המועמדת הדמוקרטית מזכירה את סנקה פולס ברבים מנאומיה, אך ביקור במקום בו נשים אמריקאיות עשו היסטוריה, מגלה שפריצות דרך פמיניסטיות עדיין נתפסות כעניין שולי
פורסם ב׳המקום הכי חם בגיהנום׳
בשבת אחר הצהריים, יממה לפני פתיחת הוועידה הדמוקרטית בפילדלפיה, בה תוצב לראשונה אישה בראשות מפלגה גדולה, העיירה סנקה פולס, השוכנת באזור אגמי פינגר של מדינת ניו יורק, מנומנמת כבכל יום.
קלינטון מזכירה את השם סנקה פולס ברבים מנאומיה והודעותיה, אך בעיירה לא מתרגשים ולא נרעשים. אין חדש תחת השמש. כאן הוא המקום בו נשים פועלות ועוסקות, נואמות ומתווכחות בנושא זכויות נשים, כבר מעל 168 שנים. האם המסע שהחל פה, בסנקה, על ידי כמה נשים שנתפסו כרדיקליות ומוזרות בעיני הציבור, בעת שקיימו את כנס הנשים האמריקאי הראשון ב-1848, יסתיים בעוד כמה חודשים עם כניסת אישה לבית הלבן כמנהיגת האומה החופשית? נדמה שבסנקה יגיבו במשיכת כתף.
This week in 1848, the Seneca Falls Convention declared that women deserve equal rights.
168 years later… pic.twitter.com/h0TXCr4Rn4
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) July 20, 2016
לקח לאמריקאים שנים ארוכות להפנים את ההיסטוריה שהתרחשה ברחובות הקטנים והיפים בעיירה שמתיישביה הראשונים התמקמו בה לראשונה בראשית המאה ה-19. יתכן – וזאת לפי איך שנראים המוזיאון המקומי הקטן לתיעוד ועידת הנשים, ורמת השימור הירודה של הבתים בהן נאבקו חלוצות בודדות על הזכות להצביע – שהאמריקאים טרם הפנימו שההיסטוריה של הפמיניזם השיגה כאן זינוק ענק קדימה.
בין קלינטון להיסטוריה נשית מודרת
אליזבת קיידי סטנטון, בעלה הנרי, ושבעת ילדיהם, עזבו בשנת 1862 את ביתם הפשוט בג’ונסטאון, ועברו לניו יורק. הבית הקטן, שעל גדות הנהר, נרשם בבעלותה של קיידי סטנטון, ועובדה זו, בפני עצמה, מעידה על כך שמשק הבית הזה התנהל באופן שונה מאוד מכל משקי הבית ומכל המשפחות באותה התקופה.
התפניות ההיסטוריות, היעדר תשומת הלב לדרישות הנשים, הפוקוס הפוליטי על מאבק שחרור העבדים באותם ימים, ומשך הזמן שלקח לנשים להגיע לתיקון ה-19לחוקה שאפשר להן את זכות ההצבעה (1920) – הותירו את ביתה של קיידי סטנטון נחבא מעין ההיסטוריה; מעשיהן של קיידי סטנטון וחברותיה לדרך לא תועדו בזמן אמת. יחס החברה לפועלן היה של גיחוך, זלזול, התעלמות, הקטנה. זוהי לעיתים תמצית הסיפור של אי-תיעוד פעילותן של נשים פורצות דרך בעולם – הישגיהן של נשים נתפסים כהיסטוריים – לא בזמן אמת וגם לא שנים רבות לאחר מכן. וכך, האירועים חלפו לכותבי ההיסטוריה ליד האוזן, נשמטו מבין אצבעותיהם, ולא הועלו על הכתב.
