בית-לחם ( Bethlehem) פנסילבניה
העיר בית-לחם, יושבת בעמק ירוק רק 20 דקות נסיעה מן העיר נצרת. כך זה פה, ערי תעשיית הפלדה של אמריקה (Bethlehem Steel) הוקמו על ידי קהילות דתיות, מעמד פועלים, ולקראת סוף המאה ה 20 הצטרפו אליהם שכבת הפועלים-הנוסעים, אותם עובדים היוצאים מדי יום ברכבות וברכבים לריכוזי מקומות העבודה שלאורך ניו ג׳רזי.
בין שתי המדינות חוצה נהר הדלוואר היפהפיה, ואתמול, בשבת מנומנמת עם מזג אויר המכונה על ידי המקומיים, קריספי (Crispy): ראות חדה, אויר קר, יבש ושמש בהירה, אך לא מחממת – מרכזי הערים היום מוצפים במטיילים ותושבים שיצאו לקניות ובילויים.
המראה הכפרי המנומנם מקשה להיזכר. העיירה היפה והשלווה, וושינגטון קרוסינג, היתה המקום בו חצה ג׳ורג׳ וושינגטון את נהר הדלוואר בחג המולד 1776 כאשר פצח במתקפה הצבאית הגדולה במלחמת העצמאות של אמריקה. ההפתעה, היזמה, והקושי הלוגיסטי בחציית הנהר הרחב והקפוא, הפכו לאחד מן האירועים הלאומיים החשובים בהיסטוריה של אותה המלחמה. פנסילבניה, נקראת על ידי המומחים Battleground, מדינת מאבק בין רפובליקנים לדמוקרטים, ללא שום קשר לאותה מלחמת העצמאות. אך דבר אחד עולה מן הדברים שאומרים לי המקומיים. הם מפחדים מתוצאת הבחירות.
דיברתי עם תושבים בניו הופ, בוושינגטון קרוסינג, איסטון ובית-לחם. האוירה מדכדכת. ״שיעבור כבר״ אמרה לי בחורה צעירה ממוצא היספני העובדת בדסק קבלה בבניין משרדים. ״אני במתח וחוששת ממה שעומד לקרות ביום ג׳״ היא אמרה והוסיפה שהיא מעדיפה שלא לציין למי תצביע.
סמוך אליה עמד קולגה, בחור צעיר ורקע הלובי הרעישה טלוויזיה על אחת מתחנות השידור בהן מועברות החדשות 24/7.רעש הרקע במקום, השדרנים, הראשים המדברים, שידורים מתורי ההצבעה במדינות אחרות (בפנסילבניה אין הצבעה מוקדמת), השתלט על כולם.
״ככה אתם כל הזמן עם הטלוויזיה פתוחה?״ שאלתי.
״אותי אישית זה כבר לא מעניין״ השיבה לי אותה הצעירה ״אני מתה שיסתיים כבר. לא רוצה לשמוע על קלינטון וטראמפ. זה לא מעניין אותי יותר״
״אז מדוע הטלוויזיה פתוחה כך כל הזמן?״
״הלקוחות דורשים את זה״ היא השיבה.
פנסילבניה על 20 האלקטורים שלה היא מדינת הרגע האחרון. הרפובליקנים מודעים לכך שסיכוייהם פה קטנים (לא ניצחו פה מאז 1988), אבל אינם מוותרים. טראמפ הגיע לעצרת בעיר הממתקים הרשי לפני יומיים, קלינטון הרימה במוצאי שבת אירוע get out to vote בכיכובה של קייתי פרי ביום ב׳, היום האחרון לקמפיין קלינטון תעלה על במה בפילדלפיה עם ביל קלינטון, ברק ומישל אובמה. טראמפ מתכנן לסגור את הקמפיין שלו בעיר הפועלים סקרנטון.
מדוע הפכה פנסילבניה למדינת הרגע האחרון? מדינות מתנדנדות אחרות, כגון צפון קרולינה, פלורידה, נבדה ואוהיו מאפשרות לבוחרים להצביע שבועות מראש והקמפינים לחצו שם עד עתה, אך כעת הפוקוס מתנקז ליום שלישי הגדול. פה בפנסילבניה נותרו עוד בוחרים שניתן לסחוף לצד זה או אחר.
האוכלוסיה העיקרית של המדינה מתרכזת בעיר פילדלפיה ובפרבריה, כמו גם בעוד כמה ערים גדולות כפיטסבורג והריסבורג ובריכוזים העירוניים המסיביים, שם נמצאים מרבית הבוחרים אותם ניתן לשנע לקלפיות, הדמוקרטים חזקים ומאורגנים יותר מאשר הרפובליקנים. הם פתחו יותר משרדי קמפייין בערים, והעסיקו יותר עובדים בשכר.
יחד עם זאת, לטראמפ נוכחות גדולה, כמובן. ניתן לראות שלטי תמיכה (בגודל המותר, בגובה הדשא) בכל מקום. לפי הסקרים האחרונים, ההובלה המשמעותית שהיתה לקלינטון פה בחודש הקודם (כ 8%) הצטמצמה לכ 2.5%.
התמודדות קריטית נוספת בפנסילבניה היא בין הסנטור המכהן הרפובליקני פאט טומי לבין המתמודדת החדשה הדמוקרטית קייתי מקגינטי. הקמפיין בין השנים צמוד מאוד מזה שבועות ארוכים ובמידה והתמיכה תעבור מטומי למקינטי, יהיה זה אחד מאותם מושבים בסנאט אותם מקווים הדמוקרטים להשיג כדי להפוך להיות הרוב (בבית העליון בלבד).
אתמול, כאשר שוחחתי עם אחת המצביעות, אישה בשם ג׳ודית. היא סיפרה כי היא מתקשה להחליט למי להצביע, אבל היא חושבת שתבחר בקלינטון. ״ובמי את בוחרת לסנאט״? שאלתי. ״אהה, אם אני מסמנת על ה Ballot דמוקרטים, אז אני כבר מכניסה את כולם״.