טל: שלום ליו״ר סיעת הבית היהודי ח״כ שולי מועלם-רפאלי ותודה על הסכמתך להשתתף בראיון בקבוצת הווטסאפ ׳הפועלות׳ של הפלוג.
שולי מועלם: שלום לכולם.
טל: אני אשאל 2 שאלות ראשונות ולאחר מכן נפתח את הבמה ל100 פלוס מנויים של הפלוג שנמצאים פה על הקו והכינו מלא שאלות.
או אולי שאלה אחת בלבד, בגלל ריבוי השאלות…
שולי מועלם: ותודה לך טל על הזדמנות
טל: אבל קודם תמונה. שנדע שזו את שם…
טל: סלפי או צילום שלך שם עם הנייד/מחשב. בינתיים אני מקלידה לי פה את השאלה
שולי מועלם: זו אני
טל: יש לנו שר בטחון חדש במדינה, ליברמן, אשר רגע אחד מפקפק ביכולות הבטחוניות של ראש הממשלה נתניהו וטוען שהוא לא חזק מספיק מול החמאס ומול הטרור, ורגע אחר מזמין את כל העולם הערבי להזדמנות מדינית וחלוקה לשתי מדינות. כיו״ר הסיעה, וכמי שיושבת עם ליברמן עכשיו באותה הקואליציה, ומבחינת ההתנהלות שלכם בבית היהודי – לאיזה ליברמן אתם מעדיפים להאמין? האם אתם סומכים עליו שיפעיל יד נוקשה יותר נגד הטרור או שאתם חושבים שהוא הולך לתת ״פרס לטרור״ (כדברי חלק מאנשי הימין אותם אתם מייצגים) ולהניע את המדינה לכיוון פתרון שתי המדינות?
ואיך את חושבת שהציבור הישראלי צריך לחוש ולהבין את שני האישים הבכירים במדינה שמקללים זה את זה בחודש מארס ואפריל ועושים הצגה של חברים לתקשורת בחודש מאי?
שולי מועלם: הצירוף של ליברמן וישראל ביתנו לממשלה ולקואליציה הוא הבחירה שעשו אזרחי ישראל לפני שנה. לדעתי ליברמן ינסה להיות פרגמטי כמו שראינו אותו במשרד החוץ. מבחינתנו המטרה ליצור עבודה משותפת עם פחות מחלוקות ביחס להתיישבות ביהודה ושומרון. לצערי נאמרים בפוליטיקה דברים שעדיף היה שלא יאמרו. יחד עם זאת אני בטוחה שליברמן כמו כולנו יחשוב על ביטחון אזרחי מדינת ישראל ועל טובת המדינה.
טל: אבל איך אפשר לדעת שהוא יהיה פרגמטי? על סמך מה? ולאיזה ליברמן אזרחי ישראל (וגם בוחרי הבית היהודי) אמורים להאמין? על מי לסמוך?
שולי מועלם: גם ארנס להזכירכן לא הגיע מרקע בטחוני. הבית היהודי כפי שאמרתי אתמול עם עיניים פקוחות.
טל: האם אין כאן פגיעה קשה באמון הציבור? יום ככה יום ככה.
שולי מועלם: כפי שאמרתי אתמול וכתבתי כאן, הבית היהודי עם עיניים פקוחות.
טל: אוקיי. אני פותחת לשאלות ישר – כי יש המון. ירדן ראשונה.
עדי: ☝☝
ירדן: השבוע התקבלה החלטה תקדימית בבית המשפט לפיה זונות יוכלו לקבל לקוחות בבית אותו הן מנהלות, כל עוד אין שם פעולת סרסרות. כיצד חוק הפללת לקוחות הזנות יכול להתמודד עם פסק הדין התקדימי הזה?
טל: אחריה – נעם, חנה, אוריאל
שולי מועלם: הפסיקה האומללה שהתקבלה עוצמת עיניים מול מציאות מחרידה של אלימות וניצול של נשים. בחוק להפללת לקוחות זנות ושיקום נשים במעגל הזנות, אותו אני מובילה יחד עם חברתי זהבה גלאון, אנחנו מבהירות שגם מי שקונה זנות הוא פושע ומנצל נשים. כל הנשים שמפעילות בתי בושת היו בעברן במעגל הזנות ועושות את זה בעידוד של עולם העבריינות הגברי, מתוך תפיסה מעוותת שהן תקבלנה עונשים מופחתים.
טל: החוק החדש יגבר על פסק דין מן הסוג הזה. ולמעשה יאיין אותו? יבטל אותו?
