עם הגילוי הלילה שבין מוזס לנתניהו היו מספר רב של מפגשים, החל משנת 2009 וככל הנראה לפחות תריסר פגישות לאורך השנים (יחסי חברות קרובים?) ירדתי לסיור ארכיוני לאורכו ורוחבו של עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה נתניהו. הרגשתי צורך ב Timeline.
מתי עבר נתניהו מדיבורים כלליים על תקשורת לא הוגנת, לעיסוק כמעט אובססיבי בלורד וולדמורט, הידוע בכיונו היומיומי ארנון מוזס, להלן ״נוני״.
ניתן לחלק את יחסי השנאה-אהבה-שנאה של ה Frenemies לשתי תקופות.
דברים שקרו בין 2009 ל סוף 2014, להלן ימי התום
דברים שקרו בשנת 2015, 2016, להלן מסעות הצלב
1.
עד לדצמבר 2014, וזאת בהתבסס על הגילויים הרבים של גיא פלג, נתניהו ומוזס נכנסו לשגרת הניהול של החיים עצמם. פגישות קבועות, העלו והורידו שמות של בעלי טורים, מתווכים, עורכים. נתניהו הציע למוזס שמות של משקיעים פוטנציאלים שיעזרו לו לחלץ את העסק מקשיים (פאקר, לארי אליסון, מו״ל אקסל שפרינגר).
על פי המתפרסם, מוזס רצה בתמורה את הסדרת שוק הפרינט, שמירת תפוצה נמוכה בסופי שבוע, אולי גם הקפדה על כך שהמוספים לא יהיו עבים מדי והאור בקצה המנהרה – הצעת חוק (עם ועדה מיוחדת) שתחייב את ישראל היום לגבות תשלום מרוכשי העיתונים. עסקת שוחד קלאסית, לכאורה.
אז תמו ימי התום.
2.
מערכת היחסים הרומנטית עלתה על שרטון כאשר נתניהו פיטר בלילה מר אחד את נציגיו של מוזס בממשלה: לפיד ולבני. מה קרה שם? אולי כמו בספר ׳מלחמה ושלום׳ נטשה רוסטובה עזבה את אנדריי ועברה לאהוב את פייר. משהו התסיס את העלילה. התשובות אצל טולסטוי.
האם היה לנו שלום? לא.
האם היתה מלחמה? לא. כלומר כן היתה מלחמה, צוק איתן, אבל כמו אצל טולסטוי, כוכבי הרומן הותירו אותה ברקע. היא לא עניינה את העסקה הגדולה של הסדרת שוק הפרינט.
תקציב המדינה? לא
גיוס חרדים? לא.
מה קרה שם שהחברות התפוצצה? מי יודע. נתלש לנו דף מספר העלילה.
הסטטוס המוקדם שמצאתי לשינוי הכיוון באפוס הוא מן ה 9 בפברואר 2015. לכאורה, על פי מה שפורסם עד כה בנוגע לסדרות הפגישות בין השניים, הסטטוס הזה הופיע כאשר הופסקו המפגשים.
התמלילים המלאים טרם נחשפו, אך ברור שלפני שמוזס הפך מן החבר הכי טוב/ המאהב (לעיל) לטיפוס הרשע והאכזר ההוא אשר ״אינו בוחל באמצעים להפיל את שלטון הליכוד, לסגור את ישראל היום ולהשיב את השליטה הדורסנית של ידיעות אחרונות״ –
כל זאת למרות שמוזס, לפי הנחשף בקלטות, דווקא ניסה בכל מיני אמצעים להשאיר את נתניהו בשלטון.
בסוף הסטטוס מבטיח נתניהו ״זהו רק קצה הקרחון. ארחיב על כך בהמשך.״
ואכן למחרת, מעלה ראש הממשלה בעמוד הפייסבוק שלו, לינק לכתבה של נתי טוקר בדה מרקר בה נכתב ״נתניהו צריך לחשוף הכל על כוחו של מוזס״
טוקר כתב אז: ״אבל לא די שנתניהו רק יספק האשמות כלליות. נתניהו הרי יודע הרבה יותר ממה שהוא אומר. אם נתניהו מעוניין לבצע מהלך אמיתי של מיגור הכוח המשחית של “ידיעות אחרונות” – הוא לא יכול להסתפק בפוסט בפייסבוק. הוא חייב לפתוח הכל ולספר את כל מה שידוע לו על הפגישות, הטלפונים, הלחצים, האינטרסים, העסקות וכל מה שהיה מאחורי הקלעים בינו לבין מוזס עד כה.״
טוב, ההנחה היתה שמוזס נמצא כל הזמן במצב של עוינות עם נתניהו. מי ידע שהם אוהבים ונעימים? על כל פנים, נתניהו לא שעה לעצה של טוקר, לפתוח הכל ולספר את מה שידוע לו. בדיעבד אנחנו מבינים למה. כי כל אחורי הקלעים – בינו לבין מוזס- לא כללו לחצים אלא הפוך, שיתופי פעולה עמוקים ומבוססים, יצירתיים ורחבים. חברות ואהבה. אפילו על הרגלי השינה הם דיברו.
