יאיר לפיד הציג היום בערב את תכניתו המדינית
עיקרים (טקסט מלא אחרי הקיפול):
- אם יהיה נסיון לספח אפילו ישוב אחד באופן חד צדדי יש עתיד לא רק תפרוש מהממשלה – היא גם תפיל אותה.
- מהלך תלת-שלבי שבסופו היפרדות מוחלטת מן הפלסטינים והסדר רחב עם מדינות ערב המתונות.
- שלושת השלבים הם “שלב ההיערכות”, “שלב בניית האמון” והשלב הסופי, “שלב ההתאמות.”
- היערכות: ישראל תיסוג משטחים שאינם מחייבים פינוי ישובים – תוך כדי הקפאת בניה מחוץ לגושי ההתיישבות.
- בניית האמון: ישראל תתכנס ישראל לגושי הישובים תוך פינוי ההתנחלויות המבודדות. במקביל, שיחות ישירות בתיווך אמריקאי על הסדר קבע
- התאמות: סידורי גבול סופיים וחילופי שטחים.
- אין שום סיבה להמשיך להקים התנחלויות באיזורים שלא ייישארו בתחומי מדינת ישראל בשום הסכם עתידי.
- מטרתם של המתנחלים: לחתור לכך שנעבור את נקודת האל-חזור ומטרתם הגלויה היא לבנות מספיק התנחלויות. זוהי גישה אמוּנית. מבחינתם מדובר בצו אלוהי.
- אנחנו במשבר חסר תקדים ביחסינו עם ארה״ב. המשבר הוא תוצר של התנהלות בעייתית ולעתים מזלזלת מצידנו, אבל עדיין אפשר – וצריך – להחזיר את היחסים המיוחדים שלנו עם ארצות הברית למסלול.
נאום יאיר לפיד בכנס הרצליה, 8 ביוני 2014 (כפי שנשלח לכתבים לפני שנישא):
״נדמה לי שכל אדם באולם הזה מכיר בכך שהתהליך המדיני הגיע למבוי סתום. בזירה הבינלאומית אנחנו מפסידים ב-blame game, אבל אלמלא העימות המיותר שלנו עם האמריקאים, יש להניח שהיינו מצליחים להסביר לקהילה הבינלאומית את הסיבה לכך שאבו מאזן חושש כל הזמן מהתקדמות השיחות. הסיבה היא שאבו מאזן יודע היטב מה שישראלים רבים מעדיפים לשכוח – שהסדר מדיני הוא לא מחיר שאנחנו מוכנים לשלם, אלא אינטרס ישראלי מובהק.
הסדר כזה ימנע את בידודה הבינלאומי של ישראל, יגביר את הבטחון האישי של כל אזרח, ייצור “בום” כלכלי שיקפיץ את התל”ג שלנו ויעלה באופן דרמטי את רמת החיים בישראל ומעל הכל – יסיר מעלינו את האיום של מדינה דו לאומית שהמשמעות היחידה של הקמתה היא סיום קיומה של ישראל כמדינה יהודית וחיסול הציונות.
כל אחת מהסיבות האלו בנפרד, ובוודאי שכולן יחד, מחייבות כל הנהגה ישראלית אחראית לא להרים ידיים. גם אם המתכונת הנוכחית נכשלה, אסור ליצור ואקום מדיני, מפני שכל ואקום סופו להתמלא והוואקום הזה יתמלא בטרור, בבידוד בינלאומי, בנזק כלכלי ובאיומים בטחוניים. עלינו לעשות ככל שביכולתנו כדי לחזור לשולחן המשא ומתן, להדק מחדש את שיתוף הפעולה שלנו עם האמריקאים, ולצרף לשיחות גם את מדינות ערב המתונות כדוגמת סעודיה או מדינות המפרץ, המעוניינות ליצור איתנו ציר חוסם איראן.
כדי שזה יקרה, אנחנו צריכים להפסיק לדון בשאלה מה רוצים הפלסטינים, או איזה מין מתווכים הם האמריקאים, ולהתמקד בשאלה אחרת, חשובה הרבה יותר: מה אנחנו רוצים? מה רוצה מדינת ישראל?
התשובה בעיני היא שאנחנו רוצים שני דברים: בטחון והיפרדות.
הדבר הראשון הוא החשוב יותר. ההיסטוריה לימדה אותנו שיעור קודר: אנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו. כדי שיהיו לנו סידורי בטחון אמינים וקשיחים, אנחנו צריכים להשאיר בידינו את כל האפשרויות לפעול בשטח כדי לשמור על חיי אזרחי ישראל. בנושא זה אין מקום לפשרה.
