מערכת בדיקת העובדות של פוליטיווטש בפעולה. תזכורת: צוות פוליטיווש נצמד לעיתים לאמירות במהלך שיח ברשתות החברתיות או בשידורים כדי להעמיד דברים על דיוקם, וזאת מאחר ופוליטיקאים משתמשים בנתונים כדי לבסס ולהצדיק טיעונים. במקרים מסוימים, בעוד הטיעון אולי מעורר הזדהות, יש חשיבות למציאות העובדתית העומדת בבסיס הטיעון.
לפוסטים הקודמים של פוליטיווטש: ח”כ איתן כבל, השר ישראל כץ, השר נפתלי בנט, ח״כ שלי יחימוביץ׳, ח״כ זהבה גלאון, וח״כ שוב יחימוביץ׳, השר אורי אריאל.
עורך: שני קינן
תחקירן: גל קופלוביץ’
האמירה: שר הכלכלה נפתלי בנט: בשטחי C חיים רק כ-70,000 ערבים
בתאריך ה-8 ביוני 2014, טען יו“ר מפלגת הבית היהודי ושר הכלכלה נפתלי בנט כי בשטחי C ביהודה ושומרון “חיים 400,000 ישראלים ורק כ-70,000 ערבים” (דקה 6:30). הדברים נאמרו בכנס הרצליה ה-14 במהלך הצגת “תוכנית הריבונות“ של מפלגת הבית היהודי, לפיה מדינת ישראל תחיל ריבונות הדרגתית על שטחי C, תוך יצירת “אוטונומיה משודרגת” ביתרת השטח עם חופש תנועה מלא לאוכלוסיה הערבית. על פי התוכנית, לתושבי שטחי C הערביים תינתן אפשרות לבחור בין קבלת אזרחות ישראלית לבין מעמד תושבות.
רקע: רעיון הסיפוח, על גלגוליו השונים, הוא חלק משמעותי מהשיח הפוליטי הישראלי, כשתומכיו נמצאים הן במפלגות מרכזיות כמו הליכוד, כמו גם במפלגות הנמצאות ימינה יותר בקשת הפוליטית. תקציר של גישתהּ של ממשלת ישראל ושל השרים היושבים בהּ לרעיון הסיפוח ניתן לראות בפוסט בנושא בפלוג. מעבר לגישה הכללית לנושא, לרעיון הסיפוח ישנם מאפיינים עובדתיים רבים שנמצאים פעמים רבות במחלוקת, כשבתחקיר זה נעסוק בשאלת מספר הפלסטינאים הנמצאים בשטחי C.
על פי החלוקה שבוצעה במסגרת הסכם אוסלו ב’ בשנת 1995, שטחי C הם האזורים ביהודה ושומרון אשר נמצאים תחת שליטה מלאה (אזרחית ובטחונית) של מדינת ישראל. זאת לעומת שטחי A אשר נמצאים תחת שליטה אזרחית ובטחונית של הרשות הפלסטינית, ושטחי B אשר נמצאים תחת שליטה אזרחית של הרשות ושליטה בטחונית של מדינת ישראל. עם זאת, היות והחלוקה לשטחי B, A ו C נועדה להיות זמנית, היא נעשתה באיזורים מסוימים ביהודה ושומרון באופן שרירותי למדי, כך שאינו חופף את גבולות השטח הבנוי ביישובים הפלסטיניים. בעקבות כך, נוצר מצב שבו כפרים רבים ממוקמים באופן חלקי בשטחי C ובאופן חלקי בשטחיA או B, עובדה אשר מקשה על מתן הערכה מדויקת בדבר היקף האוכלוסיה הפלסטינית בשטחי C.
מסיבות אלו, קיימות הערכות שונות באשר למספר הפלסטינים החיים כיום בשטחי C. ב“תוכנית ההרגעה” לניהול הסכסוך, למשל, אותה הציג השר בנט בשנת 2012, נעשה שימוש בהערכה על פיה כ-47,560 תושבים פלסטיניים מתגוררים בשטחי C. הערכה זהה לזו המופיעה במחקר שנערך ב-2007 על ידי עמותת “במקום“ (מתכננים למען זכויות תכנון, עמ’ 125).
