פוסט אורח של ד”ר רפי מן, מורי ורבי, המנטור של העיתונות הישראלית (היה עורך מוסף השבת, כאשר הייתי כתבת מעריב בוושינגטון וכיום מרצה לעיתונאות במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, ובאוניברסיטה העברית בירושלים ובעל טור ועורך בעין השביעית.
הפוסט התפרסם לראשונה בבלוג של רפי, הערות שוליים להיסטוריה:
סוף העולם לא הגיע ב-21 בדצמבר. גם לא ב-22. אבל מסע האימים טרם הסתיים. הוא רק מתחיל. ביום שישי חזה שלום ירושלמי ב”מוספשבת” של מעריב כיצד תראה מתקפת תעמולת הבחירות שישיק הליכוד השבוע. “קמפיין כוחני, כמעט בוטה”, כתב ירושלמי, לפי קווי המתאר המשוננים של אתור פינקלשטיין. זה האיש ששיווק ב-1996 את נתניהו באמצעות “פרס יחלק את ירושלים”. הפעם ילך על אויבים אחרים.
“בקמפיין הזה נתניהו עומד לבדו מול סביבה עוינת ומפחידה, איסלאמיסטית וטרוריסטית”, כתב ירושלמי. ראש הממשלה יציג את עצמו כיחיד שיכול לעמוד מול לחץ ערבי ובינלאומי. “לא אתפלא אם מתחת לתמונה חמורת סבר של נתניהו ברחובות ייכתב: ‘נתניהו חזק – הערבים העצובים. נתניהו חלש – הערבים שמחים'”.
עד כאן חזון האימים. האם כך תראה מערכת הבחירות בשבועות שנותרו עד ההליכה לקלפי? אם כן, צריך לומר שנתניהו ואנשיו הם פוליטיקאים ממולחים, המכיר את נפשו של העם. אין כמו סצנת אימים מקפיאת דם כדי לגייס את הציבור. תפחיד אותם, אומר לו ודאי פינקלשטיין.
הרווח, בעצם, כפול: גם הגירוי המתאים בקרביים של הישראלי המפוחד, המבוהל. וגם מחיקת סדר היום החברתי מסדר היום.
חברה? כלכלה? פערים? צדק חברתי? דיור בר השגה? יוק. האויבים על הגדר. רק מנהיג חזק. רק כוח. רק עוצמה.
מנהיגים יכולים להיבחר בזכות חזון שהם מציגים, בכוח תפישת עולם שמעניקה לאזרחים לא רק תקווה, אלא גם אמונה ביכולת לעשות, לשנות, לעצב עולם טוב יותר. ויש כאלה שמנסים בעיקר להפחיד. לחזק תפישות עולם פסימיסטיות. מה שהיה הוא שיהיה. וגם משתקות: אין סיכוי לשנות. צריך רק לשרוד. פטליזם מוחלט. “הערבים אותם ערבים, הים אותו ים“.
ברוחו ובסגנונו, משקף נתניהו דור קודם של מנהיגים שכשלו. הוא מזכיר את העקשנות של גולדה מאיר, שדחתה כל יוזמת שלום שתכלול נסיגה מסיני והובילה את ישראל למלחמת יום הכיפורים. את קוצר ראייתו של משה דיין, שהטיף ש”מוטב שארם א-שייח בלי שלום מאשר שלום בלי שארם א-שייח”, מתוך אותה גישה פטליסטית שלעולם לא יימצא מנהיג ערבי שיהיה מוכן לשלום. עד שבא אנוור סאדאת, רק אחרי הקשה שבמלחמות, וזכינו ל-35 (!) שנות שלום בחזית הדרומית, ואולי גם ליותר.
הכל קורה עכשיו
עד 22 בינואר חיוני לעקוב בהקפדה אחרי מה שקורה בכל יום. בפוליטיקה החדשה, הקמפיין עצמו הוא העיקר. בעיקר בישראל, מדינה שבה לבוחרים יש זיכרון קצר ונשחקה נאמנותם המפלגתית, כזו שאפיינה את המערכת הפוליטית בעשורים הראשונים למדינה. בעידן השיווק הפוליטי אף אחד לא מתעניין ברקורד בעשייה או במחדלים של הקדנציה האחרונה וזו שלפניה. רק במה שקורה עכשיו.
בעשורים האחרונים זה קורה בכל מערכת בחירות. המצביעים נופלים בקלות בקסמם של מועמדים חדשים, או שמים פתק בקלפי בהתאם לאירועי השעה ולתחושות הרגע.
ב-1996 נכנסה “הדרך השלישית” לכנסת עם שלושה ממנדטים, רק משום שהיו דיבורים על כך שראש הממשלה יצחק רבין מנסה לנהל משא ומתן עם הסורים. ב-1999 זינקה ש”ס מ-10 מנדטים ב-1996 ל-17 ח”כים רק משום שחודש לפני הבחירות נשלח אריה דרעי לכלא. גם שינוי של טומי לפיד קפצה מדרגה מאותה סיבה: משני ח”כים בשלוש הכנסות הקודמות – לשישה. כי הכל היה חם וטרי בדרך לקלפי.
