טל: [החלפת את הנושא אל “החלוצות עם אדלשטיין”]
טל: הוא תכף יגש למחשב בלשכתו. ויתראיין משם. יוכנס באמצעות נייד של אחד מעוזריו.
טל: עדכנו אותי עכשיו שיש עיכוב של כמה דקות. תכף אעדכן אתכם
טל: [צירפת את יור הכנסת יולי אדלשטיין]
טל: אחר הצהריים טובים וחג כנסת שמח. שלום רב ליו״ר הכנסת ח״כ יולי אדלשטיין ותודה שהסכמת להתראיין בפורמט המיוחד שלנו פה, בקבוצת החלוצות של הפלוג. נמצאים פה על הקו כ 130 מנויים משלמים של הפלוג מכל גווני הקשת הפוליטית הישראלית.
אני אפתח עם שתי שאלות ולאחריהן אתן למשתתפים לשאול. בינתיים נשמח לראות תמונה שלך ברגעים אלה, מתראיין לפלוג.
יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין:
טל: נהדר. תודה. ברוך הבא
אז שאלה ראשונה (שלי)
כולם נמצאים עם העיניים לוושינגטון, הממשל הכיאוטי של טראמפ – שטרם מוצא את ידיו ורגליו ובכל זאת, שאלה מעט מוקדמת – האם אתה צופה שנשיא ארה״ב יגיע לביקור בישראל? האם תזמין אותו לנאום בכנסת? הוא הרי מעולם לא ביקר בישראל ונראה שהעובדה הזו, קצת בעייתית עבור מי שמתכנן להגיע ל״עסקה״ כפי שהוא אומר.
אדלשטיין: ברגעים אלה נקבעת מדיניות הקשר בין הממשל החדש וממשלת ישראל. תלוי בהתפתחויות של הימים הקרובים איך היחסים האלה יתפתחו. אני בהחלט מצפה שכל נשיא ארה”ב ימצא זמן לבקר במדינת ישראל. אם תתקבל בקשה לנאום במליאת הכנסת נשקול אותה בחיוב.
יעקב: ☝
טל: כלומר, אתה לא מוציא הזמנה מטעמך בשלב הזה? עדיין מוקדם מדי?
ניסן: ☝
אילנה: ☝
יניב: ☝
בוריס: ☝
אדלשטיין: מעולם לא הוצאתי הזמנה לנאום במליאה לאף גורם. תמיד פנו אליי
טל: אוקיי. חכו חברים.
טל: שאלה שניה –
טל: מפלגת הליכוד מעוררת עניין וסקרנות רבה. לצד התפקדות המונית של קבוצות לחץ או קבוצות עניין (כמו שראינו אתמול עם הליכודניקים החדשים), יש ביקורת פנים מפלגתית על כך שאנשים שמצטרפים כמתפקדים בוחרים לאחר מכן להצביע – לבית היהודי או לעבודה ולא לליכוד. האם לדעתך, מפלגת הליכוד צריכה לחסום אנשים מלהתפקד חופשי? או לדרוש מהם להצהיר אמונים למפלגה אולי ליו״ר המפלגה עצמו (כפי הקולות של אנשים שמכנים עצמם ׳נאמנים׳ אצלכם)
טל: אחרי שיו״ר הכנסת ישיב – סדר השאלות: אילנה ראשונה, יעקב שני, בוריס שלישי, יניב, ניסן.
אדלשטיין: אף פעם לא הסתרתי את עמדתי – מי שמתפקד לליכוד צריך להצביע לליכוד גם בבחירות הכלליות. יחד עם זאת, חסימה של אזרחים מהתפקדות או צעדים מסוג זה משפיעים לרעה על אותה מעורבות ציבורית ופוליטית שאנחנו מבקשים להגביר במדינת ישראל.
איתי: ☝
אבישר: ☝
טל: תשקלו לדרוש מהם הצהרת נאמנות לליכוד או לדרך הליכוד (לֹמרות שאין מצע אז קשה לדעת מה הדרך בדיוק)
אוהד: ☝
אדלשטיין: כבר אמרתי: כל אזרח רשאי להתפקד ולהשפיע על דרך הליכוד מבפנים
טל: תודה. אילנה -תפתחי.
אילנה: היי אני אילנה, לאורך השנים נראה כי מוסד הנשיאות הינו המשך ישיר לעבודה לח”כים שכיהנו כיו”ר הכנסת .מה דעתך על כך והאם תתמודד בעתיד על המשרת נשיא המדינה?
