נתניהו ומרכז הליכוד: שונאים, סיפור אהבה, פוסט אורח של ד״ר עופר קניג, עמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה
האם הקרע בין ראש הממשלה לבין מרכז מפלגתו מעמיד בסכנה את “ליכוד הליכוד”?
בימים האחרונים מדווחת התקשורת על קולות הנשמעים מסביבת ראש הממשלה בדבר רצונו להקדים את הפריימריז לתפקיד יו”ר הליכוד. צעד זה, אותו כבר נקט נתניהו פעמיים בעבר, יכול להתפרש בשני אופנים. על-פי פרשנות ממלכתית-תנועתית, נתניהו מעריך כי קיים סיכוי לא מבוטל שהבחירות לכנסת ה-20 ייערכו במהלך שנת 2015 וברצונו להכין את מפלגתו לכזה תרחיש, כך שתהיה פנוייה למאבק בין-מפלגתי במקום להיות עסוקה במאבקים פנימיים. על-פי פרשנות אינטרסנטית-אישית, נתניהו מעוניין בפריימריז מהירים כדי לתפוס את יריביו להנהגה לא מוכנים ולבסס את סמכותו במפלגה.
יהיו אשר יהיו המניעים לניסיון להקדים את הפריימריז, ברור כי נתניהו מוטרד לאחרונה ממרכז המפלגה, שהפך ללעומתי במיוחד מאז בחירתו של דני דנון ליושב-ראש המרכז. דא עקא, על-מנת להקדים את הפריימריז נתניהו זקוק לאישור המהלך על-ידי חברי המרכז. יש לומר: על אף שכינוסי המרכז מתאפיינים לרוב באי-סדרים, במאבקים מרים על סדר היום ובמחטפים, הליכוד היא מפלגה הפועלת על-פי חוקה ובהתאם להליכים דמוקרטיים. היא אף מוקמה במקום השני במדד הדמוקרטיה המפלגתית שהתפרסם ערב בחירות 2013. מנהיג המפלגה, אם כן, איננו שליט כל-יכול (כמו כמה מנהיגים של מפלגות אחרות) וחייב לקבל את אישורי המוסדות ליוזמותיו.
יחסים מתוחים בין מרכז הליכוד לבין מנהיג המפלגה אינם בגדר תופעה חדשה. אם מביטים על שני העשורים האחרונים אפשר לטעון שמרכז הליכוד תמיד היה “אידיאולוגי” יותר, לפחות מבחינה מדינית, מאשר מנהיגי המפלגה. הדבר בלט במיוחד בתקופות בהן מנהיג הליכוד כיהן כראש ממשלה ומתוקף תפקידו הפגין קו מדיני מתון יותר שלא מצא חן בעיני מרבית צירי המרכז. בראשית שנות התשעים מרכז המפלגה, תחת השפעתו של אריאל שרון, הפגין קו לעומתי נגד ראש הממשלה יצחק שמיר. ב-2004-5 היה זה שרון, בתור ראש ממשלה, שסבל ממרכז לעומתי ועוין.
גם נתניהו, כראש ממשלה, סובל לעיתים קרובות ממרכז לעומתי. ועדיין, למרות שחברי המרכז נהנים “לעשות את המוות” או למרר את חייו של נתניהו, קשה להיזכר במקרים בהם דחה המרכז בקשות של נתניהו. כך, בראשית 2010 ביקש נתניהו לדחות את הבחירות לוועידת הליכוד ולמוסדות התנועה ביותר משנה. יוזמה זו נתקלה בביקורות פנימיות נוקבות – נתניהו הואשם בציניות, באינטרסנטיות ובהריסת הדמוקרטיה הפנים-ליכודית. והנה, בשעת מבחן הצליח נתניהו לקבל אישור גורף למהלך – כ-77% מחברי המרכז אישרו את בקשתו. באופן דומה, רבים גם יצאו נגד המהלך הבהול להקדים את הפריימריז הקודמים לראשות התנועה (לינואר 2012) אך גם כאן נענו חברי המרכז לבקשת נתניהו. ערב הבחירות האחרונות לכנסת, הפתיע נתניהו בהכרזה על ריצה משותפת של הליכוד עם ישראל ביתנו. גם כאן, רבים במפלגה לא ראו את המהלך בעין יפה. נתניהו הואשם שהצעד משרת אותו באופן אישי אך לא את הליכוד כמפלגה. ושוב, למרות הביקורת והתרעומת, אישר המרכז את המהלך ברוב קולות.
