לקראת סופו של המפגש בין שר הכלכלה נפתלי בנט, למטה החילוני של הבית היהודי הפנמתי את השינוי הפוליטי. יתכן שאני האחרונה להבין זאת: אם הליכוד לא יתעורר מהר ויתחיל להתחבר לציבורים רחבים יותר בציבור הישראלי, יאגפו אותו השר בנט מימין ושר האוצר יאיר לפיד מהצד השני וירסקו את הליכוד.
זמן רב תהיתי מה בין השניים, האחים האלה. הם השיתוף פעולה ביניהם יעמיק לקראת מציאת הסדר לנושא השוויון בנטל? או עבודה משותפת על מצוקת הדיור? האם תמורת שיתוף הפעולה הזה, יסכימו ביש עתיד להצביע בעד אישור דו”ח אדמונד לוי בממשלה? עד כמה רחוק ילך התיאום הפוליטי הזה?
ביום חמישי, תוך כדי הקשבה לבנט, מדבר על הצורך בפירוק הריכוזיות, תחרות בנמלים, פתרון מצוקת הדיור, זה התחוור לי. הוא מתכנן להיות הליכוד החדש. וגם לפיד יהיה הליכוד החדש. השר אורי אורבך, שדיבר באותו האירוע המפלגתי, בבורסה לניירות ערך בתל-אביב, בפני קהל תומכים חילוניים של הבית היהודי, סיפק את המתווה. “בבחירות הבאות”, הוא אמר, “אנחנו נזדקק ליותר מחילונית אחת ברשימה שלנו, כי אנחנו מתכוונים להגיע לפחות ל 18 – 20 מנדטים.”
כשמתבוננים על הפנים של הליכוד, למעט ח”כ משה פייגלין, אין אף אחד חדש בכנסת ה 19. גם פייגלין עצמו, אינו ממש חדש. ברשימה המשולבת עם ישראל ביתנו, אפשר לציין רק את ח”כ יאיר שמיר, כחדש. וגם הוא מגיע מבית פוליטי ליכודניקי ותיק.
הליכוד לא השכיל להתחבר במערכת הבחירות לקהלים צעירים, להיות מעניין, לגעת בציבורים רחבים. אפילו רעיונות חדשים או מצע הם לא פרסמו ומנטרת הבחירות שלהם היתה, מה שעשינו עבורכם במדינה, ב 4 השנים האחרונות – זה המצע שלנו להמשך. כשחושבים על בנט ולפיד לעומת המסר המיושן הזה, של ‘מה שהיה הוא שיהיה’, הליכודניקים נראים עייפים, משעממים ומנותקים מן הציבור.
הנה המחשה: בחודש נובמבר יתרחשו ברחבי הארץ בחירות לרשויות המקומיות. במפלגת העבודה הוקמה ועדה מפלגתית לעניין המוניצפלי. במפלגת יש עתיד, עברו מזמן מהילוך ראשון לשני. מנכ”ל המפלגה גיל סגל מרכז את העיסוק במוניציפלי ובמקומות רבים ברחבי הארץ (חיפה, פתח תקוה, נתניה, הוד השרון, רמת השרון, רעננה) יש כבר התארגנויות בתיאום עם המפלגה. במפלגת מרצ יתקיימו בחודש מאי פריימריס, בעיקר סביב הרכב מרצ בהתמודדות בתל-אביב והמפלגה תשקיע הון משמעותי בעוד כתשע רשויות מקומיות. גם הבית היהודי בשלבים ראשוניים של היערכות. בנט מינה את טל גן-צבי כאחראי לנושא המוניציפלי ובשטח יש לחץ על המפלגה לקבל החלטות.
ורק בליכוד, מתחננים המתפקדים וחברי המרכז שתכונס ועידת המפלגה, על פי החוקה, כדי להרכיב את הועדה המוניציפלית ואין מי ששומע. ח”כ לשעבר של המפלגה, כרמל שאמה-כהן, לא מצליח לקבל תשובה האם המפלגה תתמוך בו בהתמודדות על ראשות העיר רמת גן (לתמיכה יש גם משמעות כספית מבחינתו). שאמה-כהן אינו היחיד. גם ח”כ לשעבר דוד מנע, מבקש את תמיכת הליכוד ולא מקבל תשובה.
השטח של הליכוד נבוך, פוזל לעבר יש עתיד. הנה, גזבר הליכוד לשעבר, אלעד המאירי הודיע שיתמודד על ראשות עירית הוד השרון, מטעם מפלגת יש עתיד. והדבר חוזר על עצמו ברשויות נוספות. ראש עירית נתניה, הליכודניקית המפורסמת, מרים פיירברג נמצאת במגעים עם יש עתיד (ואני למדה על המגעים הללו ממקור נוסף, ולא רק מן הכתבה הנ”ל).
