שלי יחימוביץ’ דיברה על פרשת אורי שגיא בכנס מתמודדות הפריימריז של מפלגת העבודה – ונתנה לטל שניידר הזדמנות לאהוב אותה, ולדבר עם כמה גברים שהגיעו לארוע על המועמדות המועדפות עליהם. מתוך סלונה
ביום שישי בסמינר הקיבוצים קרה לי דבר חיובי. פעם ראשונה מאז שנחשפתי לשלי יחימוביץ’ הפוליטיקאית, זז לי משהו קטן בתודעה כלפיה. אני לא מסתירה, הייתי ביקורתית כמעט כלפי כל דבר שאמרה או עשתה (ולמעט טור זה, מקווה להמשיך עם הביקורת), אבל האופן בו חתכה בצורה מהירה וחדה את מועמדותו של אורי שגיא בפריירמיס של מפלגת העבודה הוסיפה לי חדווה בלב. הנה, אמרתי לעצמי, הנה ההבדל בין מנהיגות אישה למנהיגות גבר. הנה הבשורה.
“כמעט אין אישה שלא עברה משהו בסקאלה שבין הטרדה מינית ובין אונס” אמרה יחימוביץ’. נכון. נכון, הנהנתי בלב. כולם יודעים זאת, גם מי שלא מדווחת וגם מי שמעדיף להעלים עין כי חושב שאם הוא לא מטריד, אז בטח זה לא קיים.
ויחימוביץ’ המשיכה “מי שאומרת דבר כזה (שאין הטרדות-ט”ש) אינה דוברת אמת. אני מדברת על ההתנסויות הקלות ביותר, הכאילו רגילות, של הטרדות ועד מעשים קשים ואלימים שנשים היו קורבנות להם. אני רוצה במפגש הזה שלי אתכן לחדד את העניין הספציפי הזה, שהוא מאוד מורכב. הוא מורכב לנו כמנהיגות כשאנחנו צריכות להתמודד עם זה, כשמגיעה אלינו אישה שעונתה והותקפה והיא נושאת עמה את הטראומה הזו כל ימי חייה.”
יחימוביץ’ המשיכה ודיברה על הרף המוסרי, על הצורך להתנתק מן הרף הפלילי הקיים בחוק, במיוחד בתחום עבירות ההטרדה. וגם עם כך אני מסכימה. בשיחות משפחתיות בסוף השבוע, אמרה לי קרובת משפחה, שיש כאן הגזמה והקצנה. אירוע שקרה לפני כמעט 40 שנה? אני הפעם עם יחימוביץ’. הזמן שחלף אינו משנה, אינו פוגע באמינות התלונה ולא רלבנטי כאן. לבי יוצא אל אותה אשת עסקים שאזרה אומץ ופתחה משהו מלפני כל כך הרבה שנים.
ובכל זאת, אי אפשר בלי מילה של ביקורת: האם לא יכלה יחימוביץ’ לדעת יותר על כך ששגיא אדם בעייתי? האם חסרים אנשים מובילים עם רקע בטחוני? האם רצתה את שגיא לצידה דווקא כיוון שהכריזמה האישית שלו לא יכלה בשום אופן להאפיל על שלה?
* * * * *
האירוע ברקע נאומה של יחימוביץ’, כנס של כל המועמדות בפריימריס של מפלגת העבודה, אותו יזמה סתיו שפיר, התאים לדברים כמו בתסריט הוליוודי שתוכנן באופן מדוקדק. שורה ארוכה של מועמדות, פעילות, נשים מנהיגות, שדיברו כל אחת דקה או שתיים כדי להציג עצמה. בקהל, באופן מפתיע (ואולי חסר תקדים באירועים פמינסטיים) לפחות שליש גברים.לפני כמה שבועות הלכתי לכנס מקביל של הליכוד, וחוץ משניים או שלושה גברים (כתב, צלם, תומך) בחדר היו רק נשים. יוסי אחימאיר, מנכ“ל מכון ז‘בוטינסקי שנשא דברי פתיחה, לא נשאר להקשיב לנשים וצמצם את קהל הגברים במקום למספר אפסי.
בכנס העבודה ביום שישי, ראיתי סביבי גברים שהגיעו מתוך עניין במועמדות, בלי שהם פעילים במטה או תומכים במישהי מן המועמדות. מדהים שאני בכלל מתפעלת מכך שהם מתענינים, לא? וזה הרי אמור להיות מובן מאליו.
אז למען ההפוך על ההפוך, החלטתי לראיין רק את הגברים במקום ולשאול לדעתם.
אסף ’הפרולטר’ הלחמי, מתפקד ותיק במפלגה, היה מאוד מסויג עד היום מתוצאות השריון ל40% נשים במוסדות המפלגה (להבדיל מהבטחת הייצוג) “לא הסתייגתי מעצם הרעיון אלא מהשלכותיו בפועל” הוא אומר “פעילים רבים שהיו ראויים, בזכות, להיות חברי ועידה, נדחקו החוצה לטובת נשים משוריינות שלא טרחו להתייצב לישיבה הפותחת של המוסד לו שוריינו. אז כנראה שמטרת השריון נכשלה. כי אם אכן היו 40% נשים המעוניינות בפעילות,הן היו מתייצבות.”