אפשר לטעון, איפוא, שאין צורך להגזים בתיאור השֶבֶר בין נתניהו לבין מרכז מפלגתו. לראייה, בשעת מבחן מצליח נתניהו לעבור את המשוכה המפלגתית ולקבל את אישור המרכז לבקשותיו. אדרבא, ניתן לטעון כי מידה מסויימת של יחסים טעונים בין מנהיג המפלגה לבין מוסדות התנועה שלו הם בריאים ומעידים על מפלגה שוקקת חיים ובעלת חיים דמוקרטיים ממשיים.
ובכל זאת, יש גם נקודת מבט פסימית: דומה ששיווי המשקל העדין בין שתי אבני היסוד הרעיוניות של הליכוד – לאומיות וליברליזם – הוּפר באופן משמעותי לטובתה של הראשונה. הפריימריז האחרונים, שהותירו בחוץ את דן מרידור, בני בגין ומיקי איתן והנטישה של אישים בולטים כמו משה כחלון וגדעון סער מותירות את נתניהו עם סיעה המזוהה עם היסוד הלאומי של האידיאולוגיה הליכודית. הפרת שיווי המשקל הזה בולטת במיוחד במרכז הליכוד, שבעשור האחרון עבר תמורות משמעותיות בהרכבו הדמוגרפי ובגוון האידיאולוגי שלו. בחירתו של דני דנון ליו”ר מרכז הליכוד בקיץ 2013 משקפת את השינוי הזה. מאז בחירתו מוביל דנון קו לעומתי בולט נגד ראש הממשלה.
דנון ינסה כעת לסכל את כינוס המרכז כדי למנוע מנתניהו אפשרות להעלות את ההצעה להקדים את הפריימריז על סדר היום. אם ייכשל דנון במאמציו והמרכז ייתכנס, עשויה ההצבעה ללמד עד כמה מרכז הליכוד השתנה בהרכבו ובנטיותיו האידיאולוגיות. אך כישלון של נתניהו עלול לגרום לזעזוע פנים-מפלגתי. כישלון כזה יציף סדרה של שאלות: עד כמה יכול החבל להימתח? עד איזו מידה יכולה הנהגה פרגמטית של הליכוד להתנהל לצד מוסדות תנועה ניציים אשר מסיטים את התנועה מדרכה הרעיונית? באיזה שלב הרכבו האידיאולוגי של מרכז הליכוד יחצה את הגבול בו מנהיגי התנועה הלאומית-ליברלית לא יוכלו לחיות עימו? ועד כמה מרכז הליכוד מייצג באופן נאמן את השקפותיהם של בוחרי הליכוד?
אם יצליח נתניהו פעם נוספת לזכות באישור המרכז למהלכיו, נִלמד כי הגבול עדיין לא נחצה. חברי המרכז אולי עוינים, לעומתיים וביקורתיים ביחס לנתניהו, אך גם הם מפנימים, לעת עתה, שאין כיום לליכוד מנהיג אחר מלבדו. אלו בהחלט לא נישואים מאושרים, אך כאלה בהם החתן והכלה תלויים זה בזו.
> נתניהו מוטרד לאחרונה ממרכז המפלגה, שהפך ללעומתי במיוחד מאז בחירתו של דני דנון ליושב-ראש המרכז.
נתניהו מוטרד ממרכז המפלגה מאז שאחרי עשור של הקפאה לא-חוקית של כל מוסדות הליכוד ע”י נתניהו, בג”צ כפה סוף סוף על נתניהו לקיים בחירות למוסדות הליכוד, וכך דנון הפך ליו”ר. זה לא דנון, זה נתניהו. הוא לעומתי לליכוד, הפקיא ומקפיא ככל יכולתו כל פעילות וחיים בו, וחוקת הליכוד לא קיימת מבחינתו, בכל אופן לא הפרק הראשון והראשי בה, שעוסק בארץ ישראל (וכן, כולל ירושלים !, וכולל הר הבית ! ).
