הליכודניקים העתיקים לא מסוגלים להסתגל לליכודניקים החדשים ולרשימה האזרחית. שתי הקבוצות, שמשתפות פעולה זו עם זו, פקדו במהלך השנה האחרונה כ 2000 איש לליכוד ובשבוע האחרון, מאז החל שחר כותני את מלחמת הלייקים עם ראש הממשלה, הצטרפו, לדברי הרשימה האזרחית עוד כמאה איש חדשים.
אבל אף אחד מחברי הכנסת של הליכוד, לא יוצא בגלוי, מברך על היוזמה שלהם, לוקח אותם תחת חסותו ועוזר להם לגייס עוד מתפקדים. אפילו לא חברי הכנסת מן האגף הליברלי של המפלגה כמו השר מיקי איתן, השר דן מרידור או כאלה שהיו רוצים להציג עצמם כליברלים, כמו השר משה יעלון או השר סילבן שלום. גם השר משה כחלון יכול היה להתחבר ליוזמה הזו ולעודד אתה. מדוע? מה מרתיע את הליכודניקים הותיקים? האם הם חושבים שאין לכוח הפוליטי הקטן והמוזר הזה שום סיכוי?
לפלוג נודע, שחלק מן השרים המוזכרים לעיל דווקא תומכים ביוזמות באופן פרטי, ונפגשו איתם יותר מפעם אחת. אבל חיבוק ציבורי? לא ולא. מה פתאום שחברי ליכוד יקבלו על עצמם עמדה של קבוצה של צעירים שיוצאים בגלוי נגד ראש הממשלה.
אבל לתשומת לב בכירי הליכוד, כותני וחבריו, גיל קידרון וליאור מאירי (האחרון הוא מן הליכודניקים החדשים) לא מבלים רק על המחשב כל היום בעיצוב כרזות וגיוס לייקים המוני. הם לא מתביישים לקבל ייעוץ מחברים ליכודניקים מנוסים מהם בהרבה.
אחד הפוקדים הגדולים בליכוד, שמתוסכל מן האופן בו מתפקדי פייגלין התלבשו על התנועה מבפנים, מסייע בחפץ לב. כאמור, פעילות השבוע האחרון של הרשימה האזרחית הניבה כ 100 מתפקדים וביום שבת הקרוב הם מתכננים אירוע התפקדות המוני לליכוד (המינוח קצת מצחיק, לא? מה זה יהיה? חגיגת טפסים, תעודות זהות ועטי פיילוט כחולים? צריך לבוא עם דגל המפלגה?)
לא כל מי שמתפקד לליכוד יוכל להשפיע על הרכב רשימת הליכוד הקרובה מאחר ויש תקופת אכשרה של 16 חודשים, אך ה 2000 שכבר בפנים יוכלו להשפיע (אלא אם הפריימריז יקבעו ממש בזמן הקרוב). עד עתה הם הוכיחו שהם יודעים גם איך לרכז סביבם תשומת לב. הפריימריז הקרובים, הם אומרים, זה רק שלב מקדמי. הסיבוב הבא, בחירות 2017 (או בקירוב) הן היעד האמיתי.
תוספת ותיקונים קלים בטקסט: יש הבדלים בין שתי הקבוצות. הליכודניקים החדשים רואים עצמם כאנשי ימין, נוטים למרכז, חלקם תמיד היו ליכודניקים ותמיד יהיו. עם שואפים להחזיר את הליכוד למקורות ולתקן את העיוות שנוצר שם, לטעמם, מאז החלו גלי ההתפקדות של אנשי פייגלין. לקראתם של פריימריז, הם יודיעו במי הם ממליצים מתוך הליכוד והם מכירים בכך, שגם כיום יש בליכוד לא מעט אנשים מאוד ראויים.
הרשימה האזרחית, לעומת זאת, מנהלים קמפיין הרבה יותר בוטה נגד שר האוצר וראש הממשלה. יש להם ביקורת קשה על הליכוד והם רוצים לפעול, בהדרגה, להחלפת חברי הכנסת של התנועה. השאיפה שלהם לפקוד 15 אלף איש ולהכניס עשרה חברי כנסת מטעמם. “בינתיים אנחנו לא מרגישים שיש שם מישהו ראוי” הם אומרים ולכן בפריימריז הקרובים לא בטוח שימליצו על מועמדים, אך ידרגו אותם באופן כלשהו. אולי כחלון ידורג גבוה? אולי. ההצבעה האחרונה שלו בממשלה נגד הגזירות הכלכליות והמהלכים שהוביל במשרד התקשורת מציבים אותו בעמדה ראויה מבחינתם.
