הסדר אזורי? אל תאמינו להצהרות, טור שלי במעריב מהבוקר
בישראל יש מי שקונים את דברי נתניהו, ליברמן ולפיד, המתענגים על המוזיקה החדשה של פתרון מדיני הכולל את כל המזרח התיכון. אבל מדובר באוסף של אמירות נבובות, לא באופק מדיני
כעת, אחרי שהוסר איום השלום והמשא ומתן הישיר בין ממשלת ישראל ה-33 לבין אבו “רצח עם” מאזן וכשניתן לחזור ולהגיד בפה מלא, בכל דף מסרים ממשלתי, שאבו מאזן הוא מסית ונוקט טרור דיפלומטי נגד ישראל – נמצאה למנהיגי המדינה משענת הקנה הרצוץ להיאחז בה: ההסדרים האזוריים.
שר החוץ אביגדור ליברמן אמר לאחרונה שאינו שולל הסדר מדיני, אבל כזה ״שיכלול את הפלסטינים, ערביי ישראל ומדינות ערב כי אני נגד להיות פראייר״. שר האוצר יאיר לפיד חוזר ומציע ״ועידה אזורית כרעיון היחיד המונח על השולחן״. וביום שני, בנאומו באו״ם, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ״רבים הניחו במשך זמן רב ששלום ישראלי-פלסטיני יכול לקדם פיוס רחב בין ישראל לשכנותיה. בימים אלה אני חושב שהכיוון ההפוך עשוי לעבוד: כלומר, פיוס רחב בין ישראל למדינות ערב יקדם שלום בינינו לבין הפלסטינים״.
נתניהו אף שיגר לחלל המליאה הריקה של האו״ם את מילות הקסם: שלום יושג עם מעורבות אקטיבית של בירות האזור. לא רק ירושלים ורמאללה, אלא קהיר,עמאן, אבו דאבי, ריאד. ובכן, הרי עיתונאים משוחחים פה ושם עם דיפלומטים ערבים המגיעים מאותן הבירות הערביות. ומה הם אומרים? אין שום סיכוי לוועידה אזורית כל עוד נתניהו הוא ראש הממשלה. הדיבורים על הסדרים אזוריים הם עורבא פרח. אין להם שום משמעות.
כיצד פירשן ליברמן את אבו מאזן בראשית השבוע? “איבד את הקשר למציאות. הדרך שלו לשפר את מצבו הפנימי היא אסקלציה ברטוריקה״. ככה גם אצלנו,רק הפוך. הדיבורים של ליברמן, לפיד ונתניהו על ועידה אזורית ויוזמה ערבית – ריאד תחילה או עמאן לפני ג׳נין – הם דיבורים אשר אין להם קשר למציאות. אולי זו הדרך של הפוליטיקאים הישראלים לשפר את מצבם הפנימי.
הבומבסטיות החדשה של אבו מאזן אולי לא תעזור לו להקים מדינה פלסטינית, אבל בימים שוושינגטון מושכת ידיה מעיסוק בדו-קרב המילולי בין נתניהו לאבו מאזן, ואובמה זקוק לשילוב ידיים עם מדינות ערב המתונות (בהקשר של המאבק בדאעש), מישהו באמת ירוץ לרצות את ישראל בעצירת סיוע כספי לפלסטינים? או ילחץ על ריאד לוועידה אזורית עם ישראל?
על סמך איזה בסיס עובדתי מדבר לפיד על הכינוס האזורי הזה? מי ממנהיגי האזור הערבים יתייצב לפוטו-אופ קבוצתי עם שר החוץ שלנו? ואיזה הוא ראש מדינה ערבי שיסגור הסכם שלום אזורי עם ישראל לפני שזו תכיר בעם הפלסטיני ותיסוג מן השטחים?
בישראל יש מי שמאמינים לטריו המזמר הזה, המתענג לו על המוזיקה החדשה של הסדרים אזוריים. אבל שלושתם מפריחים ססמאות. אין זה אופק מדיני, אלא חלל גדול של מילים נבובות.
