טל: [ החלפת את הנושא אל “החלוצות מראיינות את שקד”]
שלום לשרת המשפטים איילת שקד ותודה שהצטרפת אלינו לראיון קבוצתי. נמצאים פה על הקו כ 130 מנויים של הפלוג הבלוג הפוליטי, חלקם הצטרפו לקבוצת החלוצות מן הקבוצות האחרות הפועלות, היזמיות והקצינות – במיוחד לשעת הראיון
איילת שקד: שלום לכולכן
טל: לפני שנתחיל – השמועה אומרת שאת חוגגת היום יום הולדת? מזל טוב ! וגם: נשמח לאיזה תמונה – לראות שזו את שם, אני מבינה בשעת הנסיעה ברכב (לא נוהגת)
איילת שקד: תודה רבה!
איילת שקד: תכף טל תשלח תמונה
בנש טל:
טל: כן, הצטרפה אלינו גם טל בנש, היועצת של שקד. תודה!
השאלה הראשונה תהיה שלי ולאחר מכן נפתח את השאלות לקבוצה, כך שגם המנויים פה יוכלו לשאול.
איילת שקד: חשיפה ראשונה שלי עם משקפיים
בנש טל: הי לכולם
איילת שקד: לכבוד יום הולדת 41
טל: אז, עוברים לראיון (אין לנו זמן רב…)
בתור הממונה בישראל על סדרי השלטון והמשטר (בערך, לא רק את) האם אינך מוטרדת מן השימוש שעושים בחקיקת חירום כדי להעביר חוק בתחום השידור הציבורי? הקואליציה, גם בראשותך, הפכתם את הליך החקיקה ואת המעמד של האופוזיציה לבדיחה. מעבירים חוק, שאין בו שום צורך של חירום, למטרות של גחמות אישיות של ראש הממשלה ואף אחד לא מצליח להבין לאן אתם רצים עם זה. את מסכימה להליך החקיקה המוזר שאתם תובילו מחר בלילה? זה מזכיר לי את קזחסטן, מדינה מעניינת בה ביקרתי, שם האופוזיציה היא בתפקיד של בובה, קישוט.
איילת שקד: זה לא הליך חרום. משרד המשפטים עמד על כך שהתזכיר יפורסם 21 יום לפי הנוהג המקובל. העובדה שהאופוזיציה רופסת זו לא אשמתינו
טל: וזה מצריך הצבעה תוך כדי פגרה? כאשר משתמשים (בשלב הקודם) בביטול אופציית הפיליבסטר. לא מאפשרים להם דיון, גם הפרסום של 21 יום – חלקו הרב היה על ימי חג.החוק עד כדי כך דחוף וחשוב?
איילת שקד: אפשר היה לדחות את הקמת התאגיד ב 21 יום ולא ב 14 ואז לא היה צורך להצביע בפגרה. אני לא רואה בזה הבדל גדול. אני כפופה למשמעת קואליציונית. בקואליציה הרבה פעמים מתפשרים על דברים שחשובים לחברות אחרות בקואליציה
טל: והחוק יעבור ללא האופוזיציה. זה מציג תמונה לא טובה של ישראל. אינך חושבת? במיוחד בסוגיה כה קריטית הנוגעת לעצם חופש הביטוי במדינה.
טל: אחרי התשובה של שרת המשפטים אני פותחת לשאלות (למרות שטרם הצבעתם ואתם מנומסים מאוד) הסדר יהיה כדלקמן: עומר ת. ראשון, אחריו אביחי, ולאחר מכן אוריאל א׳. תתכוננו.
איילת שקד: הרגע העוזר שלי עדכן אותי שהאופוזיציה מתכוונת לא להגיע. זו בעיה שלהם. הם לא משתמשים בזכותם הדמוקרטית. בכנסת הקודמת, גם בחוק הכי משמעותי, חוק הגיוס, האופוזיציה לא הגיעה. כך שזה כבר קרה. וגם בחוק הכי משמעותי.
טל: עומר. go
נעם: ☝
אוריאל:☝
רגב: ☝
עומר: שלום. בתור נוער שנוהג לבלות בימי שישי בערב, החוסר בתחבורה ציבורית הולמת כופה עלינו להתנייד במוניות. קרו כבר מקרים שנהג גבה על נסיעה של עשר דק יותר ממאה שקלים. ההוצאות הכבדות מכריחות אותנו להישאר בבית ערב שישי, בנוסף מיותר לציין שבמהלך השבת עצמה אני בעוצר שכונתי, שלא נדבר על סגירת החנויות בשבת שאליה ממשלתך מכוונת… האם זו השבת האידיאלית עבורך בתור חילונית ואימא שמבלה עם ילדיה בשבת ואחת שגם גדלה בתא? האם כפייה מסוג זו לגיטימית בעיניך ולא מדובר לדעתך ברמיסת זכויות וחוסר התחשבות? אולי בעצם מבחינה פוליטית את לא מביעה עמדות בנושא, מחשש לתגובת ציבור בוחרי המפלגה….
