אחד משרי הליכוד אמר לי לאחרונה שאינו מרגיש יותר בבית כשהוא מגיע לאירוע הליכוד. ״זה לא הליכוד שגדלתי בו״ הוא אמר ״המתפקדים השתנו, הם אחרים. אני חש לא בנוח שם״. אי אפשר לחשוד בו שהוא מנותק מן התנועה שלו או מרוחק ממנה ובכל זאת, התמורות המתרחשות בתוך המפלגה הגדולה ביותר בישראל לא נעלמות מעין הציבור.
לפי הנתונים הרשמיים שמסרו לי בליכוד, מאז ראשית 2014, התפקדו 26 אלף אנשים חדשים ובסך הכל יש בליכוד כיום כ 160 אלף איש. המספר גבוה, אף שיתכן שחלקם לא חידשו חברות ובכל זאת לפי הפריימריז שנערכו שם לפני שנתיים, מדובר ב 140 אלף איש לכל הפחות.
כדי להשפיע על אופי הרשימה לכנסת צריכים מתפקדי הליכוד להיות רשומים לפחות 16 חודש לפני פרמרייז וכך כל מי שהתפקד במהלך 2013 והמחצית הראשונה של 2014, עשוי להיות בעל השפעה.
אין מדובר במתפקדים חופשיים לחלוטין אלא בקבוצות אינטרסים כפי שקיימות בכל המפלגות העורכות פריימריז. רבים מחוברים לארגוני עובדים, אחרים הם מקבוצות שונות שרובן נטולות אידיאולוגיה או אכפתיות ערכיות בנושאים כלכליים חברתיים, אך בעלות כוונות בתחום הפעלת הכוח הפוליטי, מיצוי אינטרסים אישיים והפעלת קשרים לשם השגת ג׳ובים – הפכו את הליכוד למפלצת מרובת ראשים שלא ניתן לשלוט בה. התופעה כבר מוכרת אך החמירה מאוד בשנה האחרונה.
בקצה כל ראש-מפלצת, יש ריבוי עיניים וזרועות וכל אחד מן האיברים המפלצתיים מושך לכיוון אחר ומסתבך באיבריה האחרים של המפלצת. המפלצת דורכת לעצמה על הרגליים, מאבדת את הראש או דורסת כל מה שנמצא בדרכה. לעיתים המפלצת מטיילת בכמה מקומות בו זמנית.
פקודי הליכוד, סליחה המתפקדים, אולי יבחרו את רשימת הח״כים לפי הוראות המפלצת (איזה חלק ממנה?) ביום פקודה, אבל אף אחד לא מחזיק אותם מחויב לסבך המפלצתי- אופס, הסבך המפלגתי כמובן – בבחירות הכלליות.
וכך, בעוד לנתניהו עשויה להיות תמיכה ציבורית גבוהה, הציבור הכללי מרגיש את המוזרויות של המפלצת ואפילו מתפקדי המפלגה לא מחויבים לה.
בציבור רואים, את השרים והח״כים עסוקים במריבות קטנוניות עם הבוס, מוטרדים יותר מזהות שר הפנים הבא מאשר ממשבר הנדל״ן בישראל, משקיעים את זמנם בתככי בחירת הנשיא או התקוטטויות כסא יו״ר ועדת חוץ ובטחון וחולקים ביניהם רוטציות תפלות בתפקידי יו״ר הסיעה. זה מה שמפלצת הליכוד עושה בשלטון. ואם כבר המפלצת יורדת לעם, אז מתעסקים באובססיה ב 50 אלף מסתננים, שופטי עליון ולא בפתרון ממשי לתושבי דרום תל-אביב. ומנגד תלויה האדישות החמורה לשאר אזרחי ישראל ומצוקות יוקר המחיה.
כך נראית מפלצת דורסנית שאיבדה את דרכה.
ככל שיש יותר בעלי אינטרסים, כך הסיכוי שהפריימריז יהיו דווקא יותר מאוזנים, אם כל כך הרבה ידיים שמושכות לכל כך הרבה כיוונים, אין יותר פייבוריטים. אולי אפילו השליטה של ביבי בסכנה
לדעתי זה דווקא משרת את הדמוקרטיה ולא פוגע בה (אם לרגע מתעלמים מהעובדה שהח”כים של הליכוד לא עושים עם זה בפועל כלום לטובת הציבור)
1. האמירה שאין מדובר במתפקדים חופשיים אינה מדויקת. ברור שיש בליכוד, כמו בכל מפלגה, קבוצות אינטרסנטים חזקות, אבל רבים מחברי הליכוד הם באמת כאלו במובן הבסיסי, כלומר אנשים שמזדהים אידיאולוגית עם ערכי הליכוד, שבאמת אכפת להם מהליכוד, ומהמדינה, ולא מג’ובים אישיים וכד’, והם מצביעים בליכוד כפי הבנתם. גם כאלו שהם חברי קבוצה כזו או אחרת, מצביעים, במידה מסוימת, לפי הבנתם האישית ולא רק לפי הוראות מלמעלה.
2. כשנתניהו מקפיא את הדמוקרטיה בליכוד במשך שנים על שנים, עד שחבריו נאלצים לגרור אותו לבג”ץ כדי לקיים בחירות למוסדות הליכוד, זה לא מועיל לליכוד כדוף חי כמו שהפקאת מחירים שרירותית למשך שנים לא בדיוק מועילה לכלכלה. במידה רבה, נתניהו הוא האשם העיקרי בבעיות בליכוד כיום, בגלל המהלכים הללו שהוא אחראי להם, כולל בריחה מאירועים, הקדמת בחירות מתי שמתחשק לו, וטריקים לא-ראויים נוספים. מנהיג אמיתי לא מנהיג באמצעות טריקים, הוא פשוט מנהיג, והולכים אחריו מרצון, מתוך שכנוע.
לגבי עשרות אלפי גנבי הגבול האפריקנים שממררים את חייהם של תושבי דרום תל אביב, הדבר הראשון שצריך לעשות כדי להביא פתרון ממשי לתושבי דרום תל אביב הוא לסלק את הזרים הללו משם, ובכלל מישראל, כדי שתושבי דרום תל-אביב יחזרו לחיות בחלק מישראל ולא באפריקה.
תיקון הקלדה: זה לא מועיל לליכוד כגוף חי כמו שהקפאת מחירים שרירותית..
יש יותר מידי מילים מהשורש מ. פ. ל. ץ בכתבה…
וברצינות, הליכוד הוא כרגע מפלגת שלטון, ולכן הברדק.
בבחירות הברדק יעבור למפלגות אחרות…
נשמע מזעזע. כנראה שהפעם תצטרכי להצביע למפלגה אחרת…
יש המון בעיות עם השיטה של הפריימריז אבל נו באמת גיבוב של שטויות. אני חבר ליכוד 20 שנה והמתפקדים הם אותם מתפקדים – יש דתיים וחילונים, מזרחים ואשכנזים, עולים וותיקים, צעירים ומבוגרים, עסקנים ואידאולוגיים, קבלני קולות ואנשים חופשיים. כרגיל. מי שרוצה להשפיע ולשנות מוזמן להתפקד ולהצביע למועמדים הטובים בעיניו. קוראים לזה דמוקרטיה.