ממוצעי חמשת ששת הסקרים שנעשו ב48 השעות האחרונות, כולל הסקר שמינה צמח ביצעה עבור מפלגת העבודה והסקר של גיאוקרטוגריה, בראשות פרופ’ אבי דגני (אשר במקביל, מכון הסקרים שלו גם משמש כסוקר הרשמי של הליכוד).
הליכוד ביתנו – 38
העבודה – 22.5
יש עתיד – 13.5
ש”ס – 12.3
מפלגות ערביות – 10.8
איחוד לאומי + בית יהודי – 6.1
יהדות התורה – 6
מרצ -4.7
ֿועכשיו עם אפקט כחלון
קשה קצת לעשות חישובים על בסיס ספקולציות וממילא בכל פעם שמתווספת מפלגת ענק כזו בתוך המפה הפוליטית – זה משפיע לכל הכיוונים. בחרתי לעיין רק בשנייםשלושה מתוך כל הסקרים בנוגע לכחלון (תוך ניטרול אותם הסוקרים שיש להם אינטרסים, כמו סוקר מפלגת העבודה וסוקר הליכוד לשעבר). אז הנה החישובים בנוגע לכחלון, מתוך סקר משעל חם -ערוץ 2 וסקר פנאלס – ערוץ הכנסת וסקר מינה צמח הבוקר (שישי) בידיעות אחרונות – כאמור להלן ממוצע שני הסקרים:
הליכוד ביתנו – 31.1
העבודה -20
מפלגת כחלון – 15.8
ש”ס – 12.3
יש עתיד – 10.7
קדימה – 1.7
יהדות התורה 6
הבית היהודי + איחוד לאומי – 4.5
מרצ – 5.3
הסקרים האלה מראים, בין היתר, עד כמה קשה לקחת אותם ברצינות.
אם נשווה את שניהם, עולה שכחלון לוקח 7 מנדטים מהליכוד, 3 מהעבודה, 3 מלפיד, אף לא מנדט מש”ס (!) 1 מהבית היהודי. ומאיפה עוד 3-4? מהמפלגות הערביות? קדימה? לא ברור.
אם נהיה רציניים, עדיין אין לו מפלגה ולכן הוא לא ממש יכול להיספר. בנוסף, בבדיקה שעשו המשמר החברתי הם מראים שהוא רחוק מלהיות החברתי שהוא מציג את עצמו (אפילו ביחס לחבריו בסיעה). אנשים יהיו קצת יותר ביקורתיים כשהם יבינו מה הפער בין דיבורים למעשים. קצת סבלנות
התוצאה בסקר הראשון היא 63-51. חסרים מנדטים. קדימה/העצמאות/ארץ ישראל שלנו/עם שלם חסרות, הן עברו את אחוז החסימה בחלק מן הסקרים. אולי נתניהו לא תכנן את זה (ואולי כן?), אבל כחלון הוא מה שבאמת יבטיח את שלטון נתניהו לעוד 4 שנים יציבות, ולא האיחוד עם ליברמן שכבר החל להישחק, כי כחלון מבחינה מדינית הוא ימני-קיצוני לחלוטין, פייגליניסט טהור, ששואף להחליש את בג”ץ ושלטון החוק. ללא אפקט כחלון – לדעתי היה סיכוי סביר להגיע לשוויון גושי פחות או יותר, מהסיבות:
1. בחירת אובמה שוב (אם).
2. מפלגה אטרקטיבית מבחינת שמות, בראשות לבני שתגזול מנדט או שניים מגוש הימין.
3. שיעורי ההצבעה שצפויים להיות גבוהים יותר בשל המחאה, הרשתות החברתיות, התסכול של המרכז-שמאל, וכך להוציא יותר שמאלנים אדישים וערבים לקלפיות – זה משהו שהסוקרים לא יודעים לחזות – עוד מאות אלפים בקלפיות.