בזמן אמת, אף אחד לא הכיר את בית סטנטון, שבו נוסחו ונהגו חלק מן הנאומים, הרעיונות, ׳הצהרת הסנטימנטים׳ שהוקראה בוועידת הנשים ב-1848. יותר מכך – אף אחד לא ידע אז (וגם כעבור עשרות שנים), שוועידת הנשים היתה כה חשובה. ההיסטוריה של זכויות הנשים נכתבה – ועדיין נכתבת – בקמצנות, כלאחר יד. כך גם נראים המונומנטים המוקדשים לעניין הפוליטי הזה, וכל זה במדינה היודעת לכונן מוזיאונים מפוארים ולהקים מצבות, פסלים וכיכרות סביב כל דבר ועניין.
מספיק להתבונן בדיווחים על ההתמודדות של הילרי קלינטון לנשיאות בשנת 2016. מקריאת עיתונות אמריקאית (ואף ישראלית), העיסוק בהיבט ההיסטורי-נשי של המועמדות שלה הוא שולי. קלינטון נמצאת תחת עין הציבור שנים רבות, ואולי בגלל זה, אישיותה הספציפית עומדת לבחינה, וחסרה ההתלהבות מהמעמד ההיסטורי. יש קונצנזוס חרישי שאם היא תפסיד, לא יהיה זה כי מדובר באישה, אלא כי מדובר במועמדת לא אטרקטיבית.
רק בשנות ה-60 של המאה הקודמת, החלו בארה״ב להתחקות אחר עקבותיה של סטנטון, והבית בו גידלה את שבעת ילדיה אותר. ב-1982 נרכש הבית על ידי רשות הפארקים הלאומית ועד היום, בשנת 2016, ברחוב וושינגטון בעיירה הקטנה סנקה פולס, בית סטנטון מוקף בפיגומים (שיפוץ), תוכנו כמעט ריק, והביקור בו מוכיח עד כמה לאף אחד לא באמת אכפת מהמשמעות של ההיסטוריה המגדרית. האמריקאים, אלופי שחזורי ההיסטוריה ושימור מבנים, לא מצאו את התקציב ו/או הזמן לייצר בבית הזה רפליקה של התקופה.
בסיור בתוך הבית הקטן, מספרת הריינג׳רית שמדריכה את הסיור, שבבית המקורי לא היו שירותים (זה עדיין לא היה מקובל באותה תקופה), אך כן היה מטבח. ״המשחזרים לא ידעו היכן להציב את המטבח, כי לא מצאו תיעוד היסטורי של המיקום האמיתי. לפי המידע, המטבח שהיה חלק מהבית – נשרף. אז עד שהם יגמרו להתווכח ביניהם איפה עמד המטבח – אין פה מטבח״.
המאבק בעבדות משחרר חלקית
על אף השיממון והריקנות ששוררים בבית סטנטון, חייה של אליזבת היו מלאים ומרשימים. ככל שהתבגרה, הלכו דעותיה בתחום זכויות הנשים והקצינו. התנועה הסופרג׳יסטית התפצלה, בין השאר כי סטנטון, שאף היתה פעילה למען שחרור העבדים, לא הסכימה שתנועת הנשים תתמוך בתיקון ה-13, שאסר על עבדות. זאת מכיוון שהיא רגזה שהנשים לא שוחררו מעול בעליהן ולא הוענקה להן זכות ההצבעה, בזמן שהעבדים זוכים לזכויותיהם. הקו הנוקשה שהיא הובילה פיצל את התנועה.
עוד מהלך של סטנטון שהרתיח את הנשים האחרות (ויחד עמן, כמעט את כל הגברים) היה ׳תנ״ך הנשים׳ שהיא כתבה ופרסמה ב-1895, והיא כבר בת 80. התנ״ך של סטנטון פותח עם שני סיפורי בריאה: באחד, מתואר כיצד הגבר והאישה נוצרו על ידי האל בו בזמן. בשני, מתוארת יצירת חוה מצלע אדם כעזר כנגדו. סטנטון טענה שכומרי דת התמקדו לאורך ההיסטוריה בסיפור השני והתעלמו מהראשון, וזאת כדי לספק ׳מרות שמימית׳ לשעבוד נשים.
