“החל משנה הבאה תלמידי כיתות י’ לא יעשו יותר מעשר בחינות בגרות, כיום הם נכנסים לחדר הבחינות יותר משלושים פעם”, אמר השר פירון בשיחה בפני באי “המכון לאסטרטגיה ציונית” במפגש בו נכחתי במרכז בגין בירושלים. זה היה הדבר המעשי היחיד שהשר הסכים לומר גם כאשר המשיך וענה לשאלות הקהל. את שאר הזמן הקדיש פירון למה שהוא יותר אוהב ולללא ספק עושה מצוין: הרצאה מוטיבציונית על חינוך.
השר חזר על ה”אני מאמין” החינוכי שלו, שבטח שמעתם כבר אם עקבתם אחרי התבטאויותיו או קראתם את מצע “יש עתיד”. אין ספק שהשר, כמו ראש המפלגה שלו, יודע להופיע בפני קהל ויודע לתת דרשה משכנעת. אלא שאחרי יותר משנה בתפקיד מתעוררת הרגשת אי נוחות כשהשר ממשיך בדרשות ולא מדבר על שינויים בשטח. אז נכון, ה”מועצה הלאומית לחינוך” שאמורה להתוות מדיניות חינוכית בצורה יציבה ללא תלות בחילופים המיניסטריאליים התכופים הולכת וקורמת עור וגידים (“מתחייב להניח את הצעת החוק להקמת המוצעה במושב הקיץ הנוכחי”, אמר השר) ונכון גם שיכולתו של שר החינוך, כל שר חינוך, להשפיע בחדות על המערכת – נמוכה. למרות כל זאת היינו שמחים לשמוע מהשר פחות ניתוחים מבריקים של הבעיות איתן מתמודדת מערכת החינוך ויותר על הנסיונות המעשיים לפתור אותן.
“ההגדרה של החינוך בישראל היא הגדרה שיורית”, נאם השר, “כל הזמן מגדירים מה הוא לא, הוא לא “דמוקרטי” כמו בבתי ספר דמוקרטיים, הוא לא “קיבוצי” כמו בקיבוצים, לא “דתי” כמו בחינוך הדתי וכו..אף פעם לא הגדירו מה הוא כן. כמו החברה בישראל גם החינוך מורכב מקהילות שונות וכולן נאבקות אחת בשניה כדי להצדיק את קיומן. נוצר מצב בו אי אפשר לדבר בכיתה על חינוך כי תמיד יהיה מישהו שיפגע – שמרנים, דתיים, ליברלים וכו. המורה לא יכול לדבר על כלום. בתנועת הנוער עוד שומעים קצת דיבורים על חינוך, כמובן בתוך המסגרת שלה, אבל בבית הספר אבד החינוך לחשיבה ערכית. כשמורה אומר משפט ערכי מיד כל המערכת מיטלטלת ושר החינוך חייב להגיב מיידית לתקשורת..כולם נהיו מאוד מפוחדים וזאת הבעיה הראשונה של המערכת. לא מצליחים לדבר בנינוחות על שום נושא מחומרי היסוד של בניית חברה משותפת. אז איך ממלאים את הזמן? הרבה בחינות. אז חודש אחרי כיתה יב התלמיד הולך למכינה קדם צבאית או שנת שירות ומגלה פתאום שתנ”ך והסטוריה וספרות והתנדבות בקהילה זה נורא מענין. פשוט לא דיברו איתו על הדברים האלה קודם”.
