פוסט אורחת של פרופ׳ קרין נהון חוקרת ומומחית בתחום מערכות מידע ופוליטיקה סוקרת את מגמות זרימות המידע, תבניות השימוש והשיח ברשתות החברתיות בהקשר הבחירות. המידע מצטבר באמצעות מעקב אחרי ה- API של פייסבוק והשיח בעברית בטוויטר ובפייסבוק. כלי התוכנה מאפשר ניתוח מסות של טקסטים לפי מילות מפתח, וכמות התנועה שנוצרת סביב מילות המפתח הנ״ל.
מגמות בשבוע שחלף (12-18.12.2014) ברשתות החברתיות :
1. דיון ציבורי סוער על נושא היציאה מהארון של ח״כ מכהן ומועמד מטעם העבודה.
2. נפתלי בנט מעלה את סרטון המתנצל שגובה תגובות שונות.
3. מעורבות חברתית של אזרחים המנצלים את הטכנולוגיה על מנת להנגיש מידע לציבור בנושא הבחירות.
4. המשך לקמפיין הנשים החרדיות ׳לא נבחרות, לא בוחרות׳ – איומים ולחץ.
5. המופע של ציפי לבני ׳במצב האומה׳ גורר תגובות רבות מהצד הימני של המפה.
הנתונים הבסיסיים נאספו באופן אוטומטי ע״י פרוייקט כיכר המדינה מבית היוצר של הסדנא לידע ציבורי. לגבי איחוד נתונים, ניתוחים ופרשנות האחריות המלאה עלי (נהון).
סטטוס השבוע עם מס׳ הלייקים הגבוה ביותר היה של נפתלי בנט שתקף את מאמרו של נחום ברנע. ברנע, כך כתב בנט, השתמש במילים “שונאי זרים, חשוכים, עבדים לרבנים שנגועים בגזענות, קנאות דתית ולאומנית, סוחטי כסף מעטיני השלטון” כדי לתאר את בוחריו (על אף שברנע התייחס לדמויות שנכנסות לכנסת ולממשלה ולא לבוחרים). בנט תקף בחזרה בסטטוס: ״המדינה שאתה מכיר – זאת שהאליטות התקשורתיות, המשפטיות והאקדמיות שייכות לצד אחד, שמאל אולטרה קיצוני של המפה הפוליטית – המדינה הזאת התפכחה.״
לעומת זאת הסטטוס שזכה לתגובות הרבות ביותר היה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ההבטחה המנוסחת במלים הפשוטות והישירות ביותר ״לשמור על האינטרסים החיונייים של ישראל״
השבוע, השלישי ברציפות, מספר הלייקים שמקבלים יו״ר הבית היהודי נפתלי בנט, והח״כיות ציפי לבני ומירי רגב – עולים. מנגד, שבוע שלישי ברציפות שמספר הלייקים אצל דני דנון, יאיר לפיד ודב חנין – יורדים. השאר הם בעלי מגמות מעורבות. כמות הלייקים לרוב משמשת כאינדיקציה לאהדה לפוסט מסויים.
בעוד שלרוב כמות הלייקים משמשת אינדיקציה לאהדה לפוסט מסויים, כמות השיתופים משמשת כאינדיקציה ליכולת ההתפשטות של המידע לקהלים נרחבים. כאן אנו רואים כי נפתלי בנט, בנימין נתניהו, דני דנון וזהבה גלאון זוכים לאחוזי השיתופים הגבוהים ביותר עבור הפוסטים אותם הם מעלים.
בהתפלגות למחנות חלה עליה בנתח הלייקים של מחנה הימין (הליכוד, ישראל ביתנו והבית היהודי) מ-61% ל-69% אל מול מחנה השמאל (העבודה, התנועה ומרצ) ומחנה המרכז (יש עתיד וקדימה) – המופיעים כאן בצבעים האדום וירוק המתכווצים.
בהקשר הזה, עשרת הסטטוסים הנצפים ביותר ברשתות החברתיות הם של בנימין נתניהו ונפתלי בנט בלבד.
מגמות השיח הציבורי של השבוע האחרון:
1.
דיון ציבורי סוער על נושא היציאה מהארון של ח״כ מכהן ומועמד מטעם העבודה. הדיון מתרחש בעקבות מכתבו של גל אוחובסקי הקורא ליו״ר מפלגת העבודה, יצחק הרצוג, לדרוש את יציאתו מהארון של אותו ח״כ, שאם לא כן רשימת העבודה-התנועה תאבד את קולו ואת קול הקהילה הלהט״בית בבחירות. ממים שונים הראו את גל אוחובסקי כבריון שכונתי המאיים על תושביה.
2.