אבל ביום שישי האחרון בסמינר הקיבוצים הלחמי אמר שההתרשמות שלו מן המועמדות גברה על הכל (הוא מאוהב,כך כתב) “לא חשבתי לבחור דווקא 50% נשים ו 50% גברים, כפי שיחימוביץ’ הציעה שם, אלא רציתי לבחור בפריימריז את האנשים לפי הכישורים שלהם, אבל מה שקרה זה שעל בסיס הכנס גיבשתי לעצמי נבחרת זמנית של5 גברים ראויים ו 4 נשים”
עמית רדזי, מתפקד צעיר שנכח בכנס אמר לי “לא הייתי צריך שיחימוביץ’ תגיד לי להצביע חצי חצי. ממילא זו היתה כוונתי וכבר הכרתי את חלק מן המועמדות.”
למי אתה הולך להצביע? “לחברת הכנסת לשעבר מלי פולישוק-בלוך, כי אני מכיר את הפעילות שלה מן העבר.אהבתי גם את הדברים שאמרה סתיו שפיר. את העובדה שאנחנו נדע שהמהפכה הפמיניסטית נגמרה ברגע שלא יהיה משנה יותר אם עומדת מולך אישה או גבר. אסתי קירמאייר גם מאוד הרשימה אותי, כי היא הגיעה מן המקום האומר שמחאה פמיניסטית היא טובה לגברים, טובה למשפחה.”
בר, גם הוא מתפקד בעבודה, שהעדיף לא למסור את שמו המלא אמר לי בתום האירוע: “מה שחשוב לי, וזה בא לידי ביטוי באירועים מן הסוג הזה, הוא שתרבות הדיון של נשים היא פורה יותר, קשובה יותר. אני מרגיש שאצל פוליטיקאיות השיח הוא אחר. אני סימנתי היום את אלה שאני מתחבר אליהן. נשים שפחות אומרות ’אני, אני, אני’. אני לא אוהב את מי שהיא פלסטית, אלא מי שמצליחה להתחבר לעומק. נורית צור הרשימה אותי מאוד, גם מירב מיכאלי“.
אדם אשר הטריד מישהי לא ראוי להיות איש ציבור או קצין צה”ל, זה לא נתון לדיון.
אדם אשר מישהי התלוננה על מעשה אשר עשה (או לא עשה) לפני 40 שנה, זכאי להתגונן.
כל אדם (כולל פוליטיקאי) זכאי עד אשר הוגחה אשמתו (אפילו אם הוא אלוף לשעבר).
שיתגונן. מישהו מנע ממנו להתגונן? להיפך. האיש קם ועזב בלי להתגונן. לפחות אינו עושה מעשה קצב ורמון שהפכו את הקרבנות לאשמים. וזה רסיס נקודת הזכות שאפשר למצוא כאן בסיפור.
ובאשר לדברייך טל: שלי יחימוביץ יכלה לדעת על מעשיו של שגיא בדיוק, אבל בדיוק, כמו כל אזרח אחר. לא מדובר כאן באדם שהשמועות סבבו אותו כל השנים עד שמישהי התלוננה כמו במקרים אחרים. לגמרי לא. להיפך. הוא היה מוכר כאיש הגון וצנוע. מהרגע שבו היא התוודעה לסיפור היא פעלה במהירות.
גם באשר לרמיזה כאילו היא בחרה בו למרות רינונים שהיו רק בשל העובדה שאינו מאפיל עליה, מדובר במשפט מיותר. הרי שוב, אישיותו הבעייתית לא הייתה ידועה לה קודם לכן.
איך הוא יתגונן? יש לו זמן?
הוא מתמודד בפריימריז של העבודה שמתקיימים החודש, יש לו אפשרות להתגונן לפני הפריימריז?
אם שלי תהיה ראש ממשלה ומישהו יגיד לה כי אלוף הטריד מישהי לפני 40 שנה, היא תפטר אותו?
אם הוא הטריד אותה, למה היא חיכתה 40 שנה? הוא היה אלוף וניהל את המו”מ עם סוריה, למה היא שתקה?
אין לי מושג אם שלי כראש ממשלה תפטר אלוף שהטריד לפני ארבעים שנה. יש לי מושג מה צריכה להיות הנורמה המוסרית במדינת ישראל. גם אם האירוע התרחש לפני שמונים שנה צריך להיות ברור שיש דין ויש דיין. אולי דווקא עוולה נוראית שמתפרשת על פני תקופה כל כך ארוכה, היא הרבה יותר חמורה. גם מפני הזמן הארוך בו הקורבן רואה את הפושע מתהלך מדושן, נהנה מלגיטימציה כאילו אין מחיר, בעוד הוא עצמו מתייסר עם ההשפלה יומיום.
ובאשר לשאלה שהפנית למתלוננת: למה היא שתקה 40 שנה? תציץ בתגובה האוטומטית שלך אחרי 40 שנה ותבין למה נשים פוחדות להתלונן.
יפה אמרת
קראתי את מה שכתבת עד “הנה ההבדל בין מנהיגות אישה למנהיגות גבר. הנה הבשורה”
וקיבלתי גועל, אם היו כותבים את ההפך היית יוצאת מדעתך.
תתביישי..
אולי תעדכני את הבלוג שלך, במקום לקשקש בתוכניות בוקר? זה מה שיש לך להציע בתקופת בחירות? פוסט אחד לשלושה ימים? וגם זה, איך לומר, לא ממש מעניין.
לאחר שני אירועי ליכוד שבהם נכחתי השבוע, ועידת המרכז שבה כמעט כולם היו בגילאי חמישים-שישים, וכנס נשים של המחנה הלאומי שכלל רק 22 משתתפים, אירוע השקת הקמפיין של המשמרת הצעירה במפלגת העבודה היה הצלחה גדולה. בר האברקסס בלילנבלום תל אביב התמלא עד אפס מקום בצעירים והאוירה היתה כשל מפלגה המוכנה להילחם.