מערכת בדיקת העובדות של פוליטיווטש בפעולה. לפוסטים הקודמים של פוליטיווטש: על ח”כ איתן כבל, השר ישראל כץ, על השר נפתלי בנט, שלי יחימוביץ׳.
בתאריך ה- 12.05.14 פרסמה חה”כ זהבה גלאון בפייסבוק את האמירה הבאה: “ידוע לכולם שהפתרון למצוקת הדיור הוא הגדלת היצע הדירות, אבל בממשלת נתניהו זו פריבילגיה ששמורה למתנחלים בלבד”. לאמירה, צירפה חה”כ גלאון גרף לפיו הגידול בהתחלות הבנייה בין שנת 2012 לשנת 2013 עמד על 123.7% מחוץ לקו הירוק, לעומת 0.2% בתוך הקו הירוק.
תחקירניות: זהבית בן-דוד ואביגל בן-נון
עורך: שני קינן
רקע: הדיון על הבנייה בשטחי יהודה ושומרון היה מאז ומעולם אחד מסלעי המחלוקת העיקריים בין הימין והשמאל בישראל. במהלך חודש מארס פורסם דו”ח הלמ”ס לגבי התחלות וגמר הבנייה בשנת 2013, בו התפרסמו בין השאר גם נתוני הבנייה ביהודה ושומרון (יו”ש). בעקבות הפרסום התעוררה מחלוקת בנוגע למשמעות של נתון הגידול בבנייה ביו”ש שעמד על 123.7%, כאשר היו שטענו כי הנתון אינו מייצג את המציאות.
בדיקת עובדות: תהליך הבנייה של מבנה בארץ מורכב מארבעה שלבים: היתר בנייה, התחלת בנייה, בנייה פעילה וגמר בנייה. דו”ח הלמ”ס מספק את אחוז העלייה הכללי בהתחלות בנייה בישראל, לצד אחוזי עלייה לפי מחוזות. מתוך שבעה מחוזות, ששה נמצאים בתוך הקו הירוק ואחד מחוץ לקו הירוק (יו”ש). בדו”ח מצוין שביו”ש אחוז העלייה אכן היה 123.7%. כאשר סוכמים את מספר התחלות הבנייה בששת המחוזות שבתוך הקו הירוק בשנת 2013 (41,804) ומשווים אותו לנתון הזהה בשנת 2012 (41,743), מתקבלת עלייה של 0.15% בהתחלות הבנייה. נתון כמעט זהה לנתון שהציגה חה”כ גלאון. נזכיר כי חה”כ גלאון התייחסה לגידול בהתחלות הבניה ולא לכמות הבניה במספרים מוחלטים. כמות התחלות הבנייה ביו”ש בשנת 2013 היא 2,534, ואילו בקו הירוק היו 41,804 התחלות בנייה.
אם כן, נראה כי הנתונים של הלמ”ס מתיישבים עם אמירתה של חה”כ זהבה גלאון אך יש להתייחס גם להפרדה בין המחוזות בתוך הקו הירוק. בת”א לדוגמה הייתה ירידה של 19.4% במספר התחלות הבנייה, ואילו בדרום הייתה עלייה של 12.2%. יחד עם זאת, גם כאשר מבודדים את מחוז ת”א החריג נראה כי הגידול בבניה בתוך הקו הירוק אינו שונה משמעותית ונותר נמוך בהרבה מהתחלות הבניה בשטחים.
כעת יש להתייחס לשאלת הגידול בבניה ביו”ש. אין ספק כי הגידול בשנת 2013 אכן עמד על 123.7% אך האם הגידול אינו תוצאת לוואי של בניה חריגה באופן מועט בשנת 2012, דבר שהוביל ל”קפיצה” בבניה בשנת 2013 גם אם כמות הבניה בפועל הייתה ממוצעת בלבד?