> הליכוד היא מפלגה הפועלת על-פי חוקה ובהתאם להליכים דמוקרטיים. היא אף מוקמה במקום השני במדד הדמוקרטיה המפלגתית שהתפרסם ערב בחירות 2013.
טוב שהכותב הזכיר זאת.
> יחסים מתוחים בין מרכז הליכוד לבין מנהיג המפלגה אינם בגדר תופעה חדשה. אם מביטים על שני העשורים האחרונים אפשר לטעון שמרכז הליכוד תמיד היה “אידיאולוגי” יותר, לפחות מבחינה מדינית, מאשר מנהיגי המפלגה.
זה מאד פשוט, בעשרים השנים מאז תחילת “תהליך השלום” העקוב מדם עם ה””פלשתינים””, כל מי שסטה מהעקרון האידיאולוגי אולי הכי חשוב של הליכוד, שנמצא כאמור בראש חוקת הליכוד, העקרון שארץ ישראל זו ארצנו, ועלינו ליישב ולפתח אותה, כולה, ולא להקפיא אותה, ולא למסור חלקים ממנה לידי אויב, או לידי זר כלשהו, מי שסוטה מהעקרון הבסיסי הזה, הוא לעומתי לליכוד ולרוב המוחלט של חבריו, גם אם הוא יו”ר המפלגה המכהן. כשהיה בעבר, או יהיה שוב, יו”ר ליכוד שלא ישכח את ירושלים, ויעלה אותה שוב על ראש שמחתנו, במקום להקפיא, ולסגת, ולברוח ולפחד, מרכז הליכוד לא יהיה יותר אידיאולוגי (בלי מרכאות!) ממנו, ולא יהיה לעומתי כלפיו בנושאים המדיניים.
> גם נתניהו, כראש ממשלה, סובל לעיתים קרובות ממרכז לעומתי.
הוא הביא את זה על עצמו. גם הקפיא אותם עשר שנים וגם את ארץ ישראל, זה יותר מסיבה מספקת אחת.
> ועדיין, למרות שחברי המרכז נהנים “לעשות את המוות” או למרר את חייו של נתניהו
ועדיין, למרות כל חטאיו הגדולים, נתניהו הוא אחד מאיתנו, ולכן לליכודניקים יש יחס בסיסי חיובי אליו (והוא מנצל את זה עד תום), ואנחנו לא נהנים למרר את חייו. הליכוד זה לא מפלגת העבודה, שבה מרגע שנבחר יו”ר מיד קמים לו יורשים-מטעם-עצמם וממררים את חייו בהתמדה.
> נתניהו הואשם בציניות, באינטרסנטיות ובהריסת הדמוקרטיה הפנים-ליכודית.
זה מדויק לחלוטין, וצריך להוסיף גם טריקים ותככים. איש איש ודרכו.
> דומה ששיווי המשקל העדין בין שתי אבני היסוד הרעיוניות של הליכוד – לאומיות וליברליזם – הוּפר באופן משמעותי לטובתה של הראשונה.
אין שום סתירה בין לאומיות ובין ליברליזם, אם כבר אז להיפך. ה”לאומיים” בליכוד לא פחות ליברלים מכל אחד אחר. כלומר אין פה שום “הפרת שיווי משקל”. מצד שני, מי שלא לאומי, באמת שלא צריך להיות בליכוד. אי אפשר למכור את אמא ועדיין לומר שאוהבים אותה.
> במרכז הליכוד, שבעשור האחרון עבר תמורות משמעותיות בהרכבו הדמוגרפי ובגוון האידיאולוגי שלו.
פעם ראשונה אחרי עשור שהיו בכלל בחירות למרכז הליכוד, אחרי שחברי הליכוד, בייאושם, גררו את נתניהו לבג”צ ואילצו אותו לקיים סוף סוף בחירות.