אלא שהנתון בו עשה השר בנט שימוש מתייחס רק לכפרים הפלסטינים הנמצאים בשטחי C במלואם, ולא לריכוזי התיישבות הממוקמים בחלקם בשטחי C ובחלקם בשטחיA או B. הבעיה שנוצרה היא שייתכן שישנם ריכוזי אוכלוסייה המוסיפים בצורה משמעותית למניין האוכלוסייה של שטחי C, אך אינם נספרים מפני שהם אינם נמצאים במלואם בשטח C. במחקר של ארגון “במקום” היישובים המחולקים דווקא זוכים להתייחסות, ומוערך כי מתגוררים בהם כ-100,000 פלסטיניים. כלומר, להערכת הארגון, נכון ל-2007, התגוררו בשטחי C כ-150,000 פלסטינים – הערכה ממנה התעלם השר בנט.
מלשכתו של השר בנט נמסר כי ההערכה הרשמית בה נעשה שימוש ב”תוכנית הריבונות” היא כי מספר התושבים הפלסטינים בשטחי C נע בין 60,000 ל-90,000. מקור הנתונים לא מצוין במסמכי “תוכנית הריבונות,” אך מלשכת השר נמסר כי מדובר בשקלול ומיצוע של דו”חות והערכות של גופים שונים. נתונים אלו הם המופיעים במסמכים של מפלגת הבית היהודי, ונראה כי המספר בו נקב השר בנט בכנס הרצליה, 70,000, נבחר כמין סמן אמצע בין שני הקצוות.
הערכות מרכזיות
אחת ההערכות אשר צוינה על ידי לשכת השר בנט כמרכזית עבורם היא זו של הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה. עם זאת, בדיקתנו העלתה כי לא רק שמסמכי הלמ”ס הפלסטינית מכילים הערכה גבוהה מזו של בנט, אלא ששיטת ההערכה של הלמ”ס הפלסטינית בעייתית, וככה”נ הובילה להערכת חסר. הערכת הלמ“ס הפלסטינית מבוססת על תחזית גידול טבעי ביחס למפקד אוכלוסין שנערך בשנת 2007, כאשר התחזית בוצעה תוך התעלמות מריכוזי אוכלוסין אשר מנו פחות מ-100 תושבים. כיוון שמדובר במעל 100 יישובים, שאפשר להניח כי מאז 2007 אוכלוסייתם רק צמחה, מדובר בהשמטה משמעותית. עם זאת, על אף ההשמטה, הערכת הלמ“ס הפלסטינית היא כי נכון לשנת 2013 התגוררו 119,417 פלסטינים בשטחי C – הערכה הגבוהה כמעט פי שניים מזו שהציג בנט בכנס הרצליה.
גוף נוסף אשר מבצע הערכות באשר להיקף האוכלוסיה הפלסטינית בשטחי C הוא משרד התיאום לעניינים הומניטריים של האו”ם, OCHA. בדו”ח העדכני ביותר שפרסמו (Area C Vulnerability Profile), בחודש מרץ 2014, מעריכים OCHA כי האוכלוסייה הפלסטינית בשטחי C מונה כ-297,900 איש. על פי הדו”ח, המידע נאסף בין החודשים יוני לספטמבר 2013 על ידי צוותי שטח של OCHA, אשר פנו לראשי יישובים וכפרים וביקשו שיעריכו מה מספר התושבים שתחת אחריותם המנהלית.
לטענת עמותת “במקום,” נתונים אלו ככה”נ מופרזים מעט, בין היתר בשל בעייתיות בשיטת האומדן ביישובים אשר מצויים באופן חלקי בשטחי A או B. לטענת “במקום,” ראשי יישובים לא תמיד יודעים במדויק איפה עובר הקו, המלאכותי בעיניהם, בין שטחי C לשטחי A ו-B, ונוטים “לעגל” כלפי מעלה. עם זאת, גם “במקום” מעריכים כי בהתחשב בגידול הטבעי משנת 2007, האוכלוסיה הפלסטינית בשטחי C מונה לא פחות מ-180,000 איש.
