קבוצת הווטסאפ החלוצות ראיינה הערב (רביעי) את חבר הכנסת הטרי, מן הליכוד, מיקי זוהר. זוהר, לשעבר סגן ראש עירית קרית גת, נבחר כנציב הנגב/דרום במקום 22 ברשימת הליכוד. זוהר מוכן לשבת כמעט בכל אחת מועדות הכנסת, מתכוון להתרכז בנושאים כלכליים-חברתיים ולשאלה בנוגע לאג׳נדה כלכלית, הוא מגדיר את עצמו כי שמאמין ב״קפיטליזם סוציאליסטי״, הגדרה לא ברורה בשלב הזה, אך מעוררת חיוך ועניין מסוים, כיוון שאם מתבוננים על המורשת הכלכלית-ליברלית, שהיתה חלק משמעותי מן הליכוד בעבר (הפחתת התערבות כלכלית, עידוד יזמות פרטית, הלאמת קופות חולים, כינון חוקה, גישה מדינית מתונה) – נדמה שכיום אין בליכוד חברי כנסת שמייצגים גישה זאת, אולי למעט ראש הממשלה עצמו, אשר בעבר דגל באידיאולוגיית השוק החופשי.
טל שניידר: מיקי שלום. ותודה על ההשתתפות. נמצאים פה על הקו כ 100 גולשים קבועים של הפלוג, מכורים לפוליטיקה מכל הקשת הפוליטית.
מיקי זוהר: ברוכים הנמצאים!
טל שניידר: כללי הראיון יהיה כדלקמן. אני אשאל 2 שאלות ראשונות. כולנו נמתין בדממה עד שתענה. תוכל להקליד או ללחוץ על האודיו כדי לענות.
טל שניידר: אחכ נפתח פה לשאלות של חברי הקבוצה. כל אחד שירצה לשאול יעשה זאת באמצעות הנפת אייקון של אצבע, ממש כמו בכיתה של פעם.
מיקי זוהר: Let’s go..
טל שניידר: שאלה ראשונה:אני מבינה שאתה חבר בועדה המסדרת. אתה יכול להסביר מה המשמעות של זה, מדוע דווקא אתה? מה עשיתם בועדה המסדרת עד עכשיו?
מיקי זוהר: הוועדה המסדרת הינה ועדה שנועדה לקבוע נהלים ונושאים מנהליים לאורך התקופה בה תורכב הקואליציה. אני מניח שאין סיבה מהותית לכך שדווקא אני נבחרתי לכהן בה, להערכתי לקחו מספר חברי כנסת המהווים חלק מסיעת הליכוד ללא הבחנה ספציפית. מכל מקום נכון להיום אין דברים מהותיים שהוועדה עוסקת בהם, למעט עניינים שהם דיי טכניים. אני מקווה שהממשלה תורכב בקרוב ואז לוועדת הכנסת תהיה משמעות רחבה יותר ומעניינת הרבה יותר.
טל שניידר: אז מי שהיום חבר הועדה המסדרת יעבור אוטומטית להיות חבר בועדת הכנסת?
מיקי זוהר: התשובה היא לא. כל הוועדות יאוישו מחדש בהמשך בהתאם להסכמים הקואליציוניים שיחתמו בקרוב.
טל שניידר: שאלה שניה: מאחר ואתה עדיין בגדר אלמוני עבור הציבור הרחב. נשמח לשמוע באיזה ועדות כנסת ביקשת לשבת. וגם: אולי תספר לנו באופן כללי על הגישה הכלכלית שלך? קראתי שאתה מתכוון לטפל בדיור בר-השגה לזוגות צעירים. באיזה אופן תיגש לזה? האם אתה מאמין בהורדת מעמ על מוצרי יסוד, לדוגמא כמו חלק מאנשי הליכוד ? או מה גישתך בתחום הטיפול בוועדי עובדים? המון שאלות אבל למעשה זה ניסיון (שלי) להבין מעט את הכיוון הכלכלי שלך
מיקי זוהר: נכון, כרגע אני דיי אלמוני אבל אני מאמין שבע״ה אהיה חבר כנסת יעיל וחרוץ, מה שיגרום לציבור להרגיש את העשייה שלי מקרוב. ביקשתי לכהן בוועדת הכספים, ועדת הכלכלה, ועדת הכנסת, ועדת הפנים, ועדת החינוך והוועדה לביקורת המדינה. אני מניח שאכהן רק בחלק מהן שכן יש עוד חברים רבים וטובים בסיעת הליכוד.