בגרסה שהציגה לסיפור הבריאה, הסבירה סטנטון את החלטתה של חוה לטעום מהתפוח ברצונה להשביע את הצמא שלה לידע, כיוון שחוה לא הסתפקה בהנאות הפשוטות של קטיפת פרחים ושיחה עם אדם. ספר הפרשנות התנ״כי של סטנטון הרתיח את הכמורה, שגינתה את היצירה כ״מעשה שטן״, אך גם מעגל חבריה של סטנטון בארגון זכויות הנשים הסתייגו ממנה.
לעומת תשומת הלב המועטה שזכו לה הסופרג’יסטיות כשעסקו בסוגיות של נשים גרידא, דווקא השתתפותן במאבק למען לשחרור העבדים, זכה לפרסום רב. במרחק של קילומטר מביתה של משפחת סטנטון, ניצב ביתם של הרוקח תומאס מקלינטוק ואשתו, הסופרג’יסטית מארי-אן מקלינטוק. ביתם של הזוג שימש כתחנת מעבר במחתרת העברת השחורים. מקלינטוק היה מביא לביתו עבדים שחורים שחיפשו מחסה, לעיתים מלביש ומארגן אותם כ״משרתים״ ומשכנע כך שמדובר במי שעובדים אצלו שנים ארוכות. רבים הועברו והוברחו למקומות מחסה נוספים.
כאמור, הנשים הפעילות בתנועת הסופרג׳יסטיות פעלו גם לשחרור העבדים, וחלקן פגשו והכירו זו את זו בוועידות נגד העבדות. באחת מאותן הוועידות בלונדון, בעת ששהתה קיידי סטנטון בלונדון עם בעלה הנרי במסגרת ירח הדבש שלהם, בשנת 1840, נשללה זכותן של סטנטון ולוקרישיה מוט לנכוח במליאה ואף לנאום, דבר שחיזק אצל השתיים את הצורך לכונן ועידת נשים ראשונה.
ב-16 ביולי 1848, כינסה מארי-אן מקלינטוק את קיידי סטנטון, סוזאן ב. אנתוני ולוקרישיה מוט, וביחד הן ניסחו את ה-Declaration of Sentiments, הצהרת הכוונות שהפכה למניפסט חד וקולני שביטא את חוויותיהן של נשים, באשר הן נשים. המסמך, שנוסח על בסיס הצהרת העצמאות כפי שנכתבה על ידי תומאס ג׳פרסון, נחתם על ידי כמאה משתתפות (וגם משתתפים) בוועידת הנשים בסנקה פולס. בנוסף למאה החותמות על המסמך, הגיעו לסנקה פולס כ-300 נשים, ליומיים של דיונים והצבעות. לאחר ועידה ראשונה זו, כונסו ועידות נשים מדי שנה במקומות שונים עד לפרוץ מלחמת האזרחים ב-1861.
ועידות הנשים הצליחו להוביל לשינוי חקיקה מסוים – החוק שאסר על החזקת רכוש על ידי אישה נשואה תוקן, והחזיק מעמד כמה שנים, עד אחרי מלחמת האזרחים, אז הושב המצב לקדמותו ונשים (שוב) לא הורשו להחזיק בנכסים פרטיים.
אישה היא כלום. רעיה היא הכל
גם בית מקלינטוק, וגם המוזיאון העירוני בסנקה פולס – משומרים ברמה נמוכה מהסטנדרט האמריקאי המוכר. מהמוזיאון, העומד לצדו של היכל כינוס הוועידה בבית התפילה המתודיסטי הסמוך, אפשר להתרשם שנושא זכויות הנשים הוא בעיקר עניין לילדים. מהות השימור של המוזיאון, שבוצע על ידי רשות הגנים הלאומיים האמריקאית, הינה למשוך קהל בגילאי 5-12. יש במקום מיצגים גם למבוגרים, אך באופן כללי נדמה שמישהו נתקע עם השחזור של המקום, אי שם במאה הקודמת, כשנשים רק החלו להשתלב בשוק העבודה.