לכן עכשיו כל יום קובע. התחממות בשטחים יכולה לסייע לנתניהו. אג’נדה ביטחונית-מדינית, כבר אמרנו. מנהיג חזק. רק הוא יכול…
ומה עם האג’נדה הכלכלית חברתית?
כתבנו כאן כבר בסוף קיץ 2011 כי הסוכנת הפוליטית היעילה ביותר של המחאה החברתית היא ח”כ שלי יחימוביץ. שש פלוס שנותיה בכנסת הוכיחו שהיא פוליטיקאית טובה, במובן הטוב של המילה. כזו שיש לה סדר יום ברור, עמדות ראויות – ובעיקר יכולת לתרגם זאת לחקיקה, באמצעות הסכמים ופשרות. לחבר בין המלים למעשים, בין הרעיונות לחקיקה.
המתקפה שמנהל “השמאל” על יחימוביץ ברשת וגם מעל דפי “הארץ” היא שגויה, אפילו מגוחכת.
אם היתה משקיעה עצמה בנושא המדיני, לא היה בכך לקדם את השלום וגם לא את הוויתורים על שטחים. היא רק היתה מכניסה את עצמה לפינה הקטנה שאליה נדחק השמאל הישראלי, מבלי שהצליח כהוא זה לשנות את המציאות.
יחימוביץ – פוליטיקאית טובה, כבר כתבנו – מבינה שמחנה השמאל יוכל להתחזק ולהוות ביום מן הימים משקל נגד לימין לא בצעקות יום יומיות של “די לכיבוש”. הדרך היחידה היא להחזיר את מפלגת העבודה ללבבות, לגייס מצביעים, לצבור כוח פוליטי. להפוך, אם לא הפעם, אז בפעם הבאה למשקל נגד לימין.
את זה היא איננה יכולה לעשות כאשר תווית ה”סמולללל” הטוקבקיסטי המקומם והמכוער מוצמדת לגבה. לכן היא אומרת שהיה בעד מתווה קלינטון (קווי 1967 תוך שמירת ריכוזי האוכלוסייה היהודית בשטחים). היא רק לא צועקת את זה השכם והערב. כך היא מנסה לפנות לציבור רחב יותר, לדבר על ענייני כלכלה וחברה, שמדאיגים את כולם: זו הדרך לקדם משהו במדינה דמוקרטית.
יש לה תפישת עולם חברתית וכלכלית, יש לה ראיה פוליטית נכונה. כל האחרים בגזרה מצטיירים ככוכבים אולי נוצצים אבל חלולים. עזיבתו של עמיר פרץ, שניסה לסכל את מהלכיה הללו, רק הועילה לה.
עכשיו רק נשאר לקוות שמסע האימים של נתניהו לא יחסל את סדר היום הכלכלי חברתי.
הרטוריקה הרהוטה של התעמולה
יש כמה וכמה פוליטיקאים, שכאשר הם מרואיינים ברדיו או בטלוויזיה (“עולים לשידור”, כשגרת הלשון אצלנו) אינך יכול שלא להתרשם מיכולתם הרטוריות, משטף דיבורם ומרהיטותם הנחרצת. בעיקר כאשר הם משמיצים את היריבים. כך נשמעים בדרך כלל חבר הכנסת אופיר אקוניס והשר גלעד ארדן. לא מילה של היסוס, לא הברה של ספק, לא אות של התלבטות. האמת ואין בילתה.
כל פעם שאני שומע אותם, אני נזכר בציטוט מתוך ספרו החשוב של ארתור קסטלר “אפלה בצהריים”. החוקר גלטקין קורא בפני הנחקר רובשוב, דברים שכתב האחרון על התעמולה הקומוניסטית:
המשפט האחרון, כמובן, מתאים לכל מה שמציגה בפנינו עכשיו תעמולת הבחירות: הכול נוצץ ומבטיח (חוץ מתחזיות האימים של נתניהו, הצבועות דווקא שחור) כאילו לא היינו בסרט הזה כבר פעם, פעמיים ושלוש, וראינו את הצבעים דוהים ואת תופיני הלב נמסים.
הבטחות, הבטחות.
ההשוואה בין גולדה לביבי מגוחכת ולא רצינית.
אבל מסכים עם השאר.
את הופכת בלוג אובייקטיבי לבלוג פוליטי אישי.
זה בלוג שלה. זכותה לכתוב מה שתרצה. תפקידך כקוראת להחליט מה מדבריה את מקבלת.
באופן אישי, אני לא מסכים כמעט עם אף מילה שנכתבת פה, אבל הויכוח זה כל הכיף…
זה נכון, בחודש האחרון הרוחות שנושבות הן הרבה פחות מידי אובייקטיביות. חבל
בחודש האחרון?:)
טל שניידר ממוקמת אי שם בשמאל (אם אני צריך להמר, היא מצביעה ללבני, או לגלאון, אבל ייתכן שלשלי או יאיר), ובתור הבלוגרית זכותה המלאה לקבוע מה לכתוב בו.
