“זה ירי בתוך הנגמ”ש” אמרה יו”ר האופוזיציה לכ 80 פעילים שהתכנסו במוצאי שבת האחרון בביתה כדי לתכנן את מועד הבחירות לראשות המפלגה. “לא שאני אוהבת את המונח הזה” הוסיפה ולאנשים שנכחו במקום. המונח, למי שלא זוכר, היה בשימוש תכוף של השר נפתלי בנט במהלך הבחירות האחרונות, בנוגע ליחס לו זכה מראש הממשלה בנימין נתניהו. לשומעיה של יחימוביץ’ היה ברור שהיא מתכוונת ליחס לו היא זוכה מחברי סיעתה שמאיימים כיום על מקומה בצמרת: ח”כ יצחק (בוז’י) הרצוג, אראל מרגלית ואיתן כבל.
“היא לא ציינה את שמותיהם, אבל היה ברור לכל הנוכחים, שהיא מתכוונת אליהם” סיפר לי אדם שנכח במפגש. לדבריו של אותו אדם, פעיל שעבר ממחנה עמיר פרץ למחנה שלי יחימוביץ’ בסיבוב הקודם של התמודדות על ראשות המפלגה – פעילים מרכזיים ומובילים של יחימוביץ’ הוזמנו בחשאיות במוצאי שבת האחרון לביתה להתייעצות קבוצתית בנוגע לשאלה הגדולה – מתי לערוך את הבחירות לראשות המפלגה. האם להמתין את כל 14 החודשים שמאפשר תקנון המפלגה, דהינו עד מרס 2014 או שמא, להקדים את התאריך, הליך שמחייב אישור מרכז המפלגה. בסביבתה הקרובה של יחימוביץ’ יש מי שמציע אפילו לקיים את הבחירות בחודש ספטמבר הקרוב.
יחימוביץ’ הושיבה את אורחיה בחצר הדירה והגישה להם אבטיח קר, קרקרים, סלט ירקות, פלפלים ננסיים ועוד. מבין חברי הכנסת המכהנים, נכחה במקום אך ורק ח”כ מיכל בירן. יאיא פינק, יועצה הצמוד, היה גם הוא במפגש. עופר קורנפלד, מי שליווה מהלכים קודמים מן הסוג הזה בתוך המפלגה, אינו נמצא לצידה של יחימוביץ’ כבר מסוף נובמבר 2012, אחרי שדורג במקום נמוך (יחסית) בפריימריז במפלגה. גם לורה טלינובסקי (הידועה יותר בשמה “הי, זו לורה”) , עוזרתה הפרלמנטרית המסורה של יחימוביץ’ אינה מלווה את התהליך, אחרי שהודיעה היום כי בתום שלוש שנים צמודות ליחימוביץ’, היא עוזבת את תפקידה. (תוספת: סמיכות הזמנים מקרית, טלינובסקי אינה עוזבת את המפלגה והעשייה הפוליטית)
לדברי אנשים שנכחו במוצאי שבת בביתה, יחימוביץ’ אמרה כי היא יודעת שהיא תנצח בבחירות על ראשות המפלגה. “אני בטוחה בכך” אמרה “אך חשוב לעצור את הפגיעה מבפנים בתוך המפלגה, כדי שאפשר יהיה להתמקד בחקיקה, בגזירות, ולעבוד כצוות. כל אחד מן השלושה (הרצוג, מרגלית, כבל – ט”ש) מושך לכיוון אחר ויש צורך בעבודת צוות יותר ממוקדת”. השמות גבי אשכנזי ועמוס ידלין בכלל לא הוזכרו ולא צוינו תוך כדי המפגש.