לפחות ביבי עקבי. הוא היה נגד השלום עוד על המרפסת ב-1995 והוא מצליח לעצור את השלום עד היום, כמעט 20 שנה אחרי. תנו לו את הקרדיט המגיע לו.
“שלום”. יו קיפ סיינג דאט וורד, באט איי דו נוט ת’ינק איט מינז וואט יו ת’ינק איט מינז.
1. איך את יודעת (עובדות?!) שאין שיתוף פעולה הדוק מאי-פעם עם סעודיה, מצרים, ירדן והאמירויות?
2. איך את יודעת (סימוכין?!) שאין עבודת הכנה על יוזמה דיפלומטית נגדית מול זו החד-צדדית בה בחר אבו-מאזן בעצת ריאד אל-מלאכי?
3. איך את יודעת (מקורות?!) שארה”ב ואירופה לא מבשלות חלופה לבילאטרליות של קרי שכשלה?
4. למה את חושבת שיש הקבלה בין מאמר משותף של מנהיגי בנות ברית מזה שנים, גרעיניות, דמוקרטיות ורחוקות כמו הודו וארה”ב, לבין מדינה ורשות שכנות, בעלות היסטוריה של יריבות ומערכות משטר שונות בתכלית – ואם את כותבת משפט כמו “תעירו אותי ביום שנתניהו ואבו-מאזן יפרסמו מאמר משותף.” אולי תציעי או תצביעי של מנהיג/ה שמציע/ה קריטריונים שיגרמו לשניהם לרצות לכתוב מאמר כזה?
כן, איום השלום הוסר, אפשר לנשום לרווחה. השלום ממש עמד בפתח, אבל אוייבי השלום התערבו, ובשנייה האחרונה ניצלו מחרחרי המלחמה, הוגי הנכבה, מיישמי הנכסה, מקדשי הגזענות, עושקי הפליטים, חומסי האלמנות, ומנשלי היתומים…
עולמם של השלומיסטים הוא עולם מוזר, מעניין ומלא הפתעות. בעולם שלהם, המזה”ת הוא מקום פסטואלי בפוטנציה, שאלמלא חרחורי המלחמה של מחנה הימין במדינת ישראל, הכל היה מסתדר בו. כל בעייה ערבית-מוסלמית שקיימת – מתחילה ב”כיבוש”, ותיפתר מאליה ברגע שרק נגרש מספיק יהודים ונמסור מספיק שטחים.
הדבר היחיד שנכון הוא שאין באמת שום סיכוי להסדר מדיני אזורי, עולמי או אינטר-גלקטי. מה שכן יש (ומתרחש על אפם ועל חמתם של חובבי הפרטנר באשר הם) זה מערך מסועף של אינטרסים שמוליד שת”פ לא רשמי, שרק מדגיש עוד יותר עד כמה כל הזיות השווא על שלום, הן בזבוז זמן וכסף. אף ערבי לא יחתום עימנו על פיסות נייר קדושות, אבל אף ערבי לא יחלום להימנע משת”פ עימנו רק בגלל שזה עושה לאבו מאזן לא נעים בגב. העולם הערבי, למרבה שלא שמת, לא ממש חסיד של העם הפלסטיני הגדול, העשוק, המדוכא, ושוחר השלום. העולם הערבי הוא זה שנותן להם להירקב במחנות פליטים כבר שני דורות (בזמן שהפלסטינים היחידים שחיים בסבבה, הם דווקא אלה שמקפידים לציין את הנכבה מדי שנה – אלה שקיבלו אזרחות ישראלית…).
אז לא, לא יהיה שלום. מצד שני, גם כנראה שלא יהיו נסיגות עמוקות שיכניסו עוד חמושים פלסטינים לעומק השטח שלנו, ויביאו למותם בטרם עת של מאות אזרחים נוספים אצלנו. מה לעשות, היה לנו אוסלו אחד, ותוצאותיו היאו לכך של”מחנה השלום” קשה מאוד לזכות באמון הציבור פה.