– איך מזהים ראיון שהוא כל כולו פוליטיקה ואין מאחוריו אמירות בעלות משמעות?
הנה הסימנים:
ראשית, חלק מן הדברים שנאמרים, נקלטים בחושיו של הצופה כבלתי הגיוניים, אבסורדים ומוזרים.
דוגמה: שר החוץ, אביגדור ליברמן, אתמול בערב באולפן שישי: “יש חלוקת עבודה בין חאלד משעל לאבו מאזן. משעל מוביל טרור מזוין. אבו מאזן מוביל טרור מדיני. כל הדחיפה של התביעה בבית הדין הבינלאומי בהאג, שאבו מאזן עומד מאחורי זה ומאשים חיילי צה”ל בפשיעה נגד האנושות.” קושמרו : “אז הדברים האלה שהוא מוביל מסוכנים יותר מטרור רגיל?” ליברמן: “כשהוא בדרבן מוביל החלטה שישראל היא מדינת אפרטהייד, כשהוא מוביל חרם אקדמי, חרם על מוצרים ישראלים, זה טרור מדיני. לטעמי זה יותר מסוכן מטרור רגיל”.
הבנתם? הטרור המדיני של אבו מאזן (כתבי אישום נגד חיילים, חרם על מוצרים וכו’) יותר מסוכן מטרור מזוין. כתב אישום נגד חייל חמור יותר מילד שנפצע (או חו”ח נרצח), חרם על מוצרי אהבה מסוכן יותר מירי קסאמים על אוכלוסיה אזרחית.
שנית, במהלך הראיון ניתנת לפחות תשובה אחת שהיא מנותקת באופן קיצוני מן השאלה.
דוגמה: קושמרו: “שר הבטחון הולך על איראן מטעמי אג’נדה?” ליברמן: “המסקנה החד משמעית היא שחייבים לעבור למשטר נשיאותי. חייבים לעשות רפורמה עמוקה של המשטר.” קושמרו: “ומה עם תשובה לשאלה עצמה?”
שלישית, לא משנה מה נשאל המרואיין הפוליטי, אחת התשובות תמיד תשמש כפלטפורמה לניגוח של פוליטיקאי אחר. לרוב, הפולטיקאי המנוגח יהיה ממפלגת הדלת-הסמוכה, הפונה לציבור בוחרים חופף או מפלגה שביצועיה בסקרים חלשים, אך המגלה סימני התאוששות. לפי כלל שרשרת שאריות-המזון הזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו יתקוף בשלב כלשהו את ליברמן, ליברמן יתקוף את ברק, ברק יתקוף את יאיר לפיד וכולי וכולי. שימו לב, שהפולטיקאי המתראיין יתקוף אך ורק את הפוליטיקאי המוחלש, אך לא את החזק הנמצא מעליו בשרשרת, אפילו שמבחינת הטיעון ניתן לתקוף את שניהם בו זמנית ומאותה הסיבה.
דוגמה: קושמרו: “אתה מוציא מכתב כזה (המכתב להדחת אבו מאזן – ט.ש.). ראש הממשלה אומר שזו לא המדיניות של ישראל. שר הבטחון אומר שהדברים פוגעים באינטרסים של ישראל. זה רציני?” ליברמן: “לגבי שר הבטחון, לבי איתו. אני מבין שהוא במצוקה ומחפש אג’נדה לעבור את אחוז החסימה. אם אני יכול לספק לו אג’נדה שיבושם לו. כפרות.”
—–
– עניינים אחרים:
יו”ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ’, התחילה (הגיע הזמן או “זמן גבוה”, כמו שאומרת סבתו היקרה של בעלי) להעלות את הפרופיל המדיני/חוץ שלה. אחרי שמיט רומני, מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארה”ב הבריז לה לאחרונה, היא יצאה השבוע לפריז לפגישה ראשונה עם העמית הסוציאל-דמוקרטי, נשיא צרפת החדש, פרנסואה הולנד.
לפי ההודעה לעיתונות ששלחו דובריה, יחימוביץ’ אמרה לו שבכוחה של צרפת להשפיע על הנעשה במזרח התיכון ו”להפעיל סנקציות חזקות יותר על איראן”. היא גם שוחחה איתו על נושאים כלכליים, כמובן. אתמול (שישי) היתה אמורה לנאום בפני כינוס המפלגה הסוציאליסטית ולהיפגש גם עם שר הפנים מנואל ואלס ומזכירת המפלגה הסוציאליסטית מרטין אוברי. אתמול פגשה גם את שר החוץ הצרפתי לורן פביוס.
– ענייינים אחרים 2:
במפלגת האיחוד הלאומי יוצאים נגד המפקד והפריימריז של הבית היהודי (“האם אדם בוחר את אשתו בפריימריס? אז מה פתאום את נבחריו?”) ומודיעים כבר עתה לציבור הבוחרים הפוטנציאלים של המפלגה-האחות-הקטנה שממילא כולם בשתי המפלגות ירוצו לבחירות יחדיו בשיטת הריצרץ’ (אחד מכאן, אחד משם). הנה מאמרו (זהירות פידיאף) של יו”ר האיחוד הלאומי, יעקב (כצל’ה) כץ, העומד בראש המפלגת-האחות הגדולה, ומי שצפוי להוביל את הגוף המאוחד הזה לקלפיות. מאמרו נשלח אלי על ידי דובריו, כפי שאמור היה להתפרסם השבת בעלון “העולם הקטן”.
