הלסבית המוצהרת הראשונה בסנאט, הנבחרת שאמה נפטרה לפני שבוע ולא זכתה לראות את בתה מביסה את הרפובליקן השמרן והמנהיגה הכלכלית המובילה. הכירו את הסנטוריות החדשות בארה”ב.
פוסט שלי מאתר סלונה
ברכות לאמריקאים. בשעה טובה הסנאט, הבית העליון של הקונגרס, מכיל 20 אחוז נשים. בקצב הזה, שבו מתווספות בין שתיים לשלוש סנטוריות מדי שש שנים (הסנטורים מתחלפים כל שש שנים) הם יגיעו שם לשוויון מתישהו לקראת סוף המאה. בארה”ב מדגישים בשמחה רבה את “שבירת השיא” ההיסטורית. מספר הנשים טיפס מ-17 ל-20 (מתוך 100), אך יש לזכור שארה”ב נמצאת מאחור בתחום השוויון בין המינים. באירופה 20 אחוז הוא כבר מזמן לא סטנדרט. דו”ח פערי המגדר הגלובלי של הפורום הכלכלי העולמי, שהתפרסם ממש לאחרונה, קובע כי “ארה”ב נמצאת מתחת לממוצע הבינלאומי בכל מה שנוגע להעצמה פוליטית של נשים, עם שיעור של 17 אחוז נשים בלבד בפרלמנטים”.
כמה מן הסיפורים האישיים של הנשים שנבחרו לסנאט הם מרתקים ומלמדים על תזוזות בתפיסות הציבור, במיוחד בצד של המפלגה הדמוקרטית.
קלייר מק’קסקיל, הדמוקרטית ממיזורי (מדינה רפובליקנית ברובה) שמרה על מקומה בסנאט תוך שהיא מביסה את המועמד הרפובליקני, טוד אקין, אחרי שבמהלך הקמפיין אקין זכה לגינוי מקיר לקיר עם אמירותיו בנוגע ל”אונס לגיטימי”. אקין, פעיל ותיק בקרב ארגוני הפרו-לייף (אותם אלה התומכים בצמצום זכות האישה על גופה תוך הגנה על חיי העוברים), אמר במהלך הקמפיין שנשים ממילא לא נכנסות להריון כאשר מדובר באונס אמיתי וזאת להבדיל ממצבי “אונס לגיטימי”. לשיטתו, אם אישה נכנסה להריון כתוצאה מאונס, כנראה שלא היה זה אונס אמיתי. ההערות הללו שלו, נתפסו כקיצוניות ומזעזעות אפילו בקרב חבריו למפלגה. מיט רומני התנער ממנו כמו בכירים שמרנים רבים אחרים, והבוחרים במיזורי אמרו את דברם אתמול והצביעו עבור מק’קסקיל. מק’קסקיל, אגב, עלתה על בימת הניצחון כשהיא בוכה. שבוע לפני סיום הקמפיין נפטרה אמה. “יש רק אדם אחד שהייתי רוצה שיהיה פה, ואמא, אני אומרת לך, הניצחון הזה שלי הוא עבורך”, היא אמרה בנאום הניצחון המרגש.
תמי בולדווין, הדמוקרטית מוויסקונסין, היא אולי הסיפור הנשי הגדול ביותר של 2012. חברת בית הנבחרים בקונגרס המדינתי, הגיעה להישג ענק עבורה כשהפכה אתמול ללסבית המוצהרת הראשונה בהיסטוריה של ארה”ב הנכנסת לסנאט. היא גם האישה הסנטורית הראשונה מוויסקונסין, ולא פחות חשוב, הביסה בדרכה לסנאט את טומי תומפסון, מושל ותיק ומוערך של וויסקונסין, ומי שהוזכר לפני שנה כאחד המועמדים הבולטים בפריימריז בתוך המפלגה הרפובליקנית. בולדווין לא התמקדה בקמפיין שלה בדרך שבה היא חיה את חייה, אך היא בהחלט משמשת סמל לאישה שלא נמצאת בתוך הארון. “לא התמודדתי כדי לעשות היסטוריה”, היא אמרה בנאום הניצחון. “התמודדתי כדי להביא שינוי”.
במסצ’וסטס, מדינת הבית של רומני, הצליחה הדמוקרטית אליזבת וורן להביס את הסנטור הרפובליקני המכהן, סקוט בראון ולהפוך לאישה הראשונה בתפקיד מטעם המדינה. וורן היא אישיות בולטת בשל הרקע הכלכלי החזק שלה. בעיצומו של המשבר הכלכלי הקשה של 2008, מונתה וורן לעמוד בראש ועדת פיקוח של הקונגרס על יישום תוכנית סיוע החירום לכלכלה האמריקאית (ה-TARP). לאחר מכן שימשה וורן כיועצת ראשית לנשיא אובמה בנושאים כלכליים. וורן נתפסת כמנהיגה כלכלית מובילה והנוכחות שלה בסנאט היא חיזוק משמעותי עבור הבית הלבן.