אחד המיצגים שלכדו את תשומת לבי (אך לא הפתיע אותי כלל וכלל), היה מיצג של הדיווחים בעיתוני התקופה; בפאבליק לדג׳ר, שהתפרסם בפילדלפיה בספטמבר 1848 (בשלב הזה נערכו כבר שתיים או יותר ועידות נשים), נכתב, ״אישה היא כלום. רעיה היא הכל. נערה יפה שווה עשרת אלפים גברים, ואם היא במעמד הזה, היא כמעט ליד האלוהים… מלאת כוח. נשות פילדלפיה צריכות לפעול לשמור על זכויותיהן כבנות זוג, יפיפיות, בתולות, ואימהות. לא כנשים״.
בעיתון ה-Mechanic’s Advocate, שהתפרסם באלבני באוגוסט 1848 נכתב, ״הנשים חושבות שאין זה תקין לשלול מהן את הזכות להיות מחוקקות, עורכות דין, רופאות, אלוהיות וכו׳. אם יקרה, השינוי הזה יגדיר את העולם כגרוע ומבולבל. זה ידרדר את המוסריות ויוריד את הנשים מן המקום הנעלה והיעד האצילי שלהן. נשים מכובדות מכל המעמדות יגרמו נזק מפלצתי לאנושות”.
עיתון אחד שדווקא לא לעג לפעילות של הסופרג׳יסטיות היה ה״לילי״, שיצא לאור החל מ-1849 בסנקה פולס, תחת המו”לית אמליה בלומר. למעשה, הוקם ה״לילי״ כדי לתמוך בתנועת ה-Temperance (תנועה לצמצום עד ביטול צריכת האלכוהול), אך בלומר הסבה את העיתון שלה לתמוך במהרה באופן אקטיבי בארגוני הנשים. בלומר התייצבה עם בעלה בוועידת הנשים של 1848, אך לא היתה מבין החותמות על ההצהרה, כי ראתה בנוסח עליו הוסכם מסמך רדיקלי מדי.
עם זאת, תחת השפעתה של קיידי סטנטון, הובילה בלומר מהלך בכלי התקשורת הקטן שלה: היא מיסדה את הרפורמה בלבוש הנשים. מכנסי בלומר (נפוחים, מתחת לחלק עליון של שמלה) היו המצאה שלה בהשראת הבגדים בהם הסתובבו הסופרג׳יסטיות.
ביום שבו ה״לילי״ פרסם את עיצוב הבגד החדש מעל דפיו, תפוצת העיתון זינקה ממאות לאלפים בחודש. הנשים שהחלו ללבוש את מכנסי הבלומר, זכו לגינויים ועלבונות ברחוב וגם במפגשי יום א׳ בכנסייה, עד שכעבור כמה שנים, הן הפסיקו ללבוש אותם. סטנטון החליטה לוותר על החידוש האופנתי כדי ״להחזיר את תשומת הלב לנושאים חשובים יותר וכדי לעצור את הביקורת הנוקשה, הרדיפה ברחוב והאספסוף שרודף״. אך הקשר בין עיסוק באופנה לבין צרכים פוליטיים, לרבות שחרור מבגדים מסורבלים היה ברור לכל.
קשה, סגורה, מנהיגה
הילרי קלינטון נשענת על כל המורשת הזו (ויש עוד הרבה סיפורים שניתן לספר על הנשים של אותם הימים). לא סתם היא חוזרת לסנקה פולס בנאומיה.
במהלך הסיור בביתה הריק של סטנטון, טרחה הריינג׳רית להדגיש את האופי המורכב, הקשה, והבעייתי של סטנטון; ״סטנטון, שהיתה אחת מן הפעילות למען שחרור העבדים, הפכה למתנגדת לתיקון לחוקה, רק כיוון שלא כלל נשים. היו מי שאמרו עליה שהיא בעצם גזענית ושונאת שחורים״.