יובל: ☝
אבישר: ☝
טל: אחרי עומר: אביחי ש׳, אחריו אוריאל א׳.
ערן: ☝
טל: הבאים בתור: נעם, רגב. נקווה שנספיק עוד.
עומר: מעוניין לשמוע את עמדך לא את עמדת הרבנים
איילת שקד: אמרתי את זה כבר מספר פעמים. הבעיה מורכבת. אני חלק ממפלגה דתית והחלטנו ביחד שכל שינוי בסטטוס קוו מצריך הדברות והסכמה של רוב החלקים בציבוריות הישראלית. עד היום לא הגענו לפתרון מוסכם, צריך להמשיך בהדברות.
טל: מה לגבי תחושת העוצר שמרגישים חלק מן האזרחים החילוניים במדינה? נער צעיר שאין לו תחבורה ציבורית בסופי שבוע? (נער צעיר = עומר השואל)
דב: ☝
איילת שקד: זו הרגשה סובייקטיבית שאני לא מתווכחת איתה. אני יכולה להעיד על עצמי, שאני גדלתי בתא כנערה צעירה ולא הרגשתי בעוצר. במדינה מורכבת כמו שלנו צריך לדעת לפעמים להתפשר וללכת אחד לקראת השני.
טל: אביחי. תורך חבר. אוריאל תכין את השאלה.
אביחי: אהלן, קוראים לי אביחי שעובי, אפשר להגדיר אותי כאחד שמגיע מהימין הישראלי. השבוע שמענו אותך מציינת שהרבנות היא מוסד ממלכתי ולכן הדרך למינוי דייניות (בדומה למינוי קאדית ראשונה) עוברת דרך פוסקי ההלכה ולא דרכך. השאלה אם כן היא כזו, בעוד את מאתגרת ומרעננת מוסד ממלכתי אחד (בית המשפט העליון) את אומרת שאת לא תאתגרי מוסד ממלכתי אחרי (הרבנות). מדוע אינך מוכנה להילחם עבור שיוויון בממסד הדתי?
טל: השרה שקד, זו שאלה שמנסה לקחת את הנושא מעבר לתשובות ששמענו השבוע בתקשורת, כי כמעט כולם פה שמעו אותך מתראיינת בנושא. אז מדוע – איתגור בית המשפט העליון אך לא איתגור הרבנות?
איילת שקד: אני בהחלט איתגרתי את בתי הדין הרבניים ולראשונה מונו 3-4 דיינים מהציונות הדתית לבית הדין הגדול מה שלא היה מעולם. מונו גם 22 דיינים מתוכם יותר משליש ציונות דתית. כמו כן ניתן למנות מנכלית לבתי הדין ואתמוך בכך. אולם צריך לומר שהליכוד חתם עם שס הסכם קואליציוני ובתי הדין היום נמצאים במשרד הדתות ולא במשרד המשפטים לכן לא אני אחראית על כך. אני עושה מהפכות בתחומי אחריותי. כך בבתי הדין השרעיים , הדרוזים ( מינינו נשיא אחרי 23 שנה שלא היה כזה), במינוי השופטים, בחדלות פרעון ועוד. בעניין הספציפי הזה: הרבנים הראשיים מתנגדים לכך, אני לא חולקת עליהם בענייני הלכה.
טל: את חושבת שהעובדה שיש דיינים מן הציונות הדתית משפיעה בפועל על ההחלטות? וגם העובדה שיש נשים בועדה למינוי – הובילה לשינוי? (כי זה לא מורגש בינתיים).
איילת שקד: העובדה שיש נשים בועדה משפיעה מאד. זו מהפכה של ממש . אנחנו מתפקדות בועדה כקואליציה מתואמת וזה מאד משמעותי והביא לתוצאות מצויינות
אביחי: אני לא טוען שצריך לחלוק בעניין הלכתי, אבל כמו שש”ס יכולים לעשות דברים ואחרת יהיה משבר קואליציוני גם הבית היהודי יכול להילחם על דברים חשובים מעין אלו
איילת שקד: אני חושבת שהעובדה שהיום יש הרבה דיינים מהציונות הדתית משפיעה מאד, זה תהליך.
