כשהח”כים של יהדות התורה הוזמנו לפגישה עם כחלון בלשכתו של ראש הממשלה, הם הבינו סופית: משה הוא הבן-יקיר החדש של נתניהו • עכשיו צריך שגם אריה דרעי יפנים • היו מי שניסו להפחיד אותו, אבל מאיר פרוש לא נבהל מהאפשרות לעבוד תחת נפתלי בנט • ח”כי יהדות התורה סירבו לנשק את קצה המקל של הפריץ – וניצחו • שרי רוט עם טור מיוחד
1.
“האם אבד לו הברק בעיניים?” תהה באוזני היום אחד מח”כי ש”ס בשיחה, שלא לציטוט בשמו, כמובן.
בשעות הצהרים הוא הוזמן, כמו יתר חברי הסיעה, ל”אסיפה דחופה” במשרדי תנועת ש”ס בהר חוצבים, רק כדי לשמוע שהמשא ומתן עם הליכוד תקוע. בינו לבין עצמו תהה, איך יכול להיות שהפוליטיקאי הגדול, העומד בראש מפלגתם, לא הצליח להשיג עד כה מראש הממשלה את מה שרצה להשיג.
“איך יכול להיות שכחלון עקף אותנו בסיבוב?” הוא נשמע מתוסכל.
סיפרתי לו שבשבוע שעבר הוזמנו ח”כים מיהדות התורה לפגישה עם ח”כ משה כחלון. למרבה הפתעתם, מקום הפגישה אליו התבקשו להגיע היה… בלשכת ראש הממשלה. שם, באחד המשרדים בבניין, התקיימה השיחה.
“התחושה הייתה”, סיפר גורם בכיר, “שכחלון כבר חלק מהממשלה הבאה, שהוא יקיר-נתניהו, ושאולי אפילו התכנית היא לצרפו בעתיד ‘בילד-אין’ לליכוד”.
במהלך הפגישה ביקש כחלון את עזרתם בטרפוד הרפורמות המתוכננות במערכת המשפט, להן הוא מתנגד נחרצות. כך למשל חוק ‘פסיקת ההתגברות’, שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שפסל בית המשפט העליון, משום שהם סותרים את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
לפי החוק, הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בית המשפט העליון, באם נחקק ברוב של 61 חברי כנסת, לא יוכל בג”צ לבטלו עד תום אותה קדנציה ושנתיים לאחריה. לאחר שאושרר החוק שוב בקדנציה שלאחריה – בג”צ לא יוכל לבטלו לעולם.
החרדים אוהבים את החוק, שכן הוא מבטיח את אי-ביטולו של חוק הגיוס החדש, לכשייחקק מחדש (כפי שנקבע עמם בהסכם הקואליציוני). הליכוד והבית היהודי, מעוניינים עד מאד בחוק, שנחשב לחוק שהשטח יאהב אותו.
“את מבינה את האבסורד? בלשכת ראש הממשלה הוא מדבר איתנו נגד משהו שביבי רוצה בו”, הסביר גורם בכיר ביהדות התורה. “הפנמנו, כחלון יהיה יקיר הממשלה הבאה. הוא ה’ציפי לבני’ של הכנסת ה-20”.
עכשיו, צריך שגם דרעי יפנים זאת.
כשיבין שעם כחלון לא מתקוטטים על מנהל התכנון במשרד הפנים, כי בכל מקרה נתניהו יעדיף את ‘משה’, וכשיפנים שרפורמות כלכליות, מעולות ככל שתהיינה עבור ציבור השקופים אותו הוא מקווה לגרוף בבחירות הבאות (בבחירות האחרונות הוא אסף רק את קהל הבית הקבוע), לא מעבירים מעל לראשו של כחלון אלא ורק בתיאום עם “שר האוצר המיועד”, הוא לא יצטרך לכנס את ח”כי ש”ס לאסיפות בהולות, גם לא לדווח ליו”ר מועצת החכמים, חכם שלום כהן, ש”המו”מ תקוע”.
גפני יסביר לו איך קורצים לעבר כחלון, לא מבטיחים כלום, אבל מעניקים תחושה של אמון – ומקבלים את ראשות ועדת הכספים.
2.
מה שיפה ב’יהדות התורה’ הוא האופן בו ניהלה את המשא ומתן.
זה היה מו”מ שיתופי, שקוף כלפי כל החברים. יעקב ליצמן, משה גפני ומאיר פרוש צעדו יחדיו לכמעט 20 פגישות עם צוות המו”מ של הליכוד, ויתר הח”כים קיבלו עדכונים שוטפים.
השלושה השפיעו בשווה, לא נרשמה כל מריבה ביניהם. התוצאות – בהתאם.
במהלך המשא ומתן הם שמרו על שתיקה, רועמת מדי עבור העיתונאים, אבל חכמה כשמדובר בתקשורת החילונית שמחפשת את ה”סחיטות” בין הדפים.
לליברמן מותר, כמובן, לדאוג למצביעיו הרוסים; לבית היהודי מותר לדאוג להתנחלויות; אבל כשיהדות התורה מבקשת עוד קצת לחם עבור עולם הישיבות היא ‘סוחטת’.
אז כן, יהדות התורה ביקשה וגם קיבלה 2.7 מיליארד תוספת לקצבאות הילדים. הילדים של כולנו. של מסעודה משדרות, של ציונה מדימונה, של רבקה מבני-ברק ושל פזית מתל-אביב. כך גם כשמדובר בטיפולי שיניים חינם לילדים עד גיל 12, או בתוספת טיפולים משמרים עד לגיל 18. גם הרפורמות עבור הנכים הן לא רק עבור החרדים.
חוק צוהר, אם שאלתם, לא יבוטל. אבל תוקם ועדה בה ישולבו נציגי הבית היהודי, יהדות התורה והליכוד (מתכון בדוק לאי ביטולו של החוק); חוק הגיוס יעבור חקיקה מחדש, כשהסמכויות יוענקו הפעם לשר הביטחון. בלי סנקציות פליליות, כמובן. גם בלי מכסות.
שר הבטחון בוגי יעלון, תהיו בטוחים, יחוקק חוק שרק יגדיל את מעגל המתגייסים החרדים לצה”ל (נאהב את זה או שלא). שכן, בכפייה מעולם לא השיגו דבר. מי שמצוי בפרטים יודע, כי יאיר לפיד, בתפקידו כפיל בחנות חרסינה, רק הרס כל מגמה של שילוב.
3.