“טעות לחשוב שהנשים הללו היו מושלמות, ושעשו את הדברים ‘כפי שצריך’. היה להן לא מעט בעיות אישיותיות, כמו לכל מנהיג ומוביל דעה. וככה זה עם מנהיגים, אנחנו בונים מהם פסלים וכיכרות ושוכחים לשים לב לכך שהיו להם בעיות רבות באופיים״. לרגע ניתן היה לחשוב שהמדריכה מדברת על הילרי קלינטון. פורצת דרך עבור נשים, אך פוליטיקאית הנתפסת בעייתית, קשה, סגורה, ואף מושחתת בעיני רבים אחרים.
תודה טל. מאוד מעניין ואינפורמטיבי.
אם חזרנו למאה ה19 כדאי להזכיר איזו מפלגה תמכה בזכותו של בעל האחוזה על הכושיות שלו. האם זו המפלגה של טראמפ המיזוגן או הילרי הפמניסטית?
ניטפוק – אגמי פינגר צ”ל אגמי האצבע. זה לא ממש שם רישמי אלא על שום צורתם.
ולעניין – לא עוסקים יותר מדי במגדר של הילרי בגלל שזה פשוט לא ראוי. כולם מבינים שאי אפשר לטעון שצריך לבחור בה כי היא אישה. ובכל זאת – רבים מהתומכים מדברים בראיונות על ההיסטוריה באישה מועמדת, יש מידי פעם כתבות* ופרופילים על נשים בפוליטיקה האמריקאים כשהעילה המוצהרת היא קלינטון וכמובן שמישל אובמה התייחסה לזה בפירוש בנאום אתמול.
וחוקרי תקשורת ומגדר כמובן יצהירו שההתייחסות לג’נדר נמצאת בכל דיווח שמקנה לה תארים כמו ביץ’או חסרת הומור/לא נחמדה/לא אותנטית/נוקשה שלא היו נקשרים למקבילה גברית.
*הנה, למשל, לפני חודש בדיוק, סקירה היסטורית (מרתקת) בשבועון זניח על נשים בפוליטיקה האמריקאית והכותרת היא “הטיקט הנשי”: http://www.newyorker.com/magazine/2016/06/27/hillary-clinton-and-the-history-of-women-in-american-politics
אכן, הילארי היא המשכן הישיר של אותן נשים. גם היא נאבקה נגד כל הסיכויים, ועודנה מתמודדת מול שובניסטים מרושעים שהכשילו אותה בווייטווטר, בנגאזי, במייל1, במיילים2, בתגובותיה להטרדות המיניות של בן זוגה ועוד ועוד.
אגב, “היסטוריה מגדרית” זה ענף רשמי? האם עלינו לצפות למתמטיקה מגדרית בקרוב? האם ניתן לקבוע שהספרה 1, בעלת הצורה הפאלית המובהקת, היא סימן לדיכוי ועל כן יש לבטלה בשם השיוויון?
לייק ענק על ביטול הספרה 1 בשם השיוויון 🙂
לא טוענים שהילארי היא ממשיכתן כמו שטראמפ אינו ממשיכו של לינקולן.
אבל זו אכן תהיה היסטוריה אם ראשי המדינות גדולות וחשובות כמו ארה”ב, גרמניה ואנגליה יהיו נשים.
בטח ובטח בימים אלה שהאיסלם הקיצוני והמיזוגני מרים את ראשו.
בגרמניה ההיסטוריה נעשתה לפני יותר מעשור, כשמרקל נבחרה. בבריטניה לפני 37 שנים, כשת’אצ’ר נבחרה. בארה”ב ההיסטוריה תצטרך להמתין עד לבחירתה של מישהי שאשכרה נבחרה בעצמה, ולא הייתה טייקונית כלכלית ואשתו-של במשך רוב הקריירה שלה.