> מאז בחירתו מוביל דנון קו לעומתי בולט נגד ראש הממשלה.
זה כמו הסתירה המילולית “חוק עוקף בג”ץ” (במקום לומר נכון בג”ץ עוקף חוק). נתניהו לעומתי לחוקת הליכוד ולחבריו הנאמנים לה, ולא להיפך.
> עד כמה יכול החבל להימתח?
הרבה, כפי שראינו, אבל לכל דבר יש גבול.
> מוסדות תנועה ניציים אשר מסיטים את התנועה מדרכה הרעיונית?
בדיוק הפוך. נתניהו סוטה מדרכה הרעיונית של התנועה, וחבריה מנסים לעצור בעדו. מי שלא מאמין לי מוזמן לקרוא את השורות הראשונת בחוקת הליכוד, זה יספיק. גם אתה ד”ר קניג, כתבת, עכשיו גם תקרא..
ולסיום, עם כל הכבוד לד”ר עופר קניג, ונראה שהוא לפחות השתדל להיות אובייקטיבי, מישהו מ””המכון הישראלי לדמוקרטיה”” לא יכול להיות אובייקטיבי ביחס לליכוד מבחינה רעיונית, או באמת להבין. טל, אולי תנסי בפעם הבאה לקחת מישהו שיותר קרוב לליכוד בתור פרשן אורח ? זה לא מחייב אותך להפוך לימנית, ובטח לא יזיק לאיכות התוכן של הפלוג שלך.
בתוך חבר מרכז אני חותם כמעט על כל מילה של אורי. ביבי הביא את זה על עצמו, הוא עשה הכל כדי לחסל את המפלגה – תשאלו את צעירי הליכוד, הסניפים, כולם. הוא אף פעם לא הבין שמפלגה חיה, מתפקדת, עם פעילות מתמדת בשטח שווה המון מנדטים ביום הפקודה. הוא חושב שהוא חי בארה״ב ושהמפלגה זה רק מכונת בחירות – רק שבארה״ב יש בחירות כל הזמן לא פעם בארבע שנים.
אני חושב שהבאת פרשן לענייני ליכוד מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, היא צעד ראשון טוב, אבל אפשר לשפר עוד יותר: אפשר להביא פרשן רפורמי לענייני המפלגות החרדיות, לביא פרשן מ”בצלם” שיעסוק בפרשנות אודות פעילות צה”ל באיו”ש, פרשן מ”עדאלה” שיעסוק בסוגיית חוק השבות, ועוד ועוד ועוד.
כבר מהכותרת אפשר להבין לאן הולכת הפרשנות, ומהי התשובה של הפרשן לשאלה המרתקת שהועלתה למעלה. התשובה היא כמובן שברור שבוחרי הליכוד לא מיוצגים בידי מפלגתם. רובם תומכים בחלוקת י-ם, נסיגה לגבולות החלוקה, זכות השיבה, והגדרת ישראל כמדינת כל אזרחיה, תוך ביטול ההמנון, הדגל, וחוק השבות. ברור שהם חושבים ככה, ואין ספק שזועזעו עד עמקי נשמתם לראות כיצד גנבו את מפלגתם והפכו אותה לסיעת ימין קיצוני סהרורית שרק מחפשת לבנות בתי מקדש, להתנחל בעומק השטח הפלסטיני, אי-שם מעבר להררי חושך, ליד בריכת הסלטאן, ועוד לבנות שכונה בשטח ריק צפונית לגילה. כואב הלב לחשוב על מה שעשו לליכודניקים התמימים האלה, ויש לקוות שהפעם ילמדו את הלקח ויצביעו ישירות למפלגות שמקבלות חותם כשרות מאירופה…
כלא הסטריאוטיפים המנטלי שבתוכו אתה מתקיים וכותב גומר אותך. אין לך מושג וחצי מושג על ד״ר קניג. לא יזיק לך לעשות מדי פעם ניעור עמוק לתפיסות המיושנות שלך.
