הפלוג מציג: שיתוף פעולה עם שני קינן וספי קלר, מקימי פרויקט וידוא העובדות (fact checking) פוליטיווטש בהופעת אורח (ובשאיפה הופעה קבועה) בפלוג:
האמירה: בעמוד הפייסבוק הרשמי של שר הכלכלה נפתלי בנט, בתאריך 19 במארס 2014, בנוגע להתחלות בניה:
” שנה של תנופת בנייה (…) התחלות הבנייה עלו ב-11%- מ-42,876 בשנת 2012, ל-47,000 בשנת 2013″.
עורך התחקיר: שני קינן
תחקירניות: זהבית בן דוד ואביגל בן-נון
בידוק עובדות: האם הנתונים שמציין השר בנט אכן נכונים ומבוססים, תוך הסתמכות על מאגרי המידע של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרד השיכון.
בניה 2013-2012
תהליך הבנייה של מבנה בארץ מורכב מארבעה שלבים: היתר בנייה; התחלת בנייה; בנייה פעילה; וגמר בנייה, כך לפי הגדרת הלמ”ס. בנט התרכז בשלב השני, כלומר לאחר שהתקבל אישור בנייה שהונפק על ידי ועדה לתכנון ולבנייה, מתחילה עבודת חפירת היסודות של הבניין.
בנט מציין כי בשנת 2012 התחילו בבנייתן של 42,876 דירות, ואכן לפי נתוני הלמ”ס נראה כי מספר זה הינו מדויק (הבדיקה נעשתה עפ”י קריטריון “דירות לפי מספר חדרים בדירה” במחולל הלוחות של נתוני הבינוי של הלמ”ס). נתון כמעט זהה, המדבר על התחלת בנייה של 42,875 דירות, ניתן לראות בסיכום הפעילות של משרד השיכון עצמו לשנת 2013.
עם זאת, מבחינת דו”ח הבנייה של הלמ”ס לשנת 2013 שפורסם במארס האחרון, עולה כי בשנה זו הוחל בבנייתן של כ- 44,340 דירות. יתר על כן מצוין במפורש בדוח זה כי חלה עליה של 3.4% בשנת 2013, בהשוואה לשנת 2012. גם במקרה זה, ניתן למצוא את אותו המספר בדיוק בנתונים שמפרסם משרד השיכון.
ניתן אם כן לראות, שהטענה של השר בנט לגבי התחלת בנייה של 47,000 יחידות דיור בשנת 2013 היא בעייתית, וגבוהה בכ-2,600 מהנתון אותו מספקים הלמ”ס ומשרד השיכון. בהמשך לכך, בין השנים 2012-2013 חלה עלייה של 3.4% בלבד בהתחלות הבנייה, ולא עלייה של 11% כפי שטען השר.
למרות נתונים אלה, יש לציין שעדיין מדובר על גידול בהתחלות הבניה שממשיך מגמה כמעט רצופה של כ-3 שנים. לפי דו”ח בנק ישראל האחרון (2013), אף מדובר על קצב גידול הגבוה במקצת מתוספת הדיור הנחוצה על-מנת לענות על הגידול הדמוגרפי, ולכן המשך הקצב הנוכחי של התחלות הבנייה באיזורי הביקוש יכול להקל על הלחץ שקיים בשוק הדירות ואף לגרום להוזלת מחירים.
האם מדובר בכל זאת ב”תנופת בניה”?
למרות ההבדלים בין גרסתו של השר בנט לבין הנתונים שמצאנו, יש לבדוק האם ניתן להגדיר צמיחה של כ-3.4% בהתחלות הבנייה כ”תנופת בנייה”, כך שיהיה ניתן לטעון שמשמעות אמירתו של השר בנט נכונה למרות הטעות בנתונים עצמם.
לשם כך, בדקנו את נתוני התחלות הבנייה בתקופתו של שר השיכון הקודם אריאל אטיאס (ש”ס) כדי שיהיה לנו אומדן לקצב התחלות הבנייה.
לפי נתוני הלמ”ס, ב-2009 נרשמו כ-35,165 התחלות בנייה, לעומת 40,476 התחלות בנייה בשנת 2010 – כלומר עלייה של כ-15%.
בשנת 2011 החלה בנייתן של 46,763 יחידות דיור – עלייה של כ-15% נוספים משנת 2010.
לעומת השנתיים הקודמות, שנת 2012 יוצאת דופן שכן במהלכה חלה ירידה של 8% במספר התחלות הבנייה, כיוון שהוחל בבנייתן של 42,876 יחידות דיור.
נתונים אלה, מתקופת אטיאס, לפחות בכל הנוגע לשנים 2009-2011, מטילים ספק רב אם ניתן לכנות עלייה של 3.4% בהתחלות הבנייה כ”תנופת בנייה”, כפי שטוען בנט.
15% (אטיאס), זו אכן תנופה.