לפי כצל’ה, כל מי שמתפקד/ת היום לבית היהודי, כדי להיות מעורב ולהשפיע על הרשימה (לדוגמא, להכניס אישה או צעיר או לבחור את יו”ר המפלגה), צריך לקחת בחשבון שהשפעתו תדולל פי שתיים. ואיך תדולל השפעתו? באמצעות החלטתם של “גדולי ישראל, אשר להם שיקול דעת מעמיק בענייני הנפשות של עם ישראל, (אשר) יחליטו תוך עצה עם מועצת המפלגה מי הם הנציגים” וכו’.
בקיצור, למי שלא הבין, תשכחו מנשים במפלגה המאוחדת הזו. גדולי ישראל הם שיחליטו. בעוד תתי-פלגים של האיחוד הלאומי (אריה אלדד) אינם שוללים את התמודדותן של נשים, כצל’ה, העומד בראש, מעולם לא חזר בו מן המדווח כאן ומעולם לא קיבל נשים בזרועות פתוחות.
זוהי תגובתי הראשונה, או אולי השניה, בפלוג,לכן אני חייב, להיות בוטה, וכעוס. אז ככה, ראשית כל פוליטיקאי בדמותו של ליברמן, שאינו דוברמן, כלל ועיקר, חש ,כפי הנראה, שהחבל ,שאמור היה להתהדק, סביב צווארו הענק, לא יכרך וכפי הנראה גם לא יכרך!!! עקב אימפוטנטיותו של מר ויינשטיין-הרועץ המשפטי ,הפאתטי ,של הממשלה העלובה והמנופחת, שבעצם ימים אלו ,המשיכה להתנפח, ונוסף לה שר, חדש -ישן להגנת העורף,- בדמותו של הפטפטן מהשב”כ, זה שלא מחמיץ אף ראיון טלויזיוני מתוקשב, למסור את פרשנויותיו \הגיגיו ,וכיוצ”ב שטויות .אז ,אני האזרח הקטן, והפשוט, חש בכל נימיו שהבחירות מתקרבות, אם המלחמה ,בעצימות גבוהה מאוד ,בהנהגתם של צמד הבייתים-ביבי וברק, לא תשיג תרתי-משמע ,את הבחירות הממשמשות ובאות, עלינו שלא לטובה! אז זהו בינתיים עד כאן תגובתי הצנועה לשבוע פוליטי כאוב זה!
יגאל שלום. ליברמן אמר אתמול דברים בלתי ראויים (לדעתי). בכל הנוגע לכתב אישום נגדו (לזה אתה מתכוון, אני מניחה), אני לא מסכימה איתך. לא יתכן שבמדינת חוק אדם ימתין כל כך הרבה שנים להחלטת יועץ משפטי (קודמיו של ויינשטיין עסקו בכך גם). מהסיבה הזו בלבד קשה לי לראות אישום כלשהו מוגש נגדו.
אישית,
בנוגע לתגובה של ליברמן בנושא אבו-מאזן – אני דווקא מסכים שהוא מסוכן הרבה יותר מהטרור הפיזי (כמובן שלקרוא לזה טרור מדיני זו זילות … אבל זה עניין אחר).
כן? כתב אישום בהאג הוא מסוכן יותר מאוטובוסים מתפוצצים? אולי תסביר את עצמך? כי אני לא מצליחה להבין את ההגיון.
לגבי ליברמן, תמיד היה אחד כזה שבראיונות היה עונה על חלק מהשאלות לא לעניין.
כל מטרתו (כך נשמע) היא להגיד את הדברים שהוא רוצה ולא משנה מה ישאלו אותו.
בנוגע למאמר של כצל’ה.
המאמר שצריך להטריד כל אחד ואחד, כאשר אדם משווה את בחירת האישה או מורה לבחירת משהו שמיצג אותי בכנסת, המזל הוא שכיום הרבה מציבור בוחריו לא מסכימים איתו.
כצל’ה לא יוביל את הרשימה המאוחדת, בעצם הידיעה שאם כך יהיה כל מי שעבר לבית היהודי או הצטרף אליו בגלל בנט יחזור חזרה לליכוד.
כצל’ה ושותפיו ה”הפסידו” פוליטית הרבה מצבעים שהיו בטוחים, בצורה שבה ניהלו את המאבק של פינוי גבעת האולפנה, והמאבק (או אי המאבק) הצפוי במיגרון.
עדין לא נסגר הנושא של ריצה משותפת של 2 המפלגות, אני מאמין שהדבר ייסגר במוסדות הבית היהודי רק לאחר סיום הפרימריז, לפי מה שמדברים בישובים שבעבר היו “בכיס” של האיחוד הלאומי, עצם קיום הפריימריז והריצה של בנט תחזיר הקבה מפורשי המפד”ל (שעזבו לאיחוד הלאומי) חזרה לבית היהודי, כך שריץ’ רץ’ כמו שציין או אי הימצאות אישה במקומות ראשונים, עוד מוקדם מאוד להכריז על זה.