שי : ☝☝
שולי מועלם: כן
טל: ומה הסיכוי של חוק כזה לעבור? בקואליציה הנוכחית? יש לכך תמיכה?
טל: הבאים בתור השואלים – נעם, חנה, אוריאל, שי ו., ליאור ל.
שולי מועלם: זכינו השבוע לתמיכה גורפת של השר לביטחון פנים גלעד ארדן ושל משטרת ישראל, אנו מנהלות שיח בלתי פוסק עם צמרת משרד המשפטים בתמיכת שרת המשפטים. המשרד הנוסף הוא משרד הרווחה. שם נעשה הסקר הלאומי לתופעת הזנות.
שולי מועלם: ישנה תמיכה כמובן מצד כל חברות הכנסת בבית לצד חברי כנסת ושרים רבים.
טל: ויש עוד ח״כית חדשה החל מהיום. בישראל ביתנו. 33 סך הכל. די מדהים
שולי מועלם: כוח תמיכה נוסף
טל: נעם – תורך
נעם: נשות הכותל נאבקות כבר עשרות שנים לתפילה שווה בכותל לנשים, גם בשביל נשים חרדיות. האם את והבית היהודי תתמכו במתווה האחרון או שתצטרפו לסיעות החרדיות?
טל: ואני אוסיף שאני מבינה שראש הממשלה דן היום /מחר בנושא של הפתרון מול החרדים. ולכן זה עומד להיות המשבר הקואליציוני הבא.
שולי מועלם: בקדנציה הקודמת השר נפתלי בנט פתח את עזרת ישראל. אני תומכת בשמירת הסטטוס קוו ושימוש ברחבה החדשה.
טל: אבל להסדר הזה יש התנגדות של החרדים, לא? כלומר – את תומכת בנשות הכותל בנושא הזה?
שולי מועלם: אני בעד שמירת הסטטוס קוו ושימוש בעזרת ישראל
טל: חנה – תורך.
נעם: שאלה עוקבת- בית המשפט כבק קבע שהרחבה החדשה לא הולמת וצריך פתרון אחר
נעם: אה סליחה…
חנה: כאמא לילדה על הרצף PDD ASPERGER אני נתקלת בחומות אטומות של המימסד על כל צעד. במיוחד באותן רשויות בהן משדרים לאוכלוסיה זו שזו בושה להיות הורה לילד עם צרכים מיוחדים. כיצד החוק מתייחס לאחריות הרשות המקומית בעניין וכמה הוא מתייחס למחסור העצום בדיור לאוכלוסיה זו. למה רק אוטיסטים ולא כללי דרך חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות?
ומהי התייחסותך לעובדה שחוק האוטיסטים מנוגד לאמנה הבינ”ל לזכויות אנשים עם מוגבלויות שמדינת ישראל חתומה עליו?
וכיצד את מתייחסת לעובדה שקהילת האןטיסטים בישראל מתנגדת לחוק וכי הוא מקודם בניגוד לעיקרון של ”לא עלינו בלעדינו”?
טל: אוקיי. אם ח״כ מועלם יכולה עוד לרגע להשיב לנעם… ואז נעבור לחנה
תמרי: ☝
שולי מועלם: חנה, מבחינתי המטרה לקדם כל נושא דרך חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. חייבת לשתף אותך שכחברה בוועדה אני מקבלת פניות מהורי ילדים, חלקם בעד וחלקם נגד החוק. המטרה לקדם דיור ומענים בקהילה לכל הבוגרים עם כל המוגבלויות ולא ליצור סוג של הפרדה וכאילו טיפול מצד אחד והזנחה מצד שני של סוגי מוגבלויות שונים.
חנה: ולגבי השאלה הראשונה?
שולי מועלם: בחוק ברור לגמרי מה חלקם של משרדי הממשלה השונים ומה החלק של הרשויות המקומיות. לצערי אני מסכימה באטימות שקיימת גם במשרדים וגם ברשויות. אני מציעה לפנות אלי בפרטי כדי שנדע להמשיך מול רשות צפציפית או אירוע ספציפי.
שולי מועלם: רצוי לכתובת מייל – smoalemr@knesset.gov.il
טל: אוריאל, אחריו: שי, ליאור ל.
אוריאל: שולי, שלום ותודה שאת פה. אני מתפקד ופעיל בבית היהודי. רציתי לשאול מדוע, בניגוד להבטחות הבחירות, בממשלה הכי ימנית שהיתה פה, כמו שיש מי שמגדירים אותה, לא מקדמים את *תכנית ההרגעה* של השר בנט ואת דו”ח לוי, או *סיפוח* של גוש עציון ומעלה אדומים שיותר בקונצנסוס, או לכל הפחות הכנת דעת הקהל הכיוון הזה לקראת השינויים בבית הלבן?