אגב, שמת לב לדרך שבה טל מגדרת את האפשרות לתבוסה של הילארי? היא מסבירה כעת שאם הילארי לא תיבחר, זה לא בגלל שהיא אישה, אלא בגלל שהיא כושלת. לעומת זאת, אם היא כן נבחרת, הרי שזה היסטורית מגדרית בהתהוות, ואשרינו שזכינו לראות את הרגע המרגש של אישתו העשירה של נשיא לשעבר שנבחרת לנשיאה. זה אמנם קרה בארגנטינה פעמיים (קטסטרופות בשני המקרים), אבל הילארי היא משלנו (והיא גם שונאת את ביבי).
באשר לעניין האסלאם המיזוגני ובחירתן של נשים: למרבה הצער, מרקל (ראש ממשלה טובה במשך רוב הקריירה שלה) מצאה עצמה נגררת למסלול PC חולני ומסוכן, ומה שיזכרו לה, זה פחות את היותה הקנצלרית הראשונה, ויותר את זה שהביאה תגבורות ענק לאסלאם הרדיקלי באירופה. הילארי, שמשתייכת למפלגה שבכלל לא מודעת לקיומם של פיגועי טרור על רקע אסלאמי, ושקיבלה כסף ממדינה שלא נותנת לנשים לנהוג, ודאי שלא יכולה בכנות על הנושא הזה (למזלה, איש מעולם לא חשד בה ביושרה יתרה…). תרזה מיי היא היחידה שכשרת פנים הפגינה איזשהו חוטון שדרה זעיר, אם כי העובדה שתמכה בהישארות באיחוד ובנהלי ההגירה האסוניים שלו, גם הם לא מדברים לזכותה עמידתה אל מול האיום האסלאמי המיזוגני.
ומעל לכל, ddd, צריך לזכור לשאסלאם מותר להיות מיזוגני והומופובי, שכן יש כיבוש והיה קולוניאליזם. מי שרוצה שהאסלאם יעבור רפורמות, חייב לתמוך בהפסקת האסלאמופוביה, שבאה לידי ביטוי בכך שגזענים כל הזמן מביעים פליאה על כך שהטרור הבינ”ל הוא מונופול אסלאמי כמעט מוחלט. עלינו לזכור שעל כל מפגע אסלאמי, יש גם 0.0000000000001 מפגעים לא מוסלמים, ועל כן אסור לנו לחטוא בהכללות.
ההיסטוריה תהיה גם בארה”ב אבל גם שבו זמנית נשים יהיו בראש שלושת המדינות הגדולות והחשובות האלה.
כמו שהילארי היא “אשתו של…” אז גם ג’ורג’ בוש הבן (הכסיל המושלם) רץ על הטיקט של “הבן של…”.
והילארי הרבה יותר ראויה ממנו.
ובכלל, אולי כדאי שהילארי תהיה הנשיאה כדי להשתיק סופסוף את ארגוני הנשים שכל יום מתלוננות על “תקרת הזכוכית”….
ג’ורג’ בוש הוא הכסיל המושלם בערך כמו שברק אובמה הוא גדול מדינאי החוץ בהיסטוריה של האנושות.
לבוש היה פגם בדיבור, שגרם לו לשבש מלים. זה הספיק בשביל התקשורת כדי להציגו כמטומטם גמור. עובדתית, מי שדיבר על קיומה של שפה “אוסטרית” זה דווקא העילוי מהוואי/שיקאגו.
בוש אכן חייב את הקריירה שלו למשפחתו, ואיש לא טען שבחירתו היא אירוע היסטורי. הילארי חייבת את הקריירה שלה לבעלה – ועל כן הניסיון שלה להציג את בחירתה כהישג של המגדר שלה, היא מגוחכת עוד יותר מאשר לו נבחרה לראשונה סתם אישה ממשפחה מליונרית ומקושרת.
בחירתה של הילארי לא תשתיק איש בנוגע לתקרת הזכוכית, מהטעם הפשוט שהילארי אינה ניפוץ של כל תקרה. היו ויהיו המוני נשים שהתקדמו בזכגות קשרי משפחה וכסף, ובחירה של כל אחת מהן, היא חסרת משמעות למעמדן של 99.999999% משאר הנשים באותה מדינה, למרות שיש כאלה שמספרות לעצמן שיש סמליות גדולה וש”עכשיו כולנו יכולות”.
