פוסט אורח של ירון אברהם, כתב ערוץ הכנסת
ישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה בניהולה של ציפי לבני, כך מספרים רוב השרים היושבים בה, מתנהלת לעילא ולעילא. אפשר, הם אומרים, לחלוק על דעותיה של יושבת הראש, אבל לבטח שלא על האופן שבו היא מנהלת את הישיבות. “אסרטיבית”, “עניינית”, “חכמה”, כל אלה הם רק חלק מהכתרים שנקשרו לראשה. אתמול, לבני הוכיחה אסרטיביות מהי. על הענייניות בוועדה אתמול אפשר לחלוק, אבל באשר לחוכמה, הרי שזו הייתה אחת ההחלטות הגרועות והלא חכמות שקיבלה לבני מאז נכנסה לתפקיד הנוכחי.
אל שולחנה של הוועדה הגיעה הצעת החוק של חבר הכנסת ניצן הורוביץ ממרצ, המבקשת לכונן מערך של תחבורה ציבורית בשבתות. מטרת ההצעה היא לדרוש ממשרד התחבורה להשתחרר מהכפייה הדתית ולאפשר תחבורה ציבורית מסודרת גם בסופי שבוע. מעבר לשירות החברתי הנפלא (מי לא רוצה ללכת לים בשבת ביתר קלות), יש להצעה גם חשיבות סביבתית. ההצעה, אגב, מאוד מידתית: היא מאפשרת לשנות קווים מסוימים, להפחית את תדירותם, כדי להתחשב בתושבים ולהתאים את המערך ליום המנוחה השבועי של האזרחים, דתיים וחילוניים גם יחד.
בשלב מסוים, התברר שבאורח נסי כמעט, מסתמן רוב להצעה המכוננת. שני שרי ישראל ביתנו נמנעו, שלושה התנגדו (לימור לבנת, אורי אורבך ואורי אריאל), ושלושה תמכו (שרי יש עתיד: יאיר לפיד, יעל גרמן ויעקב פרי). בשלב הזה שר האוצר לפיד “קלט” שיש אופציה להעביר את החוק. הוא גלגל פתק קטן לציפי לבני שתבחין במצב. והיא הבחינה, או-הו, ועוד איך הבחינה. במשך דקות שלמות, במקום להביא את ההצעה להצבעה, לבני משכה את הזמן. דיברה ודיברה, הביעה תמיכה כללית בחוק, השמיעה מעט מאוד הסתייגויות (אם כי כן השמיעה אותן), ובסוף העלתה את ההצעה להצבעה. מי בעד? שלושה. מי נגד? שלושה. מי נמנע? שלושה! איך שלושה? אמרנו שרק שרי ישראל ביתנו נמנעו. אז זהו, שלא. שרה נוספת הצטרפה לאצבעות הנמנעים: השרה ציפי לבני. גורמים בוועדה מספרים שעשתה זאת לבקשתה של יועצת ראש הממשלה לענייני חקיקה, פרח לרנר, תוך שהיא מצליחה להמם את השרים התומכים וגם את המתנגדים.
כתבתי על העניין הזה ברשתות החברתיות, וגם באולפני ערוץ הכנסת. אני מביא פה את תגובתה של מיה בנגל, דוברת השרה לבני, במלואה: “השרה לבני אמרה בישיבה שצריכה להיות תחבורה ציבורית בשבת, אך לא באופן גורף, אלא להיעשות באופן כזה שלא יפגע ביום המיוחד הזה, גם לחילוניים. החוק גורף מדיי ולא מידתי”.
בקיצור, לבני הביעה תמיכה אבל לא תמכה. סוג של קונסטלציה מוזרה כזו במציאות הפוליטית של ימינו. אבל בל נטעה: לבני הבינה שטעתה. הרי יכולה הייתה להצביע בעד החוק, להעביר אותו בקלות, במקום להסתמן כזו שהפילה אותו. גם כך, סביר להניח שרגע לאחר העברת החוק, השר אורי אריאל היה מגיש עליו ערר. נסכם כך: לבני (שוב) עשתה טעות של טירונית פוליטית.