לבסוף, גוף נוסף אשר מפרסם הערכות בנושא הוא מתאם פעולות הממשלה בשטחים. מדוברות מתאם הפעולות בשטחים נמסר כי “על פי הערכת המינהל האזרחי, ב-200 ריכוזי אוכלוסייה שנבדקו בשטחי C יש לכל היותר 100 אלף תושבים פלסטינים. ההערכה נעשית על סמך נתונים ממקורות שונים ולא אחידים.” עם זאת, לא נתקבלה מהם כל תשובה באשר לאופן בו נאספו הנתונים, האם הם מבוססים על מפקד מסודר, או האם הם כוללים תושבים מיישובים אשר חלקם בשטחי C וחלקם בשטחי A או B. ללא פרטים אלו, קשה להעריך עד כמה נתונים אלו משקפים את מספר הפלסטינים בשטחי C. באופן דומה, על אף שהזכירו בלשכת בנט את מועצת יש”ע כאחד ממקורותיהם, שיחה עם נציג המחקר של המועצה העלתה כי הם לא ערכו מחקר עצמאי בנושא, וכי הערכותיהם באשר לאוכלוסיה הפלסטינית בשטחי C מבוססות על גורמי המחקר השונים שצוינו לעיל, וכן על היכרותם את המציאות בשטח.
סיכום: לסיכום, ישנה בעייתיות בהערכת אמינות אמירתו של השר בנט. מחד, קיימים קשיים רבים באומדן גודל האוכלוסיה הפלסטינית בשטחי C, ולא קיים נתון חד משמעי ומובהק – כך שקשה לקבוע כי בנט עשה שימוש מטעה או שגוי בנתונים. מאידך, 70,000 תושבים הוא נתון אשר איננו תואם אף אחת מההערכות הרשמיות, ולמעשה נמוך יותר אף מהנמוכות שבהן – פער אשר מעיד על הצגה לא מהימנה של מידע מחקרי.
יש לציין כי אם מדובר בהערכה המתעלמת מכלל תושבי שטח C המתגוררים ביישובים שחלקם בשטחי A או B, היא ככה”נ מדויקת יחסית – אך זוהי הפרדה מלאכותית אשר איננה רלוונטית, בפרט לא בהקשרי יישום תוכניות מדיניות כמו “תוכנית הריבונות”. בהתחשב בכך שטרם גובשה מדיניות ברורה באשר ליישובים אלו ב”תוכנית הריבונות,” התעלמות זו מאוכלוסיה בסדר גודל של כ-100,000 תושבים איננה אחראית, כיוון שהיא משנה משמעותית את היחס בין האוכלוסיה היהודית והפלסטינית בשטחי C. עם זאת, יש לציין כי מבחינה דמוגרפית, משמעות מתן אזרחות ישראלית ל-70,000 פלסטינים משמעה הפיכת ערביי ישראל לכ-21.5 אחוז מהאוכלוסיה, בעוד שמתן אזרחות ל-300,000 פלסטינים משמעו הפיכתם לכ-24.3%. מכאן, ניתן לטעון כי להבדלים בהערכות אין השפעה משמעותית על יישום התוכנית.
לפיכך, אנו מעניקים לאמירה של השר בנט את הציון “חצי אמת” (3 מתוך 5 במדד האמינות של פוליטיווטש).
-
עמוד הפייסבוק של נפתלי בנט: https://www.facebook.com/photo.php?v=755908294430841
-
תוכנית הריבונות, מאתר הבית היהודי: http://www.baityehudi.org.il/wp-content/uploads/2014/05/Tochnit-Ribonot-Web.pdf
-
דו”ח משרד התיאום לעניינים הומניטריים של האו”ם, OCHA, Area C Vulnerability Profile: http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_fact_sheet_5_3_2014_En.pdf
-
דו”ח בצלם על הנתונים שהוצגו ב”תוכנית ההרגעה”: http://www.btselem.org/publications/201306_area_c
-
דו”ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית, Area C Census46-pcbs.
-
שיחות טלפון עם דוברת הלשכה של השר בנט, דנה מזרחי.
-
בצלם – מפת השטחים: http://www.btselem.org/hebrew/map
-
דו”ח עמותת “במקום”: http://bimkom.org/wp-content/uploads/the-prohibited-zone-heb-2.pdf
-
שיחות טלפון עם אלון כהן-ליפשיץ, אדריכל ומרכז פעילות “במקום” בגדה המערבית.
-
שיחות טלפון עם יגאל דילמוני, סמנכ”ל הסברה במועצת יש”ע.
-
דוברות מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
לא צריך להזהר בכבודו של השר בנט רק כי אתם נחשדים כשמאלנים. טעות בסדר גודל כזה היא שקר, לא חצי אמת.
תגובה כתובה היטב. שאפו יובל!