מנגד, התכתב איתי השבוע עופר מעוז, יועץ התקשורת בכנסת של חברת הכנסת ציפי חוטובלי ודבריו המובאים כאן הם על דעתו בלבד (ולא על דעת הבוסית). הוא אמנם יוצא נגד הלך הרוח של יאיר לפיד או אלדד יניב (מפלגת הפייסבוק), אבל דבריו מתאימים גם להתמודדות עם המהלך המוזכר לעיל בתוך הליכוד.
עם לייקים לא הולכים לקלפי, פוסט אורח, עופר מעוז, יועץ התקשורת של ציפי חוטובלי
כפי שהדברים נראים עכשיו, הבחירות הקרובות, יהא מועדן אשר יהיה, יתאפיינו בריבוי מפלגות הפונות לציבור המכונה בפי פרשנינו ‘השבט הלבן’. קריסת קדימה, כמובן, היא סיבה מובהקת לכך. עוד ועוד מועמדים חפצים להיבנות על חורבות קדימה. הדבר אינו פותר, עם זאת, את השאלה הנוספת: מדוע כל אחד כזה מתכנן להקים מפלגה משלו?
מדוע במפלגת הליכוד דרים בכיף ציפי חוטובלי, דני דנון, מיכאל איתן ודן מרידור, ואלדד יניב לא ישלב ידיים עם זהבה גלאון? כיצד זה שברשימת העבודה לכנסת הנוכחי היו אהוד ברק ושלי יחימוביץ’ בכפיפה אחת, ואילו יאיר לפיד לא יחבור לחיים רמון? ומדוע דרעי מעוניין באקסקלוסיביות בעוד נינו אבסדזה חלקה מקומות עוקבים עם יוליה שמאלוב-ברקוביץ’?
הצעה בעירבון מוגבל: גם בזה אשם הפייסבוק.
כותב יאיר לפיד, פובליציסט מוביל, סטטוס די משעמם בפייסבוק, ומגלה כעבור שעתיים שהסטטוס שותף על ידי 350 איש, רק מחציתם מאוהדיו, וזכה ל-15,000 לייקים. ראה כי טוב, וכתב גם למחרת אחד כזה.
במקום אחר בצפון תל-אביב, ישב לו אלדד יניב, עורך דין ממולח בעברו ולטענתו גם שותף בכיר ביחסי ה’הון-שלטון’ בעבר הדי קרוב. בבית קפה על כוס מקיאטו וקרואסון שקדים ניפק סטטוס על איך מתעמרת המדינה במעמד הביניים, שגם הוא כמו לפיד משוכנע שהוא חלק ממנו, למרות שכרו מעורר הקנאה בכל מקום שדרך בו, וזוכה אף הוא למנה מכובדת (אם כי פחות, יש לומר) של שיתופים ולייקים. גם הוא, יש לציין, ראה כי טוב.
וככה, ממשיכה ממלכת הפייסבוק להמליך מלכים – מנהיגה שהושלכה ע”י מפלגתה מכל המדרגות, הופכת לנביאת זעם מוערכת; אדם מוזר שבוחר לבלות את לילותיו עם צעירים דתיים בטיולים הופך למשיח רכוב על חמור לבן; ועוד ועוד.
המודל הזה צפוי לקרוס, והסיבה פשוטה: בפרלמנט של ספר הפרצופים יש הרבה יותר מקום מבבית המחוקקים הישראלי; בעוד בבחירות הכלליות לכל בוחר יש אצבע אחת להעניק, במעטפת הבחירה שעל גביה סמליל ה-f הנודע יש מקום לכמה וכמה אגודלי לייק; וחשוב מכל – קהל הבוחרים בפייסבוק, אם להסתכן בהערכה, אינו מהווה בדיוק מדגם מייצג של האוכלוסייה.
נוצר מצב אבסורדי – ציבור מאוד ספציפי, שמורכב מצעירים חילוניים שאינם מזוהים בצורה מובהקת עם ימין או שמאל, הפך לקהל היעד המרכזי של שורה ארוכה של מתמודדים – ממש כמו היו הקול היהודי במדינת פלורידה.