היום היא ניסתה לתקן. כל הסיפור יצא לה עקום (ולא בפעם הראשונה). בהודעה לעיתונות היא סיפרה על דבריה בשדולה לדת ומדינה בכנסת: “בכוונתי לקדם יחד עם השר סילבן שלו מהלך של הכרה ביום ראשון כיום מנוחה נוסף, כפי שנהוג ברחבי העולם, גם בישראל. דיברתי עם השר שלום וסיכמנו: הולכים יחד ובכל העוצמה על יומיים מנוחה בשבוע – שבת וראשון. כך נשמור על הסמליות והאופי המיוחד של השבתות והחגים שלנו, שלהם גם ערכים סוציאליים, אך נאפשר יום מנוחה בשבוע בו הכל פתוח ונגיש, ובא לציון גואל”.
אז כן, לציון בא גואל, כך מסתבר, אבל גם לציפי לבני הוא בא, ועוד איך. קוראים לו סילבן שלום.
יש כבר יומיים מנוחה בשבוע: שישי ושבת. להחליף את שישי עם ראשון נראה לי ממש לא מתאים למנטליות היהודית (חילונית כדתית). להוסיף את ראשון על שישי ושבת נראה לי כהתאבדות של המשק…
איך הם מעיזים אלה בממשלה להפיל הצעת חוק של מרץ. כידוע – כולם שם נשלחו ע”י בוחרי מרץ לפעול למען מצע מרץ ולקדם חוקים של אנשי מרץ. איזה טכסיסים זולים של תתי הסיעות של מרץ – יש עתיד והתנועה – על מנת להפיל הצעת חוק של מי שהם עובדים אצלו ולבגוד בבוחריהם.
ולירון, “מי לא רוצה ללכת לים בשבת”, אברהם כתב מרץ בכנסת, אופס, כתב ערוץ הכנסת – תתפלא אבל אני מכיר שניים שלושה אנשים שבשבת מעדיפים פעילויות אחרות מאשר להגיע עם אוטובוס לים.
איזה תגובה מטופשת. זה שההצעה הועלתה במקרה ע”י ח”כ של מרצ לא אומר שהיא לא תואמת את מצע הבחירות של מפלגות חברות קואליציה.
לתחבורה ציבורית במתכונת מצומצמת יש רוב (תיאורתית) בכנסת, והיא תואמת את מצע יש עתיד, שאכן הצביעו בעד ההצעה למרות שהם לא חברי מרצ. מצע הבחירות של ציפי לבני אמנם הסתכם במסר המורכב “ביבי=אסון ציפי=שלום”, אבל תחב”צ בשבת זה משהו שיש להניח שרובם היו רוצים. מתערב איתך שאם לא היה רוב להצעה היא היתה מצביעה בעד בשביל להראות פלורליסטית.
כדבריך שוקי – ההצעה “תואמת את מצע הבחירות” – אבל החברות בקואליציה הם… אכן חברות בקואליציה. ויש סיבה טובה למה הן לא מעלות בעצמן את הנושא כפי שמרץ בזמן שהייתה בממשלות רבין וברק לא יישמה את ההצעה לתחבורה ציבורית בשבת שכעת היא דוחפת בעוז גדול מהאופוזיציה. זו חוכמה קטנה מאוד לדרוש מספסלי האופוזיציה את שבירת הססטוס קוו ולהביך את הסיעות הללו. בפעם הבאה שמרץ תיהיה בקואליציה (זה קורה, סטטיסטית, פעם בעשור למשך שנתיים שלוש) אני רוצה לראות אותם מיישמים את החזון שלהם למדינה חילונית ליברלית. עד אז שיילמדו מהפולניות ויישבו בשקט.
אגב – לא בטוח שכלל 22 המנדטים של יש עתיד והתנועה חולמים בלילה על תחבורה ציבורית בשבת. יש להניח שלא מעט מהם מסורתיים ודתיים או סתם חילונים שלא מעוניינים שיום המנוחה ייראה כמו יום רגיל.
25.
צודק טעות שלי 25. יותר טוב.
אני רוצה ללכת לבקר את סבא שלי בשבת. הוא לא כל כך בריא לאחרונה. גם זה אסור?
ונהג האוטובוס רוצה לראות את הילדים שלו בשבת. אז תבקר את סבא שלך ביום שישי. אני בטוח שהוא ישמח גם ביום שישי לביקור שלך.