– יחימוביץ’ ידעה או לא ידעה שנחמיה שטרסלר יהיה באולפן שישי? תכננה להטיח את הביקורת בכיסו ומשכורתו או לא תכננה?
יחימוביץ’ ענתה בעצמה: “קודם כל זו לא תקרית, כי תכננתי את זה. תקרית קורית במקרה. אני מציגה אלטרנטיבה. שטרסלר שייך לאסכולה של תחילת שנות ה 80.. היום העולם התפכח, ממשלות עושות חשבון נפש, כלכלנים עושים חשבון נפש, איך זה שנתנו להון הממונף לעשות כבשלו על חשבון כספים שאנשים עובדים צברו כל ימי חייהם. כולם עושים חשבון נפש, אבל יש אנשים שחיים במערה.. מתחנף לבעלי ההון והטייקונים… הוא מחבב עובדים רק אם הם לא מאוגדים. שטרסלר אובססיבי לגבי.”
שטרסלר השיב גם הוא אתמול. “כאשר שאלתי אותה מאין היא יודעת כמה אני מרוויח, ענתה: “אני יודעת”. זה שקר גס. היא לא יודעת כלום. אבל זו השיטה הבולשוויקית: לא לענות לעניין, לתקוף אישית ולשקר. במחשבה נוספת, אם שני מעבידים פרטיים מוכנים לשלם לי “שכר שמן” לפי דבריה, אז אולי אני שווה זאת? אולי אני אומר דברי טעם? הרי בשוק הפרטי והתחרותי לא משלמים לאף אחד עקב עיניו היפות.”
ועכשיו לשאלה הפוליטית: האם העימות הזה עשה לה טוב? לדעתי, לא. גם אם זכתה להדים תקשורתיים רבים, גם אם היא נהנית להיות בעין הסערה, בסוף ישאר הטעם בפה, של מועמדת פוליטית מובילה שעסוקה במלחמות קטנוניות מול פרשנים בכירים. האצטלה היא הגנה על עובדים, אבל התוצאה היא, פגיעה בעובד.
יחימוביץ’ יכולה להרשות לעצמה להפסיק לעסוק בברנע, שטרסלר וכל בעל טור שנמצא על לוח המטרות שלה. פוליטיקאית בסדר גודל שלה (כרגע על פי התחזיות המפלגה השניה בגודלה) שמחזירה את מפלגת העבודה מן הקרשים לקדמת הבמה, לא צריכה לעסוק באדם זה או אחר.
ישראל היא דמוקרטיה (בינתיים) והם חופשיים להביע דעתם, לעשות לביתם ולא להיות אלה שנמצאים (מבחינת הביקורת שלה) על קו אחד עם טייקונים שמגלגלים כסף ורומסים את עובדיהם השכירים. שטרסלר לא מפרסם בנקים, וגם לא מנצל את שכיריו.
במקביל:
– יאיר לפיד פרסם היום פוסט בבלוג שלו בנוגע למצבו של מעריב. מעבר לכך שזה באמת כתוב יפה וסיפורי, מה הת’כלס ? אני חשבתי, שלפיד, כמי שבא מתוך העיתונות יכול היה כבר לומר משהו ציבורי בעניין הזה קודם לכן (אומרים לי שהוא כבר אמר, אבל איני מוצאת תיעוד לכך).
תוספת – הנה תיקון. אמר בפייסבוק שלו: התייחס לחופש הביטוי ואסון לדמוקרטיה. והדברים נאמרו על ידו, ככל הנראה, לפני שהתגלה גודל הבור והחוסרים הכספיים שבקרנות הפיצויים והפנסיות של העובדים. כך שעדיין, התייחסותו היום בפוסט בבלוג שלו לזכויות של 2000 עובדי מעריב, היא הפעם הראשונה בה הוא מתבטא בעניין זכויות העובדים.
מצד אחד, הוא תורם בעצמו, במו ידיו וראיונותיו לכאוס האתי, שהמקצוע שרוי בו. מצד שני, צריך אולי לשמוח שלפחות, הוא לא נכנס חזיתית בעיתונאים עצמם, כפי שעושה עמיתתו יחימוביץ’. מצד שלישי, אחד מבכירי המפוטרים העתידיים של מעריב יהיה אולי ח”כ לצידו? גם אני כבר מבולבלבת מסבך העלילה הזו.
ויש פה גם הצטלבות אג’נדות משעשעת.
יחימוביץ’, הלוחמת למען זכויות העובדים, מתכסחת עם עיתונאי שכיר. חופש הביטוי שלו פחות חשוב.