לפעמים היה נדמה שהשר מסביר למה אין סיכוי שיצליח בתפקידו:
“תמיד בזתי לשרי החינוך כששמעתי בחדשות ש”מחר יקדישו שעה בתחילת הלימודים” לאיזשהו נושא שהיה בחדשות. רצח או אונס וכו. זה חסר משמעות. חינוך זה לא פודינג. אין תהליכים חינוכיים שלוקחים פחות משמונה עשר שנים. שר חייב לדעת שלא יהיו פירות לעבודתו בקדנציה שלו. בדקנו מערכות חינוך בעולם ומערכות שהצליחו עשו שלושה דברים: ביטלו רגולציה ושמו הכל על השולחן את כל השאלות המהותיות, שברו מחיצות בין קהילות שונות ולמדו באופן חוויתי. הנקודה המרכזית זה לא הידע אלא חווית הלמידה, איפה זה פוגש אותי בחיים ואיך זה מניע אותי לפעולה בחיים. זה העיקר: למידת עומק, שמובילה לפגישה אישית של התלמיד עם מה שנלמד והנעה לפעולה, בהתאם למה שנלמד”.
מי שעוקב מבין שהשר מדבר על ה”בייבי” שלו – ה”למידה המשמעותית”, מונח שכבר הספיק להפוך לסדין אדום בעיני רבים. אולי בגלל משפטים כמו אלה:
“כשבתי ספר בישראל יעשו את זה יהיה אפשר לדבר על כל סוגיה, זהות מינית, זהות יהודית וכו. אפשר יהיה להגיע לשינוי מהותי בחברה הישראלית. תגידו, אפשר ללמד ילדים מתמטיקה, משוואות, בלי לדבר על ערך השוויון? על מה קורה כשמעבירים מצד לצד במשוואה? על שווים יותר ושווים פחות בחברה? אמר לי מורה מבי”ס בטבעון שהוא מבקש לדחות בשנה את לימודי השברים, מכיתה ד’ לכיתה ה’. יודעים למה? כי הוא אמר שסביב כיתה ה’ הילד מתחיל להבין את מושג המשבר (הנפשי א”ע) ואם הוא ילמד שברים לפני שיבין מה זה משבר הוא לא יבין שברים. וואו מה שלמדתי שם. וואו”.
כן, מדובר בשר מ”יש עתיד” ללא ספק. המפלגה של רות קלדרון שהציעה פשרה בין חילונים וחרדים בירושלים במחלוקת על קולנוע חדש שנפתח בעיר: הקולנוע יעבוד כסדרו בשבת, אבל יקרין סרטים בעלי “נשמה יתרה”… למרות בקשות רפות מהקהל לאיזו אמירה פרקטית מפי השר, הוא המשיך בשלו:
“אם לא נפסיק לדבר על חינוך כמו בטבלאות אקסל של חברת הייטק זה לא ילך. אדם מחפש משמעות ואדם זה גם תלמיד . אם לא נהפוך את מערכת החינוך למקום מסעיר מטלטל מעורר השראה -זה לא ילך. בחרתי להקדיש את הקדנציה לשפה ולא למבנים. קשה לומר “למידה משמעותית זה – “, זאת השפה הישנה”.
וכן הלאה. הוא שב ומכריז כי “המנהלים הפדגוגים השונים לכל קהילה הם טעות הסטורית” אבל לא אומר “אני אבטל אותם”. הוא מתלונן על הבירוקרטיה הענפה במשרד אבל לא מצהיר “אני אסגור אגפים מיותרים ואקצץ בכח האדם”. הוא מספר על פגישה עם האחראים במשרד החינוך על הסיורים לפולין שהגישו לו תחשיבים שונים לעלויות הטיסה. “במקרה התכוננתי לפגישה ערב קודם והרצתי חיפוש גוגל על המילים “תל אביב ורשה לואו קוסט”. אז אחרי שהראו לי את כל החישובים והעלויות שאלתי אותם “שמעתם על לואו קוסט?”. הם לא הבינו על מה אני מדבר בכלל. אמרתי להם שבגוגל מצאתי טיסות זולות ב-400 ש”ח מהטיסה הכי זולה שהם הראו לי. הם לא חשבו על זה אפילו”. סיפור יפה, אבל השר לא סיפר איזו טיסה נסגרה בסוף ומה קרה עם אותם פקידים, כך שסביר להניח שהם יציעו טיסות יקרות מדי גם לשר הבא.