שולי מועלם: הנייד שלי ….
[נתנה את המספר האישי שלה למנויים של הפלוג, ואני מחקתי]
בן: ☝
חנה: תודה שולי
טל: ואני מוסיפה בהמשך לאוריאל – בעבר ח״כים היו מנהלים/דוחפים קמפיינים חוץ פרלמנטריים. להנעת מהלכים (לדוגמא, שכר מינימום) והנה פה – שקט ודממה בקרב המפלגה ופעיליה בנוגע לסיפוח מלא של שטח סי או חלקים מסוימים שעליהם מדברים כל כך הרבה שנים. איפה אתם? למה לא מספחים? ואני לוחצת בכיוון – כי נראה שהבטחות הסיפוח הן עוד סתם דבר שאומרים בבחירות.
שולי מועלם: אוריאל, אני פועלת ללא לאות מתוך מגמה להחיל את החוק הישראלי בשלב הראשון על גוש עציון שלדעת כולם נמצא בקונצנזוס. אתמול יצאה שדולת ארץ ישראל בקמפיין להחלת החוק הישראלי על מעלה אדומים. אני פועלת לקדם את חוק ההסדרה ולמציאת פתרון ליישוב עמונה. הפעילות נעשית מול המשרדים הרלוונטים, יחד עם שרים וחברי כנסת נוספים , לצד כתיבה ודיבור בלתי פוסקים בפורומים שונים.
טל: אבל אף אחד לא הניח בממשלה את דוח לוי לאשרור ממשלתי. ואף אחד מן השרים שלכם ומן הסיעה שלכם לא מציב את המראה הזו מול ראש הממשלה או מול הליכוד
אוריאל: אבל מה עם תוכנית בהסכמה קואליציונית. משהו שיש סיכוי שינוע קדימה באמת?
שולי מועלם: טל, לצערי הבית היהודי קיבלו רק 8 מנדטים ולמרות זאת אנחנו עם השפעה גדולה בתוך הממשלה. נעשים דברים רבים בנוגע להתיישבות והשלב הבא הוא אכן החלת החוק הישראלי על גוש עציון ומעלה אדומים.
טל: טוב. עוברים הלאה.
טל: אדון שי החקלאי. קדימה תורך
שי: חברת הכנסת מועלם שלום, שנה עברה מאז נפילת הצעת החוק לביטול חזקת הגיל הרך של חבר הכנסת קיש והשרה גמליאל, (בעיקר בזכות מפלגתך). מה דעתך על הצעת חוק זו וכיצד ינהגו חברי מפלגתך לכשתעלה הצעת החוק בשנית? תודה
שי: לא בנושא חקלאות הפעם…
טל: אחריו : ליאור, ואז בן וקסלר (שאלה בתחום הרפואי)
טל: ואז ניסן (אתה פה?) ותמר.
שולי מועלם: מי שיכול להניח את דוח לוי ולהביאו ליישום הוא ראש הממשלה. הדוח הוגש לו.
טל: אבל נתניהו ״בעד״ פתרון שתי המדינות.
שולי מועלם: ועל זה אנחנו לא מסכימים איתו ומתנגדים מאוד לפתרון הזה שרק יביא אסון על מדינת ישראל.
שולי מועלם: לדעתי יש אחריות הורית משותפת שחייבת להיות לכל אב ואם על ילדיהם. יחד עם זאת אני מתנגדת לביטול חזקת הגיל הרך ומציעה להוריד את החזקה לגיל 4 ולהשאיר מקום לשיקול דעת של בית המשפט כפי שנעשה היום אנו רואים שינויים רבים.
ניסן: אני פה
טל: ליאור.
ליאור: ברוכה הבאה ח”כ מועלם, לפני מספר ימים אמר השר בנט שהוא נוטה לתמוך בהצעה להגבלה של כהונת ראש הממשלה בישראל לשתי קדנציות. אשמח לשמוע את דעתך על ההצעה
טל: הוא אפילו הדגיש – יחד עם מרב מיכאלי – שמדובר בהגבלה מן הכנסת ה 22. כלומר, זה לא פרסונלי. אז חשוב לשמוע את דעתך העקרונית.
שולי מועלם: לדעתי זה דורש דיון אמיתי מה טוב למדינת ישראל והאם במקביל להגבלת מספר כהונות של ראש ממשלה נחליט על משך הכהונה.