אוריאל: השרה שקד, שמי אוריאל ואני מתפקד ופעיל בבית היהודי. אם תהיה לך אופציה במו”מ הקואלציוני הבא, האם תעדיפי להישאר במשרד המשפטים ולהמשיך את התהליכים שהתחלת להוביל או שתעדיפי לעבור ולהשפיע במשרד אחר?
איילת שקד: אני בהחלט אעדיף עוד קדנציה במשרד המשפטים. זה משרד שחולש על המון תחומים עם הרבה אפשרויות לעשייה
נעם: בתור תומך נלהב של המהפך בחקיקה שאת העלת, הייתי רוצה להבין יותר:
א. מה הליך זמנים מאחוריה? יש תאריך/תקופת יעד?
ב. איך מבטיחים שלאופוזיציה בכל זאת תמיד יהיה מקום בחקיקה בלי עריצות של הקואליציה עליה?
אסף מסדה: ☝
איילת שקד: צמצום החקיקה לא מצמצם את כוחה של האופוזציה. היחס יישאר. להיפך. לאופוזיציה יהיו עוד כלים לפקח על הממשלה . לכן, דרך אגב יש שרים שמתנגדים לה.
טל: עושה רושם שהכל הולך היום דרך ועדת השרים. אין משמעות לעבודה בכנסת. למעשה – יש תהליך שאולי התחיל לפניך, אבל ממשיך ביתר שאת. הכנסת מאבדת לגמרי מכוחה. אין שיקול דעת למחוקקים.
נעם: בגדול אני חושב שהיא מבורכת ויש היום עודף חקיקה וחוסר פיקוח, רק רוצה להיות בטוח שהאופוזיציה לא תעלם מהליך החקיקה לגמרי.
ערן: גנבת לי את השאלה, טל
טל: סליחה. אנחנו זורמים… היא תיכף בורחת לנו…
איילת שקד: ועדת השרים לענייני חקיקה היא אכן הגוף המשמעותי ביותר בהחלטה אילו חוקים יעברו ואילו לא. הכנסת מעצבת את החוק. אין חוק שמגיע לועדה בכנסת ויוצא כמו שנכנס
טל: רגב, תורך.
רגב : שלום רב השרה שקד, שמי רגב. כידוע, עיתונאים רבים נתקלים בקשיים בקבלת מידע במסגרת חוק חופש המידע מול רה״מ, ח״כים ויתר הגופים הממשלתיים: משיכת זמן, צנזור וכדומה. מהי עמדתך בנושא? והאם תפעלי לקדם שקיפות והעברת מידע באופן מהיר ומסודר עבור העיתונאים?
טל: אסף מ. הבא בתור. ואם נספיק – אז אחריו יהיה אבישר.
איילת שקד: אני במשרדי עונה לכל בקשות חופש המידע ואף מפרסמת באופן יזום את הלוז שלי ואת הצבעותי בועדת שרים. בעניין שרים אחרים, תפעילו לחץ ציבורי. אין צורך בחקיקה נוספת
טל: והקושי שיש לעיתונאים – השרה שקד?
ערן: נדמה לי שאני הצבעתי אחרי רגב. אבל לא קריטי
טל: סורי. אמרנו מראש שיהיה קשה להכיל את כולם. לחץ זמן
איילת שקד: יש הליך מסודר. אנחנו עומדים בו
אסף: בהמשך לשאלה שנשאלה קודם לכן בנוגע לסטטוס קוו, והיעדר השינוי שלו ללא אישור הרבנים, מדוע זה נראה לך סביר שאת כשרה תוכלי להתנייד באמצעות רכב (בין אם פרטי ובין אם שרד), כאשר מי שאינו ח”כ ולא שפר עליו מזלו, כפי ששפר עלייך לגור בעיר חילונית למהדרין, אינו יכול להתנייד אלא באמצעות מונית?
איילת שקד: I’m still Ayelet from the block. אני שרה שנתיים, הסתדרתי גם לפני זה
אסף: בתור מי שגרה בת”א וכל מרכזי הבילוי בשבת היו לידה הסתדרת? השאלה נוגעת לאנשים שלא מת”א.