הלאה:
במארס 2015, כמה ימים לפני הבחירות נכתב בעמוד הפייסבוק של נתניהו את כל הדברים הבאים וגם התייחסות להתחייבות לכאורה של לבני והרצוג להמשיך לעבוד על חוק ישראל היום, אחרי הבחירות.
״עדויות רבות של עובדים בקבוצת ידיעות שהגיעו אלינו מעידות על כך שנוני מוזס מוביל קמפיין מתוזמן ומתוזמר נגד הליכוד ונגדי תוך שיתוף פעולה אינטנסיבי עם ארגונים ועמותות שפועלים למטרה זאת בתמיכת טייקונים מהארץ ומהעולם…..״
מי ידע אז שנתניהו עצמו עבד על החוק הזה לחייב את ישראל היום לגבות כסף?
מי ידע אז שהוא עצמו מנסה לארגן למוזס טייקונים מהארץ ומן העולם שירכשו את ידיעות?
ואז נבחר נתניהו. והרוחות נרגעו (לפחות כלפי חוץ) ל 40 שנה. לא סתם, הם נרגעו ל 40 יום. גם זה בקושי.
מיד אחרי הקמת הממשלה (מאי 2015) חוזר נתניהו במרץ ובעזוז בעמוד הפייסבוק שלו לתקוף את מוזס
נתניהו כותב בסטטוס לעיל שיש נגדו ״טענה מופרכת על ניגוד עניינים כביכול בפעולתי כשר תקשורת בשל קשרי העבודה שלי עם עורכי הדין מולכו ושמרון. אבהיר בצורה הברורה ביותר: אין ומעולם לא היה שום ניגוד עניינים בפעולתי כאיש ציבור. אני מקפיד על כך באופן המחמיר ביותר וכך גם כל האנשים שפועלים בסביבתי.״
(יש כל כך הרבה דברים מופרכים בסטטוס הנ״ל: לא כולם ישרים כסרגל לידו, שמרון בוחש באינסוף עסקאות בשוק, נתניהו הכניס את עצמו לכל סוג של ניגוד עניינים בכל הנוגע לעסקאות חלוקת שוק העיתונים, הסכמי ניגוד עניינים בקרב יועציו של נתניהו עוכבו במשך שנה וכאשר נחשפו, רק בזכות עתירות ופניות של עו״ד אלעד מן, עו״ד שמרון לא הגיש הסכם ניגוד עניינים, על נתניהו נאסר לעסוק בענייני בזק בגלל ניגוד העניינים שלו עם אלוביץ ועוד)
ב 2016 מלחמתו האישית של נתניהו במוזס נמשכה כדלקמן:
הוא חלק סטטוס ביקורת התקשורת של מפלגת הליכוד בנוגע למה שנכתב על הנסיעה שלו לאפריקה. נתניהו לא התמקד רק בלכעוס על התוכן, אלא גם הפנה את האש אישית כלפי החבר לשעבר מוזס.
באוגוסט 2016, נתניהו מספר על הרצון שלו לראות גיוון בעיתונות ומתייחס גם לדעה האחת המטרידה אותו בידיעות אחרונות.
נתניהו מטיף על העקרונות שהוא למד בתורת ז׳בוטינסקי. הוא מרחיק עד ימי מפא״י והשוק הריכוזי, מדבר על עקרונות השוק החופשי, ומתרפק על זכות הציבור שלא יכתיבו לו מה הוא שומע.
רק שהוא לא מספר לציבור שבמקום לדאוג לשוק חופשי הוא עושה ככל שיכול לייצר שוק סתום, צייתן, ואחיד (עם תמיכה רק בו) ושרק לא מזמן הוא ניסה להביא משקיעים למוזס, כלומר בעלי עיתונים שמהם יוכל לדרוש התערבות בתכנים, בחש בסגירות בנוגע לתוכן הכתבות בוואלה, יש סברה שהוא דאג בעקיפין לעסקת השקעה בגלובס וזה רק בשוק הפרינט/אינטרנט ולפני שניגשנו לדבר על הבחישה שלו בשידורים הציבוריים והמסחריים (רדיו/טלוויזיה).
