אנקדוטה תחילה: בשבועות האחרונים שלי בתור כתבת מעריב בוושינגטון סיקרתי את הביקור הראשון של נתניהו כראש ממשלה בקדנציה השניה (מאי 2009). אובמה היה אז הנשיא הנבחר החדש וזו היתה הפגישה הראשונה בין האישים כמנהיגי המדינות. לקראת ביקור נתניהו בוושינגטון, וגם אחריו, כל מכוני המחקר (ה Think tanks ) קיימו פורומים עבור משוגעי תהליך השלום ואחד הדברים שהטרידו ביותר את הנוכחים היה – יגיד או לא יגיד? האם נתניהו יתנגד לדרישת הבית הלבן לחזור ולהצהיר שפתרון שתי המדינות הוא הפתרון?
אני זוכרת פאנל שהלכתי אליו, נדמה לי שזה היה ב Aspen Institute. סביב שולחן דיונים ישבו כעשרים מומחים, כולל שגרירי ארה״ב במדינות מזה״ת, פרופסורים, בעלי טורים וכולי. בין הדוברים היה אקס השגריר דני איילון (אז כבר ח״כ מטעם ישראל ביתנו) והם התווכחו איתו: אין מצב שנתניהו יגיע העירה, יתכבד ויתחכך עם הנשיא החדש ויעז שלא להגיד ״פתרון שתי המדינות״. הם היו מזועזעים מעצם האפשרות.
הסוף ידוע: הצוותים של אובמה ונתניהו התווכחו על ניסוח ההצהרה המשותפת בתום הפגישה, המנהיגים יצאו למצלמות כשאובמה מדבר בגנות ההתנחלויות ומדגיש את המחויבות לפתרון שתי המדינות ונתניהו מסרב בכל תוקף להגיד את המילים ״מדינה פלסטינית״ או פתרון שתי המדינות״.
נתניהו הביא לו את הקריזה, כמו שאומרים.
כעבור חודש, בנאום בר-אילן, נתניהו כבר שחרר את הטקסטים המצופים ממנו כמו ילד טוב. ׳שתי מדינות לשתי עמים׳ הוא אמר ומעולם לא התכוון ליישם.
נזכרתי בכך השבוע, כיוון שביום ב׳, אחרי נאום נתניהו באו״ם שמעתי הקלה (מן הצד הימני של המפה הפוליטית, דני דיין לדוגמא) על כך שבנאומו המדיני הראשון מזה כמה שנים לא הוזכרו המילים ׳מדינה פלסטינית׳ או ׳פתרון שתי המדינות׳. ובכן, היום בבית הלבן, נתניהו חזר על ההתחייבות: ״צריך לעבוד יחד על פתרון שלום של שתי מדינות לשני עמים״ הוא אמר למצלמות ולעולם כולו. לא משנה שקשה למצוא אדם אחד שמאמין למילותיו.
בדמיוני חשבתי שלבטח אנשי המועצה לבטחון לאומי כיוונו לנתניהו אקדח לרקות. כלומר אמרו לו, שאם לא יספק את הסחורה, הם לא ישתמשו בזכות הוטו שלהם במועצת הבטחון כדי לחסום את המדינה הפלסטינית. אבל זה רק הדמיון שלי.
שלהוב התגובות מן הימין לא איחר זמן רב:
השר נפתלי בנט: ״לעולם לא״
השר אורי אריאל: ״מעולם שום מוסד ישראלי רשמי ודאי לא ממשלתי או הכנסת וכן מוסדות הליכוד אישרו את דברי ראש הממשלה בדבר שתי מדינות לשני עמים. לכן האמירה לא מחייבת את מדינת ישראל ולא תתקיים לעולם.״
ח״כ איילת שקד: ״החלק הראשון לא נכון, החלק השני לא יהיה.״
הנה מה שאני מציעה לסיעת הבית היהודי לקראת מושב החורף. ולו רק כדי להמשיך להישאר בכותרות כל הזמן, לגרוף עוד מנדטים בסקרים, לגרום לנתניהו להיראות כאילו הוא יושב בממשלת בנט ולא כאילו בנט הוא שר זוטר אצלו:
1) להניח של שולחן הממשלה הצעה להחלטה ממשלתית לאשרר את דו״ח אדמונד לוי (אין ולא היה כיבוש מעולם)
2) להניח על שולחן הממשלה הצעה להחלטה ממשלית לביטול הסכמי אוסלו. שנים שהם חולמים על הרגע זה. יאללה. לבטל.