איפה הליכוד? מדוע לא מכונס מרכז המפלגה כדי להזיז מהלכים? לאביעד נטוביץ, פעיל ליכוד וחבר מרכז נמאס מן הסחבת ואחרי הבחירות בחודש ינואר הוא הגיש בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב כדי לחייב אותה לכנס את המרכז. הדיון בתיק שלו נקבע ל 13 במאי. נראה אם עד אז משהו יזוז במפלגה.
* * * * *
בחזרה לכנס הבית היהודי. רוב הנוכחים במקום היו חילוניים. ובהשראת הלוקיישן, הקהל שאל את בנט שאלות בעיקר בנושאי כלכלה וחברה. איך מפרקים את הריכוזיות, מה עושים עם הועדים הגדולים. בנט נשאל על עידוד התחרות וסיפר בגילוי לב כיצד כמעט הפסיד לקוח ענק, בחברת ההייטק שלו, כיוון שכמנכ”ל צעיר השחיל לאותו לקוח מחיר מופקע ולא תחרותי. “למדתי לקח קשה” הוא סיפר. לאחר מכן, שאלה אותו מישהי מן הקהל על נושא העגונות. “אני גם שר הדתות” הוא חייך “אבל אין לי מושג בנושא הזה. אני צריך ללמוד אותו ולהחזיר לך תשובה”.
האם ניתן לדמיין, שר כלשהו מן הליכוד, מספר לקהל צעיר על הטעויות העסקיות שלו? מודה בפה מלא שאין לו שמץ של מושג בנושא שהוא בתחום אחריותו? בנט, יש לומר לזכותו, מצליח כך לשבות את לב האנשים. עם הנסיון העסקי, הדיבור הישיר, העדר ההתנשאות. הנה לכם הפוליטיקה החדשה.
ביציאה מכנס החילוניים של הבית היהודי, דיברתי בחוץ עם שרית, ליכודניקית לשעבר, אמא לשני ילדים בוגרים. כל חייה הצביעה ליכוד ובבחירות האחרונות, בפעם הראשונה, הלכה עם הבית היהודי ושכנעה גם את הבעל והבן החייל שלא לבחור בליכוד. לכנס בבורסה היא הגיעה כי שקלה להתחיל להיות פעילה במפלגה “למרות שדיבורים זה לא הצד שלי. דווקא בעלי יותר חזק ממני בטיעונים פוליטיים”.
“מה גרם לך להצביע באופן שונה” שאלתי אותה “האם עשית זאת בעד בנט או נגד נתניהו?”
“מה שהכי הרתיע אותי בליכוד” אמרה לי שרית בתשובה “זו אשת ראש הממשלה. נמאס לי כבר לקרוא בכל מקום שהיא מחליטה על המינויים במדינה”.
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ
טל, את אומרת שהליכוד צריך להתחבר לחלקים רחבים יותר בציבור הישראלי, ואני טוען שבדיוק להיפך. הליכוד (והימין בכלל) עלה לשלטון ע”י ברית המיעוטים. בשנות בגין ושמיר הברית הייתה מזרחים-מתנחלים-חרדים-ימין. בשנות ביבי (וגם פעמיים של שרון) נוספו לברית גם הרוסים. אם הליכוד יאבדו אפילו ציבור אחד אז הם יפסידו את השלטון. רבין לקח את החרדים, ברק לקח את הרוסים (לפחות חלקם) ואולמרט לקח חלק משמעותי מהימין וגם את החרדים.
בנט כרגע מחובר רק למתנחלים ולחלק מהימין. אין לו את המזרחים, אין לו את החרדים ואין לו את הרוסים.
כרגע הבית היהודי מושתתת באופן מדהים למדי באותו גוון של ח”כים. אין פנייה למזרחים ואין פנייה לרוסים. שלא לדבר על זה שהחרדים כנראה לא ימליצו עליו מעולם. ככה שהרבה לפני שהליכוד צריך לפנות לצעירים משכילים (ואין ספק שפה הכישלון הגדול של הליכוד – צעירים), הבית היהודי צריך לפנות למזרחים ורוסים. והאמת? אני לא רואה מצב שהמזרחים יעזבו את הליכוד ואת ש”ס, בטח שלא לטובת הבית היהודי. ואני גם לא רואה את הרוסים (לפחות המבוגרים שבהם) עוזבים את ישראל ביתנו לטובת בנט.
ולדעתי יש לבנט עוד בעיות בבית. בחודשים הקרובים אמור להיות פינוי של המאחזים עמונה וגבעת אסף. סביר להניח שיהיה פינוי, וגם סביר להניח שבנט לא יפוצץ על זה קואליציה. זה, ביחד עם הכעס של הרבה חרד”לים על הפלורליזם הדתי, יעביר בין מנדט לשני מנדטים לעוצמה לישראל. וככל שהפינוי יהיה יותר גדול, כך מספר הנודדים יעלה.
בנט ממשיך לבסס את עצמו בקרב הציבורים בהם הוא חזק (דתיים לאומיים וצעירים-משכילים-מעמד ביניים), במקום לפנות לציבורים שונים כמו המזרחים והרוסים, ולנסות לכרות עם החרדים ברית, דבר שכיום נראה בלתי אפשרי.