ליאור: אבל דעתך בשלב זה?
טל: משך כהונה של 7/8 שנים. כפי שהיה מקובל בעבר וכפי שנהוג בדמוקרטיות אחרות.
שולי מועלם: באופן עקרוני הגבלת כהונה היא דבר נכון וצריך יהיה להחיל את זה לא כחוק פרסונלי.
טל: השאלה היא – ואני אחדד את הנושא – האם כאשר יש הגבלת כהונה, זה מחייב מנהיג להציג מדיניות או לכל הפחות לחתור למדיניות מסוימת, כי הוא יודע שזמנו קצוב. והאם את כיו״ר סיעה הולכת לשתף פעולה בנושא החוק הזה גם עם מרב מיכאלי (אני מבינה שיש לכן שת״פ פורה בעוד תחומים)
שולי מועלם: לא דומה אבל השינוי הראשון שהובלנו בארגון אלמנות ויתומי צה”ל היה הגבלת כהונה לשתי קדנציות ליו”ר הארגון.
טל: מאיזה סיבה דרשתן את זה בארגון האלמנות?
שולי מועלם: זה החיוב בהגבלת כהונה שמנהיג מציג תכנית שאותה הוא חותר ליישם מבחינתי לכן חשוב לדבר על משך כהונה כדי שהוא ידע שבזמן שאליו הוא נבחר הוא פועל לפי התכנית שלו.
שולי מועלם: השת”פ עם מרב מיכאלי הוא אכן פורה ביותר. נקיים דיון בסיעה ותתקבל החלטה לגבי ההמשך.
שולי מועלם: כיוון שלהבנתנו השנים הרבות שיו”ר הקודמת כיהנה בתפקיד הביאו לפגיעה באלמנות ויתומי צה”ל
טל: אז למעשה -את מפנה לאותו הארגון והעקרון הוא ששירות ארוך מדי בתפקיד ציבורי נבחר מזיק לארגון.
טל: תודה.
טל: בן ו. תורך
בן: שלום לח”כ מועלם, קיימת מגמה ארצית ועולמית לשינוי היחס כלפי מריחואנה. מהי עמדתך בנוגע לשימוש במריחואנה רפואית בפרט וליגליזציה של מריחואנה ככלל?
טל: אחרי בן: ניסן, תמר, עדי.
שולי מועלם: אני מתנגדת נחרצות ללגליזציה של מריחואנה או סמים קלים אחרים כפי שנוטים לקרוא להם.
טל: בניגוד לחלק מחברי סיעתך לשעבר (מגל) ובניגוד אני חושבת אולי לציבור התומכים במפלגה?
שולי מועלם: אני פועלת בכל כוחי להסדיר ולהקל על קבלת מריחואנה לצרכים רפואיים.
שולי מועלם: טל, אני באופן מפורש אני לא מסכימה איתך. רוב הציבור ממנו אני מגיעה ובכלל הציבור הישראלי בעמדתי
טל: אבל ח״כ מועלם, התמונה העולה מציבור התומכים הצעירים של המפלגה שלכם – היא שונה. שיש לזה ציבור רחב תומך.
שולי מועלם: לא מסכימה
טל: אוקיי. אני אישית לא הגעתי להחלטה בנושא הזה מעולם. אבל כך ראיתי מן הצד.
טל: ניסן.
ניסן: הי, איך בנט עמד שלשום ותקף את לפיד על יחסו לחרדים בקדנציה הקודמת, הרי הבית היהודי בקדנציה הקודמת היו “אחים” עם לפיד ופעלו בהרמוניה ותיאום מושלם, לא יכלתם למנוע את כל מה שלטענתכם קרה? ובהקשר של חזקת הגיל הרך, מה דעתך על סערת ג׳קי לוי?
האם בעצם אתן כחכיו”ת בעצם מוכנות לקבל עוולות “קטנות” לגבי אבות גרושים כדי להילחם בעוולות “גדולות” אצל אימהות חד הוריות?
טל: (השחלת פה שתי שאלות… חחח ניסן. אתה מתוחכם)
ניסן: (ראיתי שהיא עונה מהר שאפו)
שולי מועלם: הי ניסן, גם כשהיינו ‘אחים’, התנגדנו לחלק מהדרך שבה נעשו הדברים. עיין ערך סנקציות פליליות שבחוק הגיוס. והתרענו שזה יגרום לנסיגה במעורבות של הציבור החרדי בחברה הישראלית.