זה יכולה להיות מלחמת חורמה למען עתירה מונפצת של פעילת מרצ, אודות ש”ס ואגודה, דרישה נחרצת שהמפלגה המובילה בסקרים תעשה כבר צעדים שיגרמו לפגיעה בהובלתה, או הבאת פוסט אורח הקורא לנו לאמץ אל לבנו את חנין זועבי האמיצה. זוהי זכותה המלאה, ובתור ימני, אני מודה שדווקא בגלל זה מעניין פה…
אם אתה חושב שהיא מצביעה ללפיד או ללבני, כנראה שלא קראת שום דבר שלה בחודש האחרון.
תודה
תתפלא, אבל קראתי כל מה שנכתב, ואת לבני היא תקפה פחות מאשר את שלי או את לפיד (ואני לא אעסוק בכלל בהתייחסות למה שימינה לגוש השמאל…). עם זאת, על סמך התודה שלה כלפיך, כל מה שנותר לעשות, זה למחוק את לבני, ולהשאר עם האופציה השנייה – זהבה גלאון…
יש משפט שאומר: אם אתה פראנואיד, זה לא אומר שלא רודפים אחריך.
העובדה היא שאחנו חיים עם אש”ף בגדה ובסיסי טילים איראנים בעזה ובדרום לבנון. העובדה שאיראן קוראת להשמדת ישראל ומפתחת נשק גרעיני (לדברי האו”ם).
אלה סיבות מספיק טובות לתמוך בתנתיהו.
לא הרטוריקה שלו, לא המשפטים הקצרים ולא צבע הזהב – אלא המציאות. משהו שהשמאל לא מכיר.
הערבים עושים עבודה לא רעה בלהפחיד את הישראלים גם בלי ביבי. זו הטרגדיה של השמאל הישראלי. אפילו בלי להכנס לפלשתינאים – איראן, האביב הערבי שנגמר בשלטון איסלאמי בכל המדינות וכו’ וכו’. כשמאלני זה עצוב לי לומר את זה אבל זו האמת.
אנחנו בעצמנו קצת ערבים בתרבות, לא? יותר נכון – יש מן התנדנדות כזאת בין הערצה של כוח לבין קורבנות שואתית שאולי הכוח הזה יופנה כלפינו. נכון שככה זה עם המקום הגיאוגרפי שאנחנו נמצאים בו, אבל גם נכון שמה שהעצבים שהכי קל לפרוט עליהם קשורים לכוחנות, וזה מה שהכי מאחד אותנו. גם אני הייתי (בחודש תשיעי) בהפגנות בקיץ שנה שעברה, אבל מישהו מרגיש חלק מאיזה קבוצה כתוצאה מהמחאה? כמה אנשים לעומת זאת מאוחדים ברצון למנהיג חזק ש”יתקע את מי שלא בעדנו”?
הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם כששוב פעם יבחר במי שדופק אותו הכי חזק (סליחה על השפה)
אם הציבור בוחר במי שחושב שהבעייה הראשית שלנו היא שיש אנשים שרוצים להרוג אותנו – כנראה שהוא לא כזה מטומטם…
בחורף 2012 אפשר לסכם בצער שהשכונה שאנחנו חיים בה, היא אפילו יותר מחורבת מכפי שחשבנו (ואת זה טוען אפילו טום פרידמן הקדוש, זה שכל הזמן מסביר שביבי הוא משוגע/נרקומן/סוחר/סמים/פסיכופט ומה לא), וזה לא קשור ל”כיבוש” ולא קשור ל”הדרה” ולא קשור לאף מילה יפה אחרת שיוצאי גילמן מגלגלים על הלשון שלהם…
ביבי הוא ראש ממשלה מחורבן – הבעייה היא שכל אלטרנטיבה משמאל, גרועה ממנו לאין שיעור (בעיקר בגלל שהם מתקשים להפנים שהסכסוך במזה”ת הוא אמנם בגללנו, אבל לא בגלל מעשה כזה או אחר שלנו. הסיבה לסכסוך היא שעצם קיומנו נורא מעיק על שונאינו, ומלבד התאבדות קולקטיבית כנראה שאין לנו מה להציע להם…).
יש לי המון טענות לביבי, וההתנהגות המבחילה שלו לבנט בימים האחרונים סגרה כל בדל של סיכוי שאצביע עבורו, אבל בכל מה שנוגע להתאמה לראשות ממשלה, הרי שהוא משחק במגרש ריק. כל האנשים שכשירים לראשות ממשלה במערכת הפוליטית כרגע, הם במפלגה שלו, ובין כה לא מתמודדים עימו…
מה שכן, העובדה שעדיין ישנם 200,000 שהולכים להצביע ליצירה החדשה של אדלר (עם נקודה אדומה בלוגו, כמובן), היא בהחלט סימפטום לטמטום. גם העובדה שמס’ דומה הולכים להצביע למפלגה שכל-כולה ג’ל, שמדברת על “פוליטיקה ישנה” בזמן שיש בה תקנון שמונע כל דמוקרטיה בתוכה עד שנת 2020, אינה בדיוק עדות לחשיבה רציונלית מרשימה בקרב ציבור זה…