אם משיחי המרכז הפוליטי אינם מעוניינים לעמוד ביום שאחרי הבחירות מול שוקת שבורה, מוטב שיוציאו את ראשם מהפייסבוק (אפשר לתת ליואבי, למשל, לנהל בשבילך), ויעברו לכלי התקשורת המסורתיים. זה לא יזכה אותם בפידבק מזויף של עשרות אלפים. סתם, שווה לדעת.
והערה קטנה שלי (טל, בעלת הפלוג) על הדרך: הנעשה בממלכת הפייסבוק, מזכיר לי את האווירה הפוליטית בארה”ב לפני בחירות 2008. הרפובליקנים היו בשלטון והדמוקרטים היו ברשתות החברתיות, באתרי אינטרנט וברשת והם זעמו. בסיום אותן הבחירות, כשהרפובליקנים נחלו מפלה בשני הבתים ובבית הלבן, הם הגיעו למסקנה שהנוכחות הדיגיטלית שלהם היתה לא מספקת. היום המצב של הרפובליקנים הוא כמובן שונה. הם חזקים מאוד ברשתות ונלחמים כמו אריות.
אני ממש לא חושב שמה שמעוז כותב יכול להיות רלוונטי להתארגנות כמו הרשימה האזרחית. למעשה, אם בכלל, הדברים שלו הוא קריאה לאנשים לעשות בדיוק מה שהרשימה האזרחית עושה – להכנס לתוך מפלגות קיימות, לצרף את קולם לקולה של המפלגה, במקום להקים מפלגה חדשה שתפורה אך ורק על פי מידותיהם הצרות.
הרבה מהפעילות של הרשימה האזרחית והליכודניקים החדשים נעשה ברשתות. זה בדיוק מה שהתכוונתי. הם מתחילים שם. ברור שאי אפשר להישאר שם וזה ברור גם ללפיד ויניב אכן מנסה משהו חדש. מבחינתו זה רק שם. ניסוי מעניין. למרות שאני בספק אם לא ישתמש בכלי התקשורת הממוסדים, ועוד יותר בספק אם יצליח להיבחר.
אין ספק שהכלים שנותנת לנו היום הרשת החברתית הם ה”מאפשרים” שלנו. בלעדיהם ההון שהיינו צריכים לגייס, גם הכספי וגם האנושי, לא היה מאפשר לנו ככל הנראה לפעול בכלל. כרגע עם השקעה עד היום של כמה מאות שקלים בסה”כ, אנחנו אחת השדולות הגדולות במפלגה עם בסיס פעילים ומתפקדים הולך וגדל.
That said, מהיום הראשון הבנו שזה לא יכול להיגמר ברשת ועשינו די בתחילת הדרך כבר אירוע התפקדות דומה למה שנעשה בשבת, בבית העם. הגיעו אז יותר מ-80 איש לשמוע אותנו (ששמעו על האירוע ברשת) וזאת אולי הייתה ההתחלה האמיתית שלנו בעצם.
אין תחליף למפגש עם האנשים. הפייסבוק הוא בעיקר כלי העברת מסרים וקביעת אג’נדה שלא תגיע לתקשורת 99.9% מהזמן כי אין לה אינטרס / מתנגש עם אינטרסים אחרים.
עופר, אני שונא מקיאטו וקרואסון שקדים. זה אגב מה שהבוסית שלך הזמינה כשביקשה לפגוש אותי לאחרונה בצפון תל-אביב. זה בדיוק ארץישנה. הסטריאוטיפים. החצרנות. ה”תקשורת המסורתית”. הפלגנות. הסקטוריאליות. מה אתה יודע שאני אוכל ושותה? אבל למה לא להסית. אני מציע לך להיות בכל מקום שבו נמצאים אזרחיות ואזרחים. בפייסבוק. בטוויטר. באינסטגראם. בכל מקום בו הם יכולים להתבטא נגד הגזירות והאי שוויון ושימת הפס הכללית של השלטון. ב”תקשורת המסורתית” שולט איל הזונות והקזינו שלדון אדלסון, הספונסר של ביבי. ובשאר – טייקונים מקומיים שרוצים שהשלטון ישאר. לכן האזרחיות והאזרחים לא שם. אלא היכן שיש להם חופש. תחשוב היכן אתה רוצה להיות. עם הטייקונים או עם הציבור. ותחליט. וחוץ מזה, תן לעם להחליט את מי הוא רוצה בכנסת ה-19. את מה שיש, או צעירות וצעירים מעוררי השראה, שנמצאים רק ברשתות החברתיות, כי זוהי ארץחדשה. תתרגל.
