ישראל מצטרפת ללא מעט מדינות ובממשלה החדשה תהיה לה שרה שממונה גם על שוויון מגדרי. עליזה לביא, לשעבר יו”ר הוועדה לקידום מעמד האישה, מברכת ונותנת כמה עצות לשרה החדשה
טרם התחילה פעילות המשרד הראשון בישראל שיעסוק בשוויון, ובמיוחד בשוויון מגדרי, וההתלבטות הראשונה היא איך לקרוא לתפקיד החדש. בסביבתה של השרה הטריה גילה גמליאל מתלבטים: האם נכון להותיר את הנושא של הגיל (דאגה לגימלאים) כאלמנט הראשי, או לשים את הדגש על השוויון המגדרי. אולי שם המשרד צריך להצביע יותר על טיפוח המשפחה, במסגרת היחס הפרקטי יותר לנושאים עצמם – סיעוד, עבודת נשים, וטיפוח תעסוקה בקרב צעירים?
במדינות רבות הוקמו בעשורים האחרונים משרדים לקידום השוויון עם דגש על השוויון המגדרי. ביניהן בריטניה, ספרד, שבדיה, יפן, קוריאה הדרומית, איטליה, דנמרק, אוסטרליה ונורבגיה. וברוב המקומות שם המשרד נוגע קודם כל בנושא המגדר. השוויון בין המינים כקושי המרכזי של שווקי התעסוקה בחלקים ניכרים של העולם המערבי. המדינות הסקנדינביות הן חוד החנית בעניין ואפילו ביפן המסורתית ראש הממשלה השמרני שינזו אבה מוביל מהפכה בדחיפתן של נשים לצאת בכמויות משמעותיות יותר לשוק העבודה ולמשרות ניהוליות, וזאת כתוצאה מבעיה בירידה בפריון העבודה במדינה.
ומה בישראל? השבוע, סביב לחצים פנים ליכודיים ומאבק על תיקים, נולד המשרד לשוויון מגדרי, שוויון מיעוטים, קידום צעירים וגימלאים. התיק והלשכה אותם קיבלה השרה גמליאל הוא למעשה משרדו של השר אורי אורבך ז”ל לאזרחים ותיקים, ולגמליאל אין כל כוונה להתנתק מן העשייה שלו בתחום, לרבות ערב ימי “שלישי בשלייקס“, פרויקט מבורך שזכה לתהילת קשישים, ובצדק רב. כישרונו המיוחד של אורבך, על אף הימים הקשים האישיים שעבר, היה לקחת תחום מוזנח יחסית, לארוז ולטפח אותו בסגנון הייחודי רק לו.
גמליאל אינה דומה לאורבך, בהקשר הזה, אך היא יותר מקורבת לראש הממשלה ותוכל (אולי) לדאוג להזרמת תקציבים לתחום. דבר אחד אפשר לציין בוודאות: את הפרויקט של אורבך היא מתכוונת להמשיך ולקדם.
מה יהיה במשרד החדש?
שם המשרד ישונה, ככל הנראה, ל”משרד לשוויון חברתי” כדי לתת ביטוי לכל הקבוצות השונות אשר להן יש לדאוג לשוויון: בני דתות, מגזרים, גילאים וכמובן – המגדר.
ומה יכיל המשרד מעבר לתיק האזרחים הוותיקים? הרשות לקידום מעמד האישה, אגף במשרד ראש הממשלה שבראשה עמדה בשנים האחרונות ורד סוויד, תועבר למשרד החדש. סוויד, בסיוע של ארגונים פמיניסטיים (1325, איתך-מעכי, שוות, אנו) שקדו על ההחלטה הממשלתית ליישום תכנית 1325 לשוויון מגדרי. באותה ההחלטה, שהתקבלה בשלהי הממשלה ה 33 בדצמבר 2014, התחייבה הממשלה לבצע סריקה של תכניות העבודה של משרדי הממשלה, לסמן יעדים לשיפור שוויון מגדרי, לטפל בתקציבי המשרדים דרך המשקפת המגדרית ועוד.