שולי מועלם: אני מתנגדת לכל עוולה קטנה כגדולה ומנסה לשמור על האיזון הנכון לטובת האבות האמהות והילדים. גם בחוק של יישוב סכסוכי משפחה שאותו העברתי בכנסת הקודמת ועכשיו עובדים על התקנות יחד ארגונים אזרחיים רבים.
טל: תמר.
תמרי: שלום שולי, תודה שפינית מזמנך. כטובלת טרייה אשמח להבין את התמיכה שלך בהחזקת הרבנות במקוואות.
טל: אחרי תמר: עדי, ואז אני יש לי עוד שאלה.
שולי מועלם: תמר, הטבילה כמו שאני אומרת תמיד היא עניינה של הטובלת בלבד. לא הבלנית, לא הרב המקומי ואפילו לא הרב הראשי. יחד עם זאת מי שאחראי על המקוואות היא הרבנות הראשית שעושה צעדים גדולים קדימה ויש עוד הרבה מה לתקן שם. כתבנו יחד עם הרב אלי בן דהן חוזר מפורט שמדבר על טבילת נשים והצעתי לשר אזולאי להקים קו חם של פניות נשים ביחס למקוואות. לא אתן אף פעם ידי לפגיעה בטובלות, מציעה לכולם לחפש את נאומו של חבר הכנסת גפני שבו הוא אומר דברים מאוד ברורים על החלק שלי בעניין הזה.
שולי מועלם: הניסיון הנואש של כמה חברות כנסת לטעון נגדי בנושא טבילת רווקות רק מוכיח את חוסר ההיכרות שלהן עם הפעילות של י בנושא כמי שעולה ומעודדת עלייה להר הבית.
תמרי: אבל בינתיים העוול ממשיך.
שולי מועלם: תמר, בנוגע למקוואות תפני אלי דברים באופן אישי, אני יודעת שהבעיות במקוואות הן בעיקר בירושלים ובפתח תקווה. ציינתי לעיל פרטי התקשרות.
עדי: שלום לך ותודה שהגעת . הקשבתי לנאום המרגש שלך בכנסת ביום ההשבעה שלך. באמת נאום מרגש ואת מציינת את הקשר שלך לבורא עולם. עולה השאלה מה עם בורא עולם של חלק גדול מהעם היהודי הקונסרבטיבי והרפורמי וגם שלי ? שאת ומפלגתך מונעים מהרבנים שלו לחתן במדינת ישראל, מונעים מהם לגייר כאן מונעים מהם להתפלל בכותל כדרכם וכדרכי (והפשרה אינה טובה לי) . מה יש לך להגיד לכל האנשים הללו? במה אתם טובים מהם שאתם יכולים למנוע מהם להאמין בבורא עולם בדרכם?
שולי מועלם: עדי, אני מכבדת את הבחירה של כל אחד איך לחיות את חייו ואת הקשר שלו עם בורא עולם. אני מאמינה שהמרחב הציבורי הדתי במדינת ישראל צריך להיות אורתודוכסי.
עדי: זה אני מבין שאת חושבת ככה. אני שואל מה מקור הסמכות שלך לחשוב ככה?
טל: יש לי עוד שאלה אחת לפני שניפרד. אבל אשמח אם תשיבי לעדי.
שולי מועלם: אני מקדמת את מה שאני מאמינה בו מתוך רצון לעשות את הדבר הכי טוב לעם ישראל ולמדינה
תמרי: תודה שולי. מעריכה מאוד.
טל: אז השאלה האחרונה שלי.
עדי : כולל לשלול מאנשים את הזכות לעבוד את בורא עולם.
טל: מפכ״ל המשטרה החדש רוני אלשיך בתפקידו כמה חודשים ומייצר כל מיני מהפכות. אחת מהן נגעה לתחום של התמודדות הרשויות עם תלונות על הטרדות מיניות. את מכירה את הנושא מקרוב ועוסקת בו בשיתוף עם ארגוני נשים – האם מקובל עליך שהמשטרה לא תטפל בתלונות אנונימיות של שוטרות? ואיזה מסר זה מעביר למגזרים ציבוריים/פרטיים אחרים לגבי הטרדות נשים – ומצד שני, דוקא כאשר יש עניין ציבורי גדול המשטרה מחליטה לפתע להעניק אנונימיות מוזרה לחשודה בפלילים, אשת ראש הממשלה. יש לך ביקורת על המפכ״ל? על הערכים של שמירה שיוויונית על שלטון החוק?