ומה קורה אצל הרפובליקניות? המפלגה הרפובליקנית תזדקק לחשבון נפש, כולל כיצד הגיעו שם למצב שהמועמדים שלהם דוחים את רוב הנשים בארה”ב, למרות היות הנשים מחצית מן האוכלוסיה. בעלי הטורים והכותבים בארה”ב עסוקים היום בשאלה מדוע רומני הפסיד את הנשים והאם המנהיג הרפובליקני הבא יצליח אם ידבוק בעמדות שנתפסות כאנטי נשיות. דמויות בולטות במפלגה הרפובליקנית, כמו מישל באקמן (שפרשה מן המירוץ בפריימריז בשלב מוקדם) או שרה פיילין, כוכבת מערכת הבחירות של 2008, נתפסות כקיצוניות. במפלגה הרפובליקנית ניתן למצוא דמויות נשיות מרשימות ומתונות, כמו המושלת הנוכחית של דרום קרולינה, ניקי היילי, שהיא גם בת למשפחת מהגרים. שמה הועלה בעבר כמועמדת בולטת לסגנות נשיא או תפקידים בכירים אחרים במפלגה וכעת יהיה צריך לראות כיצד במפלגה השמרנית ינסו להתחבר לבוחרות מחדש.
שני תיקונים קטנוניים:
א. הסנטורים נבחרים לכהונה של שש שנים, אבל הבחירות לסנטא מתקיימות כל שנתיים (שלישי מהסנאט עומד לבחירה בכל פעם).
ב. הסנטור שדיבר על אונס לגיטימי התכוון שאונס אמיתי הוא “לגיטימי” (כלומר, לגיטימי לקרוא לו אונס). למען הסר ספק, אני לא חושב שהוא צודק, פשוט הרבה אנשים לא הבינו למה הוא התכוון כשהוא אמר לגיטימי.
עוד על כך בבלוג דגש קל: http://dagesh.wordpress.com/2012/08/22/%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%A1-%D7%9C%D7%92%D7%99%D7%98%D7%99%D7%9E%D7%99-%D7%AA%D7%A8%D7%92%D7%95%D7%9D-%D7%A9%D7%92%D7%95%D7%99/
תמיר. לגבי שש שנים, ידוע. כל הנשים לעיל נכנסות עכשיו לשש שנים. בעוד שנתיים, שליש סנאט ילך לבחירה ואז נקבל או לא נקבל עוד שליש אישה. לך תדע. לגבי האונס הלגיטימי, אני הבנתי את הדברים אחרת. כמו שכתוב לעיל, ברגע שאישה בהריון, כנראה שזה לא היה אונס (כך טוד אקין), והמערכת יחסים היתה לגיטימית, בבחינת לא הופעל כול באמת.
טל, הבנת אותו נכון, פשוט חל בלבול במשמעות המושג “לגיטימי”. כשההריון לא נקלט, זה היה “אונס לגיטימי”, (כלומר, באמת אונס) ולכן הוא לא נקלט. אם הוא נקלט זה לא “אונס לגיטימי” (כלומר, בחורה שהתחרטה אח”כ, דייט שלא נגמר כצפוי או כל סיטואציה אחרת שלדעתו המטופשת לא באמת נחשבת אונס).
למילה legitimate באנגלית יש שני מובנים בעברית-
1. השימוש שאנחנו עושים בעברית עם המילה ‘לגיטימי’, כלומר מוצדק.
2. אמיתי, ממשי.
נראה לי שמוסכם על כולם שאקין התכוון לשימוש השני של המילה.
הניסוח שלך בפוסט “נשים ממילא לא נכנסות להריון כאשר מדובר באונס אמיתי וזאת להבדיל ממצבי “אונס לגיטימי”” מפספס. אקין לא מבדיל בין אונס לגיטימי לאונס אמיתי, אלא בין אונס ‘אמיתי’ (=לגיטימי) לבין אונס ש’איננו אמיתי’ לתפיסתו.
כך או כך, בחירת המילים שלו הייתה אומללה, והתפיסות שעומדות מאחוריהן עוד יותר.
טוב, זה מה שקורה שמקלידים מהר מדי ולא מסתכלים על התוצאה.
צ”ל סנאט ושליש במקום סנטא ושלישי, בהתאמה.
לגבי מקקסקיל – אם היא נבחרה מחדש, אז למה “אמה נפטרה לפני שבוע ולא זכתה לראות את בתה הופכת לסנטורית”? היא כבר ראתה אותה הופכת לסנאטורית, לפני שש שנים…
כן צודק. הטקסט בשלוש שורות הראשונות הוא של העורכת מסלונה. אני אעיר לה והן יתקנו גם שם… (זה המשנה, זה המשנה)
מה עם קונדוליסה רייס? היא כבר לא בעניין?
מישל בקמן אומנם פרשה מהמרוץ לנשיאות אבל אם אני לא טועה הצליחה להיבחר מחדש לבית הנבחרים