השרה לימור לבנת היא חברת הכנסת הותיקה ביותר מבין הנשים. גם בקרב כלל חברי הכנסת, רק בנימין (פואד) בן אליעזר ומאיר שטרית מכהנים יותר או מספר שווה של שנים אליה. ועם כל זאת, בהיבחרה כעת בפעם השמינית בתוך רשימת הליכוד לכנסת ה 19, אין בידיה שום הבטחה שתתמנה לתפקיד שרה. חברת הכנסת ציפי חוטובלי היא הצעירה שמבין חברי הכנסת של הליכוד, אך הפופולרית ביותר מבין נשות המפלגה וזו שזכתה לתמיכה הגדולה ביותר (מבין הנשים) בפריימריס שנערכו במפלגה. אך למרות שהיא מעוניינת להתמנות לשרת ההסברה, ולמרות שראש הממשלה בנימין נתניהו, בחר בה להיות הפנים של הליכוד בקמפיין ותדרך אותה והכין אותה לאירועים מורכבים באופן אישי, אין בידיה של חוטובלי הבטחה להיתמנות לשרה.
הליכוד של השנים האחרונות היא אולי אחת המפלגות הכי פחות פמיניסטיות שידענו כאן (להוציא מפלגות דתיות כש”ס, יהדות התורה ורע”ם-תע”ל). שריון הנשים בחוקת הליכוד, הבטיח לחוטובלי הקפצה למקום העשירי, שהפך למקום ה 15 ברשימת המשותפת של הליכוד ביתנו. בממשלה היוצאת, ה 32 במספר, כיהנו רק 3 נשים בתפקידי שרות, כ 10% ממספר השרים, שיעור נמוך משמעותית מן המקובל בממשלות המערב. ושיא הדרת הנשים: במשך 4 שנים לא היתה אף אישה חברה בקבינט הבטחוני מדיני, הגוף בו מתקבלות ההחלטות הקריטיות ביותר בנוגע לחיינו. 14 שרים גברים, ממפלגות הקואליציה (חלקן, כמו ש”ס, מפלות נשים באופן מוצהר בתקנון המפלגה).
לפני כשנה ראיינתי את השרה לבנת ושאלתי אותה, מדוע במהלך המו”מ הקואליציוני על הרכבת הממשלה, ב 2009, לא עמדה על כך שלפחות השרה הבכירה בליכוד (היא) תמונה ליותר מאשר משקיפה בקבינט. לבנת, שתמיד משיבה באופן גלוי לב אמרה לי, שהשלבים של המו”מ הקואליציונים היו רגישים במיוחד. היא דווקא רצתה בכך, ואף אמרה זאת לראש הממשלה, אך הוא הותיר אותה בחוץ. “אני אמנם משקיפה בקבינט, אבל בהחלט הייתי צריכה להיות חברה מלאה, ואין לכך שום הצדקה (שיהיו שם רק גברים – ט”ש) ואני לא אצדיק את ראש הממשלה על כך” היא ענתה לי לפני שנה והוסיפה “החלטה 1325 של האו”ם אומרת שנשים צריכות להיות משולבות ונוכחות בכל מוקדי קבלת ההחלטות.”
מדוע לא פנית לחברות כנסת בכירות ממפלגות אחרת וניסית לארגן קול מחאה פמיניסטי, שאלתי אותה. “הייתי עסוקה מדי במאבק על מעמדי בתוך הממשלה ולא חשבתי לגייס את גייסות הנשים. אני נאבקתי למען נשים מאז שנכנסתי לכנסת ב 1992, אבל לצערי ציפי לבני אף פעם לא היתה במקום הזה, של סולדיריות נשית.”
אכן, לפני 4 שנים, ציפי לבני עמדה בראש מפלגה שזכתה ביותר קולות מן הליכוד, והתמודדה ראש בראש מול נתניהו על הקמת הממשלה. הקרב הקטן על המינויים לקבינט נערך בצילו של הקרב הגדול על ראשות הממשלה ולבני לא עסקה בכך. ספק, אם לבני היתה מתגייסת למענה של לבנת אם היתה ח”כ מן השורה, שכן, לבני הודתה שענייני פמיניזם לא עניינו אותה.
והנה, 4 שנים חלפו ושוב סיטואציה דומה: הליכוד לא הציג מצע בחירות וממילא לא נכתב שם פרק בנושא מעמד האישה. זאת, יש לומר, בשונה מכל המפלגות האחרות שפירטו את תוכניותן בנושא הספציפי הזה. ‘אין צורך במצע, כאשר אפשר להסתכל על העשייה שלנו ב 4 השנים האחרונות ולהסיק את התוכניות שלנו כלפי העתיד’, חזרו ואמרו כל שרי הליכוד וביניהם גם השרה לבנת וגם חברת הכנסת חוטובולי.