וכמו שזה נראה, אף מפלגה (מלבד הבית היהודי) לא תמליץ על בנט לנשיא. וזה בניגוד ליאיר לפיד, שסביר להניח ייתמך ע”י כל המרכז-שמאל-ערבים (שעם כל השנאה שלהם ללפיד, יעדיפו אותו ע”פ בנט או ביבי).
אגב, קשה לי להבין למה מרים פיירברג עוברת ליש עתיד. שר הפנים הוא מהמפלגה שלה (הליכוד) והיא בכלל לא מאויימת ע”י מועמדים חזקים.
או שזה ספין כדי לקבל הבטחות מגדעון סער, או שיאיר לפיד הבטיח לה מקום ברשימה הבאה.
לגבי בנט, נראה שהוא יודע להתחבר לציבורים רחבים ושונים. הוא חיזר במרץ במהלך הבחירות אחר אמסלם (בדיוק מן הסיבות שאתה מציין) ולא הצליח. נראה איך יצליחו שם לחבור לחילוניים ורוסיים. לגבי פיירבירג, נתניה היתה מאוד חזקה עם יש עתיד. גם עליזה לביא משם, גם יואל רוזובוב (חבר מועצת עיר). אני חושבת שזה לא עניין של ספין, כי המידע לא הגיע ממנה. אבל נראה. סייגתי את עצמי, כי זה לא 100 % סגור.
אני לא מבין למה את חושבת שהוא יודע להתחבר לציבורים שונים.
גם החיזור אחרי אמסלם לא נחשב בתור התחברות למזרחים. אמסלם הוא מזרחי, אבל זה עדיין לא התחברות למזרחים. ועובדה, בכנס של המטה החילוני לא נראו כמעט מזרחים ואנשי פריפריה, כמעט כולם צעירים-משכילים, לרוב ממרכז הארץ. וזה לעומת הליכוד, שהם חזקים מאוד בפריפריה, אולי אפילו רוב הכוח שלהם בפריפריה.
כנ”ל המגזר הרוסי, שפשוט מנותק מהבית היהודי.
שלא לדבר על החרדים, שאם בנט ירצה מתישהו לגור ברחוב בלפור, הוא יצטרך אותם.
לגבי ההתחברות לציבור החילוני-ימני, מגיע לו קרדיט, אבל לא צריך להפריז. 4-5 מנדטים במקרה הטוב, כשע”פ הציפיות הכי גדולות של אנשי המפלגה הם אמורים לקחת 12 מנדטים של הציבור החילוני-ימני. עם זה לא מגיעים לבלפור. צריך את הרוסים (8 מנדטים) המזרחים (לפחות 10) והחרדים (19).
לגבי מרים פיירברג, אם זה אמיתי, קשה לי להבין את ההגיון שלה. ככל הנראה הניצחון האישי שלה די ברור. אולי היא רוצה סיעה גדולה במועצת העירייה (שהרי ‘יש עתיד’ בתור סיעה תהיה חזקה מאוד בבחירות המקומיות). אבל עדיין לעזוב את הליכוד, כששר הפנים הוא מהמפלגה שלך, זה צעד מוזר ביותר.
כמה הערות לתיקון לדן.
א) קודם כל יש לי בתור איש שעלה מרוסיה רתיעה חזקה מהאנשים שקוראים לציבור יוצאי חבר המדינות בארץ – “רוסים” ומייחסים להם התנהגות של עדר.
ב) יש ציבור מאוד גדול של יוצאי חבר המדינות שהצביע ל”בית היהודי” בבחירות האחרונות. ואם כבר מתייחסים למגזר זה כמקשה אחת, אז העובדה שהמפלגה לא משקיעה בציבור זה כמעט כלום יכולה להיות דווקא לרועץ לבית היהודי בבחירות הבאות
דן קצת חי בעבר.
בנט הצליח לשבור את חומות הגטאות. אני מכיר המון ספרדים ומזרחים שהצביעו עבורו. גם חילונים אשכנזים מהמרכז שלא שקלו להצביע ימין מימיהם (אבל לא רואים את עצמם כשמאל גם כן).
בנט ולפיד באמת מצליחים מאוד בזמן האחרון להוכיח שיש פוליטיקה חדשה, שאפשר להבטיח וגם לקיים, שהגיע הזמן לשבור את קבוצות הכוח של המיעוטים ששולטים בכל דבר: הוועדים המושחתים והמונופולים בכלכלה, השמאל הקיצוני בתקשורת, החרדים בתקציבים וברבנות. התור של כולם יגיע.
לביבי מתחיל לרדת האסימון והוא הולך איתם. גם כי הוא באמת מאמין בזה כנראה אבל כי הוא רוצה לשרוד ולקבל את הקרדיט. לא נראה לי שזה יעבוד יותר מדי אבל נראה.