אחת הדוחפות הראשיות למהלך בחינת תקציב המדינה בעיניים מגדריות היתה יו”ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי הקודמת, ח”כ עליזה לביא, ולמעשה ריכוז כל התחום תחת המשרד החדש יכול להיות פרויקט משמעותי (אם אכן יקודם ויבוצע, כפי שהנשים שהגו ותכננו אותו חשבו).
בשיחה עם לביא היא אומרת שתקציב 2015 כבר אמור היה להיות מובל על פי החשיבה המגדרית וחלק ממשרדי הממשלה החלו להעביר לעיונה חומרים תקציביים חשובים. היא מציינת כדוגמא את משרד התחבורה, שמסר לידיה ניתוח תקציבי של סבסוד קווי אוטובוסים ברחבי הארץ לפי חלוקת השימוש בהם לגברים ונשים בשעות העומס. לביא אומרת שהעבודה היתה רק בתחילת הדרך, אפילו השר כץ לא היה מעודכן בפרטים, אך באמצעות שיח בינה לבין האחראים על התקציב במשרד התחבורה אפשר היה אף להמשיך ולעבוד ולנתח את שעות השימוש של נשים עם עגלות או לספק מידע על תחנות תחבורה ציבורית חשוכות, תשתיות רחוב נטולות תאורה ועוד אלמנטים רבים. תיקון ושיפור ההקצאות התקציביות, תוך בחינת האינטרסים של נשים עשויה להשפיע על הציבור בכללותו, אך עם דגש מיוחד לבטיחות נשים או לצרכיהן של אמהות צעירות החוזרות לשוק העבודה.
אך אז ראש הממשלה פיטר את שריו, תקציב 2015 לא עבר וחלקים של העבודה ירדו לטמיון. כעת, לא רק שצריך להרים את פרויקט הפילוח המגדרי של התקציב מראשיתו, אלא גם שיש לדאוג שהמשרד החדש יכנס לתקציב 2015 ויקבל מימון.
גמליאל ביקשה את התחום הזה
במסגרת הסיכום על מינויה של גמליאל לשרה היא אף קיבלה שיבוץ בוועדת השרים לענייני חקיקה, וגם שם נהגה ורד סוויד, מתוקף תפקידה כראש הרשות למעמד האישה, להשתתף בדיוני חקיקה ולהכין הערות להצעות החוק בעיניים מגדריות.
לביא מציינת נקודות נוספות, העשויות להילקח בחשבון בעת הכנת תכניות העבודה למשרד לשוויון חברתי: האם ביכולתה של השרה החדשה לתבוע מעורבות במינוי ועדות ציבוריות, כדי שהפארסה של הקמת ועדות ששינסקי 1 ו-2,ועדת טירקל (בחינת אירועי המשט), שהוקמו בתחילה ללא נשים כלל, לא תחזור על עצמה. הרי החוק המחייב ייצוג נשים בוועדות, כולל פורומים בטחוניים, קיים כבר שנים רבות ובכל זאת לא מיושם כהלכה.
“אני רוצה לברך את גמליאל על כך שהיא ביקשה את התחום הזה”, אומרת לביא בשיחה עם סלונה. “היא הרי נכנסה לראש הממשלה והוא תכנן לתת לה רק את המשרד לאזרחים ותיקים. היא סירבה וחזרה אליו ודרשה שזה יהיה נושא הקידום המגדרי לפני הכל. זה מראה שגמליאל יזמה ודחפה וביקשה את הנושא. במדינות רבות יש כיום שרה לענייני מגדר בלבד והנושא הוא מאוד חשוב. אבל אם לא ינתן למשרד הזה תקציב, וכאן אני קוראת לראש הממשלה להגדיל את תקציב משרדה, אז ההצלחה של המשרד לא תהיה רק כישוריה. צריך לתת תקציב ייעודי לנושא השוויון המגדרי”.
מה הם הנושאים הדחופים ביותר שלדעתך על השרה גמליאל לטפל בהם?