הגישה הכלכלית שלי מעט שונה ולמעשה אני ממציא מושג חדש: אני מאמין בקפיטליזם סוציאליסטי! המשמעות של המושג הזה היא שלצד עידוד התחרות והצמיחה ולצד הפרטה, קידום העסקים הקטנים והגדולים, יש לחוקק חוקים נוקשים לשם שמירה על זכויות העובדים ותנאיהם. החקיקה היא כלי נבון שניתן באמצעותו להרוויח משני העולמות. בעניין סיוע לזוגות צעירים אני מאמין שחלק מהותי מהפתרון מצוי בהלוואות מקום שיעזרו לזוגות לגייס חלק ניכר מההון העצמי שנדרש לרכישת דירה. בכוונתי לדחוף את הרעיון באופן רציני. אגב, לעניות דעתי, עזרה לחלש והחמלה שהעם היהודי מאופיין בה היא חלק אינטגראלי מעם ישראל ואסור לנו להזניח אותה. לכן אני מצפה משאר חברי לכנסת ביחד איתי לפעול למען החלשים, אין חולק שפיתרון מעולה עבורם הוא הורדה של המע״מ על מוצרי היסוד.
טל שניידר: קדמי, שאלתך
קדמי: שלום ח”כ זוהר ותודה שבאת להתראיין אצלנו. אני קדמי. מעניין אותי להבין את העמדה המדינית שלך, האם תתנגד לבנייה מחוץ לגושים? האם אתה תומך בהקמת מדינה פלסטינית? וגם, בתור ח”כ שמייצג את הנגב, מה הפתרון לדעתך למצוקתם של תושבי הנגב המערבי בעקבות הסבבים מול עזה?
מיקי זוהר: שלום קדמי. מבחינה מדינית אני חושש שאין פיתרון מדיני באופק לאור המחסור הבולט בפרטנר בצד הפלסטיני. אני חושב שראוי שהעם הפלסטיני יאזור אומץ (כפי שעמים ערביים אחרים עשו לאחרונה) ויאמר אמירה ברורה שהוא אינו מעוניין יותר בשלטון החמאס – שלטון טרור. עד אז קשה לי לראות פריצת דרך לשלום. בינתיים מחובתנו הנבחרים לשמור על שלום הציבור ולהגיב באופן חריף בגין כל תקיפה או הפרה של השקט. אני לא חושב שיש מקום למדינה פלסטינית שלא מכירה בזכותנו על הארץ הזו ודורשת מאיתנו שטחים שמהווים חלק ממדינת ישראל שהיא שלנו וניתנה לאבותינו. אני בעד יישוב יהודה ושומרון ביהודים למרות הביקורת הבינלאומית שמגיעה אך ורק בעיקבות הסכמי אוסלו הנוראיים.
בעניין מצוקת תושבי הנגב נוכח איום הטילים והמנהרות, הפיתרון מבחינתי פשוט: על כל תקיפה מהצד הפלסטיני נגיב בעוצמה פי עשרה ולאותו המקום ממנו הותקפנו, אני בטוח שבמוקדם ובמאוחר זה יביא את השקט לתושבי ישראל.