נפתלי בנט מעלה את סרטון, שפתח את קמפיין ה׳מפסיקים להתנצל׳ ברשת, המראה את ה׳שמאלני התל-אביבי׳ כאחד שמתנצל על כל דבר אפילו כשלא צריך.
הקמפיין גורר תגובות דחיה מהשמאל. היו תגובות רבות, הנה אחת לדוגמא:
3.
השבוע גם בלטו כמה פרוייקטים חשובים של מעורבות חברתית של אזרחים המנצלים את הטכנולוגיה על מנת להנגיש מידע לציבור בנושא הבחירות. שקיפות היא תנאי חיוני לבחירות תקינות. בין השאר אזכיר את ׳סקר רע׳ של טל גלילי העוקב מקרוב אחרי הסקרים המוצגים בצורה לא נכונה ומטעים את הקורא, או פרוייקט 61 של נחמיה גרשוני המעלה את תוצאות הסקרים השונים. גם פרוייקט כיכר המדינה של הסדנא לידע ציבורי ופוסט זה הם סוגים של אקטיביזם חברתי בתקופת בחירות.
4.
המשך לקמפיין הנשים החרדיות ׳לא נבחרות, לא בוחרות׳ – כפי שנכתב כאן שבוע שעבר, נושא ההתמודדות של נשים חרדיות מרתק וחדשני. השבוע התפרסם סטטוס שחשף כי מאחורי הקלעים יש לחץ עצום על הנשים הללו שיורידו את הקמפיין. כמו כן פורסם כי הופעל לחץ על אורית סטרוק שתוריד את מועמדותה כדי לאפשר לתקומה להתאחד עם מפלגתו של אלי ישי (הפוסלת ייצוג נשי). עצוב שבמאה ה-21 עוד יש הסבורים כי על נשים להיות מודרות מהמרחב הציבורי.
5.
המופע של ציפי לבני ׳במצב האומה׳ גורר תגובות רבות מהצד הימני של המפה. אזכיר כאן שתי תגובות, לפחות במקרה של ח״כ מירי רגב, זה מעלה חיוך, כי הדברים באים מנבחרת ציבור שבעצמה מתבטאת באופנים רדודים ובוטים כלפי אחרים
טל, יש הערת שוליים שנדחפה לתחילת המאמר
– לכתוב ״המידע מצטבר באמצעות מעקב אחרי ה-API של פייסבוק.״
תודה. תיקנתי!
רגב לא מועמדת לראשות ממשלה ואינה אמורה להיות ממלכתית כפי שלבני אמורה להיות.
חוץ מזה, המשפטים האלו זה פשוט לא הסגנון של לבני. השליפות האלו.
כל משפט ומשפט נבנה ושוכתב ע”י יועצי אופל למינהם. זה פשוט שקוף.
אל דאגה, גם דעותיה של לבני אינן הסגנון שלה.
היה בטוח שכל דעה ודעה שלה נבנית ומשוכתבת ע”י אותם יועצי אופל.
לקרוא לאוכלוסיות במדינה “סרטן” זה מאוד לא ממלכתי ולא ראוי להישמע מאף אדם, בוודאי לא חבר כנסת
איזה אוכלוסייה?
להזכירך, המסתננין עדיין אינם אזרחי המדינה, למזלנו.
תפתח מילון להגדרה אוכלוסייה, טיפש.
אני נורא אוהב את המילה טיפש. יש בה משהו קסום של השתלחות עתיקה, הפגנה עממית של בוז ולעג בניחוח מזרח תיכוני עדין…
וברצינות, טיפש?
מי משתמש במילון בכלל?
ידעת שבמילון יש כזה מילה “מורתף” – נעול במרתף?
מילון זה פאסה.
למה זה לא ראוי לקרוא להם סרטן? הם אוכלוסייה שלא צריכה להיות במדינה, וזכותי לרצות שהם יעופו מפה ולא ישתמשו במשאבים שעליהם אני משלם מכספי.
הם בהחלט סרטן חברתי מכיוון שהם עושים נזק חברתי עצום בכל מקום שאליו הם מגיעים.
אבל מה אכפת לך מהחברה? העיקר לדבר מילים יפות ופוליטיקלי-קורקטיות, ולעזאזל האזרחים המסכנים.
״איך הזמנים משתנים… קשה לחשוב על מנחם בגין מעלה קמפיין של היפסטר תל אביבי, או את גולדה מאיר מתחפשת למפדלניקית.״
נכון אבל גם ביבי לא היה עושה את זה והוא ממשיכו הישיר של בגין. אני גם לא רואה את הרצוג מתחפש ל.. או סליחה דווקא אני כן רואה אותו.