ובכן, לא. לא כולן יכולו, כמו שלא כולם יכולים.
מעבר לכך, בכלל לא בטוח שהילארי תנצח. מדובר, כאמור, במועמדת פגומה עד כדי כך, שטראמפ הגיע היום לכמעט שיוויון עימה במדד של נייט סילבר (לפני חודש, סילבר נתן להילרי 81% ולטראמצפ רק 19%. היום הוא נותן 52.5 להילארי ו47.5 לטראמפ).
הנביא החדש של אורי: נייט סילבר. אורי כמובן לא נותן תמונה מלאה, רק את מה שנוח לו. אז להשלמת התמונה: במדד המשוקלל של אותו סילבר, שלוקח בחשבון עוד משתנים מעבר לסקרים, ההפרש הוא 60-40. במדד של PredictWise, שכולל גם מידע מאתרי הימורים (אנשים ששמים כסף על התוצאות, שלא כמו נייט סילבר) ההפרש הוא 70-30. בניו-יורק טיימס ההפרש הוא 69-31. ובזה של אוניברסיטת פרינסטון 80-20.
אבל למה לא לבחור בפינצטה את המדד שמתאים לנו.
אכן, לא בטוח שקלינטון תנצח, אבל הסיכויים לכך גבוהים משמעותית, וטוב שכך. עדיפה זו שמשקרת קצת פחות.
יואב, אני לא חדל מלהתפעל ממך. אני חושף אותך לנושאים, ואתה אשכרה הולך וקורא עליהם בתקווה למצוא אצלי שגיאות.
הבעייה? אתה כושל מאוד במשימה הזו, מסיבות כאלה ואחרות. אצל סילבר יש שלושה מדדים: מדד “סקרים-נטו”, מדד “Xקרים-פלוס” ומדד “בחירות עכשיו”. אני הבאתי את המדד האמצעי (סקרים-נטו) שנתן להילארי סיכוי גבוה יותר ב5 אחוז, אתה הבאת את סקרים-פלוס שנתן לה סיכוי גבוה יותר בעשרים אחוז – אבל משוםמה לא הבאת את המדד השלישי, זה שנותן דווקא לטראמפ סיכוי גבוה בעשרה אחוז לנצח בבחירות לו נערכו כעת.
אני לא חושד בך שבכוונה העלמת את הנתון הזה. יותר סביר שהמאמץ האדיר של לשבת עם המילון שורה אחרי שורה, פשוט התיש אותך, ולא הגעת עד לשורה השלישית…
יופי גאון. משום מה גם אתה העלמת את מדד ה”בחירות עכשיו”, ושנינו יודעים למה – זה מדד לא רלוונטי כי הכל יכול להשתנות בחודשים שעד הבחירות. זה מדד שמושפע באופן חזק מהסקרים האחרונים, והוא יכול לנוע מהפרש של פלוס 10 להפרש של מינוס 10 תוך יממה. גם נייט סילבר עצמו אמר עליו “The now-cast is too manic to provide for a reliable forecast of the Nov. 8 vote”.
אבל זה בסדר, אנחנו כבר מזמן יודעים שבמתמטיקה אתה חלש ביותר.
המדד שאתה בחרת הוא “אמצעי” רק במובן שהתוצאה שלו נעימה לך. וכמה נוח להתעלם מכל המדדים האחרים. כאמור, רק נייט סילבר!
תגיד, אורי, מה אכפת לך אם הוא הולך לגוגל לבדוק פרטים אחרי שהוא קורא מה שאתה כותב? זו בושה בעיניך לא לדעת הכל מראש? אפשר להתייחס לדברים לגופם.
תגיד, יואב, עד שאורי הוריד קצת את הטון המזלזל (לא לגמרי, חס וחלילה, אבל כותב הרבה יותר מכובד לאחרונה), אתה חייב להיות זה שמחזיר את הדיון לפסים גועליים?