אדלשטיין: שלום אילנה. נעים מאוד! היום ביום ההולדת של הכנסת, כמו בכל יום, אני מבין איזו זכות נפלה בחלקי לעמוד בראש כנסת ישראל. יש פה המון דברים לעשות והמון דברים לשפר. אני לא אוהב נבחרי ציבור שבמקום להשקיע בתפקיד שהם קיבלו כבר חושבים על הקפיצה למשרה הבאה.
יעקב: היי. הימין אוהב לטעון שחברי הכנסת הערבים דואגים בראש ובראשונה לפלסטינים ורק אם נותרת להם אנרגיה הם מתפנים לטפל בציבור שבחר בהם . אשמח לשמוע איך אתה כיו”ר הכנסת שמכיר את פועלם האמיתי מתרשם מהם והאם קביעה זו נכונה?
טל: מציעה שתתנו זמן לענות. לפני שאתם קופצים עם השאלה. וגם אחרי יעקב: בוריס, יניב, ניסן, איתי, אבישר, אוהד (החדש)
אדלשטיין: לומר חברי הכנסת הערבים זה כמו לומר חברי הכנסת היהודים. יש כאלה שעושים את עבודתם נאמנה ומשרתים את הבוחרים ויש כאלה שמעדיפים להצהיר נאמנות לארגוני הטרור. לא אסתיר שליבי עם אלה שמחפשים דו קיום, תוך ייצוג נאמן של בוחריהם.
טל: מי מבין ח״כי הערבים עובד למען הציבור לדעתך? (לאור השאלה של יעקב, אני טיפה מחדדת)
אסף:☝
אדלשטיין: אני לא מחלק ציונים פרסונליים לחברי הכנסת אבל בהחלט יש לא מעט כאלה. רק היום השתתפו כמה מהם באופן פעיל ביותר באירועי “כנסת צעירה” והעבירו את זמנם עם צעירים יהודים וערבים בדיונים מהותיים.
טל: בוריס
בוריס: שלום אני בוריס :). אדוני היו״ר, לפני כשנה כינסת בלשכתך את כל ח״כ דוברי הרוסית משלל הסיעות והתחייבת לפעול לטובת שיפור מצבם של עולים דוברי רוסית. מאז לא פעלת ולא יזמת/ קידמת חקיקה שהיא לטובת המגזר. ( לדוגמה הגדלת תשלומי הפנסיה) הליכוד מתחרה על אותם הקולות של ישראל ביתנו אבל לא רואים מצידכם עשייה עבור דוברי רוסית מדוע?
אדלשטיין: אכן לפני כשנה התכנסו חברי הכנסת, נציגי העולים בלשכתי. בירכתי על התכנסות זו אך היא לא שינתה את העובדה שיושב-ראש הכנסת לא יוזם חוקים ולא יוזם דיונים במליאה או בוועדות. במפגשים שלי עם עמיתיי מאוקראינה, רוסיה ומקומות רלוונטיים נוספים אני תמיד מעלה את נושא הפנסיות ושאר הזכויות לעולים מאותן המדינות. אם יש לך עצות מה עוד אוכל לעשות במסגרת תפקידי אשמח לקבלן.
טל: בוריס זה עליך ?
בוריס: תודה על התשובה
טל: יניב –
יניב: מר אדלשטיין שלום, ראיתי שהשתתפת בכינוס אתמול בו ביקשו לחזק את ראש הממשלה נגד פתרון שתי המדינות – האם אתה רואה את הפלסטינים כבעלי אוטונומיה, בעלי אזרחות ישראלית מלאה? או לאן פניהם מועדות?
טל: אחרי יניב: ניסן, איתי, אבישר, אוהד ואז אסף. אם ישאר זמן ננסה עוד.
טל: ראמי – גם אותך. מקווה שנספיק. לא בטוחה.
ראמי: אוקי
אדלשטיין: אני חושב שהדבר החשוב ביותר היום זה לפעול לשינוי האווירה בינינו לבין שכנינו וליצירת אווירה של שיתוף פעולה ודו קיום מעשי. להתעסק עכשיו עם פתרונות עתידיים להסכמים עתידיים שלא יבואו בתקופה הקרובה זאת השחתת זמן. מעולם לא הסתרתי שבעיניי הסיסמה של פתרון שתי המדינות היא הדרך הקלה להצדיק אי עשייה בתחום המדיני כי כרגע אין הרי שום היתכנות למימוש התוכנית הזאת.
טל: אתה רואה את העתיד בפתרון בו הפלסטינים בכל האיזור מקבלים אזרחות וזכות הצבעה לכנסת?