לפיד, מנגד, מעלה על נס את חופש הביטוי ובנשימה אחת, באמצעות אנקדוטה אישית בת יותר מעשרים שנה, מבהיר לנו מה הוא חושב על העבודה המאורגנת. “החלטתי שאני לא סומך על אף אחד ויצאתי ממהסכם הקיבוצי” הוא כותב. מכלל הן שומעים את הלאו. אף מילת התייחסות של הפוליטיקאי לפיד, על העבודה המאורגנת בישראל 2012. כאילו לא קרו פה השבוע דברים במעריב לנגד עיניו ועיני כולנו.
עניינים אחרים, שקצת פוספסו פה בפלוג על ידי:
– לילך ויסמן פרסמה בגלובס שדוד שרן, ראש מטה שר האוצר פרש מתפקידו, ככל הנראה לקראת התמודדות בפריימריז של הליכוד, מטעם מחוז תל-אביב. המועמד מנגד (על פי הערכותיה), מזכיר הממשלה צבי האוזר. נתניהו נגד שטייניץ. יהיה מעניין.
– ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום, לדיון פגרה, בעתידו של מפעל פניציה. ביום חמישי, אחרי כיפור, תתכנס ועדת הכלכלה של הכנסת, לבקשתו של ח”כ יואל חסון, לדון בבעיות שנתגלו במעריב. לדיון אמורים להתייצב גם מנהלי מעריב הקודמים, רו”ח, נציג הועד. האם ועדת הכלכלה, תנסה לבדוק, כמה בתי עסק בישראל (גדולים, בינוניים, קטנים) אינם מפרישים את כספיהם של העובדים כחוק? האם מה שרואים במעריב הוא קצה המזלג של מה שקורה בכל המשק הישראלית? או תופעה יחודית לעיתון הזה?
– ולקינוח, שר הבטחון אהוד ברק, מציע תוכנית מדינית (שהוצעה כבר פעמים רבות קודם לכן על ידי רבים וטובים) רגע לפני שיורד המסך על הממשלה ה 32. “הגיע הזמן להסתכל לחברה הישראלית בעיניים גלויות ולומר הצלחנו להשאיר בשטח ישראל 80 – 90 אחוז מההתיישבות שהגיעה לשם במשך שנים ביוזמת הממשלה” הוא אומר בראיון. בהחלט מעניין, רק מה מנע ממנו לעבור מן הדיבורים (שנאמרים על ידיו, כך בראיון, כבר 12 שנה) ולקדם מעשים? “ברק מבהיר כי הוא אינו אומר את הדברים רק בגלל שהבחירות בפתח”.
ועוד דבר אחד לסיום: לפני זמן מה כתבתי שאני לא מוצאת את התקנון של יאיר לפיד באתר שלו. הם קראו והעלו. הנה כאן. תודה.
טל,
מאז שכל אדם וח”כ יכול לכתוב פוסטים בפייסבוק, WORDPRESS וכו’, להעלות סרטים ליו-טיוב ולצייץ, אין יותר משמעות לכך שהוא גם פוליטיקאי וגם כותב בעיתון זה או אחר. אנחנו כבר לא חיים בעולם של שתי מדיות בלבד (עיתון וטלויזיה).
לפעמים הנגישות של פוליטיקאי לבוחריו דרך האינטרנט רחבה יותר מזו שיכולה להיות לו דרך העיתון
ולכן האימרה “מצד אחד, הוא תורם בעצמו, במו ידיו וראיונותיו לכאוס האתי, שהמקצוע שרוי בו” קצת בעייתית.
מעבר לזה, אני מקווה שהראיון עם שטרסלר פגע בשלי כי היא הוכיחה שכשהיא כבר נעותה להופיע באולפן לעימות כלשהו, היא לא מסוגלת לתת מענה רציני. אני מקווה שאת לא מאוכזבת מדי כי אני יודע שחיכית לזה 🙂
יוגב, הראיון שנתן היה למקום העבודה שלו. אני לא מקבלת את זה שפוליטיקאי, שעדיין ממשיך לעבוד במקום עבודתו (עיתון) יתראיין לעיתון בו הוא עובד. אלא אם באמת כלו כל הקיצים ונחום ברנע אינו עיתונאי בעינך וידיעות אחרונות אינו עיתון.
האמת שידיעות אחרונות הוא בעיני צהובון, אבל זה כבר נושא אחר לדיון.
