים לא ייפגעו אלא יועצמו. זה היה מגדיל את הייצוגיות לצד חיזוק המשילות.