אדלשטיין: כל פתרון שייקבע במשא ומתן כן בין שני הצדדים ויזכה לרוב בציבור הישראלי יהיה מקובל עליי. כרגע עיסוק בשאלות היפוטתיות כמו שאמרתי בתושבתי הקודמת הוא תירוץ לאי עשייה. אני מעדיף להוביל יוזמות פרלמנטריות לשת”פ מעשי עם פרלמנטים באזורנו ולשם שינוי להתחיל לבנות את השלום מלטה למעלה (bottom up)
טל: מעניין. הייתי ממשיכה אבל חייבת לתת פה לחברים שלי להתבטא…
טל: ניסן – תורך
ניסן: שלוםם ח״כ אדלשטיין, שמי ניסן .
עושה רושם שבעיקר בתקופתך כיו״ר הח״כים הנם בעלי כוחות מוגבלים (וֹזאת למרות שאתה רוצה לחזק את מעמדם), הכל נקבע מראש על ידי הנהלת הקואליציה ו/או ועדת שרים לחקיקה. האם זה לא פוגע בעבודה תקינה בהליך חקיקה או בכלל בעבודת הכנסת?
אדלשטיין: לצערי הרב זאת מציאות של שנים רבות שאני מנסה להילחם בה, אפילו בימים אלה פתחנו בשיח רציני לגבי מתן כוח נוסף לכנסת בתחום הפיקוח על הממשלה. כולי תקווה שלמהלכים אלה תהיה תמיכה חוצת מפלגות בכנסת כי יושב-ראש הכנסת יכול לעמוד על כבודה של הכנסת אך לא בכל דבר בכוחו לשנות אם אין לו שותפים לדרך בסיעות השונות. כשאני יכול לעשות את זה לבד מול הממשלה כמו בנושא של התקציב וחוק ההסדרים, אני עושה זאת.
ניסן: אתה לוחץ לבטל את חוק ההסדרים? או תקציב דו שנתי?
טל: אבל בתקופתך יש החלשות מסוימת של מעמד הח״כים, לא? הדוגמא עם השאלות ותשובות שבהם הם למעשה לא ממש יכלו לשאול הכל את ראש הממשלה…
אדלשטיין: אני לוחץ לצמצם את חוק ההסדרים באופן משמעותי ואכן הצלחתי. בפעם האחרונה הוגש לכנסת חוק הסדרים הכי רזה שהיה אי פעם. אני לא רואה בעיה מיוחדת עם תקציב דו שנתי.אחד ההישגים של הכנסת הנוכחית שאני עומד בראשה,היא שעת שאלות עם ראש הממשלה והשרים.
טל: (נא כולם להמתין… יו״ר הכנסת ממשיך להשיב)
אדלשטיין: בפעם האחרונה הח”כים יכלו לשאול את ראש הממשלה כל שאלה הנוגעית לפעילות הממשלה או לפעילות המשרדים שהוא מופקד עליהם. כך קובע התקנון. אילו הייתי מאפשר להפוך את מליאת הכנסת לכיכר השוקהייתי חוטא לתפקידי. אולי הייתי משמח באותו הרגע כמה עיתונאים ביציע אך גם הייתי קובר את שעת השאלות שהיא כלי פרלמנטרי מעולה.
טל: איתי נ. – תורך
איתי: היי, אני איתי ? ח״כ אדלשטיין, הכנסת הזו היא הכנסת הכי שקופה שהייתה למדינת ישראל, אבל הרבה דברים עדיין לא שקופים – ואני לא מדבר על משרדי השרים וראש הממשלה. אפילו בדברים כמו הוצאות הח״כים בתקציב הקשר עם הציבור אנחנו רואים הוצאות במאקרו ולא במפורט, העובדה שהח״כים לא מפרסמים את היומנים שלהם או רשימות קיזוזים מתוכננים בין ח״כים. יש סיכוי לשינוי מערכתי בקרוב?
טל: אחרי איתי: אבישר, אוהד ש. , אסף ואם נספיק אז ראמי.
אדלשטיין: אני שמח ששמת לב שהכנסת בראשותי היא הכי שקופה בכל תולדות הכנסת וגם הפכה לאחד הפרלמנטים השקופים בעולם. לא פלא שגם משרד המשפטים מדרג את הכנסת, זו השנה השלישית, כמוסד הציבורי השקוף בישראל. לומר לך שכבר כל המטרות הושגו איני יכול אך גם אגיד לך ביושר שחלק מהדברים שאתה מזכיר כמו פרסום יומני הח”כים או פרסום רשימות הקיזוזים אינם עומדים מבחינתי של שקיפות הכנסת כמוסד.
איתי: אז מהן מטרות השקיפות שלך?