“כלא הסטריאוטיפים המנטלי שבו אני מתקיים”? פששששששש, איזה ביטויים… חסרות רק לך רק “הדרה”, “אספקלריה”, “החפצה” וכד’, כדי לכתוב מאמר מרשים באחד מכתבי העת הנחשבים של עמותות הקרן…
אכן, אין לי מושג מי זה עופר קניג. יש לי מושג מה עופר קניג כתב, ואיפה עופר קניג עובד. אלא מה? מתוך כבוד לפרץ היצירתיות המרשים (“כלא הסטריאוטיפים המנטלי”), החלטתי לחיפוש קצר כדי לבחון האם במקרה קרה הנס ומצאתי שמדובר במומחה חסר-פניות, שרק במקרה עובד במכון שניסה להציל את אהוד אולמרט (אכן, לא הרבה זוכרים את המכתבים המרגשים של אריק כרמון בעניין…). קראתי מספר מאמרים העוסקים במערכת הפוליטית שלנו (כמה חשוב שיש נשיא, פריימריס כן או לא, ביבי לא דמוקרט, אריק שרון מנהיג), ומאעמרים אודות העולם (חירט וילדרס ימין קיצוני, ומאמר על ה”אביב הערבי”, שעד כה הביא למותם של יותר ערבים מאשר כל אוייבותיו של העולם הערבי, גם יחד…).
אין לי צל של ספק שבמושגים של עובדי עמותות הקרן, ד”ר קניג הוא מהמתונים שבחבורה, בכל הנוגע ליכולתו לנסות לפחות להיות מאוזן (הוא הרבה יותר מאוזן ממך, למשל…) – אבל מה לעשות שהוא לא מהאו”ם. עופר קניג, מן הסתם, לא הצביע עבור הליכוד, והסוגייה המעניינת של יחסי ביבי-מרכז או יחסי ליכודניקים-מרכז ליכוד, מעניינים אותו כפי שאני מתעניין בסוגיית ההנהגה של מרצ – מה קורה במחנה הפוליטי השני.
המכון הישראלי לדמוקרטי הוא מכון שאת רוב כספיו מקבל מחות לישראל, והדבר הכי דמוקרטי בו, זה שמו. ההתיחסות אליו כאל גורם שאשכרה מקדם דמוקרטיה בישראל (ולא, נאמר, מקדם אג’נדה של שמאל ושמאל קיצוני), מקבילה לטענה שעמותת עטרת כהנים מחפשת לייצר כתרים ולהלבישם על ראשו של מי ששם משפחתו הוא כהן, כ”ץ, אזולאי, כהאן וכד’…
אח, דברים בסלע…
טל, הישראלי המצוי הוא טיפוס מיוחד. וולגרי, חצוף, וגדוש בסטריאוטיפים.
דברי טעם, ר’ נתן!
אחרי מחקר מלומד, הצלחת לרדת לעומק מאפייניו של הישראלי הטיפוסי.
ובכן, בהנחה שאינך רואה עצמך כמודל טיפוסי, ניתן להוסיף שהישראלים אינם נוטים לחנופה, וגם מחזיקים בידע מינימלי בביטויים בעברית…
התכוונת לכתוב “מילה בסלע”, ויצא לך דברים בסלע. אלא מה? גם המשמעות האמיתית של הביטוי אינה מה שכתבת.לא נורא, לכל ת”ח אמיתי יש רגעי שפל. אני עדיין בעדך:)
אחחח הצחקתני.
מהיות ומילה בסלע ממילא יצאה מפירושה המקורי (המצביע אכן על ההפך. על מעלת השתיקה. אוי אורי, למה לא תיישם זאת לפעמים?…) נטלתי לעצמי חירות ספרותית והמשכתי הלאה…
אוקיי, אז הלכת ובדקת מה פירוש הביטוי. כבר היה שווה מבחינתך שכתבתי – בזכות זה למדת משהו….