טל: אבל בכל זאת, הכוונה שיש אפליה תחבורתית במדינה שנותנת לבעלי רכבים פרטיים (גם אני ביניהם) חופש בחירה. ולמי שאין ידם משגת לרכב פרטי – הגבלות קשות. ואין בזה שמירת שבת. ההפך. נתינת השבת לעשירים, למבוססים
אסף: ואחרי שהגדרת עצמך כאיילת מהשיכון, אני מבין שעד שרכשת בעמל רב את הרכב הפרטי הראשון שלך (שבטח היה יד שניה), נהגת ללכת ברגל, ולא נעזרת בשירותי הסעה בתשלום?
ערן: התשובה הכי טובה שראיתי בראיון פוליטי השנה.
טל: בלי הערות ביניים. בבקשה
טל: אבישר, תורך. הר הבית.
אבישר: שלום וברכה השרה שקד, בהר הבית מניפים דגלי חמאס ואש”ף, קוראים “מוות לישראל”, משחקים כדורגל (בניגוד לאיסור מפורש מבית המשפט), ואוסרים על יהודים לגשת לברזיות מים, להסתובב חופשי ברחבי ההר ולהניף דגלי ישראל. שאלתי: מדוע המדינה לא אוכפת את החוק הישראלי בהר הבית?
איילת שקד: המדינה בהחלט צריכה לאכוף. השר לבט״פ ורה״מ עשו על כך כמה ישיבות. אני מקווה שיהיה שיפור. אתה בהחלט צודק שזו עוולה ואיוולת
בנש טל: אנחנו צריכים לסיים
טל: האם לישראל יש ריבונות בהר הבית? זה מה שהייתי שואלת עוד לרגע. כי ככל הידוע לי – אין למדינה ריבונות שם.
אבישר: האם אכיפת החוק הישראלי בהר הבית חלשה יותר ממקומות אחרים בישראל ?
איילת שקד: יש ריבונות עם ניהול של הווקף זה מאד מורכב.
נעמתם לי מאד. צריכה להמשיך הלאה לניחום אבלים.
איילת שקד: תודה רבה!
טל: תודה השרה. יום הולדת שמח. תודה על הראיון.
אגם: מזל טוב
אבישר: תודה רבה שרת המשפטים. שנשמע בשורות טובות
אביחי: יום הולדת שמח…תודה על הראיון
[הסרת את בנש טל]
[הסרת את איילת שקד]
לראיונות ווטסאפ נוספים שערכתי למנויי הפלוג:
יולי אדלשטיין, יצחק הרצוג, יאיר לפיד, מיקי זהר, אלדד יניב, אבי דבוש, אחמד טיבי, עמיר פרץ, שולי מועלם, עמר בר-לב, יואב קיש,זהבה גלאון, מרב בן-ארי, רחל עזריה, ד״ר גרבלסקי, תמר זנדברג, אור-לי ברלב (פעילת מחאת הגז), רביב דרוקר,יגאל דילמוני (סמנכל מועצת ישע), עמית סגל.
להצטרפות כמנויי הפלוג והשתתפות בקבוצות הווטסאפ ובראיונות עתידיים
היא בדרך להיות ראש ממשלה. סיכוי גבוה לדעתי אם היא לא תעשה פאשלנ מאוד גדולה בדרך.
זה מה שהשטח של הבית היהודי אומר. גם בפוסט הזה (http://www.talschneider.com/2017/04/27/bayityehidiprimaries2017/) וגם בשיח בקבוצות שלי (יש לא מעט פעילים של המפלגה אצלי כמנויים. הם אומרים זאת כל הזמן, שזה מה שהם רוצים)
איך? היא תדלג לליכוד?
הרחש-בחש הקבוע מדבר על מיזוג בסופו של דבר.
פרייסלס למוצא מהקשרו – בשאלה על עוצר השבת שמרגישים חילונים ללא רכב ענתה שקד: “במדינה מורכבת כמו שלנו צריך לדעת לפעמים להתפשר ו*ללכת* אחד לקראת השני”. 🙂
היא לא רצתה לענות על זה. תכלס.
אני לא הייתי מתחננת כדי לראיין אותה ובטח לא כשהיא על מן סטופר. תשובות של חרטא ברטה גם על השאלות שניסו לאתרג אותה. חמקנית, אולי נמכור אותה לצה”ל.
היא הסתדרה ללא רכב והלכה ברגל, לא רק בני 17 זקוקים להסעה,, אנשים מבוגרים שהיו רוצים לטייל , לפגוש בבני המשפחה, הנכדים, כל זה נמנע מהם בעזרת אנשים ושרים אדיוטים. מעניין שההתפשרות נדרשת רק מצד החילונים.