שלום יובל. יש לנו כלל אצבע לפיו כשהאמירה נכונה מילולית הציון ינוע בין 3 ל-5 וכשהאמירה אינה נכונה מילולית הציון ינוע בין 1 ל-3, הכל לפי ההקשר. במקרה הספציפי נראה שהאמירה של השר בנט אינה נכונה מילולית שכן לא מצאנו גורם רשמי שמגבה את האמירה. יחד עם זאת, ההקשר נכון למדיי שכן עולה מהבדיקה שההבדל בין האמירה של השר בנט לבין ההערכה הגדולה ביותר (של האו”ם) אינו גדול מבחנה דמוגרפית. השר בנט מציין את מספר הפלסטינים כדי להגיד שההצעה שלו לא תגרור שינוי דמוגרפי משמעותי בתוך ישראל, ונראה שבכך הוא צודק.
זו דרך נחמדה להתחמק מאמירה ברורה.
אם הנתונים שעליהם התבססתם הם אמינים בעיניכם, אזי בנט מסר מספר שרחוק כדי 100,000 נפש ומעלה מהמציאות בפועל, ומשמעותו היא הגדלה של המגזר הערבי-מוסלמי בבכ15%. במצב כזה, אי אפשר לפטור את בנט בנימוק של “הוא טועה בענק, אבל לא משנה את המצב הדמוגרפי הכללי, ולכן ניתן לו ציון עובר”.
אם אתה עומד מאחורי נתוני למ”ס-רש”ף/בצלם/במקום/או”ם, אזי לבנט מגיע ציון 1, או 2 לכל היותר.
לעומת זאת, אם גם אתה מסכים שהנתונים שבידיכם הם ממקורות מפוקפקים במקרה הטוב, ולא-אמינים-בעליל במקרה היותר-סביר, אזי אין באמת דרך לתת לבנט ציון כלשהו. ייתכן שנתוניו קרובים לאמת, וייתכן שלא.
כך או כך, מתן הציון 3 לבנט, לא נראה מתאים.
בהנחה שהנתונים שסיפקו להם הלמ”ס הפלסטיני, האו”ם, “בצלם” ו”במקום” הם נכונים, אזי אתה צודק לגמרי.
אני סבור שאפשר וצריך להרים גבה לנוכח זהותם של מוסרי הנתונים הסותרים…
דמוגרפית אין בעיה עם אזרוח 300,000 פלסטינים –
באותה מידה שדמוגרפית למדינה פלסטינית אין בעיה לאזרח את 300,000 הישראלים שבהתנחלויות.
בכל מקרה העניין עם סיפוח שטחי C הוא עניין של זהות ואוטונומיה, פוליטיקה והגדרה עצמית הרבה יותר משהוא עניין דמוגרפי.
עולה מההצעה הזאת של בנט התחושה שהוא חושב שזה בסדר פשוט לספח שטח והאנשים ששם פשוט יקבלו את זה כאילו אין להם שום רצון או שאיפה.
אולי הוא לא לגמרי משקר, אבל הוא לגמרי עוצם עיניים.
מסקרן. אתה טוען שהאנשים שם יעדיפו לקבל דרכון פלסטיני על פני דרכון ישראלי, אם יוצעו להם שתי האפשרויות?:)
אם באמת ישנם אנשים כאלה, חייבים להביא אותם לכאן ולשלוח אותם לסדרת הרצאות במשולש ובואדי ערה…
ציטוט המקורות שלכם הוא הגון מאוד – אבל הופך את כל המסקנות שלכם למוטלות בספק. עמותת “במקום” היא עמותה אנטי ציונית המשתייכת לחבורת הקרן, ועוסקת מזה שנים בתעמולה למניעת התיישבות יהודית, ועידוד התיישבות ערבית. ניפוח מספרים על ידם, בדומה לניפוח המאפיין את הלמ”ס הפלסטיני, זו שגרת חיים עבורם. כמו כן מופיעים אצלכם נתונים של “בצלם”, גוף כ”כ חסר אמינות, עד שתקצר היריעה מלעסוק בו (דוגמא טובה למה זה ארגון “בצלם”, היא תיאור הפיגוע בישיבת מרכז הרב, בו נרצחו 8 ילדים ישראלים, עד שמורה בישיבה וקצין צנחנים בחופשה, חיסלו את המחבל: “עלאא האשם חוסיין אבו דהיים
בן 25, תושב ג’בל אל-מוכבר, נהרג ב-06.03.2008 בירושלים, מירי . פרטים נוספים: נהרג בעת שנכנס לישיבת הרב ופתח באש לעבר הסטודנטים”. נא לשים לב, שלא מסופר שהאיש זה עתה רצח 8 ילדים, לא מסופר שהוא לא נהרג בעת שנכנס, אלא רבע שעה מאוחר יותר, למרבה הצער, ולא מסופר שמדובר בילדים ולא ב”סטודנטים”).