אהלן אלדד,
ראשית, בכל מאמרי אין ולו טענה אחת על אידיאולוגיה אלא על דרכי פעולה. לגבי האידיאולוגיה שלך, הרבה יותר התרשמתי מ’השמאל הלאומי’ מהטייקוניזציה.
שנית, לא התיימרתי לדעת מה אתה מזמין בקפה. אגב, אני די אוהב קרואסון שקדים אבל לרוב אני מוותר עליו כי אני קמצן. אני חושב שבדברים שכתבתי יש חומר לתגובה גם אם מתעלמים משליכט הצבע שזרקתי במשפט הזה. אם נפגעת מהניסיון לצייר לך דמות כזו או אחרת, סליחה (אמיתי).
שלישית, שליטת טייקונים על התקשורת, לא משנה מי הם, היא בעייתית מאוד. אני נכנס לדיכאון כל פעם שהדבר ניכר בדרך הסיקור של עניינים כאלה או אחרים. עם זאת, אני לא בטוח שקהילת ניו-מדיה מוגבלת, שמתנועעת בין כמה וכמה מפלגות בעובדות חזק על תמיכתה, היא גורם פוליטי משמעותי דיו כדי לבנות סביבו את הקמפיין.
רביעית, תהרוג אותי, אין לי מושג למה לא להתחבר למרצ. לדעתי אתה עשוי להיות נכס עבורם והם עבורך.
לשאלתך, אני לא בוחר לא בטייקונים ולא ב”צעירים מעוררי ההשראה”. בשני המקומות אני מוצא ריכוזי כח מפליצים, שיודעים להשתמש בכוחם כראוי.
במקרה (בגלל יוקר המחיה) אני גרה בצ’כונה, מהסוג בו כל מוצ”ש אי אפשר ללכת לישון בגלל הקריוקי של השכנים. נראה לי שה”לייקים” עוזרים לשכוח פלח גדול מאוד באוכלוסיה שבכלל לא נמצא באינטרנט, לא כל שכן בפייסבוק, ואלה דווקא לוקחים ברצינות את הבחירות. אתה רואה אותם? סופר אותם? הם מטרה אצלך?
וטל – טוב שאת בספק אם נבחר. כך נסקרן אותך יותר. מי לא אוהב הפתעות.
מביקור באתר הרשימה האזרחית, עדיין לא ברור לי האם הרשימה באמת מחוייבת לערכי הליכוד, או שמא מדובר ב”טקטיקת פייגלין” הידועה. מנקודת מבט פוליטית, ובהנחה שאכן מדובר רק בטקטיקת השתלטות, למה להסתנן ב-2012 למפלגה שאיש לא יודע מה יהיה גודלה ב-2017? נראה מוזר..
איתי, האג’נדה שלנו נכתבה בהתאמה למצע הליכוד. נקודת המוצא שלנו היא שמה שפייגלין עושה הוא חרפה, גם אם הוא התווה דרך כלשהי (שעדיף שלא הייתה קיימת).
בניגוד לפייגלין שמקדם אתנוקרטיה הלכתית ולא היה חותם כמעט על אף סעיף במצע ובחוקה בלי לעוות אותו קשות על ידי הכישורים הרטוריים המדהימים שלו (ללא ציניות), אנחנו מוכנים לחתום על כל סעיף וסעיף – מצע הליכוד, כמו כל מצע של מפלגת מרכז בין אם היא מרכז-שמאל או מרכז-ימין, הוא רחב מספיק ואפור מספיק כדי לאפשר לכל מי שדמוקרטיה היא עניינו לקחת בה חלק ולהשפיע על האג’נדה.
