שרת המשפטים ציפי לבני האחראית על המו״מ עם הפלסטינים השיבה אתמול באולפן שישי של ערוץ 2 להאשמות הציבוריות שהוטחו בה בימים האחרונים, כולל לכך שראש הממשלה שקל לפטר אותה על ההחלטה שלה להיפגש עם אבו מאזן. הכותרת שיצאה מהראיון היא התנגדותה למהלכים חד צדדים של ישראל. ״לא יקום ולא יהיה כל עוד אני בממשלה הזו. לדעתי זה בכלל לא יקרה וזה ישאר אות של השר בנט בפייסבוק. הוא מנסה להוביל את המדינה לכיוון מסוכן של מדינה דו לאומית. יכול להיות שהוא סומך על כך שיש אנשים אחראים בממשלה וכל עוד זה כך הוא יכול להגג.״
למעשה אמרה לבני, שאם הממשלה תתקדם עם סיפוח שטחים – סיפוח ירושלים, כפי הצעתו האחרונה של ישראל כץ או סיפוח שטחי C כפי אמירתו המפורשת של השר גלעד ארדן – היא תפרוש מן הממשלה. זה מזכיר מעט את האמירה של יאיר לפיד, שלא ישב בממשלה שלא מנהלת מו״מ. אז אמר. זה לבטח מזכיר מעט את אמירתה של לבני עצמה, שהיא לא תשמש עלה התאנה של הממשלה. אז אמרה. כפי שהסבירה אתמול באולפן שישי, היא כבר עכשיו עלה התאנה של הממשלה.
כל זמן שהיא ממשיכה לשבת שם (בימים אלה) ממשיכה בקצב מרשים הבנייה בהתנחלויות. אם לבני ממתינה לצעדים פורמליים של סיפוח כדי לפרוש, הרי שבשטח מתבצע סיפוח ממשי, יום יום. ממילא, כפי שסיבוב השיחות האחרון הוכיח בצורה ברורה, נפתלי בנט הוא זה שמושך את השיח (לכיוון שלו) ומנהל את העניינים. כל עוד ראש הממשלה ממשיך להעביר מסרים אמורפייים. פעם שתי מדינות, תוך המשך בניה אינטנסיבי במהלך מו״מ. אחר כך מהלך חד צדדי כשברור שאין כוונה ממשית מאחורי הפרחת הדברים לאוויר – לבני היא רק המלבינה אל מול העולם.
תוספת: לשם המחשה, הנה האופן בו נתניהו ממשיך בבנייה בשטחים ואף מתגאה בכך (למרות שלכאורה אמור הוא לחתור לפתרון שתי המדינות). לפני כמה ימים הוא נפגש עם צעירי הליכוד בביתו. בחלק מן השיחה, שצוטטה על ידי עקיבה לם בבלוג שלו נתניהו התגאה בהמשך הבניה בשטחים בחמש השנים האחרונות כשהוא ראש ממשלה מכהן. ״המוקד מבחינתו היה ישראל. “Not one brick”, הוא סיפר. “כשנכנסתי לתפקידי כראש ממשלה בקדנציה השניה, זומנתי לוושינגטון. אמרו לי ‘אף לא לבנה אחת’ (בהתייחס לבנייה ביו”ש ובירושלים). איימו עליי בפירוש – ‘אף לא לבנה אחת’. הלחצים שהופעלו עליי על-ידי הקהילה הבינלאומית והאמריקנים היו אדירים, לא חושב שמישהו בישראל עמד בלחצים כאלה. ועדיין, אחרי חמש שנים שאני בתפקיד, בנינו קצת יותר מ’לבנה אחת’. אבל מה שחשוב הוא לעשות את זה בדרכים חכמות, בדרך שקטה. בלי התלהמות”.