על פי המשוואה הזו, יכולות השתיים להיות מאוד מוטרדות. כי התנהלות משרד ראש הממשלה, בכל מה שקשור למעמד האישה בישראל היא למטה ממחפירה. לא רק שראש הממשלה עבד במשך 4 שנים עם קבינט שאין בו אישה אחת, רק השבוע ראינו את היחס המזלזל כלפי נושאים הבוערים לנשים, כשתכנן למנות את נתן אשל לצוות המו”מ הקואליציוני.
מדוע לבנת וחוטובולי לא יוצאות בימים אלה, ואומרות בקול רם, כי התנהלות ראש הממשלה בכל הנוגע לנתן אשל, אינה מקובלת עליהן? מדוע אינן מצהירות בקול רם ובטוח, כי ממשלה עם מספר זעום של נשים היא מעשה מנהל לא תקין? מדוע לא דורשות הן שלקבינט הבטחוני ימונו לפחות שליש נשים? טוב, התשובות בגוף השאלות והן לא מעיזות.
האם יקומו בצד שמאל של המפה הפוליטית חברות כנסת, בטוחות בעצמן מספיק, כדי לתקוף את ראש הממשלה בתזמון הנכון (כלומר, עכשיו), בנושא תת ייצוג הנשים בממשלה ובקבינט, כפי שידעו לתקוף אותו בנושא נתן אשל?
שאלתי כמה מהן, אם הפמיניזם חשוב להן עד כדי כך, שירימו צעקה ציבורית להכנסתן של חוטובולי ולבנת לממשלה ולקבינט?
ח”כ לעתיד מיכל רוזין (מרצ): “הקריאה שלי לא תהיה לליכוד אלא לנתניהו, שמן הראוי שישלב נשים בממשלה שלו בייצוג שווה. אני לא אצא בקריאה בעד חוטובולי או לבנת באופן ספציפי, אלא כעניין עקרוני כלפי הנשים בציבור הישראלי. מה שמתרחש בתוך המפלגה שלהן, הנו מלחמה שהן צריכות להוביל שם.”
ח”כ לעתיד מיכל בירן (העבודה): “המגדר הוא רק רובד שני לשאר הערכים. קשה לי לראות את עצמי נאבקת עבור חוטובלי ולגבי לבנת, אני פחות החלטית, אך לפני מינוי הנשים בשל היותן נשים חשובים לי הערכים שלהן”. כלומר, תעדיפי שימונו שרי הליכוד הגברים, האוחזים בערכים משלהם, ולא נשות הליכוד? “עדיף לי גדעון סער על חוטובלי, וזאת על אף שיש דברים שאיני מסכימה איתו עליהם. בתור פמיניסטית, לא אזנה את המושג הזה, כי העובדה שמישהי מסוימת היא אישה אינה מכסה על הכל ובטח לא על ערכים מסוימים.”
ח”כ לעתיד סתיו שפיר (העבודה): “אני אאבק על העיקרון של ייצוג הולם לנשים בעמדות מפתח בכנסת ובממשלה, אך לא אצא בקריאות למענה של פרסונה מסוימת”.
ח”כ לעתיד תמר זנדברג (מרצ): “אני בהחלט אצא בקריאה ציבורית כדי לדרוש מראש הממשלה למנות נשים על פי החלטה 1325 של האו”ם, הממליצה לשלב נשים בכל פורום ועל אחת כמה וכמה בקבינט בטחוני. יש מספיק מחקרים על כך שתהליך קבלת ההחלטות נפגע כאשר אין ייצוג לכלל האוכלוסיה. אני מאוד מחויבת למאבק הזה. אני אוסיף שלא מספיק הייצוג עצמו, אלא צריך שזה יהיה ייצוג של אישה פמיניסטית ולמרות שאני לא מסכימה עם העמדות של חוטובלי או לבנת, אני מקבלת את העובדה שחייבות להיות נשים בממשלה בייצוג הולם ובקבינט. והרי אין זה מאבק למענה של אישה זו אחרת, אלא עניין עקרוני.”
כל מה שנותר עתה לשאול, את חוטובולי, לבנת ואף את סגנית השר גילה גמליאל וח”כ מירי רגב, מתי אתן תשמיעו קול ברור בתוך הליכוד?