לח”כים של יהדות התורה יש בטן מלאה על ש”ס (אם לא סופרים את הידיד בלב ובנפש, יעקב ליצמן, המהלל בשבחים את ש”ס בהנהגת אריה דרעי). “התחושה היא שאנחנו עובדים כדי לבטל את הגזירות על עולם הישיבות ועל המשפחות ברוכות הילדים, כאילו לא מדובר בקהל הבית של ש”ס. וכי לש”ס אין ישיבות? אין משפחות?” תוהה גורם ביהדות התורה.
לדבריו, “בעוד הח”כים אצלנו יושבים לפגישות סזיפיות עם נציגי הליכוד, משרטטים שוב ושוב הסכמים וסעיפים, לש”ס יש הלוקסוס להתקוטט על תיקים, על משכורות ומע”מ אפס – שזה חשוב מאוד, אבל מפלגה חרדית צריכה קודם כל לדאוג לנושאים חרדיים. מה גם שאנחנו טיפלנו גם בנושאים חברתיים, כמו קצבאות שיניים ועוד”. אלא שהכעס הוא כנראה הדדי.
כי גם בש”ס יש מי שכועס על האחות האשכנזית: “במקום שימתינו עם החתימה עד שנסתדר גם אנחנו עם הליכוד, הם ממהרים לחתום. אחר כך יגידו שהם מתואמים איתנו. אז מה אם הם עדכנו אותנו שהולכים לחתום? תכל’ס הם פועלים בנפרד. לא כגוש”.
4.
סיפרו לכם שביהדות התורה מכבדים את משה כחלון ומעדיפים לאפשר לו לחתום ראשון? אז עבדו עליכם. הסיפור הרבה יותר פשוט: מדובר בדרישה של הליכוד, כיאה למתן כבוד לשותף הבכיר. ב’יהדות התורה’ יודעים לזרום עם זה ולא מתעקשים.
5.
הגישה של הענקת כבוד פוליטי, על פי הנסיבות והעניין, היא שעשויה להיות קרש ההצלה החרדי במשרד החינוך. מאיר פרוש מגיע לשם עם הרבה רצון טוב ומוכנות לעבוד קשה. במהלך הימים האחרונים היו שאמרו לו: למה לך עבודה שחורה וקשה? לך על בטוח בראשות ועדה נחשבת.
אבל הוא התעקש.
אחר-כך הגיעו מי שהגיעו אל פרוש וסיפרו שנפתלי בנט הוא, אפעס, לא אחד שיהיה קל להסתדר איתו, שהוא עוד עשוי להתגעגע לימים בהם כיהן כסגנו של גדעון סער.
אבל פרוש העדיף שלא להירתע מול הקשיים הצפויים – והלך על זה.
יש לזה סיכוי. אם יידע להרכין ראש בעת הצורך, לדעת מי הבוס ועד כמה אפשר למתוח מולו את החבל, הוא יכול לחולל שם פלאות.
בנט, בניגוד למחצית הראשונה של סער במשרד החינוך, מבין שחשוב להסתדר עם הציבור החרדי. כך נהג במשרד הכלכלה, כך נראה שינהג גם במשרד החינוך. בהבדל אחד קטן: כשסייע משרדו לגופים המעודדים תעסוקה בציבור החרדי, איש לא רצה לנופף בזה. זו הייתה בושה להיעזר באיש, שמפלגתו חברה ליאיר לפיד. הקדנציה הבאה תהיה שונה. בנט יישפט ‘בפני עצמו’. לא כ’אח של’.
ואולי בנט, בניגוד לתחילת כהונתו של סער (בהמשך זה השתנה דרמטית), מבין כבר בהתחלה שהדרך לחלום להיות ראש ממשלה, עוברת גם דרך הציבור החרדי. מה שבטוח: ההצלחה של פרוש במשרד החינוך, תחת שרביטו של נפתלי בנט, תהיה ההצלחה של כולנו.
6.
זוכרים את ה’שקופים’ של ש”ס? קבלו את המושג החדש: “ארגז הכלים”.
מי שטבע את מטבע הלשון הזו, מכבסת מילים לתפקידים וג’ובים, היו אנשיו של משה כחלון. כשביקש לנכס לעצמו את מנהל התכנון ממשרד הפנים, הסביר שהוא חייב “ארגז כלים” לפיתוח הרפורמות בתחום הדיור.
הערב נטל יו”ר ש”ס, אריה דרעי, את מטבע הלשון וגייר אותה. “תנועת ש”ס נשאה במערכת הבחירות את הדגל החברתי למען שני מיליון האנשים השקופים. ללא הנהגת מע”מ אפס על מוצרי יסוד וקבלת משרדים שיהיו ארגז כלים חברתי, על מנת ליישם את המדיניות החברתית עליה התחייבנו – לא נחזור לשולחן הדיונים”, הייתה הודעת דובר ש”ס.
מעשה בשקופים ובארגז הכלים החברתי.
7.
עכשיו כבר אפשר לספר.
יהדות התורה הייתה ‘תפורה’ עם נתניהו עוד לפני פירוק הממשלה הקודמת. נתניהו לא פירק, עד שלא קיבל הבטחה כי ימליצו עליו אצל הנשיא רובי ריבלין, מיד אחרי הבחירות. אם וכאשר יזכה הליכוד לרוב, כמובן.
ההבטחה: 1. לא נחתמה מעולם, רק נמסרה מפה לאוזן. 2. לוותה בהסתייגויות והותנתה בניצחון משמעותי של הליכוד בבחירות. 3. לוותה בהסכמה הדדית שלא לפרסמה.
בשלב הראשון לנתניהו היה מאוד טוב לשמוע את הח”כים החרדיים מתראיינים ומדברים על האפשרות של בוז’י הרצוג להקים ממשלה. אחרי הכול, שידוך עם החרדים הוא לא כבוד גדול בתקשורת…אבל אז הגיע שלב הייאוש, הקטע בו החלו הסקרים לחייך למחנה הציוני, הימים בהם הדיכאון שרר בבית שברחוב בלפור. בתקופה הזו הועברה בקשה כי החרדים יביעו תמיכה פומבית.
בש”ס נענו ותמכו (“וזה מה שהוא מחזיר לנו בתמורה?” תוהים במפלגה, כאילו שכחו פוליטיקה מהי). ביהדות התורה סירבו. בעיקר בשל התנגדות חלק מהחברים, שטענו: הפריץ נתן מכה, לא ננשק את קצה המקל.
במבט לאחור, הם נצחו.
8.
אז מה בכל זאת אירע היום ומה הפך את חגיגת יום ההולדת ה-63 של משה גפני לאירוע שאחריו פוצץ המו”מ בין הצדדים?
האם היה זה משחק מתוקשר של הליכוד, כדי להוכיח, אנחנו לא ניתנים לסחיטה?
כן, ולא.