“מעולם לא נפגש מפמ”ר הסטוריה שאחראי לתכנית לימודי שואה הארצית בכיתות י’ עם אחראי תכנית הלימודים הארצית של המסע לפולין עד שהפגשתי בינהם”, סיפר השר. “עד ששאלתי “למה שלא תהיה שאלת רשות בבגרות בהסטוריה על הסיור שהתלמידים ערכו” לא חשבו על זה”. נו, אם זה נחשב להישג במאבק נגד הבירוקרטיה העצומה והמסורבלת של משרד החינוך, אנחנו מבינים איפה אנחנו עומדים. מה נותר לשר לעשות? לשוחח עם סלבז בטלפון בשעת לילה מאוחרת:
“לילה אחד בחצות מצלצל הטלפון, אני עונה, זה יאיר לפיד על הקו אומר לי “יש פה מישהו שרוצה לדבר איתך”. אני אומר שלום וזה דני סנדרסון, שואל אותי למה בתי הספר לא מלמדים מידות יותר. למה אין חינוך להתנהגות נאותה. הרבה אנשים מרגישים שבבתי הספר חסר חינוך”.
מישהו מהקהל שואל איזה סיכוי לשינוי יש כשמורים טובים ומורים רעים מקבלים אותו שכר. “יש דברים יותר חשובים לעשות לפני כן”, עונה לו השר. “הגורם המנבא לאיכות הוראה הוא לא שכר המורים”. כאן מפציץ השר נתונים על איכות המורים הירודה: ממוצע הפסיכומטרי של מורים בישראל עמד לפני 3 שנים על 480, ממוצע מורים לחשבון ביסודי במבחנים על על החומר אותו הם מלמדים – 75. 80% מהמורים לחשבון ביסודי עשו רק 3 יחידות בגרות מתמטיקה, כלומר לא למדו את הפרקים על “חשיבה מתמטית” שמתחילים ב-4 יחידות וכו. “ובכל זאת מורים לא מרויחים הכי פחות. עו”סים, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים בשירות הציבורי בתחילת דרכם, אפילו רופאים בהתחלה מרויחים פחות. את מעמד המורה יקבע גם המעמד הציבורי, למשל מי האורח המרכזי ביומולדת של הנשיא, דה נירו או עמוס עוז? מעמד המורה זה לא רק כסף, זה גם סביבת עבודה. למורה בישראל יש לוקר וזה הכל. זה רק בישראל. בכל העולם הכיתות הם של המורים והתלמידים מחליפים כיתה, רק אצלנו רואים בהפסקות מורים מטיילים מכיתה לכיתה עם הקלסרים”.
השר לא אמר מתי הוא מתכוון לשנות את זה אם בכלל. זמנו של הביקור תם ואנחנו נותרנו עם עוד שיעור יפה ומעט תשובות לשאלות.
אבל זה השר שעושה הכי הרבה. כשהוא עושה אז אתם יורדים עליו שהוא רץ לעשות מהר מידי. כשהוא מתעסק במהות ומסביר את העקרונות אתה יורד עליו שהוא לא מתמקד במעשים. זה נראה שאתה בעיקר מחפש סיבות לתקוף, לא משנה מה פירון יעשה.
הוא עושה הכי הרבה נזקים כן. הוא שר גרוע, כמו כל שרי יש עתיד.
מה יש לשר פירון הנכבד להתלונן על איכות המורים? כאשר מורה מקבל את שכר נמוך כל כך, זה לא עושה חשק לעבוד בתחום..
בנייתו מחדש של מעמד המורה עוברת דרך הכיס שלו. כשמורה ירגיש שהוא מסוגל לפרנס את משפחתו בכבוד, ממילא הוא ישמח וירצה להגיע לבית הספר, וכך גם יתאפשר לגייס כוחות טובים למקצוע דועך זה.
