מוזר לחשוב על שלי יחימוביץ׳ כאנדרדוג, אך נראה שבבחירות להסתדרות, זה המצב. מיד עם הכרזתה על מועמדותה לראשות ההסתדרות, הודיעו חברי מפלגתה כי יתמכו ביו”ר הנוכחי, ניסנקורן
אחת הפוליטיקאיות הפופולריות ביותר, ח״כ שלי יחימוביץ׳ הודיעה היום על פרק חדש בחייה הפוליטיים. אחרי התלבטויות ממושכות הכריזה יחימוביץ׳ שתתמודד על ראשות ההסתדרות, ארגון העובדים הגדול בישראל, המונה 560 אלף חברים. מדובר במערכת בחירות מורכבת ויקרה, ושונה מאוד מהתמודדות לראשות מפלגה בה יש כ-60 אלף בעלי זכות בחירה.
בבחירות, ב-23 במאי, תהיה זו יחימוביץ׳ נגד המנגנון. ארגוני עובדים מאוגדים ומחוברים בעשרות ועדים שונים, כל אחד עם האינטרסים השונים שלו. קבוצות לחץ, ומערכת של עובדי ההסתדרות שמקבלים את משכורתם מן הארגון ועסוקים בשימור כוחו של היו״ר ניסנקורן, מי שגם בפעם הקודמת לא התמודד, אלא קיבל את היו״רות מעופר עיני
במפלגת העבודה, שמחוברת לכל מוקדי הכוח של ההסתדרות מיהרו לצאת נגד יחימוביץ׳. המזכ״ל החדש ערן חרמוני, מגובה ביו״ר מפלגת העבודה הרצוג פרסם הודעת תמיכה בניסנקורן. אחריו הגיע ח״כ עמיר פרץ עם תמיכה בניסנקורן. יש להניח שחברי הכנסת איציק שמולי, מרב מיכאלי, איתן ברושי ואולי אף מיכל בירן יסייעו לניסנקורן.
מנגד, ח״כ איתן כבל, העביר ליחימוביץ׳ את סיעתו ׳הבית החברתי׳ ובהינתן שהשניים יצליחו להשתחרר מכבלים פרוצדורליים – זו תהיה אחת ההתמודדויות המעניינות והצבעוניות ביותר על ראשות ההסתדרות.
יחימוביץ׳ לא זוכה אוטומטית לתמיכה של חברה הטוב השר חיים כץ (וכוחותיו הרבים בתוך ההסתדרות) וכך היא נכנסת למערכת בחירות ארוכה ומתישה, כשכל העולם נגדה.
מוזר לחשוב על יחימוביץ׳ כאנדרדוג, אך נדמה שזה הוא המצב הפעם. מי שיודעת לנהל קרבות תקשורתיים משובחים, מתחילה קמפיין בו החלוקה הקלאסית בין מי שטוב בשטח למי שטוב בטלוויזיה, תהיה לה לרועץ. כלי התקשורת ושפתה המושחזת של יחימוביץ׳ הם לא העניין הפעם. להוציא עובדים לתמיכה ביום בחירות זו אופרציה כספית ועסקנית. אם היא תיכשל, היה זה עבורה כישלון פוליטי אחד יותר מדי אחרי בחירות 2013, ראשות מפלגת העבודה בסוף 2013, וכעת זה.
בראיון לגלי צה״ל היום אחר הצהריים אמרה יחימוביץ׳ כי בתקופה האחרונה נעשו בהסתדרות דברים רבים כדי לחסום אותה. ״מה שהתרחש בחצי השנה האחרונה, כנסים למיניהם, פרסומות וסגירת הסכמים שבהם מבטיחים עולם ומלואו – זה כי ניסנקורן רצה למנוע קמפיין ולהיות יו״ר ההסתדרות בלי התמודדות לעוד 5 שנים.״
מודה מעומק הלב לחברי ומעתה שותפי @cabel_eitan על שהעמיד לרשותי את סיעתו "בית חברתי", חתמנו על ההסכם. יותר מחצי מיליון עובדים יבחרו. pic.twitter.com/yjh5u19jcT
— שלי יחימוביץ (@Syechimovich) February 5, 2017
כאמור, פתיחת מרוץ כאנדרדוגית, מתחילה מלמטה. אולי משם, עם ציפיות מאוד נמוכות, היא תצליח לשפר את מעמדה.
ההסתדרות הנה גוף בעל כוח רב שבראשו לא עמדה מעולם אישה. העובדים והעובדות לא צפויים להצביע לה בשל היותה אישה, אך שווה לציין שזו פעם ראשונה שפוליטיקאית מנסה להשיג את אהדת ציבור העובדים והעובדות בישראל. וגם מן הסיבה הזו שווה לעקוב.
בעוד כחודש תצטרך יחימוביץ׳ לצרף אליה שמות נוספים לרשימה במסגרת סיעת ׳הבית החברתי׳. אנשים שאלו האם יחימוביץ׳ תפנה לח״כית אורלי לוי-אבקסיס כמועמדת שתתמודד לצידה על משרת יו״ר נעמת. לוי-אבקסיס חסומה מלהשתלב בכנסת הבאה במסגרת מפלגה קיימת (נניח ליכוד או כולנו), בשל האופן שבו פרשה מישראל ביתנו. על כן, אם לא תשתלב במסגרות חדשות (נניח כמו של שר הביטחון לשעבר יעלון, אם וכאשר יחליט להקים גוף חדש) – תיאלץ לפרוש מן החיים הפוליטיים. ההסתדרות עשויה להיות יעד פוליטי גם עבורה.
כך או כך ההתמודדות של יחימוביץ׳ הצליחה להעיר את הזירה הפוליטית בשמאל. לאנשים רבים יש אינטרס לראות את ניסנקורן מפליג לו בשלווה לעבר 5 שנים נוספות ללא התמודדות על ראשות אחד הגופים החשובים במדינה. זה כבר לא יקרה.
אפילו שר האוצר משה כחלון, כך נאמר לי, עשוי היה להעדיף את ניסנקורן הנוח שאינו מרבה לאתגר אותו מאשר את יחימוביץ׳ הפעלתנית.
ומנגד, פוליטיקאי בכיר נוסף המרוצה הוא אראל מרגלית. בסביבת מרגלית משוכנעים שיציאת יחימוביץ׳ מן הרשימה של העבודה לכנסת, תקפיץ את התמיכה בו.
שיהיה לה בהצלחה. היא מתאימה לתפקיד.