הדבר השני, הוא שאנחנו רוצים ליישם את עקרון שתי המדינות ולהיפרד מן הפלסטינים. לא מסיבת נישואין אנחנו מחפשים עם הפלסטינים, אלא הסכם גירושין. אנחנו לא יכולים ולא צריכים לשלוט ב-4 מיליון פלסטינים שבעוד דור יכפילו את מספרם. ישראל היא מדינה חזקה עם כלכלה חזקה, אבל אם לא ניפרד מהפלסטינים, נאבד גם את הזהות היהודית של מדינת ישראל וגם את היתרון היחסי שלנו על מדינות האיזור.
גורמי ימין קיצוני דוחפים אותנו לעבר רעיונות הזויים של סיפוח שיובילו אותנו אל האסון הקרוי מדינה דו לאומית. אני לא יודע אם מדובר בתרגיל ביחסי ציבור או בכוונה אמיתית, אבל אנחנו לא ניתן לזה לקרות. אם לא תוקם מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל, במוקדם או במאוחר יבואו אלינו הפלסטינים, בגיבוי מלא של אומות העולם, ויאמרו לנו: “הבנו שאתם לא מתכוננים לתת לנו מדינה משלנו, אז תנו לנו לפחות להיות אזרחים של ממש.”
4 מיליון פלסטינים יבקשו מאתנו ביטוח בריאות וביטוח לאומי, חינוך ודמי אבטלה וזכות הצבעה. אם נגיד כן, נפסיק להיות מדינה יהודית. אם נגיד לא, נפסיק להיות מדינה דמוקרטית. שתי האפשרויות הרסניות ותפקידנו הוא למנוע מהן לקרות. אם יהיה נסיון לספח אפילו ישוב אחד באופן חד צדדי יש עתיד לא רק תפרוש מהממשלה – היא גם תפיל אותה.
אם אנחנו מסכימים על שתי מטרות העל שהצגתי כאן – הבטחון וההיפרדות – הרי שהדיון שאנחנו צריכים לנהל אינו אסטרטגי, אלא טקטי. אם אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים, אם אנחנו יודעים מהי המטרה, כל מה שאנחנו צריכים הוא למצוא את הדרך היעילה ביותר שתוביל אותנו לשם.
הגיע הזמן שישראל תחליט מהם גבולותיה. אנחנו יכולים לשנות את ההיסטוריה, אבל לא את הגיאוגרפיה. השטח אינו עומד להשתנות. אין שום סיבה להמשיך להתחמק מהצורך לשרטט את גבולותיה העתידיים של מדינת ישראל.
לסיבוב הבא של המשא-ומתן ישראל צריכה להגיע עם מפות מפורטות, שאנחנו נכין ושמבטאות הסכמה לאומית רחבה. המפות האלה יאפשרו לנו להגדיר מהלך תלת-שלבי שבסופו היפרדות מוחלטת מן הפלסטינים והסדר רחב עם מדינות ערב המתונות. שלושת השלבים הם “שלב ההיערכות”, “שלב בניית האמון” והשלב הסופי, “שלב ההתאמות.”
בשלב הראשון, “שלב ההיערכות“, תיסוג ישראל משטחים שאינם מחייבים פינוי ישובים, תוך שהיא שומרת על זכותה לפעילות בטחונית בכל שטחי הרשות. מהלך זה יתבצע תוך כדי הקפאת בניה מחוץ לגושי ההתיישבות.
בשלב השני – “שלב בניית האמון” – תתכנס ישראל לגושי הישובים תוך פינוי ההתנחלויות המבודדות. ישראל תשמור גם בשלב השני על זכותה לפעילות בטחונית בשטחי הרשות בעודה פורסת את סידורי הבטחון החדשים בתיאום עם האמריקאים. במהלך שלב זה יתקיימו שיחות ישירות בתיווך אמריקאי, ברמאללה ובירושלים, על גבולות הקבע.
בשלב השלישי, “שלב ההתאמות“, יבוצעו התאמות הגבול האחרונות בין שתי המדינות, כולל חילופי שטחים, ויחלו השיחות בנושאי הליבה.
המפה הסופית תהיה תוצר של משא ומתן שיש לנהל אותו כפי שמנהלים משא-ומתן במזרח התיכון: בחשדנות, מתוך תפיסה בטחונית נוקשה ולמול מבחני ביצוע קפדניים. המפות של שני הצעדים הראשונים, הן אינטרס ישראלי מובהק ואין שום סיבה שלא נתחיל לשרטט אותן כבר עכשיו. מרגע שיוצגו, נוכל לצרף להסדר גם את המדינות הערביות המתונות ולהפוך את ההסכם לאיזורי.