כן – כי יש משהו בטיעון שלליכודניקים היה די נוח לצאת בכעס מחדר הישיבות ולומר, עד כאן, לא ניסחט.
לא – כי כדרכו של כל מו”מ, כשעולה שאלה מתקילה, היא נפתרת בפשרה.
במהלך הפגישות בין הצדדים, כשדובר על החזרת קצבאות הילדים, לא נשאלה השאלה, ‘ממתי’. כלומר, האם מדובר בתשלום של ‘מכאן והלאה’ או שאולי בהחזר רטרואקטיבי. אבל היום, יום ההולדת, צפה השאלה. ה
ליכודניקים נחרדו מהמחשבה שהאוצר יצטרך להעביר כסף לאחור (מה יגיד כחלון, מה) וסירבו.
אל תדאגו, נמצאה הפשרה. לא רטרואקטיבית מינואר, רק רטרואקטיבית מיום הקמת הממשלה.
ליהדות התורה ולהסכם שלום.
גם לגפני, שנכנס לשנתו ה-64. שיהיה במזל טוב!
9.
אולי באמת לא חכם לנהל מפלגה של ראש אחד? אולי נכון יותר לשמוע דעות שונות, כפי שמונהגת יהדות התורה בשלישיה (לא כדוגמת השלישיה הזכורה לרע של ש”ס, כי אם כזו שיש בה הרמוניה וכבוד הדדי)?
אם תשאלו את ח”כי ש”ס על מצב המו”מ מולם, הם יגמגמו. לא כי אסרו עליהם להתראיין (לא אסרו, הם מבינים לבד שלא כדאי), אלא כי הם לא ממש יודעים מה קורה.
היחיד שיודע הוא אריאל אטיאס, מי שכבר אינו חלק רשמי מהמערכת של ש”ס, הגם שתמיד מתנדב לסייע מבחוץ.
אטיאס הוא האיש היחיד לו מעניק דרעי סמכויות של ממש, כולל יכולת לקבל החלטות בשטח. הוא יודע להתנהל, הוא מקפיד לדווח יומית ושוטף, למרות שסומכים עליו גם בלעדי זה.
האם סומכים עליו כי הוכיח עצמו בעבר, במשרדים אותם ניהל בהצלחה? ושאלה קשה יותר: האם היו סומכים עליו באותה צורה אילו היו לו שאיפות פוליטיות? אילו היה מבקש לעצמו משרד? קשה להשיב על כך.
נכון להיום, הוא ממש לא שם.
10.
ש”ס, לאן?
אילו חפצת חיים קואליציונים היא (והיא חפצה), עליה להגמיש את דרישותיה. אסור לשכוח שלנתניהו יש אופציה (ריאלית) בדמות צירופו של בוז’י הרצוג לקואליציה. הרצוג, שפסל נחרצות בתחילה, כבר מדבר בטון קצת פחות תקיף.
אל תפסלו על הסף אפשרות של ממשלה בה יהיו חברים הליכוד, המחנה הציוני, כולנו ויהדות התורה. אליה יוכלו להצטרף, אם יחפצו, גם כל השאר, אבל בתנאים הרבה פחות טובים.
הדבר האחרון שחסר לנתניהו לארבע שנים הקרובות הוא לנהל את המריבות הפנימיות של הבית היהודי וש”ס (איזה רב באיזו עיר, מי יו”ר מועצה דתית ומי דיין באזורי ובגדול) או את המריבות של דרעי עם כחלון סביב השליטה על נושא הדיור.
כבר עדיף לתת להרצוג לדלג בין בירות העולם ולארגן מחדש את מצב יחסי החוץ של מדינת ישראל.
יהדות התורה, אגב, תשמח.
כפרטנר באופוזיציה הוא היה נפלא.
נו, באמת, שרי.
בפסקה אחת את מסבירה יפה איך בעצם הדרישות של יהדות התורה הן לא רק חרדיות ומיד בפסקה אח”כ את מצטטת את אחד הח”כים מיהדות התורה שמתלונן על כך שש”ס דורשת את מע”מ 0 ולא דורשת דרישות שנוגעות רק לציבור החרדי.
ועל זה נאמר – יאללה יאללה.
ברור לכל בר דעת שהמפלגות החרדיות שואבות כסף שמטרתו הוא הציבור החרדי. וכן, לקחת כספים לילדים ולטיפולי שיניים זה בעצם לקחת מאנשים שיש להם קצת ילדים (כלומר – לא חרדים) ולתת אותם לאנשים שיש להם הרבה ילדים (כלומר – חרדים) כנ”ל לגבי טיפולי שיניים. אם הם לא היו מוטים לציבור החרדי הם לא היו מבקשים דווקא את הדברים האלה.
וזה לא רע, כל מפלגה מגזרית עושה את זה, גם בנט וגם מרצ, אבל הם לא יכולים אחרי זה להתלונן כשהציבור מתקומם על זה. (אגב, גם על בנט כועסים בדיוק על הנקודה הזאת)
על בנט כועסים כי הוא אומר משהו אחד ועושה את ההפך כשהוא בממשלה. למשל, בסוגיה הכלכלית, הוא אמר את כל הדברים הנכונים והיה די אמיץ כשהסביר למה אסור להעלות את שכר המינימום, למה צריך להגביר את התחרות במשק וכו.. מה עשה כשר הכלכלה ? בדיוק ההפך.
ועכשיו הוא הולך להיות כנראה שר החינוך ומה הוא מבקש ? עוד מיליארדים לתקציב המנופח והבזבזני של מערכת החינוך במקום שינויים מהותיים. האיש הוא פשוט האכזבה הכי גדולה של הפוליטיקה הישראלית.
להגיד שבנט לא הגביר את התחרות במשק זה לחטוא לעובדות. תיאום המחירים בחקלאות,הורדת מכסים על ייבוא,הכנסת תחרות במונופול המלט,תמיכה בעסקים קטנים ואלו רק חלק קטן מהמעשים שלו. שכר המינימום זאת בעיה אחרת כי כרגע אין אלטרנטיבה,באוטופיה הקפיטליסטית השכר עולה באופן טבעי כי העושר זולג מלמעלה למטה (משל מגדל הכוסות) אלא שזה פשוט לא קורה. חברות מצליחות,מרוויחות הון עתק ושכר העובד הפשוט נשאר במקום. אני לא מכיר אלטרנטיבה להעלאת שכר המינימום שמסבירה איך בשורה התחתונה העובד במפעל ירוויח בשנה הבאה יותר מאשר השנה.
בנט הגדיל את תקציב משרד הכלכלה ב- 30% במקום לסגור את המשרד המיותר ומהזיק הזה.