בתחקיר קודם של PolitiWatch נמצא כי בשנת 2012 אכן בנו פחות מהממוצע בשנים 2005-2013. יחד עם זאת, נראה כי הבעייתיות שבהשוואה אינה נעוצה בשנת 2012 דווקא, אלא בכל שנות כהונת ממשלת נתניהו (2013-2009). הבניה בשטחים בתקופה זו הייתה מועטת ביותר, ואין היא מייצגת את הבניה ה”רגילה” ביו”ש. בהתאם, כאשר בודקים את השינוי בהתחלות הבניה בין שנת 2013 לבין השנים שקדמו לשלטון נתניהו (2008-2005), אפשר לראות שהגידול בשנת 2013 אכן היה משמעותי ביחס לשנים שקדמו לו, אך במידה פחותה מהרושם שמתקבל מההשוואה לשנת 2012. משמע, בשנת 2013 אכן חל גידול משמעותי וניכר בבניה ביו”ש, אך הנתון של 123.7% “מנפח” את הגידול שכן הוא מושפע מן ההשוואה לשנת 2012 שהתאפיינה בבניה מועטה באופן יחסי.
סיכום: מחוץ לקו הירוק אכן חל גידול של 123.7% בהתחלות הבנייה לעומת גידול של 0.15% בהתחלות הבנייה בתוך הקו הירוק. שללנו את האפשרות שהנתון לגבי הבניה בתוך הקו הירוק מושפע משונות משמעותית בתוך המחוזות השונים בקו הירוק. לאחר מכן התייחסנו לנתון בנוגע לגידול בהתחלות הבניה ביו”ש בשנת 2013 והראנו כי למרות שאכן חל גידול משמעותי בשנת 2013, ההשוואה לשנת 2012 מייצרת מספר חריג בגודלו שלא בהכרח משקף את השינוי במציאות הבניה ביו”ש.
לפיכך, החלטנו להעניק לאמירה של חה”כ גלאון את הציון 4- “בעיקר נכון”.
צריך לעדכן את האנשים בשמאל – זה לא מפריע אף אחד מלבד השמאל הקיצוני שבונים ביהודה ושומרון. להפך. העיקר שייבנו כמה שיותר דירות על מנת להוריד את המחירים.
הבדיקה נראית רצינית ומהימנה – אך הציון נראה שרירותי: גלאון טוענת שיש גידול של 123% בין 2012 ל-2013, אך הבודקים (וכל הכבוד להם על כך), הלכו אחורה והראו ש2012 היא שנה דלת-בנייה עד מאוד, כך שהגידול העצום, הוא לא כזה שמשקף עלייה אסטרונומית, אלא עלייה בהיקף פחות יותר (אם כי לא מבוטל).
בהנחה שגלאון ידעה זאת, הרי שסילפה ביודעין את המשמעות של הנתונים שלה (מבלי לשקר בפועל). בהנחה שלא ידעה זאת, הרי שכהרגלו של השמאל הקיצוני, היא זרקה זיסמאות שתכליתן הזדעקות נגד ההתיישבות, ולעזאזל העובדות המדוייקות.
העבודה שנעשתה ראוייה לשבח, אבל נראה שהציון שניתן לא משקף את עומק התחמנות של אופן השימוש בנתון (הנכון-כשלעצמו) בידי זהבה גלאון. ציון3 היה משקף יותר.
מדובר בדמגוגיה זולה.
כמו שכתבת בעצמך, מטרת ההתצגה של הנתונים באחוזים היא ניפוחם.
מי אמר שצריכה להיות עלייה בהתחלות הבנייה? אולי מה שהתחילו בשנה שעברה היה מספיק? כך במקום להביא נתונים מוחלטים מביאים אותם באחוזים ומתייחסים לעלייה בהתחלות במקום לכמות יחידות הדיור שנמצאות בפועל-והכל כדי לזרות חול בעיני הציבור.
מעבר לזה- האמירה שהפריווילגייה שמורה למתנחלים היא מגוחכת. כל אחד יכול לעבור לגור ביו”ש, והמתנחלים אינם מגזר- הם מסווגים על פי מקום מגוריהם.
למעשה בונים מעט מאד דירות יחסית לביקוש ולאפשרות (יש המון שטחים ריקים בתוך תכניות המתאר של היישובים והערים אבל הממשלה לא מאפשרת לבנות).
כך או כך- שאפו לגלאון על הכותרות.
היא הייתה זקוקה להן כנראה..