עלאק תומך השוק החופשי.
נתניהו הוא הפוך מז׳בוטינסקי. הוא תומך השוק הנשלט, הסגור, המוגבל, האטום.
בנובמבר 2016. נתניהו שוב עסוק במוזס, הפעם הוא מדביק אותו עם דרוקר.
וסטטוס מוזס מדצמבר 2016, דקה לפני שנפתחה החקירה נגדו באופן רשמי. דרוקר ומוזס חד הם.
ומה שנחזה, בינתיים, לסטטוס-מוזס האחרון, כשבועיים לפני שהוא הוזמן לחקירה באופן רשמי. גם פה, אי-מילוי פס״ד עמונה, התקפת הטרור בברלין בה נרצחה ישראלית, רצח באנקרה, הכל קשור בנוני מוזס.
מאז שנפתחה נגד ראש הממשלה חקירה פלילית, הוא לא כתב על מוזס ו/או ידיעות אחרונות בעמוד הפייסבוק שלו.
בכל זאת, חברים לשעבר, לא נעים. עכשיו כולם יודעים שהיו שם קשרים אמיצים ושכל הבולשיט נגד מוזס זה טוב לספרים של טולסטוי.
איזו השקעה באיסוף החומר מצד טל שניידר – ואיזה עצב בקריאה: לא רק לנוכח הגילויים האחרונים על המו”מ הנכלולי עם נוני מוזס (שמאירים את הפוסטים הנ”ל באור חשוך עוד יותר), אלא בעיקר העובדה שבכך עוסק ראש ממשלת ישראל, אדם מוכשר גם לדעת מבקריו. הדבר ניכר בלהיטות, באובססיביות, באורך ובפרטים. ליבוי שסעים, זריעת דיס-אינפורמציה ושלהוב המונים נגד כלי תקשורת. זה החזון ואין בלתו.
תודה לך טל על עבודה עיתונאית יצירתית ומקיפה. כואב הלב לגלות מחדש את הציניות וחוסר הגבולות של כל אחד מהצדדים כאן – אבל כמובן שנתניהו מגעיל, שפל ואינו מתאים לכהן בתפקיד ציבורי עוד יום אחד נוסף.
תודה טל. ציפיתי למצוא גם סטטוסים מימי התום שלפני 2015, כדי שנוכל להשוות…
מסתבר שהוא פנה לכתיבה אישית נגדו רק אחרי שהחברות פורקה.
האם החברות פורקה כי נוני ניסה להעביר את חוק ישראל היום בכנסת בלי ביבי (בעזרת “החברים” של נוני)? או שביבי דווקא נבהל כששלדון קרא לו לשיחת יישור?
או שסטיבי (סילבן שלום)עשה מהלך מעל הראש של ביבי
צואה עיתונאית.
קלאסה של תגובה…
א. ברור מהפרוטוקולים כי היחסים הקודמים לא היו אלו של ידידים. מוזס מציין די בפירוש שעבד נגד נתניהו החל מ96. הכל נשמע כמו מו”מ בין יריבים פוליטיים עיקשים.
ב. המניע לבחירות מצד נתניהו מאד ברור ולא קשור למוזס. בוא נחזור לתחילת 2015.
לפיד עמד להעביר את תכנית הדגל שלו – הנחה במע”מ שתזרום בעיקר לתומכים שלו ותייקר את הדירות לכל האחרים (קרי ‘מע”מ אפס’). באותו זמן, אובמה ניהל מו”מ על עסקה במסגרתה הוא יסיר כל לחץ מאירן. אז המו”מ היה תחום עד סוף אפריל 2015 (ההארכה במו”מ ההוא הגיעה רק אחרי שהוחלט על בחירות כאן). כל מי שמכיר את האירנים, ידע שהם מותחים מו”מ עד לנקודת הסיום ומעבר, במילים אחרות אם יש הסכם, הוא יסוכם מאפריל והלאה. נתניהו קיבל עדכונים ישירים מהמו”מ, אז הוא ידע יותר מכולם. מבחינת פרנואיד משופשף כמוהו, ישנן שתי אופציות:
1. להעביר את התקציב כולל מע”מ אפס, ולהסתכן בכך שאובמה יגיע להסכם עם אירן. לפיד פורש עם תכנית הדגל שלו – לפני שרואים את ההשפעות השליליות – כי נתניהו נכשל במניעת ההסכם. האופוזיציה מעמידה פנים שהיא מתנגדת להסכם הנ”ל ומאשימה את נתניהו, שימצא בעמדה חלשה בטחונית וכלכלית מול לפיד. לאובמה אין שום בעיה להתגייס באופן מלא כנגד נתניהו כי עד אז הוא העביר את ההסכם ולא צריך לדאוג מחזית בבית הנבחרים.