הטענות שלך על השכר הן מנותקות מהמציאות. השכר עולה בהתמדה כל הזמן. העליה של השכר המינימום אינה תורמת דבר לשכר של השכירים אלא רק פוגעת בחלשים ביותר ומיטיבה עם עובדי המגזר הציבורי שמרוויחים ״רשמית״ שכר מינימום ובפועל פי 3 או 4 יותר עם כל התוספות שהם מקבלים.
א. נכון(הגדיל את התקציב),והשתמש בתקציב לעשות המון דברים מאוד חיוביים (נתתי רשימה חלקית למעלה).
ב. לא כ”כ הבנתי. אני עובד מגיל קטן מאוד. עבדתי באבטחה בקניון,מפעל אריזה לתפוחים,מפעל של מכונות קפה,חברת ניקיון וכו’ (יחד עם חבר’ה שהם לגמרי החלשים ביותר בחברה). השכר שלנו (באבטחה,העבודה האחרונה שלי) עלה בתקופת בנט מ24 שקל ל25.5 אחרי שלא עלה ה-מ-ו-ן זמן (רוב האנשים שאיתי מאבטחים 10 שנים). איך העליה פגעה בי\במי שעבד איתי? כנ”ל לגבי שכר מינימום שהרווחתי כשהדרכתי קייטנות,למשל.
א. משרד הכלכלה הוא אחד המקורות העיקריים של יוקר המחייה וחוסר התחרותיות של מדינת ישראל. הפתרון הכי טוב הוא לפרק אותו לאלתר. להגדיל את תקציבו זה בטח לא פתרון.
ב. מה הקשר ? אתה מבין שכלכלת ישראל אינה מסתכמת בעובדי האבטחה. השכר הריאלי – אני לא מדבר אפילו על נומינלי – עולה כמעט כל שנה. השכר הממוצע לפני 20 שנה היה 4000 ש״ח, הוא יגיע השנה ל- 10,000. ועוד כאשר המשק קלט מאות אלפי חרדים וערבים ואנשים ״חלשים״ שבעבר בכלל לא ניסו לחפש עבודה.
עכשיו לגבי השכר המינימום – זה די פשוט: אני אעסיק עובד אם הוא יביא לי רווח. יש אנשים עם כישורים ויכולות שונים. ככל ששכר המינימום עולה, אין כדאיות להעסיק את החלשים ביותר. מי שעולה 4500 ש״ח ומכניס לחברה 4800 ש״ח, לא יועסק כששכר המינימום יעלה ל- 5000. זה כל הסיפור.
לא במקרה המדינות בעלות שכר הממוצע הגבוה בעולם אין בדרך כלל בהן שכר מינימום ממשלתי. אין בשוויץ, אין באוסטריה, אין בדנמרק וכו…
א. והנה בכהונתו של בנט נעשו הרבה מאוד דברים שהגבירו תחרותיות,דברים שבלי משרד ייעודי שזו הייתה משימתו אי אפשר היה לעשות-למשל אשראי לעסקים קטנים. איך ביטול המשרד יעזור לנם?
א. רוב האזרחים במדינה (עובדי קבלם,מפעלים,מאבטחים,מוכרים בחנויות,קופאיות בסופר וכו) מרוויחים שכר מינימום. המציאות הראתה שהשוק לא מעלה את שכרם לבד-שכר המינימום כמעט שלא עלה,וכשעלה זה היה רק במסגרת לחצים פוליטיים בימי טרום בחירות. מה שאתה אומר לגבי המעסיקים הוא הסיבה שלא מעלים את שכר המינימום ל0 שקל לשעה אלא לאט,בדרגתיות ובהסכמה עם המעסיקים. העובדה היא שכשהעלו את שכר המינימום האהטלה המשיכה לרדת וגם עכשיו אפילו ארגוני המעסיקים תמכו בהעלאת השכר. הסיבה פשוטה-עובד מפעל שיושה את עבודתו בצורה טובה מכניס הרבה יותר מ5300 שקל למעסיק וגם אם ירוויח 6000. כשעבדתי בניקיון המעסיק שלי לקח מהלקוחות שלו תמורתי הרבה יותר מה23 שקל שהרווחתי בזמנו. מה גם שראינו שגם כשחברות מצליחות פיננסית ומעלות רווחיהן זה לא מונע מהן לפטר עובדים סתם כדי להוזיל עלויות.
ברור שיש כאן מערכת שיקולים שצריך להתחשב בה-לשופרסל דיל ברור שהעלאה בשכר המינימום לא תזיז לעומת בעל וכן שווארמה,אבל בדיוק בשביל זה אתה צריך משרד ממשלתי שיודע להתחשבבשיקולים הללו ולתמוך במי שצריך.
אם יש לך אלטרנטיבה שתקדם אותנו מהמצב הנוכחי שבמסגרתו חצי מהמדינה מרוויחה פחות מ6,000 שקל,אני מקשיב.
״רוב האזרחים במדינה (עובדי קבלם ,מפעלים ,מאבטחים,מוכרים בחנויות,קופאיות בסופר וכו) מרוויחים שכר מינימום.״
זה פשוט לא נכון בעליל. עובדה – השכר החציוני היה ב- 2013 6600 ש״ח ומעל 8000 לבני 25 ומעלה – ובקרב היהודים בלבד עוד יותר. אתה כבר מתחיל ברגל שמאל וכל השאר הוא קשקוש מנותק מהמציאות. אין לך מושג ירוק בכלכלה.
1. כל המחקרים בעולם מראים ללא בדל של ספק שהעלאת שכר מינימום גורמת לעלייה באבטלה. חד וחלק.
2. השכר נקבע על ידי הפריון. הפריון נקבע על ידי המון גורמים אבל הדרך הכי טובה להעלותו היא תחרות. ככל שסקטור תחרותי יותר, הפריון עולה כתוצאה של השקעה בטכנולוגיות חדשות, גיוס עובדים טובים יותר וכו.. זאת הסיבה שהשכר גבוה בהיי טק והשכר נמוך בכל החלקים של המשק הישראלי שאינם פתוחים לתחרות.
השכר אינו עולה בגלל קביעה בירוקרטית ממשלתית.
״בדיוק בשביל זה אתה צריך משרד ממשלתי שיודע להתחשבבשיקולים הללו ולתמוך במי שצריך.״
זה פשוט המשפט הכי מפחיד בכל ההבלים שכתבת. לא רק שאין לך מושג בכלכלה, אין לך מושג גם לגבי מה הולך במשרדי הממשלה. שום משרד ממשלתי אינו מסוגל להתחשב בכל השיקולים. מדובר בפקידים שבקושי יודעים על מה הם מדברים. אבל גם אם תחליף אותם בכלכלנים הכי מבריקים בעולם גם הם לא יצליחו. הכלכלה היא מערכת כאוטית שמעבר לכל היכולות של המוח האנושי. אבל יש פלא – השוק יודע להתאזן לבדו. לא באופן הכי מושלם אבל באופן הכי טוב שאפשר במציאות הנתונה. לכן עדיף לא לגעת כי כל התערבות אנושית רק מחריפה את הבעיות ולא פותרת כלום.