יובל: ☝
אדלשטיין: בתחילת הקדנציה הקודמת שלי כיושב-ראש הכנסת היו אליי לא מעט פניות בנושא של שקיפות ההצבעות בוועדות, נגישות הארכיונים, שידור של דיוני כל הוועדות באינטרנט, פירוט כל הפעילות הפרלמנטרית של חברי הכנסת ועוד. כל הנושאים האלה טופלו ויושמו לשמחתי עם הקמת האתר החדש של חברי הכנסת. כעת כשאנחנו שקופים וכשיש לנו וועדת שקיפות וכשיהיו כלי פיקוח נוספים בידינו נוכל לדרוש את אותה רמת השקיפות גם ממוסדות הממשלה.
אדלשטיין:
אדלשטיין: אתנחתא…
טל: נייס. תמונה יפה. זה נראה כמו בחו״ל. ממש.
טל: אבישר. תורך
בוריס: ראוי לציין גם את מהפכת הכנסת הירוקה 🙂
אבישר: כבוד יושב ראש הכנסת. שלום וברכה. הוחלט למנוע מחברי הכנסת לעלות להר הבית ולפקח על המתרחש בהר. האם לדעתך יש בכך הפרה של ריבונות הכנסת בלב עיר הבירה, וכניעה לאלימות של גורמים אסלאמיים? אם לא – מדוע?
אדלשטיין: הסכמתי בלב כבד לאחר ששמענו את הערכת כל הגורמים המקצועיים שעליית חברי הכנסת להר הבית תיחשב לעבירה אתית. מדובר ודאי בתקופה מוגבלת. בעתיד הקרוב אנחנו מתכוונים לחדש את הדיונים מול גרמי המקצוע כדי לבחון מחדש את נושא עליית הח”כים להר הבית.
טל: אוהד.
אוהד: שלום, רציתי לשאול אותך כבכיר בתנועת הליכוד הכיצד כל חברי הכנסת של התנועה וכן מרכז המפלגה מתנגדים למדינה פלסטינית ו(כמעט) רק ראה”מ תומך ועדיין לאף אחד אין מושג האם הדבר ייכנס להצהרתו היום לאחר הפגישה ונכון להיום לא הוכרז על שום שינוי מדיניות מאז נאום בר אילן ?
טל: אחריו אסף מ. ואם יו״ר יחזיק פה מעמד עוד קצת – אז ראמי יהיה שאלת הסיום.
טל: כלומר – איך הגעתם למצב שראש הממשלה הוא הסמן השמאלי של המפלגה? האם נתניהו אינו מחובר לשטח שלכם?
אדלשטיין: אני לא יודע מה יעלה בפגישות של ראש הממשלה עם הנשיא טראמפ. מעולם לא הסתרתי, כמו בתשובות שכבר נתתי, את היחס שלי לפתרון שתי המדינות. יחד עם זאת, אני לא סבור שראש הממשלה הוא היחידי בתנועת הליכוד שמדבר על הפתרון הזה. באם הדבר יהפוך אי פעם למעשי ראש הממשלה יצטרך להביא אותו גם בפני הממשלה, גם בפני הכנסת וכן גם בפני מוסדות הליכוד.
טל: אסף מ.
אסף: בהמשך לתשובה על הל”ח, ומה שקורה היום במרצ / זהות יהודית, האם תשקלו פריימריס פתוחים בדומה לשתי המפלגות האחרונות, או שלהשקפתך זה מתאים למפלגות קטנות בלבד?
טל: הל״ח- הליכודניקים החדשים.
אדלשטיין: לדעתי בפריימריז של הליכוד צריכים להצביע חברי מפלגה רשומים. אם איני טועה יש כרגע כ 130,000-140,000 כאלה. הפריימריז הפתוחים באמת אלה הבחירות הכלליות. מדברים על רפורמות שיקשרו בין השניים אך הדרך לשם עדיין ארוכה.
טל: כלומר- מתנגד לפריימריס פתוחים.
טל: ראמי- תורך.
אדלשטיין: כן
ראמי: שלום לך כבוד יו”ר הכנסת. המהלך החדש של הכנסת להגביל את כמות החקיקה, נראה כאקט מאוד בעייתי בכל מה שנוגע לח״כים מן השורה ומן האופוזיציה. האם אתה לא חושש שזה אקט של צנזורה מיותרת ?
אדלשטיין: לפני שאפרט, להלן פרט מעניין: בכנסת הנוכחית הונחו כ-4000 הצעות חוק פרטיות, עברו 3 קריאות והפכו לחוק כ-80 בלבד!!!! המספרים מדברים בעד עצמם. יחד עם זאת, לא תהיה שום הגבלה על שום פעילות חברי הכנסת, ללא מתן כלים פרלמנטריים משמעותיים בתחום הפיקוח ותחומים נוספים שהממשלה תתחייב לעמוד בהם.