מה זה משנה אם הוא מרואיין ע”י עיתונאי עמית או ע”י עיתון של חבר קרוב או ע”י עצמו, בכל מקרה הוא יציג את משנתו על גבי מדיה זו או אחרת. ובכל מקרה קשה יהיה להוציא מפוליטיקאי תשובה לשאלות מהותיות. לפחות לפיד לא תוקף את המראיין על מצבו הכלכלי ולא שרוי בסתירה בין יעדיו (חיזוק מעמד העובד ושיפור מצבו הכלכלי של העם) ובין הגופים שבהם הוא תומך (הועדים שיושבים על השיבר ומרעים את מצב העם ומקטינים את ההכנסה החופשית של העובדים) תוך שהוא מתייחס למצב כתקין.
נ.ב. – לפי מה שקורה במדינה שלנו לפעמים נראה שכלו כל הקיצים..מזל שהמשיח הגיע והוא בתל אביב (זה יאיר לא?)
אני התחלתי לצפות בראיון של שלי, ולמען האמת מהר מאוד זפזפתי לערוץ אחר זה בגלל שדני קושמרו לא באמת הקשה עליה או שאל אותה שאלות מאתגרות, יותר מזה כל פעם שהיא נתנה לו פתח הוא עצר אותה ועבר לנושא אחר.
הרגשתי כאילו מישהו בכוונה מנסה לא להקשות עליה.
אבל, אז שטרסלר הוכיח שהוא עיתונאי שעומד על שלו ושאל אותה שאלה שמראה את הסתירה שעומד בהתנהלות ודברים שהיא אומרת.
מסקנות:
1. היא לא פתרה את הסתירה שהוא הציג
2. היא תקפה עיתונאי ששאל שאלה לגיטימית לחלוטין
3. היא מהפוליטיקה החדשה? ככה נראית פוליטקה חדשה?
4. איך גורמים לעוד פוליקאים לעמוד בפני שאלות קשות?
5. מתי שטייניץ יפסיק לשנן סיסמאות חלולות בכל ראיון אפשרי?
אולי התקשורת באמת מפחדת להתעמת על הפוליטיקאים?
התכנית של ברק כל כך חלולה ושקרית…
סיפוח 90 אחוז מהמתנחלים פירושו 315 אלף…
ב”גושים” (עציון, אריאל ומעלה אדומים) יש לא יותר מ-200 אלף….
הגיע הזמן שיקום פוליטיקאי מהימין ויענה בקול צלול – ההפרדה לא אפשרית. לא היום. לא אף פעם.
טל,
עיתונאים אינם בעלי חסינות וראוי ונדרש שיעמדו לביקורת הציבור ולא פחות מפוליטיקאים … הרי ובמקרים רבים ובטח במקרה של שטרסלר, הופתעתם על הציבור גדולה מאוד.
אפשר לבקר את יחימוביץ׳ על הסגנון ואפילו העיתוי – אבל אי אפשר ואסור לבקר אותה על עצם המעשה.
נדמה לי שציבור העיתונאים יותר נזעק להגן על עמית למקצוע מאשר באמת רואה בזה פסול – המקצוע שלכם דורש ניתוק רגשי … בטח במקרה כזה.
אנשים לא הבינו את הטענה של יחימוביץ’. היא לא טענה נגד גודל המשכורת שלו. אם היא היתה עושה את זה היא באמת היתה צבועה כמו ש”גוש ימין” טוענים, כי היא גם הרוויחה לא רע בכלל בעיתונות.
היא פשוט אמרה משהו על המקום שממנו מדבר שטרסלר. מבחינתה נחמיה שטרסלר הוא לא “פרשן כלכלי” (עד כמה שקיים מושג כזה בעולם של אסכולות כלכליות סותרות). מבחינתה הוא אדם שהביסוס הכלכלי והקשרים האישיים שלו עם האליטה והתורה הכלכלית-אידיאולוגית שהוא מחזיק בה מעוורים אותו מלראות את מצוקות העובדים (גם כשהם עומדים סביבו בלי פנסיה) ואת הזכות של האנשים הרגילים להרוויח משכורת שמתקרבת לשלו. שטרסלר מרוויח משכורת סבירה בהחלט וחושב שזה לגיטימי, מגן על בעלי ההון ובעד גזרות כלכליות על הציבור העני. בו בזמן הוא מתנגח בועדי עובדים, בין אם הם בנמל ובין אם הם איגוד המורים. עבורו עובדים שנלחמים על להרוויח סביר (משכורת שהיא פחות משלו), הם שודדים.
זה מבחינתה צביעות.