3.4% (בנט), זו לא תנופה
היבט נוסף שיש לבחון כשעוסקים בבנייה קשור לעובדה שצוינה לעיל, לפיה, תהליך הבנייה הוא ארוך ומניב פירות רק לאחר זמן ממושך. על כן, קשה לקבוע מהי תרומתה של הממשלה הנוכחית לבנייה ביחס לממשלות קודמות, שהרי ייתכן כי הגידול בהתחלות הבנייה עליו מדבר בנט, הוא תוצאה של היתרי בנייה שאושרו בקדנציה הקודמת.
מצד שני, ייתכן שמאמציה של הממשלה הנוכחית למתן היתרי בנייה יניבו פרי רק בעתיד. בעקבות זאת, מצאנו לנכון להציג גם את נתוני הלמ”ס המעידים על השלב הראשוני בתהליך – שלב היתרי הבנייה, כשגם בבדיקה בקטגוריה הזו, תקופתו של השר אריאל מתאפיינת דווקא בירידה במספר היתרי הבניה ולא בעליה. כלומר, לא רק שאין “תנופת בניה”, אלא יש דעיכה.
לפי נתוני הלמ”ס בין השנים 2010 ל-2012 ניתנו בממוצע כל שנה 37,672 היתרי בנייה, זאת לעומת כ-33,749 היתרי בנייה שניתנו ב-2013- ירידה של כ-5.8% ביחס לממוצע השנים 2010-2012. סייג חשוב שיש לציין כאשר בוחנים את היתרי הבנייה שפורסמו ע”י הלמ”ס, הוא כי נתונים אלו מתייחסים להיתרי בנייה ביוזמה פרטית בלבד, ולא להיתרים ביוזמה ציבורית. משיחה שביצענו עם גורמים בלמ”ס התברר כי לא מתפרסם מידע מרוכז בנוגע להיתרי הבנייה ביוזמה ציבורית ולכן ייתכן שישנו הבדל בין היתרים מסוג לזה לבין היתרי בנייה ביוזמה פרטית.
סיכום
בתחקיר זה הראינו כי בנט הציג נתונים הגבוהים בכ-2,600 התחלות בנייה, בהשוואה לנתוני הלמ”ס. כמו כן הייתה עלייה של 3.4% משנת 2012 לשנת 2013, ולא עלייה של 11% כפי שטען בנט. בהמשך, השווינו עלייה זו של 3.4% בהתחלות הבנייה בשנת 2013, לעומת שיעורי העלייה בהתחלות בנייה בעת כהונתה של הממשלה הקודמת, וגילינו שאלה הגיעו אף ל-15%. לבסוף, נבחנו גם היתרי הבנייה ביוזמה פרטית שניתנו בשנת 2013, שהעידו על ירידה של כ-5.8% בהשוואה להיתרי הבנייה שניתנו בשנים הקודמות.
העובדות שהציג בנט היו לא מדויקות ולא ניתן להציג את השנה האחרונה כשנה המאופיינת ב”תנופת בנייה”.
מלשכת השר בנט לא התקבלה כל תגובה.
מסיבות אלה קיבלה האמירה של השר בנט את הציון 2 3 מתוך 5- “בעיקר לא נכון”
תוספת
ביום שני (7.4.14) פרסמנו כאן את ממצאי התחקיר שערכנו בנוגע לאמירה של השר נפתלי בנט בנוגע לתנופת הבניה שנערכה לטענתו במהלך השנה האחרונה. מצאנו כי ישנה חריגה בין נתוני הלמ”ס ומשרד השיכון לבין הנתונים שהציג השר בנט בנוגע להתחלות הבניה בשנת 2013. לאור זאת, הענקנו לאמירה של בנט את הציון “בעיקר לא נכון” (2 מתוך 5 במדד האמינות של פוליטיווטש). התחקיר פורסם לאחר שנערכו נסיונות כושלים מצידנו להשיג את תגובתו של השר בנט.
לאחר פרסום התחקיר יצרו איתנו קשר מלשכת השר בנט וביקשו שנתקן את התחקיר, שכן אמירתו של השר מבוססת על נתוני משרד השיכון. כאמור, התחקיר התבסס על הנתונים הגלויים שמפרסם משרד השיכון, אך משיחה שערכנו עם דובר משרד השיכון התברר כי מדובר בהערכה זמנית בלבד. לדבריו: “הנתונים של 2013 שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בתחילת החודש שעבר עומדים על 44,340 דירות חדשות במשק על סמך שנים קודמות אך צפויים להתעדכן ולהגיע למספרים סופיים של למעלה מ-47 אלף דירות”.
מבדיקה שערכנו עולה כי נתוני הלמ”ס אכן מתעדכנים עם הזמן וקיים פער בין ההודעה המקורית של הלמ”ס לבין התחלות הבניה בפועל. בממוצע הפער המדובר עמד בשנים 2012-2005 על כ-6.9%. יש לציין כי הפער בין הנתונים באמירתו של השר בנט לבין הנתונים שהתפרסמו בהודעה המקורית של הלמ”ס עומד על כ-6%.