היי,קראתי את התגובה,אבל אגיב אליה בראשון (צריך גישה למחשב).
אוקיי,עכשיו מול מחשב.
1. א. השכר החציוני ב2013 היה פחות מ6451 ש”ח (https://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m03346.pdf עמוד 3),תוריד מיסים וכו’ והגעת לשכר מינימום עם שעות נוספות (לצורך העניין עובד מפעל שעשה כמה כפולות בחודש). זה ע”פ סקירה שהוגשה לוועדת הכספים שלא לוקחת פרט חשוב מאוד שרלוונטי מאוד בעיקר לעובדי קבלן והוא חודשי אבטלה (עובד בחברות קבלן עובד מהיום למחר – בד”כ סביב צהרי היום מתקשרים אלייך ומודיעים\שואלים אם אתה עובד מחר),דו”ח שעשה הביטוח הלאומי הגיע לשכר חציוני נמוך בכאלף ש”ח מהנתון הזה. כמובן שגם אם נתעלם מהמחלוקת בקרב הנתונים וניקח את האופציה הגבוהה ביותר נבין שלמעלה ממחצית מהמדינה צריכה לקיים משפחה עם משכורת משותפת של 12-13 אלף ש”ח.
את החלוקה לפי גילאים לא מצאתי – אשמח אם תפנה אותי למקור הרלוונטי. את ההערה לגבי הערבים לא הבנתי – למה פערי שכר במגזר הערבי (אלו שהם אזרחי ישראל מן הסתם) צריכים לעניין אותנו פחות?
ב. ושוב – העלינו את שכר המינימום,האבטלה לא עלתה. אני מבין את הטיעון שלך בבסיסו ובדיוק בגלל זה אני לגמרי חושב שהעלאה של שכר המינימום צריכה להיעשות (כמו שהיא נעשית עכשיו) בשיח עם המעסיקים ובתמיכה בחברות קטנות.
כאן אנחנו נכנסים לתגובתי לסעיף הבא שלך,וחשוב להבהיר כי מבחינתי הדיון הוא לא במאקרו על שוק חופשי מול התערבות ממשלתית אלא ספציפית על שכר המינימום.
אתה כותב שהאלטרנטיבה לשכר מינימום היא פריון עובדים גבוה (כלומר הצלחה פיננסית גבוהה של החברה) ותחרות שיובלו באופן טבעי להגדלת השכר,ונותן את עובדי ההיי – טק כדוגמה. בוא נבחן את זה:
בתחום האבטחה יש תחרות מאין כמוה,עשרות חברות שנאבקות בשיניים על כל קניון וכל מתחם. ישנה גם הצלחה כלכלית למנצחות (מוקד אמון,למשל). האם משהו מ2 הפרמטרים הללו העלה את שכר המאבטחים? לא. המינימום של המינימום. מתי עלה שכר המאבטחים? כשבנט חתם על צו. האם נעשו פיטורים המוניים בקרב המאבטחים? לא.
כנ”ל בתחום הניקיון – יש אינספור חברות נקיון ותחרות חריפה שגורמת למעסיק לדרוש מהעובד עוד ועוד הספק רק כדי לעמוד במכרזים שהוא לקח על עצמו. שכר? אותו סיפור כמו אבטחה.
האם כניסת רמי לוי לתחום הסופרים העלתה את שכר הקופאיות? ממש לא. מינימום. אני יכול לעבור תחום תחום – מפעלים שמצליחים לא משלמים לעובדים יותר,כשטויז אר אס שלטו בארץ הם עדיין שילמו מינימום למוכרים וכשנכנסה תחרות גם המתחרים שילמו את אותו המינימום בדיוק. האם התחרות החריפה בתחום המסעדות בארץ מעלה את שכר המלצרים? הטבחים? הפיקולואים? שלא נדבר על עובדי קבלן שמעבר לקבלת המינימום אתה גם חסר כל ביטחון תעסוקתי.
ולמה? כי בהייטק אתה מגיע לראיון עבודה עם כח – יש לך תואר,אלטרנטיבות,אתה יכול לנהל מו”מ על חוזה העסקתך,אולי אפילו להחליט שאתה טס לחו”ל. אתה נמצא במקום אחר לגמרי מאשר אדם שהולך לעבודה במפעל\אבטחה\ניקיון בלי שום יכולת מיקוח כי בכל מקום סביבך משלמים את המינימום.
תחרות,בלי שמץ של ספק,מורידה מחירים. רמי לוי נכנס והוריד מחירים בתחום הסופר-מרקטים,קופיקס הורידו בתחום הקפה,גולן טלקום בתחום הסלולר וכן הלאה. בכל המקרים הללו השכר של העובדים,במיוחד אלו ש”מאחורי הקלעים” (שהם,במספרים,הרוב) נשאר במקום.
א. השכר החציוני היה 6578 ש״ח על פי הלמ״ס = ראה את הקישור כולל חולקה לגילאים וכו:
http://cbs.gov.il/reader/newhodaot/hodaa_template.html?hodaa=201415298
המיסוי ברמה הזאת נמוך מאוד לכן זה בהחלט לא מוריד את השכר לשכר מינימום. בנוסף השכר החיציוני כולל משרות חלקיות, משרות של בני נוער ושל סטודנטים וכו. לכן עניין הגיל היה חשוב כי זה מוריד הרבה מהדברים הללו.
ב. לא מבין את האובססיה שלך עם אבטחה וניקיון – מדובר באחוזים בודדים של כלל העובדים במשק. אכן עבודות שלא דורשות מיומנות וכישורים מיוחדים ובאופן טבעי השכר לעולם לא יהיה גבוה בהן. אבל כפי שאתה מציין בעצמך הבעיה העיקרית כאן היא המכרזים הממשלתיים שכופים ירידה בעלויות. כלומר אין כאן שוק חופשי אז אין באמת תחרות חופשית.
במפעלים השכר הממוצע הוא גבוה מהשכר במשק. בגדול הבעיה של הדוגמאות שלך היא שאתה מתמקד בכמה תחומים זניחים יחסית. ברור שהשכר לא יהיה גבוה בתחומים שאינם יכולים לספק פריון גבוה. כמו שאמרתי המון משתנים קובעים את הפריון, אבל באופן מיידי תחרות היא הדרך הכי מהירה להעלותו. גם חינוך והשכרה מקצועית חשובים מאוד.