טל שניידר: לפני שאתן לישראל לשאול ואחריו יונתן – אני רוצה לחדד/ לשאול את ח”כ זוהר – אתה רואה איך תקציבים גדולים לעיתים חסרי פרופורציות מועברים ליו״ש. כאיש הדרום ובמיוחד איזור קרית גת – האם אתה מסכים עם סדר העדיפויות הזה? יו״ש לפני הכל?
שמעון: סליחה שאני מתפרץ. אני רק מחדד את השאלה של טל. רק היום דווח על הסכמים בין יעלון לזמביש על העברות של מיליונים
טל שניידר: תודה שמעון
מיקי זוהר: אני חושב שיישוב יהודים באיו״ש ובנגב חשוב בדיוק באותה מידה. בכוונתי לפעול על מנת להגדיל את התקציבים הללו כדי שניישב כמה שיותר בכל רחבי ארץ ישראל. בכל הנוגע לתיאורים הכללים כגון: ״העברת מיליונים לאיו״ש וכו׳ אני מציע לכם לעשות שם סיור (בדיוק כפי שאני עשיתי) על מנת שתבינו כמה כסף עוד חסר שם על מנת לפתח את התשתיות המינמאליות לחיים סבירים. אני חושב שמעצם חוסר הוודאות לגבי השטחים הללו (לא מבחינתי כמובן) קמה לה הביקורת על התקציבים שמופנים לשם וזהו בעצם מקור הבעיה.
טל שניידר: תודה
ישראל: תודה על היענותך להתראיין כאן, אני ישראל. ברור שיש חלק ניכר מאזרחי המדינה שרואים צורך בשמירת הזהות היהודית בפרהסיה הציבורית לפי התורה וההלכה, מצד שני יש חלק ניכר שלא רואה בזה צורך ואף מרגיש שכופים עליו דברים שהם לא רוצים. איפה לדעתך עובר הקו? ולדוגמה נישואין חד מיניים ואזרחיים וגיור. ומה דעתך לעשות בנידון, מעבר למפגשי פיוס כאלו ואחרים שיש שעשו, שבמבחן המעשי לא הועילו.
מיקי זוהר: היי ישראל. אני בדעה שכדי שהעם היהודי ישמור על זכותו בארצו נדרשת מאיתנו אחריות לשמור על הצביון והמסורת היהודית לפחות בכל מה שנוגע לגורמי הממסד וגופים ציבוריים כאלו ואחרים. אני באופן אישי אדם מאוד ליבראלי ומרבית חבריי אינם דתיים, אני מכבד כל אחד באמונתו ולא נכנס לענייניו בינו לבין הקב״ה (בהנחה שהוא מאמין בקיומו).
אבל, ואבל גדול: איך נשמור על המדינה שלנו כיהודית ודמוקרטית? איך נמנע ממדינת ישראל מלהפוך למדינת כל אזרחיה? רק באמצעות דבר אחד שהוא שמירה על הערכים היהודים שלנו. לכן, אתנגד לכל דבר שיפגע במסורת היהודית ומנגד אלחם שלעולם לא ימנעו מהפרט לחיות על פי אמונתו ורצונותיו.
לסיכום זו דעתי: מדינה יהודית = הממסד וגופים ציבוריים יכבדו את המסורת היהודית. דמוקרטית = הפרט יעשה כראות עניו ללא כל הגבלה במסגרת החוק.
טל שניידר: אתה שומר שבת?
מיקי זוהר: כן
ישראל: סליחה. אבל זוג חד מיני. להכיר בהם כנשואים או לא?
מיקי זוהר: דעתי שניתן להכיר בהם ובלבד שהמדינה לא זו שחיתנה אותם. התחתנו בקפריסין? אין לי בעיה שהזוג ירשם במרשם האוכלוסין.
יונתן: שלום ח”כ זוהר, תודה שבאת ובהצלחה בכהונתך. אני יונתן. כמו חברים רבים בכנסת ה-20, גם אתה הגעת אלינו מהפוליטיקה המוניציפלית. האם ראוי בעיניך לקדם חקיקה להסדרת מעמדם של חברי המועצות ברשויות המקומיות? במה הרוויזיה חייבת להתבטא בעיניך, למשל? חושב שיכולה להיווצר הפעם סוף כל סוף קואליציית ח”כים שמכירה את המצב בשטח ושתפעל לקדם את הנושא הזה?