הסיבה לכך שהמפות האלה לא שורטטו עד עתה, היא שהן מגלמות בתוכן את הצורך להקפיא את הבניה מחוץ לגושי ההתיישבות. אלא שהקפאה כזו אינה איום עלינו, ואינה ויתור מצידנו. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים לעשות. אין שום סיבה להמשיך להקים התנחלויות באיזורים שלא ייישארו בתחומי מדינת ישראל בשום הסכם עתידי, או להשקיע מיליארדים בתשתיות שאותן בסופו של דבר ניתן במתנה לפלסטינים. אני מעדיף להשקיע את הכסף בשיפור חייהם של ילדי ישראל, לא בשיפור חייהם של ילדי הפלסטינים.
מאז נכנסנו לממשלה, מפלגתי ואני מנהלים מאבק מתמיד, לעתים סיזיפי, נגד מגמות הבניה מחוץ לגושי ההתיישבות. אין לי שום בעיה עם הבניה בגוש עציון או בשכונת גילה אשר בירושלים, אבל הבניה בהתנחלויות המבודדות גורמת לנו נזק בינלאומי שהולך ומחמיר, ונזק כלכלי שכל אזרח ישראלי מרגיש בכיסו.
ההתנחלויות האלה יקרות לנו. הן משפיעות לרעה על הצמיחה, על התל”ג, על הקשרים הכלכליים שלנו עם העולם. מלבד המיליארדים שאנחנו מפסידים בבניית תשתיות מיותרות, אנחנו מפסידים עוד מיליארדים רבים של פעילות כלכלית שבהם יכולנו להשתמש להורדת מיסים, להגברת הבטחון ולשיפור השירותים האזרחיים. איפשהו בין איתמר ליצהר קבור הכסף שיכול היה לשמש לנו לכיתות קטנות יותר, לשירותי בריאות טובים יותר, לצמצום אי השיוויון בחברה הישראלית וגם לכיפות ברזל ולטילי חץ 3 ולהתעצמותו של צה”ל.
את המתנחלים קשה להאשים. הם מאמינים שזוהי חובתם לחתור לכך שנעבור את נקודת האל-חזור ומטרתם הגלויה היא לבנות מספיק התנחלויות, במספיק מקומות, כדי למנוע את האפשרות שניפרד מהפלסטינים אי פעם. זוהי אינה תפיסה בטחונית או מדינית – גם אם לעתים היא מתחזה לכזו – זוהי גישה אמוּנית. מבחינתם מדובר בצו אלוהי. אבל מה שהפך את הרעיון הדתי הזה לאפשרות מעשית הוא היעדר מדיניות מוסכמת, החלטית וקוהרנטית של כל ממשלות ישראל. אנחנו זקוקים למפה קונקרטית וצופה פני עתיד, שתגדיר לנו מהם בדיוק גושי ההתיישבות, איפה עלינו להקפיא את הבניה ואיפה אפשר לתגבר אותה.
מפה כזו תאפשר למרכז הפוליטי בישראל – שרוב אזרחי המדינה שייכים לו – להתייצב גם בפני השמאל הקיצוני, שבדומה לימין הקיצוני אינו מעוניין שתהיה אבחנה בין גושי הישובים להתנחלויות המבודדות. אלה טוענים שאסור להחזיר שום דבר, ואלה טוענים שאסור להשאיר בידינו שום דבר, ושניהם טועים. השמאל הישראלי אוהב לחשוב על עצמו כנאור, אבל גם אצלו התפיסה אינה מדינית אלא משיחית. מי שאינו רואה הבדל בין יצהר לשכונת גילה בירושלים אינו מקרב את הסיכוי לשלום אלא מרחיק אותו. לא נוכל לפנות את ההתנחלויות המבודדות אם לא יהיה ברור שגושי ההתיישבות – שבהם יש רוב יהודי ברור – הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל ויישארו חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל.
אנחנו בתקופת ביניים, או בינתיים… התקופה הזו תמשך כמה שבועות שבמהלכם עלינו לבחון את ההשפעות שיש להקמת ממשלת חמאס-פת”ח על התיאום הבטחוני ולוודא שהחמאס אינו מבצע השתלטות זוחלת על מוסדות וארגונים בתוך הגדה המערבית. יחד עם זאת, תגובתן של ארה”ב ומדינות האיחוד האירופי להקמת ממשלת הפיוס הפלסטינית היא תזכורת נוספת לכך שהעולם השתנה. העובדה שהממשל האמריקאי החליט, בניגוד לעמדתנו, לפתוח בדיאלוג עם ממשלת החמאס-פת”ח היא הוכחה נוספת, למי שהיה זקוק להוכחה כזו, לכך שאנחנו נמצאים במשבר חסר תקדים ביחסינו עם ארצות הברית. המשבר הזה הוא תוצר של התנהלות בעייתית ולעתים מזלזלת מצידנו, אבל עדיין אפשר – וצריך – להחזיר את היחסים המיוחדים שלנו עם ארצות הברית למסלול הנכון. זה יהיה הצעד הראשון בדרך חזרה לשולחן המשא ומתן.