טל: נותר לנו זמן לשאלה אחרונה – אחרי שיו״ר הכנסת יסיים להקליד. אז יובל. ואז ניפרד לשלום (וֹחג כנסת שמח)
טל: אז יובל- אתה אחרון.
יובל: אדוני היו”ר, הסאגה המיותרת מול תומר אביטל אשר הינו עיתונאי מעל 6 שנים ובשנים האחרונות עיתונאי עצמאי מראה כי קיימת בעיתיות רבה בעבודה מול עיתונות עצמאית . האם אתה מרגיש שינוי בעבודה מול עיתונאים עצמאיים? מאז שחזר לעבוד והכל בסדר, האם כל המהלך נגדו היה מיותר בדיעבד?
יובל: תיקון – 8 שנים מאז החל לעבוד כעיתונאי.
אדלשטיין: אני לא מנהל מאבקים אישיים נגד עיתונאים בכלל ועיתונאים עצמאיים בפרט (לצערי זה לא הדדי…). עדיין אני חייב לציין שהרעיון של מעקב של גורמים פרטיים או בלשים פרטיים אחרי חברי הכנסת מאוד מדאיג אותי כמי שמופקד על ביטחונם ותקינות עבודתם. אני סבור שיש דרכים מוצלחות יותר להגיע לחשיפה עיתונאית ולחקר האמת. וטל – היא דוגמה נהדרת לכך!
טל: יו״ר הכנסת – תודה על המחמאות ותודה שהסכמת לבוא לשוחח פה איתי וגם עם המנויים של הפלוג. חג כנסת שמח. נתראה במסדרונות הכנסת.
אדלשטיין: תודה לך ולכל השואלים. הייתה חווייה תקשורתית חדשה ושונה עבורי…
אריאל: ??
ניסן: תודה
יעקב: תדע שאתה הראשון שמקליד כל כך מהר
אבישר : תודה רבה ! חג כנסת שמח 🙂
אילנה: תודה רבה! וחג כנסת שמח!
בוריס: תודה על כנסת ירוקה , זו דוגמה מעולה לחינוך סביבתי וחבל שלא כל משרדי הממשלה כאלו
[הסרת את יור הכנסת יולי אדלשטיין]
לראיונות ווטסאפ נוספים שערכתי למנויי הפלוג: יצחק הרצוג, יאיר לפיד, מיקי זהר, אלדד יניב, אחמד טיבי, שולי מועלם, עמר בר-לב, יואב קיש, זהבה גלאון, מרב בן-ארי, רחל עזריה, ד״ר גרבלסקי, תמר זנדברג, אור-לי ברלב (פעילת מחאת הגז), רביב דרוקר, יגאל דילמוני (סמנכל מועצת ישע), עמית סגל.
להצטרפות כמנויי הפלוג והשתתפות בקבוצות הווטסאפ ובראיונות עתידיים
הליכודניקים החדשים טוענים שהם הכניסו לכנסת את יואב קיש, שרן השכל ואמיר אוחנה. אם נכון הדבר אזי צריך לרשום את כל מצביעי מרץ כחברי ליכוד.
אכן,
הם התגאו מאד שהצליחו להכניס את יואב קיש לכנסת. נדמה לי שהוא יו״ר שדולת ארץ ישראל..
נהדר. נהנתי לקרוא. פורמט מוצלח מאוד והיה מעניין.
בלי קשר לדעות פוליטיות, יולי אדלשטיין, לטעמי, הוא דוגמה מוצלחת של איש ציבור אמיתי.
גם אני מאוד אוהב את הממלכתיות שלו, רואים את היראה והכבוד שלו למעמד אותו הוא משרת.
לצערי חסר לנו ממלכתיות בהתנהלות של הפוליטיקה בשנים האחרונות (מכל הקשת).
לטעמי, המהלכים שלו בדבר כנסת שקופה (והלוואי שגם ממשלה שקופה וכו’) הם המהלכים הכי חשובים שקרו בפוליטיקה בישראל בעשור האחרון.
חבל שהוא לא מקבל קרדיט מספיק על מהלך כזה.
במקום זה אנחנו מקשקשים על שטויות אחרות ובכך, כאזרחים, לא מתגמלים פעילות אמיתית שהיא לטובתנו.
אנחנו צריכים להעלות למעלה יותר אנשים שעושים מהלכים כאלה, שבאמת ישרתו אותנו בטווח הארוך.