נו, באמת. לולא לבנת הייתה לימור, אלא הייתה משה/חיים/דני – את הייתה הרבה יותר מסוייגת במחמאות ששפכת עליה פה. את יודעת בדיוק כמו כל מי שראה תוצאות פריימריס, שהיותה אישה ממש לא הזיק לה, אלא למעשה הציל אותה בפריימריס האחרונים. לולא השריון, הייתה נדחקת מטה מטה.
לבנת אינה יותר בלתי-כשירה מאחרים מלהכנס לקבינט, אלא בעלת מעמד ציבורי ומפלגתי חלש יותר, ולכן דילגו עליה. סילבן לא כשיר יותר, אלא חזק יותר.
חוטובלי זה מקרה אחר. היא כשירה וראוייה – אבל למנות שר בגיל 34, בטרם ביצע תפקיד סגן שר בודד, וישר להכניסו לקבינט, זו שגיאה. הדבר נעשה בעבר עם שרים צעירים מש”ס, אבל מה לעשות ששם זה אילוץ קואליציוני, בטח לא דבר שמומלץ לראש ממשלה לעשות. חוטובלי עוד תהיה שרה, וגם תגיע לקבינט, אל חשש.
באשר לנשות השמאל ותגובותיהן הצפויות עד שעמום לשאלה הקשה האם ימחו נגד ביבי: כל הכבוד למיכל בירן על תשובה עניינית. השאר ענו בדיוק מה שאוטומטון מהאופוזיציה יענה בתשובה לשאלה האם יתקוף את ראה”מ: “כן”.
אתה חזית שמרצ לא תעבור את אחוז החסימה (הכפילה את כוחה), ושעוצמה לישראל כן תעבור את אחוז החסימה (ואלו רק התחזיות שאני זוכר), כך שלחוטובלי יש עכשיו סיבה לדאוג 🙂
אשרי אדם דואג תמיד, קיטו…
אורי, לך תעשה שיעורי בית במשמעות של אפליה מתקנת. אתה פשוט חסר ידע בסיסי. לעולם לא יכנסו נשים ויעברו את הרף הנראה ראוי בעיני גברים שכמותך, לולי האפליה המתקנת. ככה זה עובד בעולם המערבי, ותגובותיך פה מבהירות יותר מכל כמה זה נחוץ, כדי שאנשים כמוך יתרגלו לראות מול עיניהם נשים בתפקידים בכירים.
כל מה שאת יודעת על אפלייה מתקנת – גם אני יודע. זה הרבה פחות מסובך ממה שאת חושבת…
ההבדל בינינו, שאני גם מתייחס להשלכות האמיתיות של זה (גם לגבי מעמדן של רוב הנשים, ולא רק העסקניות המקורבות) של זה, ולא רק לסיסמאות היפות על השיוויון שזה מקדם, כביכול.
בניגוד אלייך, לי אין בעייה עם כל סוג של אנשים בתפקידים בכירים, וממש לא אכפת לי מהו המגדר שלהם. את, לעומת זאת, הפכת את המגדר לממיין האולטימטיבי – עד כדי כך, שמבחינתך לעזאזל ההתאמה, העיקר שזה לא זכר. מעבר לכך שזו תפישה איומה ונוראה מבחינה שלטונית, הרי שיש כאן את אותה בעייה קלאסית שתגרום לכך שלעד תתקדמנה רק נשים מקורבות ומיוחסות, בעוד שהשאר (אלה שאין להן מעמד בתוך המפלגה, שמאפשר את השגת השריון), ייתקעו מאחור.
מה להגיד ? עוד פעם האובססיה המוזרה הזאת בייצוג נשים בכל מקום רק כי היותן נשים. כאילו יש לזה ערך כלשהו. אני רוצה בקבינט אנשים שקולים שמבינים בעניין ושהם הכי טובים שאפשר. שיהיו גברים או נשים או אתיופים או רוסים או מרוקאים או אשכנזים או גבוהים או נמוכים או צעירים וכו… לא אכפת לי. לא אכפת ל- 99% מאזרחי ישראל. צאי מהבועה שלך. זה הופך להיות פתטי.
יאלללה. הנשים האלה, עוד פעם הן באות עם דרישות ועם האובססיות המוזרות האלה. למה הן פשוט לא יכולות להסתפק במתכון טוב לעוגיות, ולשים לילד קוקיס אנד מילק לפני השינה. כל הזמן יש להן דרישות וטענות. איזה באסה זה עם הנשים האלה.
צר לי שלא הבנת כלום ממה שכתבתי. זה לא “הנשים” – זה את טל שניידר והדרישות המוזרות *שלך*.