לגבי האבטלה – העלייה הגדולה של שכר המינימום לא התחילה עדיין. נראה את האפקט בעיקר על שיעורי התעסוקה, כי האבטלה אינה כוללת מי שלא מחפש עבודה וויתר מתוך ייאוש.
א. אני לא מדבר על מס הכנסה,אני מדבר על ביטוח בריאות ביטוח לאומי והפרשה לפנסיה שיורדים בכל תלוש משכורת. גם הסכום הזה (קצת מעל 6500 ברוטו) הוא תוצאה של שכר מינימום וכמה משמרות כפולות.
רוב הסיכויים שאני פשוט יוצא אדיוט ולא מוצא את השורה – אבל אני לא מוצא את ההתפלגות של הגיל.
ב. ממש לא נשארתי בתחום של הניקיון והאבטחה,נתתי דוגמה בערך מכל תחום שקיים כשמדברים על עבודות של העשירונים התחתונים. זה תקף קודם כל לכל עובדי הקבלן (300 אלף אאז”נ) וגם להמון מקומות אחרים – בראשית הוא בית האריזה הגדול ביותר לתפוחים. כמה מקבלים שם? מינימום. פרי הגליל (כשהצליח כלכלית) היה ממפעלי השימורים הגדולים בארץ,שכר? מינימום. במפעלים של נספארסו (חברת יוקרה מצליחה) אני משאיר לך לנחש כמה מקבלים. לא בא לי לחזור על עצמי אבל ציינתי מקומות מכלל התחומים – מעבודות במפעלים,דרך אבטחה וניקיון עד קופאיות בסופרים ומוכרים בחנויות ספרים\צעצועים. רוב האנשים לא עובדים בהיי טק,הם עובדים בעבודות כאלו.
לגבי מכרזים השתמשתי במילה לא נכונה – שהרי רוב הפרנסה של חברות ניקיון\אבטחה היא לא מהמדינה אלא ממקומות כמו קניונים,מוסכים,חדרי כושר וכו’. מקומות פרטיים לחלוטין עם תחרות חופשית לחלוטין. השכר? מינימום. בד”כ פחות (חברת ניקיון שוכרת חברת כח אדם שתביא לה עובדים,ככה גם אין מחויבות לעובד).
כשאתה מדבר על שכר גבוה במפעלים אני יכול לנחש שאתה מדבר על מקצועות כמו נהג מלגזה,בודק בטיחות וכו’ שיש מתי מעט (למשל – כשעבדתי במפעל של נספרסו שזה מפעל ע-נ-ק היו 4-5 נהגי מלגזה ובודק בטיחות אחד מול מאות עובדים במפעל בכל זמן נתון) מכלל העובדים שם,והם כן מקבלים יותר (גם צריכים לעבור הכשרה ארוכה) אבל אנחנו מדברים על הקומן – מן,זה שמגיע למשרות שרוב האנשים מגיעים אליהן. זה לא שהם במקום העבודה הזה כי הם לא בסדר,כי ככה או אחרת בשביל שמפעל יעבוד אתה תצטרך למלא אותו בידיים עובדות. כדי שחנות תרוץ אתה צריך מוכר. כדי שמסעדה תעבוד מישהו צריך לשטוף את הכלים. מישהו חייב לעשות את הדברים האלה,והמציאות היא שבלי שום קשר להצלחה כלכלית או תחרות הם תמיד יקבלו מה ש לתת. ואם לא יהיה חייב לתת כנראה שיקבלו עוד פחות.
לגבי הסיפא שלך – אני מזכיר שהעלייה נעשתה בהסכמת ארגוני המעסיקים (כדי למנוע פיטורים) ושזוהי העלייה השנייה בשנים האחרונות(העלו גם לפני הבחירות הקודמות).
א. זה לוח ג׳. והסכמנו שחצי המאנשים שהרוויחו משכרות חוקית ב- 2013 הרוויחו פחות מ- 6500 בחודש – שזה כולל סטודנטים, בני נוער וכו. אם לוקחים את העובדים באמת המספר גבוה משמעותית אכן.
ב. ״עובדי מפעל,מאבטחים כלליים,עובדי ניקיון,עובדי בנייה,עובדים כלליים במסעדות (פיקולואים למיניהם),מוכרים בחנויות של רשתות גדולות (באג\טויז אר אס למשל),מוקדנים בשירות לקוחות,קופאיות – מרוויחות שכר מינימום.״
פשוט לא נכון. בכלל. עובדי תעשייה למשל מרוויחים מעל השכר הממוצע. עובדי בניין מרוויחים דווקא המון וכו. חוץ מזה כל הקבוצות הללו ביחד זה עדיין מיעוט של העובדים בישראל.
״ולגבי עניין ה”אתה לא חייב לעבוד שם” – זה לא רק שיש כאלו שלא יכולים להתקדם,אלא שהמשק חייב עובדים במקום הזה,וכשהמשכורת שהם מקבלים היא לא כזאת שאפשר לפרנס ממנה משפחה זאת בעיה שהמדינה צריכה למצוא לה פיתרון.״
אתה מבין את הסתירה הפנימית ? אם ״חייבים עובדים״ ואף אחד לא מוכן להסכים לשכר המוצע אז מעלים שכר. האבטלה נמוכה מאוד בישראל, אין שום חובה לקבל כל עבודה שמציעים לך. בפועל מקומות העבודה מתחרים על העובדים הטובים והמוכשרים והם יודעים לשחק עם זה. וזה טוב לכולם.
״למה המעסיקים הסכימו להעלאה בשכר המינימום?״
הם לא הסכימו. איזה ארגון שמייצג אינטרסים צרים הסכים.
״באוסטרליה ,הולנד,בריטניה,גרמניה יש שכר מינימום.״
בגרמניה זה חדש. בדנמרק, שוויץ וכו אין והשכר עוד יותר גבוה.
״קודם כל יש כ530 עובדי מגזר ציבורי״
זו בדיחה ? יש כ- 700,000 עובדים במגזר הציבורי, 20% מכלל העובדים, ולכן שליש ממרוויחי שכר מינימום בישראל למעשה מרוויחים יותר.
בנוסף אתה לא מבין שהאנשים לא חייבים להרוויח שכר מינימום כל החיים. אשפר להתקדם. זה מה שקורה לרוב הגדול. יש מיעוט קטן שאינו מסוגל להרוויח יותר. אותם אנשים יש לסייע על ידי הכשרה וחינוך, לא על ידי העלאת שכר מלאכותית שפוגעת הכלכלה כולה ובחלשים ביותר. את העובדנ שהעלייה בשכר המינימום מורידה את מספר ה״חלשים״ שיכולים לעבוד אינה מטרידה אותך במיוחד. אותי דווקא כן.