שולי מועלם: אני חושבת שהמלחמה בהטרדות המיניות מחייבת עדיין גם טיפול בתלונות אנונימיות. בעייני המסר חייב להיות אחיד כל הטרדה תטופל מייד ובאופן העמוק ביותר. לצערי כולנו מודעים לכך. שמספר המתלוננות הוא בחסר גדול ביחס למספר המוטרדות והמוטרדים. עלינו להעביר מסר של אמון וחיזוק המתלוננים והמתלוננות.
שולי מועלם: טל, תודה רבה על השיח. עולה למליאת הכנסת. חוק ‘גבעת עמל’ שלי ושל דב חנין עולה לקריאה טרומית
טל: תודה שהסכמת להשתתף בשיחה המעניינת.
שולי מועלם: יוזמה מעניינת, טל!
טל: את וכל השמאל.. משת״פים
טל: להתראות
[הסרת את שולי מועלם]
לראיונות ווטסאפ נוספים שערכתי למנויי הפלוג: יצחק הרצוג, יאיר לפיד, מיקי זהר, אחמד טיבי, עמר בר-לב, יואב קיש, מרב בן-ארי, רחל עזריה, ד״ר גרבלסקי, תמר זנדברג, אור-לי ברלב (פעילת מחאת הגז), רביב דרוקר, יגאל דילמוני (סמנכל מועצת ישע), עמית סגל.
להצטרפות כמנויי הפלוג והשתתפות בקבוצות הווטסאפ ובראיונות עתידיים
פשששששששששש, אז הכותרת שנבחרה היא “שולי נגד ביבי”, ולא, נניח, “שולי אומרת שגוש עציון מצוי בקונצנזוס”, למרות שבעבר נקבע פה שנווה דניאל הוא יישוב מבודד (ואם הוא, הקרוב ביותר לקו הירוק מבין יישובי הגוש, אז מה נאמר לגבי שאר היישובים?…:))?
הקביעה שהגבלת כהונה קיימת בדמוקרטיות, היא לא נכונה קטגורית. היא דבר שקיים במשטרים נשיאותיים, ולא קיים, מסיבות טובות, במשטרים פרלמנטאריים, בהם אין בחירה ישירה באדם, אלא מצביעים עבור מפלגה. מי שרוצה להגביל כהונה של ראש ממשלה, מן הראוי שלפחות יאפשר לו להבחר באופן ישיר, ובכך יבסס את מעמדו כרשות נפרדת מן הרשות המחוקקת, וככזה שאינו תלוי בהצבעת אמון שלה כדי לכהן כראש המדינה.
בבריטניה, גרמניה, יפן, אוסטרליה, ניו זילנד ועוד ועוד ועוד, אין הגבלת כהונה של ראש ממשלה. הסיבה, כאמור, פשוטה נורא – מי שלא נבחר באופן פרסונלי, די מגוחך לחוקק נגדו באופן פרסונלי. החוק, במתכונתו הנוכחית, הוא אנטי דמוקרטי, גם אם הוא מתיימר להיות לא פרסונלי.
הקביעה של ח”כ מועלם שלארנס לא היה רקע בטחוני, היא שגוייה, כמובן. ארנס היה בכיר בתעשייה האווירית, והכיר את הזרוע האסטרטגית של צה”ל יותר מרוב הגנרלים הירוקים. כך או כך, לא זה מה שהפך אותו לשר ביטחון טוב, אלא כושר הלמידה המדהים שלו, וחוסר הפחד שלו לקבל החלטות שפיקוד צה”ל לא תמיד אהב.
נשות הכותל לא נאבקות למען תפילה שווה, אלא נגד הזכות של מי שמאמינים בקדושת הכותל, להתפלל בו כדרכם. רוב נשות הכותל היו מוסרות אותו אתמול לפלסטינים בתמורה להסכם, ומסתדרות מצויין בלי להתפלל בו, בדיוק כמו שלא ראינו אף קבוצה שזועקת למען זכותן של נשיפ אלה להתפלל על הר הבית. העובדה שהן מסרבות לפשרה שבמסגרתה קיבלו לתפילה את השטח היפה ביותר באזור הכותל (בגן הארכאולוגי, מוקפים בשרידים האמיתיים שנפלו מהר הבית ובית המקדש), מלמדת שהעניין הוא עוד אחת מהמחאות המומצאות של עמותות השמאל למיניהן. באופן כללי, מי שקדושת הכותל חשובה לו, לא מביא את סתיו שפיר ותמר זנדברג לעשות הצגות של פורים בכותל.