ואגב, נחמיה שטרסלר הוא מהכתבים הדוגמטיים ביותר ב”הארץ”. ולא כי הוא קפיטליסט, פשוט כי הוא גרוע. אם הוא כבר מדבר על כמה מגיע לאנשים, אני לא בטוח שמגיע לו כל כך הרבה. אני כבר מעדיף את רולניק או ארלוזורוב.
היא בהחלט ביקרה את העובדה שהוא מעז (אבוי) לעבוד בשני מקומות ולהשתכר משכורת כפולה. “מתבוסס” בכסף היא אמרה. אפשר לחשוב שהוא עושה הון מפרסומות לבנקים או שהטייקונים משלמים לו איזה בונוסים בשביל מה שהוא כותב. זה מה שהיה נראה לי מוזר בהתעסקות שלה איתו. עם מי את מתעסקת, עם אדם שכיר שעובד כל חייו? שתתמודד עם הטיעונים הבעייתים שלו. ולא איתו. זה בדיוק מה שכתבתי לעיל, רוצה להיות רוה”מ, שתפסיק להציק לכל מיני שכותבים נגדה ונגד עקרונותיה.
לחלוטין לא מסכימה איתך.
נחמיה שטרסלר תומך ומייצג שיטה קפיטליסטית חזירית ובזויה. לא צריך לדעת מה המספר המדויק שמופיע בתלוש המשכורת שלו (או אחד מהם) כדי לדעת שהאדם הזה מרוויח הון.
יחימוביץ תקפה את הגישה והשיטה שהוא מייצג ואני לא רואה מה פסול בכך. למה זה לגיטימי לתקוף מתנחל על ההשקפה שעומדת מאחורי סגנון חייו ולא לגיטימי לתקוף קפיטליסט (שטרסלר) על הגישה שהוא מייצג ותומך בה? אין הבדל.
לא רק זה, עצם בחירתה לעמת את מר שטרסלר עם המציאות הייתה מרעננת למדי בנוף הפוליטי המכובס מרוב מילים, צביעות ולהג.
מספיק, סופסוף פוליטיקאי שאומר מה הוא באמת חושב- ועכשיו גם זה לא בסדר?
אנחנו הרי כל כך מתורגלים באמירות ריקות מתוכן שעד שבאה מישהו ואומרת את הדברים כפי שהם- כולם סוערים עליה כאילו מה קרה.
אה ועוד דבר, שום מילה על הסרטון המטופש והנואש שמר שטרסלר פרסם כתגובה?
מעניין שעל זה לא מדברים.. כמות השטויות, אי הדיוקים והדמגוגיה היקרה (כי אצל שטרסלר אין משהו בזול , כידוע ..) שהוא הרעיף שם הייתה מוגזמת גם לתשדיר בחירות צ’יזי במיוחד.
בקיצור, – אין ספק שלראש מפלגת אופוזיציה יש נושאים נוספים ואחרים מעניינים יותר לדבר עליהם.
ועדיין, אינני רואה למה צריך לכתוש אותה על פרץ הכנות שהיא הפגינה שהיה מרענן ונדיר, ויותר מהכל:
אמת צרופה
היו כאלה שגם יצאו להגנתו של לפיד. טענתם העיקרית היתה כי המאמר פורסם לפני שבע שנים ותוכנו אינו רלוונטי עוד לדעותיו של האיש. “הסיפור עולה כל שנה או שנתיים”, כתב אילן פריש, “יאיר לפיד כבר התנצל והסביר מיליון פעם את הטור הזה”. גם לפיד עצמו הגיב להתקפות נגדו וטען כי ההפצה של המאמר הישן היא פרי עבודתם של תחקירנים ממפלגות אחרות. “הם חופרים בכל טקסט שאי פעם כתבתי ומשתמשים בכם כדי להסית. זה טור הומוריסטי שכתבתי לפני המון שנים”, התגונן לפיד על קיר הפייסבוק שלו , “אני לא יודע איך מגיבים ברצינות על בדיחות. כן, ברור שלא התכוונתי. ברצינות. למה אתם משתפים עם זה פעולה”.
יו”ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ’, כבר הציעה את 29 בינואר כמועד לקיום הבחירות לכנסת. יחימוביץ’ אמרה כי זהו התאריך המוקדם ביותר שיאפשר גם היערכות תקינה של המפלגות. “בפועל, המדינה במערכת בחירות כבר חצי שנה וזהו מצב לא בריא ולא יציב שיש להביאו לידי סיום במהרה”, אמר יחימוביץ’.