א. תקרא שוב.
אני לא יודע איך זה אצלך, אבל בפועל על ברוטו של 6500 אתה מקבל נטו של 6000 פחות או יותר, תלוי במין, ילדים וכו.
ב. אני מכיר עובדי קבלן שמרוויחים 30,000 ש״ח בחודש. אבל זו לא השאלה. יש מעל 3 מיליון עובדים בישראל. לכן לקחת איזו דוגמה פה ושם זה לא אומר שום דבר. אתה לא מביא שום נתון ושום הסמכה על מה שאתה אומר.
העובדות די פשוטות – אתה לא חייב לעבוד בעבודה שמשלמת שכר נמוך מדי בעיניך. אף אחד לא כופה עליך. אתה יכול להתקדם גם. אני מודה שיש אנשים שלא יכולים. ובדיוק האנשים הללו ייפגעו מהעלייה בשכר המינימום – יפטרו אותם או לא יעסיקו אותם. זה מה שקורה בפועל בכל העולם. גם בישראל. החלשים שבעשור האחרון יצאו אל שוק העבודה, ערבים, חרדים, אולי לא יוכלו כי עלות עסקתם תהיה גבוהה מדי. או שתהיה עליית מחירים כדי לכסות על העלייה בשכר.
אתה גם לא ענית לעובדה שרוב מקבלי שכר מינימום בישראל מרוויחים בפעול הרבה יותר בגלל המבנה המעוות של השכר במגזר הציבורי. תבין את האבסורד – אתה מעלה שכר לאנשים שכבר מרוויחים יותר מהשכר הממוצע. וכל זה על חשבון משלם המיסים, בזמן שיש אבטלה סמויה מטורפת במגזר הציבורי. זה ימומן על ידי מיסים ופגיעה בכלכלה ובתעוסקה של כל השאר.
א. שאלתי אותך כי לא מצאתי (קראתי כמה פעמים),מ הבעיה להכווין אותי לסעיף הספציפי?
ואני מניח שבשורה התחתונה הסכמנו שחצי מהעובדים בישראל מרוויחים פחות מ6,000 שקל.
ב. אני לא מצליח להבין למה אתה ממשיך להגיד שאני “מביא דוגמאות מפה ומשם”.
עובדי מפעל,מאבטחים כלליים,עובדי ניקיון,עובדי בנייה,עובדים כלליים במסעדות (פיקולואים למיניהם),מוכרים בחנויות של רשתות גדולות (באג\טויז אר אס למשל),מוקדנים בשירות לקוחות,קופאיות – מרוויחות שכר מינימום. יש בינינו מחלוקת על העניין הזה? הם לא “דוגמה פה ושם”,הם עיקר כח העבודה. המציאות בישראל (ובכלל) היא שבכל סוג עבודה שאתה לא מגיע אליו עם כח מיקוח (תואר אקדמאי מצד אחד או תעודת לוחם מצד שני כדוגמאות) – אתה תקבל מינימום.
ולגבי עניין ה”אתה לא חייב לעבוד שם” – זה לא רק שיש כאלו שלא יכולים להתקדם,אלא שהמשק חייב עובדים במקום הזה,וכשהמשכורת שהם מקבלים היא לא כזאת שאפשר לפרנס ממנה משפחה זאת בעיה שהמדינה צריכה למצוא לה פיתרון. שכר המינימום היה,במהלך השנים,הפעמים היחידות שהשכר של העובדים האלה עלה היה כשהממשלה הרוויחה. אפשר לבקר את הפיתרון הנוכחי – אלא שאני לא רואה שום אלטרנטיבה רצינית.
לגבי “יפטרו\לא יעסיקו את העובדים” – אם זה המצב,למה המעסיקים הסכימו להעלאה בשכר המינימום? אולי הסיבה קשורה לזה שעל מאבטח בקניון החברה לוקחת ה-ר-ב-ה יותר מהכסף שהיא משלמת לו ויכולה לעמוד בעוד כמה מאות שקלים בחודש?
לגבי “זה מה שקורה בחו”ל,נו באמת. באוסטרליה ,הולנד,בריטניה,גרמניה יש שכר מינימום. האם זה מונע מהן להיות מתחת לממוצע האבטלה בOECD? לא. כנ”ל בישראל.
ג. לגבי “עובדי המגזר הציבורי” – נו באמת. קודם כל יש כ530 עובדי מגזר ציבורי (להזכירך שעל 300 אלף עובדי קבלן טענת שמדובר בחלקיק מכח העבודה שאי אפשר להסיק עליו כלום). יש בישראל כ700 אלף אנשים שמשתכרים שכר מינימום -http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4007852,00.html. ע”פ חישוב משרד האוצר ישנם כ30 אחוז מעובדי המגזר הציבורית שמרוויחים יותר ממינימום ונהנים מהטבות של שכר מינימום (שעורייתי לגמרי,אין וויכוח) -כלומר סביב ה160. הגענו לבערך שישית ממקבלי שכר המינימום. ממש לא הרוב. וגם לזה יש פיתרון – פשוט שינוי חקיקתי בהתאם.
שים לב שהכתבה בווינט מדברת על עליית שכר המינימום ב2011,ושגם שם דיברו על עלייה באבטלה. ארבע שנים אחרי אנחנו נמצאים באותו אחוז אבטלה (נע בין 5.6 ל5.8).
א. נו באמת,הודעה לפני כבר הייתה בינינו הסכמה ש6500 שקל ברוטו זה אומר 6,000 שקל. כתמונת מראה לטענות שלך אני יכול לטעון שהדו”ח חסר את חישוב חודשי האבטלה ולכן הנתון נמוך בכאלף שקל ולהציג את הדו”ח של ביטוח לאומי. זה לא רציני.
לגבי הגילאים – תודה,המחשב שלי פשוט העלה רק את העמוד הראשון בהתחלה.
ב. תראה,אני באמת לא מכיר אותך ולא יכול לשפוט איפה עבדת ולא,אלו העבודות שעבדתי בהן. זה השכר. אני מוכן לתת לך מספרי טלפון של חברות כ”א\אבטחה\ניקיון\סופר מרקטים\מפעלים שתיווכח בעצמך. שורה תחתונה יש כ700 אלף אנשים שמקבלים שכר מינימום בארץ (הבאתי מקור בהודעה הקודמת).