1. מה הקשר לבחירת אובמה או רומני ? שום קשר ושום השפעה על איך ישראלים מצביעים. האפקט היחיד יהיה דווקא חיזוק הימין כי הישראלים שונאים את אובמה.
2. אין שום השפעה בכלל של הרשימה על הבחירות. האנשים מצביעים: למי שעומד בראש או לשם המפלגה. מי שיושב ברשימה החל ממספר 2 (3 בליכוד ביתנו) אינו מעלה ולא מוריד.
3. זה מיתוס שכבר נופץ על ידי הלמ”ס. אחוזי ההצבעה הם “נמוכים” כי הערבים מצביעים מעט וכי היורדים נכללים בספר הבוחרים שאינו מתעדכן כשהם מתים (מוחקים אותם אוטומטית רק כשמגיעים לגיל 120). שיעור ההצבעה בישראל היה 73% ב- 2009 ובקרב היהודים עוד יותר.
מר”צ וקדימה מתחזקות עם כחלון? איך בדיוק ?
אנשים מגלים את זהבה ואת מופז ? האם עיניהם נפקחו לגילוי שני הכשרונות הפוליטיים האלה ?
חוץ מזה שעדיין לא התחילו התשדירים- אז יהיו התנודות הגדולות.
הערה לגבי ביצוע ממוצע – סטטיסטיקה היא אם כל ההטיות ולרוב אינה משקפת את המציאות.
הערה לגבי אחוז המצביעים – באף סקר אין התייחסות לאחוזי ההצבעה מתוך כלל הנסקרים. אם כל הנסקרים הצביעו הרי שמדובר על הטיה נוספת שמובנית בכל הסקרים כי בבחירות האחרונות באזור ה-30% לא הצביעו וההערכות הן שמדובר על כך שרוב אלו שאינם מצביעים הם אנשי מרכז, קרי, המרכז חלש ביחס לכוחו האמיתי
לפי הסקר בידיעות יש כמעט שוויון בין הגושים אם כחלון לא רץ. 61-59. כשה-61 כוללים את בן ארי, שלא יוכל בכלל להיות בקואליציה. מי היה מאמין?? מעניין מה יקרה אם לבני/אולמרט ירוצו גם.
מה שכן, אם כחלון רץ – אין לגוש המרכז-שמאל סיכוי.
הערה למעירים: ממוצע של מפלגה אמור לשקף יותר נכונה את כוחה האמיתי שלה, ממוצע תחזיות (מדובר בתחזיות מנדטים על פי סקרים ולא בתוצאות הסקרים ממש שלא מתפרסמים בארץ) אמור להיות מדוייק יותר מכל תחזית בודדת סטטיסטית. יחד עם זאת, אי אפשר להשוות בין המפלגות כמו בתחזית מנדטים יחידה. לכן השאלה “כמה מנדטים כחלון לוקח לליכוד” לא רלוונטית. מה שרלוונטי זה שכחלון מחליש את הליכוד מאוד, ולא ממש מחליש את העבודה או את ש”ס.
לגבי שינויים במנדט לפה מנדט לשם בסקרים ואיך זה שבאותו סקר מרצ למשל מתחזקת כאשר מוסיפים עוד מפלגה – התשובה לכך מאוד פשוטה. זה לא שמרצ (או כל מפלגה קטנה אחרת) מקבלת יותר קולות בסקר עם כחלון. זה שבסקר עם כחלון המפלגות הגדולות מקבלות פחות קולות. בשיטת חישוב המושבים בישראל (בדר-עופר) יש יתרון קל למפלגות גדולות (ולחתימה מוצלחת על הסכמי עודפים שאני לא יודע אם הסוקרים לוקחים בחשבון או לא). על כן ליחס שיעור הקולות הכולל של מפלגה גדולה ביחס לשאר יכולה להיות השפעה על המנדטים של מפלגה קטנה גם בלי שנעשו שינויים בשיעורי התמיכה של הקטנה.