חוק האוטיסטים הוא טרגדיה מהסוג הרגיל, במסגרתה דאגו כל מיני מקורבים להעביר חוק שיעזור לקבוצה אחת על חשבון קבוצה אחרת. במקרה הזה מדובר על סיוע לאוטיסטים בתפקוד (אלה שיזדקקו לסיוע במגורים כשיגיעו לבגרות), על חשבון האוטיסטים בתפקוד גבוה (מה שעד שנה שעברה היה מוכר כאספרגר ו-PDD), שאם יקבלו סיוע, יוכלו למצוא את מקומם העצמאי בעולם לכשיגיעו לבגרות. לא היה לי מושג שמועלם קשורה לחוק המכוער הזה (ידעתי על כך שלפיד היה מיוזמיו הראשיים), אבל זה בהחלט לא כבוד גדול.
אין מנוחה לרשעים. עד שנפטרנו מהוגת הדעות לימור לבנת קיבלנו במקומה ניאו קומוניסטית שמעבירה חוקים הזויים עם זהבה גלאון ודב חנין. כדאי שבנט יעשה סדר אצלו בבית לפני שהוא מסדר את הקבינט.
בוא לא נגזים. היא לא לימור לבנת, אבל אין ספק שעניין השותפות עם מרב “לא לשלוח ילדים לצה”ל” מיכאלי, זה לא משהו לכתוב עליו הביתה.
אגב, שמת לב שאף פעם לא שואלים את כל שוחרי חופש הדת שרוצים לעצבן דוסים בכותל, למה הם לא תומכים נלהבים ביהודה גליק ובתביעתו לאפשר גם ליהודים לעלות להתפלל בהר הבית? מסתבר שכשזה מגיע למוסלמים, העלק-נאורים, פתאום שוכחים מה זה חופש דת, מה זה חופש ביטוי, מה זה פמיניזם, מה זה פלורליזם – ואצים רצים לחבק את הקומיניסט שעלה לקברו של המטיף עז אל-דין אל-קסאם.
טעות בידך. הרי התומכים בזכויותיהן של נשות הכותל תומכים במידה שווה בזכויותיהן של נשות המורביטאת בהר הבית.
רוב נשות הכותל יודעות על המוריבטאת בערך כמו שהן יודעות כמה נפט הופק השנה בצפון דקוטה…
אל תיתן להן קרדיט שהן מכירות לעומק נושא כלשהו. אנשים מעמיקים הם לרוב פרובוקטורים משועממים.
הן יודעות שהאסלאם היא דת רודפת שלום ושמחבלים מסלפים את דבריו שוחרי השלום של הפדופיל הספק-דמיוני מוחמד.
״הקביעה שהגבלת כהונה קיימת בדמוקרטיות״: ה״קביעה״ הזו בכלל לא הוזכרה בכתבה. מועלם מסבירה למה היא תומכת בהגבלה וזו לא הסיבה.
״נשות הכותל … קיבלו לתפילה את השטח היפה ביותר״: חשבתי שהפשרה היא שברחבה החדשה כל אחד יוכל להתפלל, זה לא יהיה שייך להן.
באמת יש מן הצביעות לתמוך בנשות הכותל ולהתנגד לתפילת יהודים בהר הבית (כמובן שתמיד אפשר להתקטנן ולמצוא הסברים מתחת לרצפה למה זה לא אותו הדבר). אתה בטוח שהן נגד?
הקביעה הוזכרה בשאלה של טל, לא בתשובה של מועלם: “טל: משך כהונה של 7/8 שנים. כפי שהיה מקובל בעבר וכפי שנהוג בדמוקרטיות אחרות.”.
הקביעה הזו, כאמור, היא לא נכונה באופן מוחלט בנוגע למשטרים פרלמנטאריים, אלא אך ורק למשטרים נשיאותיים. היא הייתה קיימת בישראל אך ורק כשהייתה בחירה ישירה לראשות ממשלה (מה שהפך אותנו לסוג של משטר כלאיים חצי-נשיאותי), עניין שבוטל.