עכשיו,אתה טוען שהעובדה שמפעל עובדי פס ייצור\מנקים\מאבטחים צריכה להביא בהכרח לעלייה בשכר. הנקודה היא,שוב,שהאוכלוסיה שהולכת לעבוד בעבודות האלו היא מוחלשת מאוד,עם משפחה לפרנס ומעט מאוד אופציות. המציאות מראה שלא משנה באיזה תחום ולא משנה מתי,אף אחד לא העלה את השכר אלא כשהממשלה הכריחה. וגם אז מצאו שיטות לעקוף את הסיפור ולתת לעובדים בעצם פחות (דלת מסתובבת\עובדי קבלן כדוגמה).
ושוב- חינוך והשכלה בכלל לא קשורים למשוואה הזאת. המשק צריך את האנשים האלה במקומות הללו,זה לא שמקומות העבודה הללו נוצרו כי לעובדים אין שום דבר אחר שהם יכולים לעשות. מפעל הוא חסר ערך בלי שמישהו ת’כלס ישב וירכיב את המכונה. אתה משליך (ושוב,אני באמת לא מכיר אותך ויכול להיות שאתה לגמרי מכיר את העבודות האלה) מעולם של עובד עם כח מיקוח לעולם של עובד שאין לו כזה. עובד בחברת ביטוח יכול להתקדם,מתמחה בחברת משפטים יכול להתקדם.
מאבטח במוקד “אמון” לא יכול להתקדם. כי על כל קניון (סביב ה100 מאבטחים באופן כללי) יש 4 אחמש”ים (שבדרך כלל מביאים באופן חיצוני ולא מקדמים עובדים קיימים). זהו. כנ”ל בסופר – על כל סופר יש עשרות קופאיות וכמה אחמשי”ות. כמו שבצבא רוב החיילים נשארים חפש”ים ורק מיעוט נהיה מפקד\קצין\מפל”ג. זה עניין מספרי.
המקום היחידי שאפשר להתקדם משכר מינימום,אגב,נמצא במגזר הציבורי – כי שם לוותק יש משמעות בשכר.
ג. שכר מינימום – בדנמרק יש גם יש. המתכונת קצת שונה (הסכמה בין – ארגונית בקרב העובדים והמעסיקים במקום חוק ממשלתי) אבל יש שכר מינימום של 20 דולר. לגבי שוויץ אין שכר מינימום,אלא שזה לא משנה את העובדה שהכלכלות החזקות בעולם מחזיקות שכר מינימום והאבטלה ממש לא גואה שם (ההפך).
ד. מגזר הציבורי ע”פ האוצר מהווה 10 אחוז מהמשק הישראלי (הOECD טוען שמדובר ב15) – http://www.themarker.com/career/1.2165518 (הטענה שלי מההודעה הקודמת נבעה מויקיפידיה) כלומר 300 אלף. 20 אחוז = 60 אלף. קצת יותר מעשרה אחוזים ממשתכרי שכר המינימום בישראל.
כמובן שגם 60 אלף איש שמקבלים זכויות לא להם זה לא משהו שיש להקל ראש בו,אלא שהפיתרון צריך להיות חקיקתי ככה שחישוב השכר יתאים למציאות.
לגבי אמירתך על ארגוני המעסיקים – כנראה שלהסכמה שלהם היה על מה להתבסס,כי עובדה שהעלאת שכר המינימום לא גררה פיטורים.
אם לתמצת את הטיעון שלי: מכיוון שאנחנו יודעים כעובדה שקיום שכר המינימום לא מנע מכמעט כל מדינות אירופה להחילו ועדיין להיות עם אבטלה נמוכה (כולל ישראל) והעלאתו בשנים האחרונות לא העלתה אצלנו את האבטלה מצד אחד,ויודעים ששכרם של המוחלשים בחברה (עליהם נסוב הדיון) לא הועלה בשום שלב ע”י שום גורם אלא כאשר הממשלה כפתה (בשיח עם המעסיקים),אני לא רואה אלטרנטיבה רצינית לשכר המינימום.
תיקון – בסוף ההודעה כתבתי “קצת יותר מעשרה אחוז” צ”ל “קצת פחות” (60 אלף מתוך 700 אלף).
מלבד העובדה שהחדרים מצויינים בדרישות “חברתיות” של תנו לעניים עוד קצבאות (לדוגמה קצבת שיניים, לפי שרי רוט), אין להם כלל שאיפות לאפשר למצביעיהם להתפרנס בכבוד (עידוד יציאה לצבא, לימודי ליבה) ולהוציא אותם מהעוני והתלות. גם ההתעקשות לממן תלמידי ישיבה מארה”ב לא ברורה.
מדוע? משום שהמנהיגים שלהם מעוניינים לשמר את השליטה על הציבוריים שלהם על ידי הגבהת החומות. חשיפה לחיים הישראלים המשותפים תסכן את הנאמנות העיוורת. הם מתוך בחירה מוציאים את עצמם מהכלל, ולפיכך כופרים בעיקר. כוחנו באחדותנו, וזו מושגת רק באמצעות הכרות של האחד את השני.
צודק אבל המציאות חזקה מכל התעלולים שלהם. בפועל יותר ויותר חרדים יוצאים ללמוד, לעבוד, לשרת, או בכלל יוצאים מהעולם החרדי. זה שטף שמתחזק לאט לאט ויטביע הכל. תנו עוד 10 שנים.
קצת מאוכזבת, זה שהכתבת משתייכת למגזר החרדי לא אומר שהיא לא צריכה לשמור על אובייקטיביות ומקצוענות. לסנגור על הדרישות של יהדות התורה כאילו הן “חברתיות” (הן סקטוריאליות) ו”מועילות” (לאותו סקטור), אני לא אכנס לפלוג, אני אכנס לבחדרי חרדים.
לזכותם אומר שהם יכולים ללמד את כל המפלגות האחרות איך לנהל משא ומתן (ואני לא מדברת על זה “שהם הלכו בשלישיה הרמונית” ודרך אגב, לכתבת לא מפריע עדיין שמייצגים אותה רק גברים?)
ודרישה ציונית וייצוגית. כסף ודרישות יש להם,הגיע הזמן שאחרי 67 שנות עצמאות החרדים האשכנזים יכנסו לתפקידי שרים. אני הייתי נותנת את זה כדרישת סף, שישתתפו במשחק הפוליטי עד הסוף. איזו צביעות
זה פוסט אורח. שרי רוט זכאית לדעה שלה ולעמדה שלה. ברור שאפשר לקרוא את הטור שלה גם בחרדים 10 -אבל פחות או יותר פעם בשבוע היא מתארחת פה. לא מזיק לפעמים לקרוא את הדברים מפוזיציה שאינה הפוזיציה שלי.