האמיתות הישנות נעלמות, התמיכה הבינלאומית בנו הולכת ונחלשת. ישראל צריכה ליזום, לא להתגונן. אם יש לנו את הברירה להוביל או להיות מובלים, אני מעדיף להוביל. כדי שזה יקרה, אנחנו צריכים לשרטט את גבולותינו. קודם על הנייר, אחר כך על האדמה.״
תוספת: גם יו״ר האופוזיציה פרסם היום (בתזמון מעניין) את התכנית המדינית שלו. הנה הנוסח המלא בקובץ פידיאף (מצא את ההבדלים בין התכניות).
תכנית מגוכחת אבל מה לצפות מלפיד.
אני אוהב במיוחד את זה שדי מסכם את גישת ה״מרכז-שמאל״ למו״מ:
״אין שום סיבה להמשיך להקים התנחלויות באיזורים שלא ייישארו בתחומי מדינת ישראל בשום הסכם עתידי.״
איך אתה יודע איזה איזוריים לא יישארו בתחומי מדינת ישראל לפני שהגעת להסכמות ? כלומר אתה מצהיר מראש שאתה מוותר על כל השטחים הללו כבר בתחילת המו״מ. ממש גאוני. הם לא שמעו על ״כולה שני, חצי שלי״ ? איזה טמטום מטורף.
והנה לפיד מספק לביבי הגנה משמאל מפני ארה”ב: חכו, לא יהיה יותר מדי גרוע, אנחנו נמתן אותו…
בנט מימין, לבני ולפיד משמאל, וביבי ממשיך לעשות מה שבא לו.
מזכיר קצת את התוכנית של עומר בר-לב, לא?
עומר בר לב הוא אסטרטג מדיני מזהיר עוד מימי לימודיו…
הוא פרסם פעם איזו עבודה שכתב במסגרת לימודי ה-MA שלו ובה רעיונות גאוניים להסדר ביטחון עם סוריה של אסד האבא: האיש טען שאם יתנו לנו מספיק מזוקי אפאצ’י, זה יהווה תחליף מושלם לרמת הגולן.
ארבע שנים אחרי זה נפגעו עשרות מסוקי אפאצ’י אמריקניים בליל ההתקפה ה ראשון בעיראק (למרבה השמחה, רק ברמה של נזק ולא ברמה של פגיעות בנפש – אבל הם הושבתו לתקופה ממושכת), ונביא המסק”רים דמם…
עבר עשור נוסף, סוריה התפוצצה (ואפשר רק לדמיין מה היה קורה לו המלחמה הזו הייתה מתנהלת בצמוד לעין גב, גדות, תל קציר, דן, דפנה וכד’) – ובמקום להודות שאולי הגיעה העת לצנזר את רעיונותיו המדיניים-ביטחוניים המזהירים, הוא יצא בתכנית מדינית מבריקה חדשה, שהפעם נועדה לפתור את הסכסוך עם הפלסטינים…
תכניתו של בוז’י, אגב, היא פאר היצירה, בדומה ליוזמת ז’נבה – תכנית מושלמת שמבטאת חוסר היכרות מוחלט עם ירושלים, כראוי למי שמתיימר להנהיג את השמאל בישראל, מחנה פוליטי שהדבר היחיד שמתחרה בנחישותו לחלק את י-ם, זה חוסר המושג שלו לגבי מיקומה על המפה…
מסתבר שאנשי הימין מצאו את הצעד הבא המתבקש מכל פוליטיקאי (ישראלי ושאינו) לאחר הצהרת ההון: חשיפת העבודות במסגרת הלימודים האקדמאיים. אחרי עבודת הדוקטורט של אבו מאזן שלשיטת הימין שוללת עשיית שלום למאה הקרובה, נחשפת כעת ע”י מר אורי העבודה שכתב בר לב.
מי הבא בתור?