המאבק שלך הוא במקום הלא נכון. צריך להילחם בחסמים שמונעים מנשים להתקדם רק כי הן נשים, אבל ממש לא באמצעות סוג של שוביניזם הפוך – נקדם נשים רק כי הן נשים.
צריך לקדם אנשים כי הם מוכשרים, לא משנה מה המין והמוצא שלהם. זו המטרה היחידה ואין לסטות ממנה.
אז אתה באמת לא מבין אותי ולא מכיר אותי. אני עיתונאית, מספרת סיפורים, לא אקטיביסטית. אני מציירת את המצב כפי שאני רואה אותה באמצעות טקסטים. אם כתבתי בעבר שבליכוד יש סיפור בעייתי של הרכב המרכז שלהם, ברמת הצירים, אז כתבתי זאת. זו כתבה. סיפור פוליטי. לא הסתרתי דבר מן הכתיבה שלי מנשות הימין, האמן לי הן מודעות ויודעות בדיוק איפה הדברים עומדים. ואין פה שום שוביניזם, אלא הסיפור הפוליטי כפי שהוא: נשים בתת ייצוג, גברים מאוימים וחוששים לאבד מן השליטה (אתה אחד מהם)
עכשיו את “רק מספרת סיפורים” ? הרי את אומרת שאת מקדמת את הרעיון של ייצוג שוויוני של נשים בכל מקום על ידי החוק. זה מיליטנטיזם לא עיתונות. וזו זכותך המלאה, זה לא השאלה – אני רק אומר שזה רעיון אווילי ומסוכן.
יונתן, היא הבינה כל מילה שכתבת. פשוט הרבה יותר נוח להתעלם ממה שכתבת, ולנסות להציג את דבריך כשוביניזם). באופן כללי יותר קל לנצח בויכוח עם מישהו כאשר את ממציא בשבילו את הטיעונים. למשל, אתה טוען שאתה בעד מינוי אנשים מתאימים ללא קשר למוצא או מגדר, והיא טוענת שכתבת שאתה נגד קידום נשים…
ככה מנצחים ויכוח! 😉
היום אפשר להיות אנטישמי בשם זכויות האדם בשמאל המערבי, אז מתברר שאפשר להיות שוביניסט נשי בשם השוויון בין המינים.
הקטע העצוב ביותר הוא חוסר המודעות העצמית עד כמה הדרישות שלה הן פסולות ובלתי מוסריות.
לא נכון, תראה איך טל מאופקת ונאורה בנוגע לח”כ לעתיד טלאל אבו עראר: בזמן שקידמה בהתלהבות איזו יוזמה שכוחת אל של מקום 11 במרצ נגד המפלגות החרדיות על שאינן מקדמות נשים, היא לא כתבה מילה אחת על מפלגה שמועמד ריאלי מטעמה לכנסת, נשוי לשתי נשים (שאחת מהן יכולה להיות הבת שלו).
נכון שהיא מאוד לוחמנית בשם הפמיניזם – אבל רק נגד מפלגות שאינן מ”מחנה השלום”…
כשזה מגיע לאנשי שלומנו, היא מוכיחה שהיא יכולה להיות פרגמטית להפליא…:)
באמת, טל, קוקיס אנד מילק זה כלכך פאסה ולא בריא…
את לגמרי שנות השמונים.
יאיר לפיד אמנם איננו אשה (כנושא הפוסט), אבל הוא פועל ופעיל. לדעתי, היום הוא נכשל כשלון ראשון במשא ומתן עם ביבי נתניהו.
לפיד הכריז במסע הבחירות, שהוא רוצה ממשלה בת 18 שרים בלבד. והיום מתפרסמות כותרות גדולות בכל העתונים שהסכים ל-24 שרים. כלומר, עוד לפני שהחל המו”מ הרשמי כבר ויתר יאיר לפיד על אחד העקרונות שעליהם הצהיר.
יאיר לפיד, זה לא מו”מ רציני והכשלון בשלב הזה מצער, כי הוא מצביע על העתיד.
טור קצת יוצא דופן עבורך, במובן שאינו עומד במבחן האיכות הגבוהה לה אנו רגילים פה … הדרישה האנטי דמוקרטית והא-רציונלית למנות נבחרי ציבור בהתבסס על מגדר ומגזר היא לא פחות מאסון לשלטון החוק.
לצערי, מדאיג לא פחות שרק הח״כית לעתיד מיכל בירן התייחסה באופן ענייני והבהירה שבחירה ומינוי חובתם להתבסס על איכות ולא שיוך.