טל שניידר: במיוחד שיש כיום מסה של ח״כי ליכוד שמגיעים מן הזירה הזו (וגם בכולנו בעצם)
מיקי זוהר: היי יונתן. אתה צודק, אני מכיר היטב את התחום מאחר וכיהנתי עד לאחרונה כסגן רה״ע וכחבר מועצה ב 7 השנים האחרונות. חברי מועצה מתנדבים, כך גם אני פעלתי בשנים הללו, בעצם אין לך שום סיפוק למעט קצת כבוד (לעתים גם זה לא) ומעט מאוד השפעה. אני חושב שיש לחולל שם שינוי ולאפשר להם כוח גדול יותר לעשייה ולהשפעה. בעניין השכר, אני חושב שראוי שחבר מועצה יתוגמל בגין ישיבות בהן הוא משתתף.
טל שניידר: עול כבד על תקציב המדינה…
יונתן: תנסה לקדם את זה במסגרת חקיקה? זכויות/חובות חברי מועצה? יפעת קריב ניסתה בכנסת ה-19.
טל שניידר: וגם – למעשה – האם אתה עומד לקדם זאת או שמבחינתך זה ראוי שיקרה וכו. אבל לא תעשה צעד בעניין (שכר חברי מועצה)
מיקי זוהר: אני לא מסכים. לא מדובר בכל כך הרבה כסף..
נניח שיש בממוצע כ 20 חברי מועצה בכל רשות וכל אחד מהם יתוגמל בכ 2000 ש״ח. מהי השפעת התקציב הזה על הרשות?
טל שניידר: 2000 שח לישיבה? יש פה בפורום כמה חברי מועצה- לדעתי מכפר תבור, היא בטח תשמח.
יונתן: הצעתי בשעתו לתגמל חברי כנסת כמו דירקטורים בחברות ממשלתיות.
מיקי זוהר: כוונתי ל 2000 ש״ח לחודש. אני מקווה שאוכל לקדם את הנושא הזה בכנסת הקרובה..
טל שניידר: מעניין אם עזריה ובן-ארי ואצלכם האחרים ישתפו פעולה
טל שניידר: שאלה של שמעון כהן, שרצה להשתתף אבל היה עסוק, אז אני שואלת מטעמו:
א. האם אתה מתכוון לארגן מחדש את איגודי הכדורגל (שבשליטת משפחת לוזון, למרות כניסת עיני) והכדורסל (שמוטה כמעט אוטומטית כמעט לכיוון מכבי תל אביב)?
ב. האם אתה מתכנן להתעסק בקידום של ענפים וליגות שפחות מתעסקים בהם בדר”כ, כמו ליגת הנשים, ספורט הנכים, הליגות הנמוכות וספורט לא סקסי?
צביקה: מיקי, היות ויש ישיבת מועצה אחת בחודש, לפחות בפתח תקווה, אז 2000 שקל לחודש = 2000 שקל לישיבה.
מיקי זוהר: אגב, מקבלים מהבלוג שלך מסז׳ לאצבעות בסוף?
טל שניידר: לא…
קדמי: חח
ישראל: ח״כ זוהר תתרגל ואולי תענה למתפקדים וחברי מפלגה שאלות דרך ווטסאפ:)
טל שניידר: אבל החבר׳ה פה שכבר ראיינו כ10 מועמדים/חכים/שרים – סקרנים למה ההקלדה איטית ? (אל תיעלב….)
מיקי זוהר: פתח תקווה חייבת להשתפר. וכוונתי היא גם להשתתפות בוועדות.
מיקי זוהר: טל שניידר! אני מבקש שתקחי (תמחקי) את דברייך חזרה.