3) לקדם באורח יותר פעיל את סיפוח כל שטחי C.
4) להתחיל אולי במפקד אוכלוסין, שיוודא אחת ולתמיד כמה פלסטינים חיים בשטחי C ומשם לספח, לספח, לספח.
המהלכים המוצעים יסייעו לבית היהודי, בראשות נפתלי בנט לחשוף את הפנים האמיתיות של ראש הממשלה.
מעניין לעניין באותו העניין:
להלן הנוסח של טיוטת ההחלטה שמבקשים הפלסטינים להעביר במועצת הבטחון להקמתה של מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 67, עם ירושלים המזרחית כבירה עד לנובמבר 2016, לכל המאוחר. בין השאר תורה ההחלטה לישראל להפסיק באופן מוחלט את כל ״פעילות ההתנחלויות״.
ארה״ב הודיעה שתטיל וטו. למי שרוצה לקרוא אני מציעה לדלג לסוף לסעיפים הממוספרים. אם וכאשר מועצת הבטחון תפיל את ההצעה (וטו אמריקאי), ילך אבו מאזן עם המסמך הזה לבית הדין בהאג.
Palestinian draft resolution on time frame to end Israeli occupation
דוח אדמונד לוי כבר אומץ על ידי הממשלה במאי האחרון.
מה זה אומר מבחינה מעשית?
למה לתת לשנאה לקלקל עובדות: את לא אוהבת את בנט. זכותך. להגדירו כשר זוטר בממשלה זה להסתכל במציאות, ולהתכחש לה בקולי קולות. בנט הוא שר בכיר למדי, וחבר קבינט, שלא מתוקף חוק.
כל ההמלצות שלך לבית היהודי, שניתנו בסוג של עלק-ציניות, הן חסרות משמעות: השמאל הקיצוני הצליח לשתול את העץ המורעל של אוסלו כ”כ עמוק באדמה, שאין דרך לבטל, והאפשרות היחידה להתמודד עימו, היא לגזום אותו בכל פעם שיוצאים מתוכו עוד גידולי פרא (“הסדרי קבע” למיניהם).
ההצעה הפלסטינית נשמעת מסעירה, אבל צר לי לבשר לך שגם הפעם היא לא תקדם אותם יותר בדרך ל”סיום אקיבוש”.
הצביעות של אבו מאזן מוציאה מהכלים.
פתגם יהודי אומר: בור ששתית ממנו אל תזרוק בו אבן”
אם ישראל מחזיקה בשבילך את השליטה הביטחונית ומצילה אותך מחמאס שרוצה להדיח אותך, אתה לא חייב להודות לה, אבל אל תירק לה בפנים.
מצד שני, הוא גם מעולם לא התנצל על טבח ילדי מעלות.
איש דוחה.
טבח מעלות זה עוד בקטנה – שם הוא יכול לטעון שזה החזית הדמוקרטית ולא פת”ח – אבל מה יגיד על טבח הספורטאים במינכן ועל אוטובוס הדמים?
אבו מאזן היה האחראי לארגון הפיננסי של הזרוע שהוכרה בשם “ספטמבר השחור”, והיה אחראי להרבה מהלוגיסטיקה שעמדה מאחורי הטבח.
המחבלת שהשתתפה באוטובוס הדמים, דלאל מוגרבי, זכתה לאינספור שבחים מפיו של אבו מאזן, שאף על שמה כיכר ברמאללה, במרץ 2010 – ביום השנה לטבח 38 ישראלים.
זה אבו מאזן, וכל מי שמנסה לחפש אצלו איזושהי מתינות, חייב להבין שההבדל היחיד בינו לבין מחבל שיורה בפועל, הוא שאבו מאזן הוא פחדן גדול יותר, ומעדיף לשלוח אחרים שיעשו עבורו את העבודה המלוכלכת.