אני יודע שחלק מכם ישר יקפצו על עניין החופשות המטורפות של המורים, ובצדק. אני אשמח לעבוד גם בחופש, וגם בלילה, וגם מתי שצריך. רק תנו לי אפשרות לסגור את החודש בצורה לא מבזה. מסתבר שגם את זה חסם השר פירון. המורים קיבלו לאחרונה מכתב ממשרד החינוך שהם לא יכולים לעבוד יותר מ-140% משרה..
גילוי נאות, אני מורה בתיכון (מתמטיקה), בוגר תואר ראשון ושני במתמטיקה מאוניברסיטה, עבדתי שנה בהייטק, לא פוטרתי או משהו כזה, אבל הרגשתי משיכה לעשות משהו אמיתי בחיים שלי ולא להשתעבד לכלום בכלוב של זהב. משכורתי היא 5500 ש”ח. פחות מחצי ממה שהרווחתי בשנה הראשונה שלי כמתכנת. בכל יום מחדש אני שואל את עצמי למה לעזאזל עשיתי את זה, ובכל יום מחדש אני בוחר להשאר בהוראה.
כל הכבוד!
אני לא מסוגל לעשות זאת
*קורמת* עור וגידים
אכן.
חשבתי שאני טועה כשהגעתי למילה הזו בכתבה וחשבתי שהיא צריכה להיות מה שכתבת, אבל אמרתי לעצמי זה אבישי, אין סיכוי :).
אבל מתסבר שאתה צודק.
אכן קורמת. למרות שגם רוקמת מתלבש.
ניר, אם זה השר שעושה הכי הרבה למה הוא לא הצליח לומר במשך שעה מה עשה? למה את הדברים עליהם הוא בעצמו מתלונן, למשל מעמד המורה, כיתות למורים וכו, הוא לא משנה?
החיים זה לא בלוג ואפילו לא פלוג. מגבלות הכח אתה (לא) יודע. בביקורת הישראלים אלופים. קל להקיש על המקלדת או לדבר למצלמה. אתה יודע עם כמה וועדי עובדם אתה צריך להתעסק בכל שינוי? ומהצד השני, לעובדים יש זכויות והאם שר החינוך יכול להזיז את פקידי האוצר ולשלם על עבודה נוספת לפי איך שבה לו? הצחקת אותי.
שוב אתה ממשיך עם הדמגוגיה הזאת. “למה הוא לא הצליח לומר במשך שעה מה עשה?” זה ניסוח דמגוגי כאילו הוא ניסה ולא הצליח. הוא העדיף לדבר על נושאים יותר ערכיים ואת מה שהוא עושה בפועל כל אחד יכול לקרוא בעיתון. “למה הוא מתלונן…” הוא מתאר את הבעיות שהוא צריך להתמודד איתן, אתה החלטת שהוא מתלונן במקום לשנות. מערכת החינוך בקושי מצליחה לעמוד בקצב השינויים שהוא עושה ואתה בטל מבקר אותו גם על זה.
להיסטוריה, גם בחינוך הממלכתי וגם בממ”ד, יש מפמ”רית, אשה, ושתיהן תותחיות ומקצועניות, כך שכנראה שהשר בעצמו לא פגש אותן.
אז ככה, שנתון 93, כיתה י’ סיימתי ב-2009.
עשיתי בגרות בהיסטוריה א’, אנגלית E מואץ, לשון והבעה א’. היו כאלו שעשו גם מתמטיקה 05 מואץ. בסך הכל, יוצא בין 2-4 בגרויות. קצת פחות מ-30.
מביך.
מרתק, חושף הרבה אמת על מפלגת הכלום השחצנית הזו
כלום כלום אבל לפניך.
השום דבר הלפידי-פירוני שהעתיד הקרוב מלא בו מייצג נהדר את החברה חסרת הערכים, האלימה, היהירה והאדישה לזולת שלנו.
ובכל זאת, הכלום הזה נראה לי עדיף על הטיולים לחברון ומערת המכפלה שגדעון סער יזם לפני כמה שנים.