במשך חודשים ארוכים הסתובבה בזירה הפוליטית התובנה הנחרצת שיו”ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ’ תיכנס לקואליציה מיד אחרי בחירות. נתת קול ליחימוביץ’, נתת קול לממשלה, כך אמרו רבים הן בתוך מפלגת העבודה וגם מחוצה לה.
שתי יממות אחרי סיום מערכת הבחירות מתגלה שדווקא המסר של יאיר לפיד, שפניו אינם לאופוזיציה משכו אליו מסות של בוחרים רבים ברגע האחרון. משיחות שלי עם מחליטי הדקה ה 90, רבים הבינו שהצבעה עבור ‘יש עתיד’ משמעותה תיקים ביצועיים בתחום הכלכלי ואיזון ממשלת הימין הלאומית ששלטה במדינה בארבע השנים האחרונות. דווקא אל מפלגת מעמד הביניים האמיתית, שהכינה תוכנית כלכלית מפורטת למענם של השכירים, הכורעים תחת הנטל – ושאינה מפסיקה לטפל בתחומים הכלכליים-חברתיים בשנים האחרונות – הקולות לא הגיעו.
הדיבורים על כניסתה של יחימוביץ’ לממשלה הבאה התחילו זמן רב לפני מערכת הבחירות. כמעט מהרגע הראשון שנבחרה לראשות מפלגת העבודה, נאמר לי בשיחות רבות, תבדקי את זה, יחימוביץ’ תהיה שרה בממשלה בקרוב. במהלך השנה האחרונה, שאלתי גורמים ממפלגות שונות על מה מבוססת ההנחה הזו? שהרי במפלגת העבודה הכחישו זאת מספר רב של פעמים. יחימוביץ’ אמרה במהלך מערכת הבחירות כי מדובר באופציה שהיא דמיונית. בין הליכוד לעבודה פעורים פערים כלכליים גדולים וכיצד ניתן בכלל לראות את שתי המפלגות הללו מגיעות לקווי יסוד בנושא התקציב (לדוגמא)? אולם, דבריה של יחימוביץ’ לא שכנעו וברקע התמודדתה זמזם רעש הרקע הקבוע. היא תכנס לממשלת נתניהו. היא תכנס.
בהתבוננות אחורנית (אמנם רק יומיים ובכל זאת) ברור שלמפלגת העבודה היו בעיות רבות נוספות, אך הנקודה הזו, של חוסר הבהירות בנוגע להצטרפות לממשלה או הישארות בחוץ נראית כאחת החשובות. 20 ימים לפני הבחירות, יחימוביץ’ יצאה למסיבת עיתונאים והצהירה הצהרה חד משמעית. היא הודיעה שלא תשב בממשלה של נתניהו, אך במקום שהרגע הזה יהווה מגנט כוח, הוא הפך למפלתה.
חזרתי היום לכמה מן האנשים (מכל המפלגות) שיודעים קצת על מאחורי הקלעים של הכוחות הפוליטיים וניסיתי למצוא את ההסבר. הדברים מובאים כאן בפירוט כללי, כיוון שאף אחד מאותם אנשים עמם שוחחתי הסכים להיות מצוטט בשמו המלא.
יחימוביץ’, כך אמר לי אדם המכיר אותה היטב, יודעת להיכנס לחדר ולזהות מיד, בחדות, את חלוקת הכוחות הפוליטיים. מי נגד מי. עם מי אפשר לפעול למען אינטרס משותף. ומי יתנגד. כך עובדים אצלה הגלגלים בראש, והיא פועלת מהר, על סמך חלוקת הכוחות כפי שהיא מזהה במקום נתון, כדי לחתור לאינטרס שהציבה לנגד עיניה. אדם אחר הסביר לי, שבכנסת ה 18, היא בנתה מערכת אינטרסים דו-שלבית. כדי לדחוף ולקדם חקיקה ברמה הפרלמנטית (בכנסת), היא סימנה את ח”כ חיים כץ, כאדם שאיתו היא יכולה לעבוד ברמה ההתחלתית. כדי לרשום הישגי חקיקה בכל השלבים, היא נעזרה בחבר הותיק, השר גדעון סער, והיא סייע בשכנוע ודחיפת החוקים בשלב הקריטי של אישור ועדת השרים לענייני חקיקה. וכך היה. כץ היה שותף דרג א’. סער היה שותף דרג ב’.
אופן העבודה הזה, עם אנשי הליכוד, הביא לכך, שמיד עם היבחרה ליו”ר מפלגת העבודה, הניחו רבים שפניה לתוך הממשלה, להדק עוד את שיתוף הפעולה. ובמהלך השנה פלוס מאז היבחרה ליו”ר המפלגה ועד לבחירות, היא לא הצליחה להשתחרר מן ההנחה הבסיסית הזו, שהיא רוצה ותמשיך לשתף פעולה.