אנונימי, לא ראיתי שאורי “הוריד קצת את הטון המזלזל”, לפחות לא כלפי. התגובה האחרונה שלו, כאן למעלה, מוכיחה את זה.
אבל אני אענה לך במקומו: “אכפת לו” אם אני הולך לגוגל (למרות שכמו דברים אחרים, הוא לא באמת יודע אם אני הולך לגוגל) כי אין לו תשובה טובה יותר. הוא משתדל בכל כוחו להתחמק מתשובות ענייניות, וזה לא חדש. זה בערך מאז שהתחלתי לעצבן אותו בהערות שמטילות ספק ב”אמיתות שלו”.
יואב, לא העלמתי כלום, אלא הבאתי את הנתון היחיד מבין השלושה, שמבוסס על נוסחה מוגדרת שלהם, ומהווה את ההערכה-מונחית-הסקרים שלהם, ולא אקסטרפולציה שלה (כמו שתי האחרות). שוב, זה עסק מורכב עבורך, אבל ניחא.
אלמוני, אני שמח מאוד שיואב הולך לגוגל. הידע שלו ירוד מאוד, וגוגל הוא בערך הדבר היחיד שמפריד בין יואב לבין כתיבת תגובה שכולה צירוף אקראי של אותיות ומספרים. אם הבנת ממני שאני מתנגד לכך שיואב יילך לגוגל, אז כנראה שאתה לא עוקב – איש לא תומך בהרחבת הידע הדל של יואב, יותר ממני. בחודשים האחרונים גדל הידע של יואב באלפי אחוזים, ובצניעות אני זוקף את לעצמי את ההישג הזה. הניסיון הנואש שלו לתפוס אותי בשגיאות הוא הקטליזטור הטוב ביותר עבורו להרחבת דעת. הדרך עוד ארוכה להחריד, אבל גם מסע של אלף מילין מתחיל בצעד אחד.
אנונימי – מ.ש.ל. (אורי, בדוק מה זה).
אורי – אתה כמובן לא מבין. מדד הבחירות-עכשיו לא עושה אקסטרפולציה בכלל, ויש לי הרגשה שאתה לא ממש מבין מה זו אקסטרפולציה (ולא, זה לא קשור לאינפיניטסימלי). שני המדדים האחרים, כולל זה שאתה נצמד אליו, עושים אקסטרפולציה כי זו הדרך היחידה “לנבא” את התוצאות בנובמבר. ההבדל הוא שמדד הסקרים-פלוס לוקח בחשבון נתונים נוספים, כמו למשל bounce אופייני אחרי הועידות, כמו שהיה עכשיו לטראמפ, והיה צפוי, ולכן הוא לא הזיז את מדד הסקרים-פלוס אבל הזיז את מדד הסקרים-בלבד שלא מתחשב בו. לומר שאחד מהם יותר “נכון” מהשני זו פשוט חוסר הבנה.
וכמובן, שוב אתה מתעלם מהמדדים של פרינסטון, של ניו יורק טיימס ושל predictwise.
אבל אתה יודע מה, שיהיה לך בהצלחה, תמשיך להיצמד לאיזה מדד שעושה לך נעים.
יואב, אני שמח שעברנו לדבר על מה אתה מרגיש, במקום על מה שאתה יודע – זה מאפשר לפתח את הדיון בצורה רצינית יותר – כי אין ספק שאתה מרגיש הרבה, אבל יודע הרבה פחות…
מאמר מסקרן מאוד. מעניין איך האמריקאים מדחיקים היסטוריה.
כמו כן, לא פחות חשוב, סנקה פולס קרוי על שם השבט האינדיאני, שבט הסנקה, שהיה חי באיזור זה.
האם יש בסנקה פולס איזכור לשבט זה? בכל אופן, זה אחד השבטים האינדיאנים המרתקים ביותר. שבט שהייתה לו הנהגה דמוקרטית, עוד לפני החוקה האמריקאית.
https://sni.org/