להערכתי רק לאחר נתוני המפקד (עוד חודשיים בערך) נוכל לדעת את הכיוון החדש, אני צופה דווקא שלא ילכו ביחד למרות כל ההכרזות האחרונות.
בנט עצמו אומר בחוגי בית שיש ריצה ביחד. שזה הכיוון. ששתי המפלגות יעברו את העשרה מנדטים. מי שיוביל, זה מי שעומד בראש הרשימה הגדולה. כיום זה כצל’ה. כדי להציג רשימה מאוחדת, הם לא יוכלו להודיע רק אחרי הבחירות (אחרי שידעו מי גדול יותר) מי הוא האדם העומד בראש.
נראה לי שאמיתי התכוון שלאן הרוח נושבת נוכל לדעת רק לאחר הפריימריז בנובמבר, ולאחר שהלכי הרוח והסקרים יראו לאן דעת הקהל נושבת ומי מסתמנת כמפלגה הגדולה יותר.
כמי שמסכים לא אחת עם הניתוחים שלך, נראה לי שאת טועה בקשר למפלגות הדתיות.
כאדם דתי ששומע את הלכי הרוח במגזר וקורא את עלוני השבת – אני כמעט משוכנע שאין שום סיכוי שכצל’ה יעמוד בראש מפלגה מאוחדת.
הקרדיט שמקבלת המפד”ל בעקבות הפריימריז הוא גדול מאוד, ומגדיל את כוחה יותר מהאיחוד הלאומי. אנשים רבים “יחזרו” למפד”ל מליברמן/ ליכוד / איחוד לאומי. לטעמי – אין סיכוי לריצ’רצ’ משום שזו תהיה פגיעה במתפקדי הבית היהודי. מעבר לזה צריך לזכור ששלושת הטוענים לכתר במפד”ל (כולל בנט – שהוא הסמן הימני מביניהם) –> לא רואים את עצמם ברשימה משותפת עם מיכאל בן ארי ואריה אלדד.
לטעמי כל הניחושים עוד מוקדמים. אם אורלב ייבחר אין שום סיכוי לאיחוד. לא משנה מה הוא יגיד, האדם הוא פלגן וחתרן מהמקצוענים ביותר שידעה הפוליטיקה הישראלית…. אם בנט ייבחר יתחיל לעניות דעתי סחף לכיוון הבית היהודי ואז אף אחד לא יסכים לריצ’רצ’..
איחוד “שיוויוני” עם כצל’ה בראש (כמנהיג המפלגה הגדולה) יתאפשר רק אם הרשקוביץ’ ייבחר – וכפי שזה נראה עכשיו הוא בעל הסיכויים הנמוכים ביותר.
כך שאני חושב שחבל להספיד כבר מעכשיו, אני משוכנע (!) שבבחירות הבאות, עם רשימה משותפת או בלעדיה, נזכה לראות חברת כנסת מטעם המפד”ל…
יניב, מקווה שאתה צודק (ברוב דבריך). חייבת להזכיר לך שבראשית מאי, כשהיה תאריך בחירות ל 4 בספטמבר, שתי המפלגות כבר חתמו על מזכר הבנות, בברכתו של אליצור (שכידוע הוא מקורבו של בנט). כמו כן, כפי שציינתי קודם, בנט עצמו מדבר על הריצה המשותפת הזו. ממה שאני יודעת, האיחוד הרבה הרבה יותר קיצוניים וכמו שאתה רומז בדבריך, הם “יכתימו” את הבית. מנגד, בסופו של דבר הם כולם פוליטיקאים והם כולם רוצים כמה שיותר כוח ומהר. אז אם הם ירגישו שביחד, בריצ’רצ’ יש להם כוח משמעותי, זה מה שיעשו. הכלל ה1 בפוליטיקה: פוליטיקאי תמיד יבחר במהלך קצר-טווח שמשמר את מקומו ומגביר את כוחו
1. ליברמן. האיש הוא פירומן מסוכן שמשחק במדיניות החוץ של מדינה שלמה לצרכים פוליטיים אישיים וצרים. מיותר להכביר מילים לגבי דברי ההבל שלו. האיש חותר כנראה לחמאסטן (מילה של ביבי) גם בגדה.
2. מפד”ל. תזכורת קצרה: כמדומני שכשבראשות המפלגה עמד רב, הרב יצחק לוי, כיהנה במקום חמש חברת כנסת אשה. שומו שמיים. שמה היה גילה פינקלשטיין.
3. השאלה הגדולה מה יעשה בנט במקרה של הפסד למנגנון משומן מאוד שנשלט בידי אורלב. האם יפרוש? האם יאבק על מקום ברשימה לו ולשקד?
הערב בעימות שלא היה עימות (אלא שו”ת בתור) הוא נשאל על כך ואמר שלא יעזוב ויתמודד על מקום ברשימה, וכך גם שקד (שממילא רק מתמודדת על מקום ברשימה).