אנשים נוספים ציינו בפני, שבמהלך מערכת הבחירות על ראשות העבודה, גורמים בליכוד התגייסו לעזור לה באמצעות הפעלת קשריהם בקרב ראשי ערים. מדובר באנשים שיש להם השפעה על ראשי רשויות, גם אם אינם חברים באותה המפלגה, הוסבר לי. כתוצאה מכך, בקרב אנשי העבודה התקבעה לה ההנחה, שפוליטיקאים מן הליכוד מסייעים לה, הרבה מעבר לאינטרסים של חקיקה. על אף שאת ההסבר האחרון (ראשי ערים), שמעתי מיותר מאדם אחד, הוא נכתב כאן בזהירות, כיוון שמוכחש שוב שוב בתוך מפלגת העבודה.
מאחר ואנחנו חיים (בפלוג לפחות) גם בתוך עולמם של הספינים הפוליטיים, יש להוסיף את המידע הבא: בימים שבהם מפלגת העבודה עלתה אל מעל ל 22-23 בסקרים, גם בליכוד וגם בקרב מפלגות חדשות שנכנסו לזירה, ואפילו למרצ, היה אינטרס לספר לכולם, שיחימוביץ’ חותרת לשבת בממשלה. שרת התעשיה והמסחר, חזרו ואמרו לי. הליכוד, רצה לאותת שיחימוביץ’ לא מעוניינת באמת להיות ראשת הממשלה. במפלגות שניסו לבסס אופוזיציה חזקה, הדגישו שיחימוביץ’ היא מלכת השת”פים.
כשיחימוביץ’ הגיעה לרגע, בו הבהירה שאין לה שום כוונה להצטרף לממשלת נתניהו, הנזק כבר היה גדול מדי. מסתבר, שזה קשה להיות גם מחוקקת ואשת שיתופי פעולה וגם להציב אלטרנטיבה ברורה.
מעניין מאוד. העניין הוא שלמפלגת העבודה יש כזה רקורד של “לנסות להשפיע מבפנים”, שהיה מאוד קל לשכנע בטענה הזו. ולראייה, כבר שמעתי כמדומני קולות בתוך העבודה שקוראים לשקול את האפשרות להיכנס לקואליציה.
העם התרגל שהשמאל מבחוץ ומבפנים מציל את האזרחים. כנראה, אני מקווה שהפעם יבינו שהמצילים יושבים בחוץ ומתנהגים כמו אופוזיציה אמיתית ולא כמו אמא טרזה
מעבר לעובדה ששלי עשתה את העבודה שלה באופוזיציה בצורה הנכונה (דבר שנכון להגיד גם על דב חנין) קשה לומר ששיתופי פעולה עם הקואליציה בכדי לקדם אג’נדה וחוקים זה אינדיקציה לשיתופי פעולה בעתיד. כפי שציינת, מדובר על חיבור של אינטרסים משותפים וכאשר זה מגיע לשלב של תפיסת מוקד הכוח כל האינטרסים הופכים למנוגדים.
“האמת” של שלי נכשלה במבחן המציאות ועכשיו כל מה שניתן לצפות ממנה הוא להשבת באופוזיציה ולחכות לראות את הקואליציה נופלת “כמו שהיא חזתה” במקום להיות חלק מהקואליציה שתנסה למנוע את זה – שזה בפועל הימור על חשבון תושבי ישראל
לא מסכים. ישראל היא הדמקרטיה היחידה בה לא מבינים את תפקיד האופוזיציה. תפקידה להציג אלטרנטיבה. בלי אלטרנטיבה אין דמוקרטיה. אם כל מפלגה יכולה להיות בממשלה בכל רגע נתון, אין משמעות לבחירות ולבחירת האזרחים. לכן אני לא סובל את דברי ביבי על כך שהוא רוצה “קואליציה כמה שיותר גדולה”. לא הוא צריך להקים ממשלה קוהרנטית שכל מרכיביה שותפים למדיניות שלה. זהו. ואם הממשלה תיכשל העם יוכל לבחור דרך אחרת.