היום חסידי הניאו-ליברליזם הכלכלי חברו לאנטי דמוקרטים הקיצוניים וזה מה שקיבלנו. אנחנו רוצים להחזיר את השפיות ולתבוע כלכלה חופשית בשילוב רשת ביטחון חברתית (צמד המלים “צדק חברתי” אשכרה מופיע במצע) ולדאוג שהדמוקרטיה ושלטון החוק יהיו נר לרגלי חברי הכנסת ולא הבדיחה שבה הם מתייחסים לערכים האלה היום.
האם אתה מסכים עם הסעיפים במצע שמדברים על ארץ ישראל, או שבנושא שולי זה אתה לא מזדהה עם מצע הליכוד
הפייסבוק הוא רק פלטפורמה ליצירת קשרים חדשים (רבים-לרבים)
לנסות לשלוח אנשים למדיות המסורתיות (אחד-לרבים)
היא חוסר הבנה משווע של הפייסבוק. זה ממש לא במקום, זה ממלא פער שקיים.
מה הסיכוי של באר-שבעי לפגוש נתנייתי במציאות, אפסי. בפייסבוק זה אפשרי.
אני מסכים שללייק אין משמעות רבה,
אבל אנשים בעזרת הפייסבוק מכירים ונפגשים במציאות.
אני נפגשתי במציאות עם ליכודניקים חדשים, הם התפקדו במציאות,
הם פוקדים אנשים אחרים במציאות, לא בכאילו.
השינוי בליכוד יקרה בתוך טווח זמן של חצי שנה עד שנה להערכתי, בקצב ההתפקדות הנוכחי.
מסכימה איתך. והשאלה היא האם בליכוד מזלזלים ביוזמה, לא מוכנים להתחבר לאנשים שמעלים ביקורת על ראש הממשלה או שמא – באמת זה חסר טעם להתייחס אליהם. כל עוד הם היו ברמת המאות אנשים, זה היה באמת קצת איזוטרי. עם 2000 איש, זה כבר נשמע יותר רציני.
אני לא חושב שבליכוד מזלזלים / מעריכים. כאשר התנודות הפוליטיות מאוד חריפות תוך שנים מעטות, אז מדיניות פוליטית שמרנית היא הגיונית.
גם היום יש בקורת פנימית על ביבי אבל היא לא פומבית. אני חושב שזה לגיטימי לא לצאת בראש חוצות נגד מנהיג המפלגה שקיבל את המנדט הדמוקרטי להיות בראש. מצד שני, לקבור את הראש בחול בנושאים מהותיים חוטא לעצם שליחות הציבור. זאת שליחות מטעם הציבור, לא מטעם היו”ר.
הכוח שלנו בסופו של דבר הוא עיניין של הוכחה, לאחר שנוכיח בקלפי את כוחנו המספרי אז הכל יראה אחרת. חוץ מזה שבאמת זה עדיין לא סדרי גודל שמשנים באופן מהותי. זה עדיין גבולי. נייס טו האב בלבד.
אני חושב כשנגיע ל 5,000 איש אז זה כבר יהיה משקל בינוני ונקבל הרבה יותר הכרה. קשה להעריך מתי נגיע לזה – אבל בקצב הנוכחי זה יהיה רק בתחילת 2014.
מצד שני יש עיניין של התגברות קצב ההתפקדות עם הזמן שקשה לאמוד אותו. אז יכול להיות שזה יהיה מוקדם יותר.
מעבר לכך שיכולות ארגון של אלפי אנשים שונה מיכולת ארגון של מאות אנשים. כבר נדרש מנגנון יותר מתוחכם ומתוזמר. אבל אנחנו מכינים לכך את התשתית.
בכל אופן, השינוי יקרה, זאת רק שאלה כמה מהיר הוא יהיה ואיזה ניואנסים זה יקבל עם הזמן. בסופו של דבר הפריימריז במפלגות הוא עיניין יחסית חדש במדינה. פחות מ 20 שנה. אני חושב שאנחנו אבולוציה של התהליך הדמוקרטי הזה. הקושי העיקרי היה קושי של שיתוף פעולה של קבוצות גדולות. זה הצריך הרבה כוחות ואנרגיות ולכן התבסס בעיקר על פלטפורמות קודמות הכרה דרך מקום העבודה – הועד, הכרה דרך המושב, הכרה דרך החמולה המקומית.
עכשיו שהפייסבוק נכנס לתמונה, הוא מאפשר כיכר עיר חדשה להתאסף בה. זאת העוצמה של הפייסבוק הוא מהווה פלטפורמת תקשורת שלא היתה קיימת.