זהו ארגון “בצלם” שעל נתוניו הסתמכתם.
האמת היא שלאיש אין מושג כמה ערבים גרים בשטח C, אבל בהחלט יש מגמה מכוונת של עמותת “במקום”, של גורמים אירופיים, ושל הרש”ף עצמה, לעודד שם בנייה בלתי חוקית במטרה להגדיל את הנוכחות הפלסטינית במקום.
הקביעה כאילו גבולות שטח C נקבעו שרירותית ולא חפפו קווים דמוגרפיים, היא אמנם מעליבה כלפי חותמי אוסלו (וזה כשלעצמו תמיד נחמד…), אבל היא לא נכונה עובדתית. קווי התיחום של אזור C נקבעו באופן שתכליתו הייתה אחת ויחידה: כמה שיותר שטח עם כמה שפחות פלסטינים. על דו”חות של נציגויות האו”ם בשטחים חבל להכביר מלים. זה לא מקרה שליברמן החליט סופסוף להתחיל לנקוט בצעדים נגדם (ויש לקוות שיהיה עקבי בהחלטתו).
אין לי שום דרך להעריך עד כמה נתוניו של בנט מדוייקים (ואני משער שגם לו אין…), אבל אני יכול לקבוע חד משמעית שהנתונים שעליהם אתם מתבססים כשאתם מערערים על קביעותיו של בנט, הם אמינים עוד פחות, ובעלי אג’נדה מובהקת לא פחות.
קוראים לא-ציונים יאמרו בערך את הדבר ההפוך: מדינת ישראל כגורם אינטרסנטי עם כוונות סיפוחיות היא כמובן לא מקור מהימן לשום נתון. בצלם היא בכל-זאת עמותה ישראלית – אם כי האופי האופוזיציוני שלה נותן משקל מסוים להערכותיה. וגם הרשות הפלסטינית מונשמת מלאכותית ע”י ישראל, ארה”ב ואירופה. ההערכות של סוכנויות האו”ם הן יותר נסבלות, כי הבירוקרטיה והמעורבות של מדינות עם אינטרסים פחות חזקים להטיה ממתנים את מה שארה”ב או האיחוד האירופי (המחויבים לתמיכה בישראל) היו רוצים להגיד.
תגובה ל’סתם אחד’ –
בצלם היא הרבה יותר פרו-פלסטינית מאשר פרו ישראלית, ואין שום משמעות לעובדה שחלק מחבריה הם יהודים.
בניגוד למה שכתבת, ההערכות של ארה”ב, האיחוד האירופי וסוכנויות האו”ם חסרות כל ערך ואמינות בדיוק כמו הנתונים המנופחים של הרשות הפלסטינית, שכן כל הגורמים האלה מחוייבים לתמיכה בפלסטינים.
ולראייה האיחוד האירופי הודה לפני כשבועיים שהוא בונה עבור הפלסטינים מבנים בלתי חוקיים בשטחי C במטרה לקבוע עובדות בשטח ולבצע מחטף על שטח שמעולם לא היה בריבונות פלסטינית.
ידוע שהנתונים של הלמ״ס הפלסטיני מפוברקים. לגבי נתונים של האו״ם לא צריך להאריך מילים. בכל מקרה, אלא אם כן בנט מטומטם, בפועל התענית שלו אינה סיפוח של שטח C כפי שהוא בדיוק עכשיו כי כל מי שיסתכל במפה יראה שמדובר בחלקי שטח בתוך חלקי שטח ושאין לזה שום קו גבול ברור. אז יהיה אפשר לספח את השטח עם תיקונים שיוציאו את מרבית האוכלוסיה הערבית משטח ישראל.
יונתן ואורי שלום.
שימו לב ששלכת השר בנט היא שהפנתה אותנו ללמ”ס הפלסטיני. משלכת השר נמסר לנו כי הם התבססו על דיווחי הלמ”ס הפלסטיני בהערכותיהם.
היי ספי, לא יונתן ולא אני באנו לטעון שדברי בנט הם מדוייקים. אין לנו כל דרך לדעת זאת. הטענה שלנו הייתה לגבי המקורות הבעייתיים, והעובדה שגם לשכת בנט השתמשה בהם, בהחלט לא מעלה את ערכם המפוקפק.
