בראשית הדיון היום בפסילת ש”ס ויהדות התורה העיר יו”ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט אליקים רובינשטיין, שהרכב ועדת הבחירות קצת מוזר. 35 גברים ו 2 נשים בלבד. נושא הפסילה בועדה, ביום דיוני הפסילות השני, היה התקנונים המפלים של ש”ס ויהדות התורה. שורה של ארגוני נשים מצאו שהתקנונים מכילים סעיפים מפורשים המפלים נשים ופנו בבקשה התקדימית, לפסול את שתי המפלגות על הבסיס הזה בלבד.
גם אתמול, כשהתכנסה ועדת הבחירות המרכזית לדון בפסילתה של ח”כ חנין זועבי (בל”ד) האישה הראשונה שנבחרה אי פעם במסגרת מפלגה ערבית בישראל לכנסת, היה הרכב הועדה, כמעט על טהרת הגברי. בתצהיר עליו חתמה זועבי בתגובה לבקשת הפסילה נגדה היא קבלה על התעלמות מפועלה בתחום הפמיניסטי: “אני משתתפת תדיר בהפגנות ואירועים שגולת הכותרת שלהם היא שחרור האישה הערבייה מאזיקי החברה השמרנית-פטריארכלית. התקשורת העברית נמנעת, לרוב מלסקר את פעילותי במישורים האלה, בין השאר בשל “העדר עניין לציבור הקוראים והצופים” ומסתפקת בסיקור פעילותי הקונטרוברסיאליות אשר מעוררות הד תקשורתי רחב יותר.”
לשופט רובינשטיין אוזן ועין רגישה לענייני הפליית נשים, כך אומרים אנשים המכירים אותו. הוא חובש כיפה, מודע להלכות הדת ומצא לנכון להעיר היום בפומבי, שתקנוני המפלגות המפלים נשים לא מושתתים על ההלכה, שכן אין מניעה הלכתית שאישה תהיה נבחרת ציבור. בנוסף, ציין רובינשטיין שגם עמותה בשם ‘התנועה להגינות ציבורית’, שלחה לו מכתב והעירה על כך שהרכב ועדת הבחירות, מוטה לרעת הנשים.
ועדת הבחירות המרכזית היא גוף המוקם על פי חוק. כל סיעה בכנסת היוצאת שולחת את נציגיה, לפי מפתח של נציג אחד לכל ארבעה חברי כנסת. שתי סיעות בלבד מינו נשים כנציגות. האחת, סיעת העצמאות שמינתה את ח”כ עינת וילף והשניה, סיעת חד”ש שמינתה את דליה בקר כנציגתה. כל סיעה ממנה גם ממלאי מקום, כך שבפועל, למרות שוילף לא נכחה בישיבות הועדה עד עתה, ולאחר שחלק מן הסיעות נעזרו בממלאות מקום, נכחו בכל עת כשתיים עד שלוש נשים, מתוך כל 37 חברי הועדה.
ועדת הבחירות משקפת, למרבה הצער, את העדרן של נשים מן הכנסת ה 18, שכן היא מורכת מן המפלגות ושם, מה לעשות, אין מודעות לצורך הבסיסי בייצוגן של חמישים אחוזים מן האוכלוסיה. הרבה מן הפעולות של המפלגות בתחום השוויון הן מס שפתיים, וכאשר הן שולחות נציגים לועדה כה חשובה, המקבלת החלטות שיפוטיות, ייצוג הנשים נשכח ונזנח.
“מעבר לכך שהועדה לא שוויונית, אופי השיח של האנשים שנכחו היום בדיון היה מזלזל” סיפרה לי היום אחת מן הנשים שהיתה מעורבת בבקשה לפסול את ש”ס ויהדות התורה. “האוירה היתה של לעג לרעיון. ‘תשאירי לנו לטפל בנשים שלנו’, אמר נציג ש”ס ונציג הליכוד, עלה על הדוכן ואמר ‘לכל מפלגה יש זכות לנהוג לפי ההלכה ולא לפי חוק המדינה, כי המדינה שלנו היא קודם כל יהודית ורק אחר כך דמוקרטית. אפילו נציגי קדימה ונציגי ישראל ביתנו שעלו לדוכן להגיב לבקשת הפסילה הזו, לעגו לזכותן הבסיסית של נשים שרוצות להיבחר.”
מפלגת העבודה, שגם היא הצביעה נגד הפסילה לפחות התייחסה לנושא ברצינות במהלך הדיון. יהושע אתגר, מטעם העבודה אמר מעל הדוכן: “בעם ישראל תמיד היו נביאות. שלומציון היתה מלכה ואף רב לא התפטר כשהיא שלטה” הוא פנה לנציגי המפלגות הדתיות בחדר ואמר להם “ישבת בפני דורית בינייש בבג”צ ובפני דליה איציק כיו”ר הכנסת בכנסת ולא היתה לכם בעיה. הדרת הנשים בתקנונים שלכם היא מבישה.”
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ
מן הסתם נציגי קדימה וליברמן לא לעגו ל”זכותן של נשים להבחר”, אלא לציניות של נשים חילוניות ממפלגה אנטי-חרדית שמתיימרת לדבר בשמן של נשים חרדיות – ולטעון כאילו שאיפתן היא למנוע ריצה של מפלגות חרדיות לכנסת…
ולסיכום: אם נשים חרדיות מתנגדות למפלגות שמתיימרות לייצג אותן – יש עשרות על עשרות של מפלגות אחרות, אחת מהן אפילו כוללת את ד”ר ורטון עצמה כמועמדת. אם כל הנשים החרדיות יצביעו למרצ – ורטון תהיה ח”כית, וש”ס ואגודה ילמדו לקח שלא יישכח לעולם.
הניסיון להפוך את פסילת חנין זועבי לפעולה שוביניסטית, הוא בכלל שיא של אבסורד. למעשה, ייתכן שהיא זיהתה את האפלייה כבר על המרמרה: מספרים שחנין בדקה את לוחמי השייטת שעלו על האנייה, וגילתה שאף לא אישה אחת הייתה ביניהם. שוביניזם שכזה!
מדובר בישעיהו אתגר.
אכן איש יקר ומקסים.
מילה בעניין חנין זועבי ומפלגת בל”ד. באחד מהפוסטים שלך סיכמת את מצב הנשים ברשימות לכנסת, וכתבת כי מלבד זועבי מפלגת בל”ד לא מציבה נשים ברשימתן לכנסת. הדבר הזה לא נכון-במקום ה-6, אמנם לא ריאלי, עומדת אחת הפעילות הפוליטיות הפלסטינאיות המרגשות שפועלות בישראל-היבא יזבק. פעלה נגד ביגמיה ובעד העלת גיל הנישואים בחברה הפלסטינאית בארץ, אקטיביסטית יפואית מלאת זכויות.
שאלה לטל, היו נגיד 60% נשים בועדה, וכולן היו מצביעות כפי שהצביעו הנשים שהשתתפו בהצבעה, האם לדעתך יהדות התורה הייתה נפסלת?