בנתיים יש את סמפטום הקסנופוביה – אבל המספרים הגדולים בסוף מנצחים, אין מה לעשות. כבר עכשיו רואים כל מיני סנוניות של דיבורים אחרים, הפליא והקדים אחד ממתמודדי הבית היהודי. לדוג’.
חותם על כמעט כל מילה בניתוח של האורח עופר מעוז.
אנשים ועסקים רבים טועים בהבנת המדיה החברתית – כוחה בהנעה לפעולה ׳ממשית׳, בניגוד לזו ׳הוירטואלית׳ מוגבל ביותר. כלומר יצירת הנעה לפעולה מעבר לרמת הלייק שהוא פסיבי במהותו ואין עליו תשלום ממשי.
למעשה, מיליארדי דולרים נשפכים ברשת בניסיונות עקרים לייצר תוצאות בקמפיינים פרסומיים ברשתות חברתיות ונכשלים – בדיוק מסיבה זו.
אז אני לא נגד החזון, אבל במקום אלדד וחבריו – הייתי בוחן היטב את אופן ואופי המימוש (פה דווקא שלי יחימוביץ׳ היא אות ומופת לתרגום הפעולה הוירטואלית למנגנון הנעה בעולם האמיתי).
מציע לך לקרוא את המאמר של מלקולם גלדוול בניו-יורקר Small Change.
אני מסכים איתך מאוד שהמדיה החברתית היא לא כלי לבד לפעולה חברתית והוא מנתח מצויין בדיוק למה. מה שכן, הוא כתב את זה ב-2010 לפני שמהפיכת היסמין יצאה לדרך ומאז רואים בבירור שאם יש סולדיריות בין אנשים, המדיה החברתית היא כלי מצויין ונגיש כדי לתעל אותה גם לפעולה במרחב האמיתי ולא רק לאקטיביזם כורסא.
לא הבנתי מה הפואנטה של מעוז. כותב על חשיבות הפעילות מחוץ לפייסבוק ואיך היא מטעה.
ואז מסכם בזה שבבחירות בארה”ב ב2008 זה היה מאד קריטי.
אז מה המסקנה?!
זו הערה שלי (טל) בסוף. הייתי צריכה להבהיר זאת ולא להרוס לו את הטקסט. הייתי אז כתבת בוושינגטון וזו התרשמותי ממה שהיה שם. לא שלו
כלים חברתיים נהדרים לגיוס, אבל לא להפעלה מסודרת … זו דקות חשובה ובשום מקום בעולם (כולל באביב הערבי ופה בישראל) היא לא היוותה כלי תפעולי אלא רק של העברת מידע.
בואו נזכור שאובמה שפך מיליונים מעבר לאינטרנט, יחימוביץ׳ הפעילה מטות מתנדבים עמוסים ואנשי המחאה רשתות הפעלה פיזיות.
גם אם עופר טועה קצת בניסוח, העיקרון נשאר נכון.
ההתארגנות של אובמה ב 2008, לגמרי לגמרי אינטרנטית. במקומות גדולים כמו ארה”ב, שלאנשים באמת אין סיכוי לפגוש זה את זה, הכוח של זה גדול אף יותר. דווקא בארץ, שיש תחושה שכולם מרגישים את כולם ממילא, היה נדמה שזה לא יהיה משמעותי. אבל זה הולך וצומח ומתעצם בקצב רציני.
לא אמרתי שלא נעשו ניסים ונפלאות במדיום הזה … אבל מפה עד להגיד שהרשת החברתית בחרה את אובמה, הביאה לקיץ הערבי וקיימה את המחאה החברתית בישראל – הדרך ארוכה מאוד.
כל מי שאי פעם ניהל מטה בחירות יעיד עד כמה אני צודק.
פעילות אינטנרט או לא
מה שמעניין הוא האם כל המהלכים הללו יובילו, ומתי, לקריסת המרכזים ו/או/ו גם לנפילת הדמוקרטיה שלנו במתכונתה הנוכחית
יוזמה דומה של התפקדות לעבודה, עם ערכים ברורים, ערכי המאבק החברתי.
https://www.facebook.com/MtrgnymLbwdh
מוזמנות / מוזמנים להתפקד ולעשות לייק.