על עניין החירות הספרותית שלקחת לעצמך – אני חושב שלכתוב דברים לא-נכונים, כ”לקיחת חירות ספרותית”, בהחלט מעיד על יצירתיות, וייתכן שאנחנו מפספסים כאן כשרון נסתר בתחום…
אפשר גם להביא את אורי, שיפרשן את הערבים ואת החרדים, כפי שהוא נוהג לעשות מפעם לפעם.
אפשר גם אורי, לחשוב בטעות שיש לך ויכוח אמיתי עם דברים שנכתבים כאן מידי פעם, ולא דמגוגיה בשקל ישראלי על כסף אירופי.
ברור שאין לי ויכוח עם דברים שנכתבים כאן. למעשה, אני מסכים עם כל המילה, הכיבוש הוא הטרור, השלום הוא הפתרון, ההתנחלויות הן שמונעות מרכבת השלום לדהור אל יעדיה הסופיים, ואם רק נאמין מספיק, כולנו ננגב חומוס ברמאללה.
העובדה שאני לא מסכים ל95 אחוז מהדברים כאן, אינה נובעת מכך שאני נהנה להתווכח עם הדברים שנאמרים כאן (למרות שזה די כיף…), אלא בגלל ש95 אחוז ממה שנכתב כאן, הוא שטויות שלא עומדות במבחן של בדיקה מינימלית. לא בתחום המציאות במזה”ת (ולא, העובדה שמישהו מתרגם טקסטים שלך לערבית, לא הופכת אותך למומחה לערבים, אלא רק ממחיש עד כמה אתה חסר אונים בתחום זה), ולא בכל תחום אחר.
הייתי שמח נורא לו המעורבות של ארגונים במימון ממשלות זרות, הייתה דבר שלילי גם בעיני אנשים שתופשים עצמם כדמוקרטים ונאורים, אבל מה לעשות שהמרחק בין הדרך שבה אנשים תופשים את עצמך, לדרך שבה הם פועלים ומדברים, הוא לעתים גדול מאוד.
רק בארץ מביאים איש שמאל לפרשן ערבים, איש צבא לפרשן נושאים בטחוניים, ושונא חרדים מובהק לפרשן חרדים…
ר’ נתן, התקדמת. שלשום זיהית מיהו הישראלי הטיפוסי, והיום אתה מלמד אותנו על מה שקורה “רק בארץ”. השלב הבא זה להתחיל לעשות לנו כאן השוואות בין יחידות מילואים שונות…
“כלא הסטריאוטיפים המנטלי שבתוכו אתה מתקיים וכותב גומר אותך” כאן את טועה טל, זה לא כלא זו אובססיה. אפשר לחשוב שאורי הוא הנס הקטן ששם אצבעו בסכר. התגובות שלו צפויות ולא משנה על מה תכתבי או איזו דעה תפרסמי כאן. מקווה שימשיך להגיב כאן כי זה די משעשע אותי.
צודקת. “אובססיית הסטריאוטיפים המנטאלית”, נשמע אפילו יותר טוב – יש כאן שלוש מלים לועזיות, ולא רק שתיים.
התגובות שלי אכן צפויות לגמרי. כשאקרא דברים תמוהים, אני אמשיך להביע תמהון לגבי כתיבתם. אל תכעסי אם אגלה לך בסוד שהשעשוע שלך הוא לא תכלית הכתיבה שלי, למרות שלא אכחיש שאני מוחמא מכך שאת מוצאת אותה כמשעשעת. הייתי הרבה יותר מוטרד לו הסכמת איתי…
אורי- למה שלא תנצל את שעות הפנאי הרבות שלך לדברים מועילים יותר?
ציור/ פיסול/ איור/ גילוף…
ר’ נתן, זכותך המלאה להמשיך בביטול תורה לטובת התייצבות למשמרת כאן בתור “ווישיונר הבית”, אבל לא ראוי שתציע הצעות שכאלה לאחרים…
אני מצידי, בהחלט מרוצה מזה שאתה כאן. תמיד טוב שיש מישהו שיכול ללמד אותי אודות המאפיינים של תושבי הארץ ושל “הישראלים הטיפוסיים”, כפי שכותבים עליהם ביתד או בהמודיע…