“הנושא של פיטורי נשים בהריון. החוק מאפשר היום לפנות ולקבל אישור משר הכלכלה ואנחנו רואים ש-80% מן הבקשות מאושרות. כלומר, החוק אוסר לפטר נשים בהריון, אלא אם ניתן אישור ממשרד הכלכלה באמצעות ועדה. הנתונים מראים שהליך האישור הפך לנורמה. במקום שהנושא של פיטורי הנשים בהריון יוותר חריג אסור, זה הפך לדרך המלך בחסות משרד הכלכלה. וזה לפני שהתחלנו לדבר על הנשים שמפטרים אותן בהריון מבלי לבקש את האישור הנחוץ. השרה לשוויון מגדרי צריכה להיות חלק מן הועדה המאשרת בתוך משרד הכלכלה. שנציג מטעמה ישב שם ולא יאפשר לפטר כך נשים”.
“אני פניתי בנושא הזה לשר הכלכלה נפתלי בנט מספר פעמים והוא מעולם לא טרח להשיב לי”.
ונושאים נוספים?
“תקצוב משרד הספורט חייב לעבור סריקה בעיניים מגדריות. יש הרבה דברים שאפשר לעשות עם התקציבים המדינתיים לטובת טיפוח ספורט נשים החל בגיל הצעיר”.
“הייתי גם דורשת שנציג מטעמה של השרה לשוויון מגדרי ישב בוועדת סל הבריאות. ולסיכום, המשרד לשוויון מגדרי יכול ליזום ולדחוף את המעורבות במקומות רבים, השאלה היא כמה כוח תקציבי ויכולת השפעה תהיה לה”.
ברכותיי, בהחלט מינוי מעניין, כזה שכרגע הפמיניסטיות צוהלות בו אך לא בטוח שכך ירגישו גם בסופו של דבר…
מזה ש-80% מהבקשות מאושרות אפשר גם להסיק את המסקנה ההפוכה בדיוק – מעסיקים פונים רק במקרים מאוד מאוד חריגים, שקל להצדיק בפני הועדה.
צריך עוד נתונים כדי לקבוע מה פה נכון (למשל, מספר הבקשות עלה לאורך השנים?)
מכל המשרדים המיותרים שבעולם אני חושב שהמשרד הזה עומד בראש. ביזיון.
אתה מגזים. התיק אווילי ומיותר, אבל לא יותר מאינספור התיקים המוזרים האחרים שמומצאים, מפוצלים ומחולקים מדי קדנציה, על מנת להשביע רעבונם של עסקנים בכירים כאלה ואחרים. יש משהו די מצחיק ביצירתיות העצומה הנדרשת בכדי להמציא שמות חדשים למשרדי כלום, במטרה לרצות כל מיני עסקנים – וכל זאת בשעה שמשרד-הכלום הגדול, משרד החוץ, עומד מיותם לגמרי, ומעבר להדלפות משעממות מתוכו ל”הארץ” על החרם הנוראי הממשמש ובא, לא נעשה עימו דבר…
ההתרשמות שלי מגילה גמליאל ופועלה לאורך השנים, היא שמדובר בעסקנים נטו, החל מפועלה באגודת הסטודנטים (אני מודה, אני משוחד נגד כל עסקנצ’יק שגדל במקומות האלה, בדר”כ לא יוצא שום דבר טוב, ממישהו שחולם להיות ראש ממשלה מגיל 22…), דרך חברותה בכנסת באגף האידיאולוגי – עד לרגע שבו מונתה לסגנית שר, ובן רגע הפסיקה להתנגד לעקירה בשנת 2005. אני חושב שאם ביבי הגיע למסקנה (השגוייה לגמרי, לדעתי) שהוא חייב למנות את גמליאל לתפקיד של שרה, הרי שמינוייה לאחראית על משרד-כלום, הוא בהחלט הכיוון הנכון.
אין בעיה שיהיה 50 שרים בממשלה, העיקר שלא יהיו משרדי ממשלה תחתיהם.
ברור לך שזה שכפול של משרד הרווחה נכון? אז מה אם היא אישה
זה לא שכפול של משרד הרווחה. למשרד הרווחה יש סמכויות ותקציבים…
אם כבר, הרי שזה שכפול של משרד המודיעין לעניינים אסטרטגיים לשיתוף פעולה אזורי בנגב ובגליל…