2. להגיע לבחירות לפני אפריל ובלי מע”מ אפס. לפיד נראה ככשלון וצריך לעבוד קשה כדי להיות המפלגה הרביעית בכנסת, ובוז’י נהיה ל”מנהיג” האופוזיציה הרבה משמאל ללפיד (לפחות מבחינה תדמיתית). לאופוזיציה קשה להגיע למסר קוהרנטי ופופולרי בענייני בטחון, כי הספונסר שלהם ומי שהם רוצים לעבוד איתו הוא זה שביצע את ההסכם עם אירן אז הם גומרים עם משפטים בסגנון ‘אני סומך על אובמה שיגיע להסכם טוב’, שמחסנים את נתניהו מביקורת בבית בנושא הזה. אובמה מוגבל כי העדיפות העליונה שלו היא ההסכם עם אירן, ואז הוא לא יכול לפעול כאן באופן מלא. ראינו את התסריט הזה, ובסוף נתניהו נבחר מחדש, עקרונית עד 2019.
לא צריך להיות גאון כדי להבין מראש שלנתניהו עדיף תסריט 2 מאשר 1.
אגב, הגיון דומה קובע שמאוד נח לימין להחליף את נתניהו בקרוב, להימנע מבחירות ואז להיות בעמדת יתרון חזקה ב2018-19 – במקום נתניהו הייתי מאוד נזהר מה”חברים” שלי…
כדי לחבר את התיאוריה שלי למוזס, צריך להבין שמרגע שנתניהו החליט על בחירות, היתה לו בחירה בין נסיון להעביר את חוק ישר”ה לבין הסתמכות על ישר”ה. יכול להיות שלא רצה להעביר החוק הזה מלכתחילה. גם אם כן, מדובר בשני צדדים חשדניים, והנסיבות שנוצרו יצרו לוח זמנים קצר, שבו קשה לשני הצדדים לספק את חלקם בעסקה גם אם רוצים בה.
לא ברור שמוזס היה מסוגל להעביר את הצד שלו כל כך מהר ואם היה מוכן להפנות גב לחביביו אחרי שקיבל את מבוקשו, ולא ברור עד כמה יכול נתניהו להעביר את חוק ישר”ה בזמן שנשאר לו (אם הרעיון הוא לערוך בחירות לפני אפריל, אז חייבים לפזר את הכנסת עד תאריך מסוים ואחרי הפיזור ישנה ממשלת מעבר שהיא מוגבלת בכמה מובנים). אז העסקה נופלת, מוזס שוב מתייצב כנגד נתניהו ולהפך, והשתלשלות האירועים שמובילה לפוסטים ששניידר מצטטת ברורה.
אפשר לראות שבמה שקרה כאן כ”עסקת שוחד קלאסית” ואפשר לקרוא לזה סחר-מכר פוליטי. אבל אם בוחרים בגישה כזו או אחרת, צריך להיות עקביים. אפשר אפילו לשנות את הכללים (כמו שאגניו אמר), אבל אז צריך לשנות כלפי כולם.
אם זו “עסקת שוחד קלאסית”, אז לפיד ולבני שהם “נציגיו של מוזס” הם בהגדרה מושחתים, וכל האתרוגים למיניהם (החל מהאתרוג הידוע מכל) הם גם כן סוג של שוחד, וחוק כמו חוק ישר”ה לא יוכל לעבור. זו גישה שתפיל הרבה יותר מנתניהו; אין דרך להמשיך את התיק הזה בלי לתבוע את מוזס ומוזס בתורו יפיל אחרים. לכן הציניקן שבי מצפה שהתיק הזה ייסגר בשקט איכשהו. כנראה שהתיק שמאיים על נתניהו הוא תיק המתנות, אבל האירועים יצרו לנתניהו הסחת דעת מצוינת – לבינתיים. מסקנה: למציאות יש תסריטאי(ים) הרבה יותר מוכשרים מלסדרות הבדיוניות…
מה קרה ב- 2015? בחירות, במסגרתן “ידיעות” החריף משמעותית את ההתקפות על נתניהו. אז פלא שנתניהו החריף את הטון גם הוא?
תול כדי מו״מ נמרץ במטרה לשחד את מו״ל לקדם סיקור אוהד כלפיו. משני הצדדים העלייה בטונים מתפרשת כעת, לאור ההקלטות, כטקטיקת מו״מ.