אני בטוח שכל אחת מתומכות נשות הכותל שנשאלה על עניין התפילה בהר הבית, השיבה שהיא מתנגדת, בנימוק שאמנם יש זכות תיאורטית להתפלל שם, אבל זה עלול לגרום לתבערה ביטחונית (עקב תגובת המוסלמים) ועל כן יש להימנע מכך. ז”א, בגלל שהדוסים לא צפויים לפוצץ את המזה”ת, מותר לרמוס את רגשותיהם הדתיים, אבל אסור לעשות כן למוסלמים, כי הם נוטים לאלימות. מעבר לעובדה שזו גישה גזענית להחריד (שמקבלת כמובן מאליו אלימות מוסלמית, ברגע שמשהו לא מוצא חן בעיניהם), הרי שמדובר גם בגישה צבועה ואנטי-דמוקרטית: אם מחליטים שנמנעים מפגיעה ברגשות דתיים של מאמינים, אז יש לעשות כן במידה שווה בכל מקום, ואם מחליטים שייקוב הדין את ההר, ועל חופש דת מקפידים גם במחיר של תגובה נזעמת של פנאטים – אז יש לעשות כן בכל מקום. העובדה שהדבר לא נעשה באופן שווה, מלמדת אותנו, שוב, על התופעה המשעממת של אנשים שמדברים גבוהה-גבוהה על נאורות ופלורליזם, אבל בשם אותו עקרון מוכנים להתרפס בפני הקבוצה הדכאנית ביותר בעולם (כלפי נשים, חד-מיניים, מאמיני דתות אחרות וכד’).
לגבי הרחבה החדשה – היא אכן פתוחה לכל. כשכתבתי שהן קיבלו לתפילה, לא התכוונתי שקיבלו בעלות, אלא שקיבלו את האפשרות להתפלל שם כדרכן. באופן אישי, אני מתפלל קטן מאוד, אבל אני מגיע הרבה למקום, מתוך עניין לאומי-יהודי, וכשאני רוצה להגיע לקיר עצמו (שבכ”ז לנגיעה בו יש תחושה ייחודית – קיר שבנו יהודים לפני אלפיים שנה, ומבטא את הקשר הרצוף שלנו לארץ הזו ולעיר הזו), אני תמיד מעדיף לעשות זאת ברחבה החדשה, גם בגלל שאפשר להכנס פנימה עם בת הזוג, גם בגלל שפחות צפוף שם, וגם, כאמור, בגלל שזה בלב האתר הארכאולוגי. הן מסרבות לרחבה הזו רק בגלל סיבה אחת – אין עם מי לריב שם…
הביביזם מנצח בגדול ולא רק בכותל. הוואקף בונה מחראות ללא היתר בהר הבית. טירוני הצנחנים שבמשך שנים היו מתחילים את טקס ההשבעה בכותל בסיור בגבעת התחמושת ואחריו מסע רגלי לכותל במסלול של משחרריו שינו השנה מנוהגם והוסעו לכותל באוטובוסים. כדי לא לפגוע ברגשות הערבים קיבלו הוראה לסגור את וילונות האוטובוסים. “חזק מול החמאס – רק הליכוד נתניהו”
עצוב. מה שמגוחך בכל הקטע הזה מבחינתו, זה שלמרות כל החנפנות שלו לצד השני, כשיקרה מה שצפוי והאוייב יגיב בתוקפנות לגילויי החולשה – יתברר לו (בפעם ה40000) שהשמאל לסוגיו (תקשורת, פוליטיקאים וכיו”ב) ימצאו את האשם דווקא באיזושהי “פרובוקציה” מהצד הישראלי (מי יודע, למשל טירון שאיבד עדשות, וכשהתכופף לחפש אותן, הוא הפנה גבו למסגד אל-אקצא ובכך ביטא גזענות פוגענית שמקוממת את נפשו העדינה של כל מאמין).
רודיארד קיפלינג כתב פעם שיר בשם “Dane-geld”, ביטוי שמקורו בכופר כספי ששילם מלך אנגליה אלתרד, לכובשים הדנים בתחילת המאה ה-11, ומשמעותו היא ניסיון פחדני לקנות שקט, שתמיד נכשל.
באחד מבתי השיר כתב קיפלינג כך (משפט שנכון גם לגבי מדיניות נתניהו בירושלים, אבל נכון קטגורית בכל מה שנוגע להתייחסות המערב בכלל לאסלאם) :
But we’ve proved it again and again,
That if once you have paid him the Dane-geld
You never get rid of the Dane.
תרגום עברי צולע (שלי) יהיה בסגנון:
אך את זאת הוכחנו שוב ושוב:
אם את הזהב, לדני נתת
תהיה בטוח, שהוא עוד ישוב
כניעה לסחטנות תמיד תמיד תמיד תביא עוד סחטנות. זו הסיבה שאוסלו היה פארסה, זו הסיבה שכל המשכיו הם פארסה, ושכל ניסיון ללכת באותו כיוון, יהיה פארסה. פארסה קטלנית, מיותרת – ובעיקר מטופשת, מכיוון שהיא כ”כ צפוייה מראש.