אם למיעוט אתה קורא אלטרנטיבה, אז כנראה שתבלבלת, כי אלטרנטיבה קיימת רק כאשר באמת אפשר לייצר קואליציה אחרת. זה אולי היה אפשרי ב-2009 אבל במצב הנוכחי שבו יש עתיד לא תשב עם מפלגה שדוגלת במדינה אחת לשני עמים או עם מפלגה קומוניסטית, אין אלטרנטיבה לממשלת שמאל מרכז. הפערים האידיאולוגים בין יש עתיד והעבודה בנושאים הכלכליים כמעט וזהים לאלו שיש בין העבודה לליכוד (או שמע נאמר, בין שלי וביבי, כי שלי לא בהכרח מייצגת את כלל חברי העבודה).
תוצאות הבחירות מציגות שתי אלטרנטיבות ואפילו שלושה – ממשלה צרה של הימין וש”ס, ממשלה של הליכוד, המרכז וש”ס או ממשלה של הליכוד, מרכז ובנט. זה שזו לא האלטרנטיבות שלך לא אומר שזה לא אלטרנטיבה.
ובנימה פסימית – 2013 ו-2014 הולכות להיות שנים קשות ללא קשר להרכב הקואליציה, אבל אם לא כולם ירתמו לבצע את השינויים הפנימיים הנדרשים, אנחנו נצא מזה רע מאד (לעומת לצאת מזה בגובה נמוך)
מיעוט זה לא (בהכרח) אלטרנטיבה וגם קואליציה אחרת (במצב הנוכחי) היא לא אלטרנטיבה. אלטרנטיבה זה קול אחר שעשוי אף לתמוך במהלכים מסויימים של הממשלה מבחוץ אבל עומד על רגליו בנושאים אחרים, קול שמבקר את צעדי הממשלה ומציג חלופות הן לדיון והן למעשה. היה ויגיעו בחירות חדשות (מוקדמות מן הצפוי או לפי הזמן) הקול האחר יעמוד למבחן בדיוק כמו הקואליציה המכהנת והעם יוכל להכריע שוב.
למעשה האלטרנטיבה יכולה להיות הרוב והממשלה מיעוט אבל ברור שברוב המקרים האופוזיציה קטנה מהקואליציה ולא צריך לעשות משחקי כסאות על מנת לבנות אופציה אחרת. צריך להתנהל כממשלת צללים.
לא שזה חשוב, אבל האני האנונימי
מה אגיד, אמרתי לך?
הפסקה הלפני האחרונה שלך היא המדוייקת והממצה ביותר – מעולם לא היה סיכוי גדול (להגיד שבכלל לא היה, תמורת משרד האוצר למשל … תהיה שטות – אבל לזה ביבי לא היה מסכים) ומה שנוצרה פה היא סיטואציה פוליטית, לא נדירה, שבה פוליטקאי אחד מהווה איום ישיר על כלל המערכת (הסיבות והנסיבות ברורות, לא ארחיב) ולכן זכתה להתקפה מכלל האגפים והמוטיב המשותף הנמוך ביותר שלה – חבירה לביבי, במוקד.
אז את ביבי ולפיד אני מבין, הרי שלבני, גלאון ופרץ צריכים לעשות חשבון נפש עמוק ופנימי ועד כדי תשלום מחיר אישי כבד – עזיבת המערכת הפוליטית … כי בהתנהלותם, מנעו מהעבודה 23+ מנדטים (להזכיר לכולם, ׳האסטרטגיה׳ של שלי עבדה נהדר עד שלבני/פרץ רסקו את הגוש) ואת הסיכוי הסביר ביותר להרכיב ממשלה שהייתה משנה פה סדרי עולם היסטוריים.
אומרים, אל תהיה צודק – היה חכם.
ה-15 מנדטים ששלי קיבלה הם הצלחה לאור הכוחות שפעלו נגדה.
כל העיתונות הייתה נגדה באופן שערורייתי, אולמרט, רמון- מאחרוי הקלעים
עם הקמת התנועה והחבירה של פרץ(פרץ לעולם לעולם לא היה עוזר לשלי
בקמפיין-גם אם היא הייתה מרימה אלעל את הדגל המדיני).
קחי שאלת סקר שעשה יעקב אילון כשראיין אותה “האם שלי יחימוביץ עושה
נכון כשהיא מזניחה את הנושא המדיני” זו שאלת סקר שערורייתית
ואם אני טועה אשמח שתבדקי ותחזרי אלי בתשובה אם זאת שאלת סקר
שעומדת בסטנדרט מקצועי. אבל זו רק דוגמא..דוגמה שיותר ניתנת להוכחה עד
כמה התקשורת פעלה נגדה. אני לא מדברת על עיתון הארץ שחבט בה כמעט יום יום
ערוץ 2 הריץ את ציפי ליבני..אפשר לבדוק זאת לאורך כל תכניות האקטואליה
המרכזיות של הערוץ…..משעל, רינה מצליח, אודי סגל דנה וייס ועוד תכניות…