ר לי לאכזב אותך, אבל מי שחשף את הטקסט הגאוני ההוא, היה דווקא המחבר העילוי שלו, שאף דאג להוציאו לאור, כאור ליצירת מופת נבואית…
בכל מקרה, תמיד נחמד לראות התגייסות להסתרת עמדות של אנשים פוליטיים, החל בעומר בר לב וכלה בדוקטורט מכחיש שואה של אבו מאזן. מה השלב הבא? התנדות לפרסום אמנת החמא”ס?…
אגב, אהבתי את הניסיון היפה לסובב את פרשת פואד למשהו נגד הימין. אני מביןם שפואד צמח באצ”ל ומשם עבר לבית היהודי, נכון?…
אני מניח שלכתוב “לא רק תפרוש” ו”אלא גם תפיל”, נשמע ללפיד הרבה יותר דרמטי מאשר “תפרוש מהממשלה”, אבל במציאות – כל מפלגה שעוברת לאופוזיציה, עושה זאת במטרה להפיל את הממשלה. נדירים עד מאוד (לא מוכרים לי כאלה כלל באופן אישי…), מפלגה שפרשה מהממשלה ונותרה מחוייבת להמשך הישרדותה, אבל אולי לפיד מכיר משהו אחר…
אני יכול לזהות את ההתרגשות הגדולה מהקטעים שבחרת להדגיש בנאום של לפיד (עד כדי קופי פייסט מלא), אבל אני הייתי מתרגש פחות, לו הייתי במקומך. ראשית, הסיכויים לממשלה אלטרנטיבית (במובן של שמאלנית יותר), עומדים על האפס המוחלט. שנית, לפיד רוצה בחירות בערך כמו שזהבה גלאון היא מועמדת ריאלית להרכבת הממשלה הבאה. שנית, העיקרים שבחרת מהנאום, לא כוללים, הפלא ופלא, את ההתייחסות שלו לשמאל הקיצוני, ול”הגברת הבנייה” בגושי ההתנחלויות (שכוללים, למשל, את גוש עציון – אותו גוש מרוחק שכולל את ההתנחלות המבודדת נווה דניאל…). מסתבר שבנאום שלו לפיד טוען שגם השמאל הקיצוני הוא משיחי (איכשהו, זה לא מופיע בתקציר שלך…).
הנאום של לפיד, הוא יאיר-קלאסיק – המון מלל ריק וחסר משמעות, שבסופו של דבר מיועד לספק לכל אחד מה שהוא רוצה לשמוע. אם את בונה על לפיד, שממנו יוושע חזון העצמות היבשות של אוסלו – אז צר לי לאכזב. לא ממנוט תיוושעו. אולי בכ”ז שווה לבדוק את החזון הנשגב, ולהתאים אותו למציאות?…
לפיד מצחיק…מי שבנה את איתמר ויצהר אולי עשה את זה ממניעים דתיים.
מי שנתן את הכסף לזה- ממשלות ישראל, עשו את זה מטעמים אסטרטגיים דווקא- הם היו מעוניינים למלא את השטח.
זה היה בתקופות שלציונות הדתית היה כח פוליטי קטן (6 מנדטים)והם בהחלט לא היו אלו שדחפו להקמת היישובים הללו.
תפיסת הביטחון של ישראל הכילה (וצריכה להכיל עדיין) הקמת יישובים (גם ע”י היאחזויות נח”ל) באיזורי ספר ובאיזורים מרובי ערבים.
וגם- מעניין מה חושבים בממשלה שלו על פינוי יישובים- לא נראה לי שיש שם תמימות דעים..זו מפלגה שהמכנה המשותף שלה הוא כיסא עם 2 רגליים: 1)אנשים נחמדים 2)רוצים כיסא נוח.
כשעולות שאלות לא נחמדות, נראה אם הם יישארו ביחד.
פשוט בלתי נתפס, איך אחרי 20 שנה ו 1,500 הרוגים, השמאל הישראלי אומר את אותו דבר. ולא פחות מזעזע – איך יאיר לפיד שהציג את עצמו כימני לפני הבחירות (באריאל 2012 – אותן דעות פומביות כמו של נתניהו – נגד צעדים חד צדדיים, נגד הקפאה, בעד מו”מ), גנב בשקר במצח נחושה 10 מנדטים מהליכוד. חצי מהמבציעים שלו הם אנשים בני 20-30, מצביעי ימין שהלכו אחריו בגלל טיקט ה”נדל”ן”. עצוב.
לא יודע אם כולם פספסו או שרק לי זה נראה ראוי לציון – שם הקובץ של תוכנית בוז’י מתחיל ב”בס”ד”.
אכן פספסתי.
ה”בס”ד” לדעתי הוא אכן במקום – רק חסדי שמיים יכולים להפוך את התכנית המוזרה הזו, למציאות של שלום ופיוס…