האו”ם, העמותות האנטי-ציוניות במקום ובצלם, וכמובן הלמ”X הפלסטיני, הם כולם גורם מוטה לפחות כמו בנט, וככאלה יש לקבל את נתוניהם בזהירות מתבקשת. הם לא יכולים לאשר את ק’ביעות בנט – אבל גם לא להפריך אותן.
שלום. קודם כל, ישר כוח על העבודה הרצינית שאתם עושים. באמת ומכל הלב.
לגופו של עניין –
בפסקה האחרונה נכתב: “עם זאת, יש לציין כי מבחינה דמוגרפית, משמעות מתן אזרחות ישראלית ל-70,000 פלסטינים משמעה הפיכת ערביי ישראל לכ-21.5 אחוז מהאוכלוסיה, בעוד שמתן אזרחות ל-300,000 פלסטינים משמעו הפיכתם לכ-23%. מכאן, ניתן לטעון כי להבדלים בהערכות אין השפעה משמעותית על יישום התוכנית”.
אני לא חזק בסטטיסטיקה או בדמוגרפיה. תוכלו להסביר מדוע ההבדל בין תוספת של 70 אלף בני אדם לעומת 300 אלף למניין אזרחי המדינה מתורגם לאחוז וחצי מהאוכלוסיה?
יש 1.7 מיליון ערבים בישראל – כולל דרוזים שלא מגדירים את עצמם ערבים – מתוך 8.18 מיליון תושבי ישראל. זה 20.6%. תוסיף 70,000 ערבים זה ייצא 21.5%. תוסיף 300,000 ערבים זה ייצא 23.5%.
קשה לדעת (אלא אם נשאל את בנט) אבל אני מתאר לעצמי שכשהוא מדבר על סיפוח של שטחי C הוא לא מתכוון באופן מילולי, אלא עם תיקונים שישאירו לנו יותר יהודים ופחות ערבים. זו הרי הסיבה לכל המהלך (אחרת היה מציע לספח את כל יו”ש).
כך שמה שהוא אומר זה בעיקר נכון.
בנוסף- הוויכוח על הדמוגרפיה ביו”ש הוא רב שנים ומשעשע מאד (מישהו חייב פעם אחת לפחות לספור) וכנראה שלא יוכרע פה. זה כל כך מסובך, שאני לא חושב שיש בכלל טעם להתייחס לזה במדור זה. עם זאת- הרי מלשכת השר בעצמו הפנו אתכם ללמס”פ..מעניין למה.
הויכוח הוכרע מזמן. הלמ״ס הפלסטיני פשוט תיקן את המספרים שלו כלפי מטה – עדיין לא נכונים – והפסיק לפרסם נתונים עדכניים לגבי השנים אחרי 2008 או 2009. זה אומר דרשני.
ומישהו כן ספר, כל החברים של יורם אטינגר הגיעו למסקנות שלהם. הם ספרו את מספר הלידות בבתי החולים, מספר הפלסטינים היוצאים והחוזרים דרל מעברי הגבול, מספר בעלי זכות ההצבעה וכו.
אני מתכוון פשוט להעמיד את כולם בשורה ולספור..כי אחרת הדיון לא באמת יוכרע.
רבים חולקים על מר אטינגר, כך שהויכוח לא ממש נגמר.
עיקר דברי הם החלק הראשון- בנט כנראה לא מתכוון לשטחי C באופן מילולי אלא באופן שמפחית את כמות הערבים המקבלים אזרחות, ולכן דבריו בעיקר נכונים.
מדוע “זוהי הפרדה מלאכותית אשר איננה רלוונטית”?
מדוע שלא נחלק את שטחי סי במקום שטוב לישראל?
מי קבע שעלינו לבלוע את השטחים עם כל הצפרדעים?
מה יהיה טוב ונבון יותר לישראל מאשר לשלוט איפה שיש יהודים, והערבים ישלטו איפה שיש ערבים?
הנוסחה לחיזוק הציונות היא: התיישבות יהודית במקסימום אדמות, מינימום שליטה על ערבים ומינימום חיכוך איתם.
מלוא זכויות האזרח לערבים, ללא ריבונות על חלק כלשהו מאדמת ארץ ישראל, שמעולם לא היתה בריבונות ערבית כלשהי.