טל שניידר: (שמעון כהן קרא לספורט הנשים ״ספורט לא סקסי״. הוא יענש על זה אח״כ)
קדמי: נראה לי שהוא התכוון לספורט פחות פופולרי כמו כדוריד או בייסבול
מיקי זוהר: היי שמעון.. יש בכוונתי לעסוק מעט בתחום הספורט שכן עסקתי בו כיו״ר קבוצת הכדורסל בקרית גת (משחקת בליגה הלאומית) ולכן אני מבין בתחום ויודע מהו ניהול ספורט. צריך להבין, איגודי הספורט הם גוף פוליטי לכל דבר, מי שאומר אחרת טועה ומטעה. יש צורך לשמור על העקרונות הספורטיביים למרות שזה קשה ואם צריך חוקים כדי לעשות את זה אז נחוקק אותם. ענפי הספורט השונים חשובים לא פחות מהענפים הפופולאריים שכן הוא מעניק לכלל הציבור את האפשרות לקחת חלק בריא ומחנך בחיי היום יום שלהם. אקדם כל ענף ספורט בכל כוחי.
טל שניידר: גל – פולו? וזו תהיה השאלה האחרונה ונשחרר את ח״כ זוהר
גל: שלום ח”כ זוהר, רציתי לשאול באותו נושא על עמדתך על תמיכת המדינה בספורטאים הישגיים בענפים פחות פופולאריים. נדמה שכל אולימפיאדה מחדש אנחנו מגיעים למנטרה של “רק להשיג מדליה” ולא באמת מנסים למסד את ישראל כמדינת ספורט הישגית מצליחה. מה עם התמיכה בספורטאים לאורך השנה?
גל: גם בענפים שונים, לא רק האולימפיים, כמובן.
מיקי זוהר: היי גל. אני בעד תמיכה בכל ענף ספורט שיכול להביא גאווה לאומית. הדבר הגדול ביותר שיש למדינת ישראל הוא ההישגים שלה וההצלחה שלנו ברחבי העולם. כל השקעה כלכלית שתביא כבוד ומדליות למדינה שלנו היא השקעה טובה בעיני וכמובן שאשמח לעודד אותה.
קדמי: אני רוצה לשאול בכל זאת
טל שניידר: יש לך זמן לשאלה אחרונה?
מיקי זוהר: קדמי אני מאשר לך את השאלה.
טל שניידר: חחח
קדמי: יששש תודה 🙂
טל שניידר: שוט קדמי
מיקי זוהר: ניכר שאת ממש בטירוף.
טל שניידר: היא תמיד
קדמי: מה עמדתך לגבי חוק השוויון בנטל? האם יש לעודד גיוס חרדים (ואולי גם ערבים?) לצבא? ואם כן באיזה אופן? אם לא, כיצד תיישב את חוסר השוויון? האם אתה תומך בהפיכת הצבא למקצועי וזניחת רעיון ‘צבא העם’?
מיקי זוהר: אני חושב שהשירות בצה״ל כפי שהוא עכשיו מהווה חלק מהותי וחשוב בעם ישראל ויש לעודד גיוס לצה״ל. מנגד אני לא רואה בעיה עם מי שמעוניין ללמוד בישיבה ולדעתי זה גם סוג של שירות (אני איש מאמין וחושב שמי שלומד תורה גם שומר על המדינה). אין חולק שגם הערבים חייבים לקחת חלק בהתנדבות למען העם ולשרת.
קדמי: תודה רבה ובהצלחה בכנסת!
טל שניידר: ח”כ זוהר תודה רבה על זמנך. בהצלחה בכנסת ה20. לפי התשובות שלך בהתחלה, אפשר להבין שתהיה מרוצה בכל שיבוץ ועדות שתקבל. אז בהצלחה !
מיקי זוהר: בע״ה נעשה ונצליח!
ואולי בפעם הבאה שתראיינו אותו הוא גם יענה על איזו שאלה!