לאור הממוצע שערכנו,קיימת האפשרות שמספר התחלות הבניה הסופי יעמוד על הנתון שפרסם השר בנט, על אף שמדובר בתחזית ולא במידע פומבי הרלבנטי למועד פרסום בדיקת אימות העובדות שלנו. יחד עם זאת, אף גורם רשמי לא יכול לנקוב כרגע במספר המדוייק של התחלות הבניה שנערכו בשנת 2013. אמנם כל השנים האחרונות הראו גידול בין ההודעה הרשמית של הלמ”ס לבין המספר הסופי, אך הגידול אינו קבוע וכרגע אין לאיש מספר מדוייק אלא ציפייה בלבד.
***
לפיכך, לאור המידע החדש שהגיע לידינו ולאחר התייעצות עם כמה מחברי הוועדה המייעצת של פוליטיווטש, החלטנו להעלות את ציון האמירה מ-2 ל-3 (“חצי אמת”). אמירתו של השר בנט נקבה במספר מדוייק שאיש אינו יכול לאשר בוודאות מוחלטת ולפיכך היא אינה נכונה במישור המילולי. יחד עם זאת, כאשר בוחנים את ההקשר, נראה כי אמירתו יכולה להצביע על מגמה אותנטית של גידול בהתחלות הבנייה שסביר שתתקיים במציאות.
מדיניות פוליטיווטש מאז ומעולם הייתה שתחקירים יעודכנו ויתוקנו לאור מידע חדש שמגיע אלינו.
איזה יופי של עבודה!
ככה צריך.
בנט ולפיד מאוד אוהבים לזרוק מספרים עם קשר רופף ביותר למציאות.
תודה. פולטיווטש אכן נכנסים לנתונים
איזה שקרן. הוא אמר 44,000 במקום 47,000 – אגב מהיכרותי עם הלמ״ס, לפעמים יש להם רק נתונים חלקיים והם מעדכנים יותר מאוחר, לא אומר שזה המצב כאן אבל האם בדקתם את זה ? – זה באמת משנה הכל.
כלומר מכל השקרים שמפיצים הפוליטיקאים שלנו החלטתם להיטפל על שטות גמורה. זה מעיד על סדר יום מעניין.
יש הבדל די משמעותי בין גידול של כ-3.5% לבין גידול של 11% וקשה לטעון שמדובר בטעות זניחה. הנתונים הוצלבו עם נתוני משרד השיכון עצמו והתבקשה תגובה מלשכת השר בנט.
לא צריך ללכת למילה שקרן. מה יש אסור להעמיד דברים על דיוקם? פוליטקאים מנפחים נתונים וטוב שיש מי שבודק ועושה פולו אפ על הצהרות. זה אחלה שירות לציבור
אין בעיה עם להעמיד דברים על דיוקם. יש בעיה עם לקחת טעות קטנה וכן זניחה – יכול להיות שמישהו התבלבל, יכול להיות שהוא ראה את זה בכתב וה- 4 נראה כמו 7, יכול להיות אלף סיבות לפני שקובעים שהוא עשה את זה במכוון, מה אני יודע ? – ולעשות עליה תחקיר שלם כאילו מדובר בעבודה עיתונאית ברמה של גילוי הוואטרגייט וכאשר יש אין ספור דברים קצת יותר רציניים שאפשר לבדוק מימין או המשאל לפני שמגיעים לזה. במיוחד כשזו הפעם הראשונה שאתם עושים את זה.
אגב לגבי שקרן – תבדקי את האיור למעלהף זה מה שמרומז כאן כשאתם שמים את החץ על שניים.
מעניין. להם יש אג’נדה כי הם מצידיקים נתונים מדוייקים. לך אין אג’נדה כי אתה ממציא תרחישים קלושים שאיכשהו יוציאו את בנט טוב.
תבדוק את ההיסטוריה של פוליטיווץ’. הם בודקים את כולם ומפרסמים גם כאשר האמירה אמיתית. בנט זרק נתונים כדי להראות כמה הממשלה טובה. הנתונים שקריים. כאזרח חשוב שתדע את זה. אם זאת אג’נדה אז הלוואי על כולנו כאלה אג’נדות.
מודה בטעות חשבתי שזה משהו חדש והיה נראה לי מוזר דווקא להתחיל עם שטות כזאת.
אגב יש לא מעט ביקורת בעולם על התופעה הזאת של ״בודקי עובדות״ לטעם עצמם.
*מציגים*
תודה עמית. הם אכן עושים עבודה מדויקת ועוברים על כל הפוליטיקאים. מעכשיו מקווה שהם יהיו כאן באופן קבוע.
נהדר!!
איפה תורמים לאתר שלכם?
תודה לך!
למעלה משמאל, איפה כתוב “תשלום לפלוג”.
פשוט ופשוט מדהים