דני גיגי, פעיל עבודה מרכזי בירושלים, אשר נכח במפגש סיפר לי שהנוכחים במקום היו קהל מגוון ורחב. “לא רק הקהל הקבוע שלה, של הצעירים, אלא הפעם גם מכל שכבות הגיל. היו שם מרקו מקיבוץ צובא, מרטין וילר מירושלים, רונה אורבנו שמתמודדת במקומיות בירושלים ועוד פעילים ותיקים של המפלגה, לא רק צעירי המחאה החברתית.” גיגי ציין שהוא תומך של יחימוביץ’ וימשיך איתה כי אינו רואה שום מועמד אחר שיכול להחליף אותה כיום.
אחרי דברי הפתיחה שלה, חילקה יחימוביץ’ את הנוכחים לקבוצות שישבו במעגלים ודילגה בין הקבוצות כדי לשמוע מהם את דעתם בנוגע למועד הנכון לעריכת הבחירות. חלק מן הנוכחים הביעו דאגה בנוגע לסמיכות המועדים בין הבחירות המוניציפליות לבין הבחירות על ראשות המפלגה, שכן אם התאריכים יהיו קרובים מדי, פעילים רבים יהיו מותשים, אחרי שכילו אנרגיות במישור המקומי. בנוסף, תוצאות לא טובות במישור המקומי עשויות להשליך על מעמדה במפלגה.
* * * * *
ביום ראשון בערב, פרסם עמית סגל בערוץ 2 שבמפלגת העבודה שוקלים להקדים את הבחירות לראשות המפלגה ולקיימם עד סוף השנה. במפלגת העבודה מתלוננים ח”כים מזה זמן, שאין להם גישה לספר המתפקדים ולמידע בנוגע לפריימריז שנערכו במפלגה בנובמבר 2012. באופן טבעי, העדרו של המידע – איזה מועמד זכה לקולות רבים באיזה סניף – מקשה על מתמודד פוטנציאלי לתכנן מהלכים. הטעם של המפלגה, לשמירה על חשאיות המידע הנ”ל, היה כדי למנוע מפקדי ארגזים בסיבוב הבא, כאשר מועמדים יודעים באיזה מקומות יש להפעיל יותר לחץ. אך מועמד שלא יודע את המקומות בהם הוא חזק ובהם הוא חלש, הולך כעיוור למערכה. במיוחד, מתחדדת הבעיה, אם יו”ר המפלגה, מכורח תפקידיה הניהוליים חשופה למאגרים ויודעת את המקומות ברחבי הארץ בהם מתנגדיה חלשים.
הדעה הרווחת בקרב פעילים בולטים במפלגה היא שיחימוביץ’ שולטת ביד רמה בכל המנגנונים ולכן, כל עוד שלושת המועמדים האחרים מנהלים מאבקים נפרדים, יהיה להם קשה לגבור עליה. התמונה יכולה להתהפך, אם בשל פיצול הכוחות ביניהם יחימוביץ’ לא תצליח לגרוף למעלה מ 40% מן הקולות. אז, היא תצטרך ללכת לסיבוב שני ולהתמודד מול מועמד אחד (כפי שהיה ב 2011 מול עמיר פרץ). אם אותו המועמד יהיה חזק מספיק, מעמדה הציבורי יחלש, ולכך תתווסף תוצאה לא מרשימה בבחירות לרשויות המקומיות, יחימוביץ’ עשויה לצאת נפסדת.
בראשית השבוע פרסמתי בפלוג, על מבצעי ההתפקדות של מפלגת העבודה בנמל אשדוד. המטרה (שלהם) לפקוד כמה שיותר אנשים, לפחות שישה חודשים לפני הבחירות, כדי שאפשר יהיה להדיח את יחימוביץ’. מספר המתפקדים, שצורפו עד עכשיו, עומד עמד על 250, אולם לפי הפרסום של סגל (בפרסום הנ”ל) המספר אף מגיע עד כדי 600. בנוסף, עובדי המפלגה בשכר פוקדים מאז הבחירות אנשים נוספים באמצעות הטלפון וככל הידוע, מאז חודש מרס, נוספו בדרך זו (טלפונית) עוד כ 500 מתפקדים חדשים.
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