החוליה החסרה לי בשלב הנוכחי של השיח, הנה מדוע בימין הליכודניקי רוצים מאוד שלבני תפרוש מן הממשלה. אדם בכיר בימין, הנחשב כיודע דבר או שניים, אמר לי השבוע כי לבני מנהלת מגעים אינטנסיביים עם העבודה. הוא אפילו ידע פרטים על הסגירות שלה עם הרצוג. ההנחה, כך נאמר לי, היא שאם לבני תפרוש היא תמוטט את הקואליציה.על פי הדיווחים שראיתי במקומות אחרים בעיתונות הישראלית (זאב קם, סימה קדמון, בן כספית) אותו אדם או אולי אחרים מטפטפים זאת לעוד עיתונאים. עושה רושם שרובם לא התרשמו ושטחו את המידע במובלע, בהסתייגות. גם אני לא חלקתי, כי שיחות טלפון נוספות עם ריבוי צדדים והכחשות גורפות גרמו לי לחשוב שאין דברים בגו. אז מדוע בימין רוצים אותה בחוץ? מדוע יש מישהו בימין הסבור שזה מהלך שעשוי להועיל להם בשלב הזה?
לפני כשבוע הוזמנתי לפורום של European Council of Foreign Relations, מכון מחקר (ט׳ינק ט׳נאק) בתחום יחסי החוץ של האיחוד האירופי. הפורום התכנס תחת החסות של שר החוץ הדני, קים ג׳ורגנסן וראש מחלקת המזרח התיכון של משרד החוץ של האיחוד האירופי, היותר מוכר בישראל – כריסטיאן ברגר. מטרת הפורום היתה לשמוע, מארגוני החברה האזרחית, אנשי תקשורת וגם דיפלומטים בדרגי ביניים, מדוע האיחוד האירופי כשל באופן שבו הציע לישראל שורה מרחיקת לכת של הטבות ותמריצים שנועדו לשכנע את הישראלים בכדאיות של סיום הסכסוך עם הפלסטינים. ומדוע בישראל לא קראו ולא שמעו ולא יודעים (כמעט) על ההצעה הנדיבה. מדוע לא התקיים כאן, בישראל, שיח ציבורי כלשהו בנוגע להצעת האיחוד.
* גילוי נאות: ECFR מימנו את כרטיס הנסיעה ואת השהיה בבית המלון *
ברגר שמע מן הנוכחים בעיקר ביקורת. הן מן הפלסטינים והן מן הישראלים שנכחו בפורום.
״מה אתה מביא מתנה לילד שיש לו כבר כל כך הרבה מתנות? מה הוא יכול לרצות עוד לקבל, אם הוא כבר ילד מפונק שמרעיפים עליו כל כך הרבה?״ אמר לברגר ולשאר הנוכחים, סאמיר חלילי, איש עסקים פלסטיני (Padico Holding) ומוביל התארגנות Breaking the Impasse מן הצד הפלסטיני. הוא רמז בדבריו שישראל מקבלת ממילא כל כך הרבה סיוע ותמריצים וקשרים, גם עם האיחוד האירופי וגם עם ארה״ב, עד שאינה מסוגלת לראות את היתרון שבהטבות שהציע האיחוד.
ואחרים בפורום הסבירו לברגר, וגם לדיפלומטים הנוספים שנכחו (שליחים של בריטניה, פינלנד, איטליה, רומניה, שבדיה, ספרד נורביה ועוד) שלא ניתן לבוא לאנשים, לעם שהם אידיאולוגיים ולהציע להם לוותר על חלקים שהם רואים כחלקי מולדת תמורת הטבות כלכליות. ״זה פשוט לא תופס מבחינתם של אנשים אידיאולוגיים. ואולי ההפך, זה מייצר אנטגוניזם מן הסוג של ׳אל תנסו לקנות אותנו בכסף׳. ״שיטת הגזר אינה אפקטיבית״ אמר אחד הנוכחים.
ליאונלו גבריצ׳י, איטלקי במוצאו העומד בראש מחלקת המזרח התיכון של ה European Union External Action Service (שירות החוץ הדיפלומטי האחראי בין השאר על קשרי דיפלומטים ליישום אמנת ליסבון), אמר בדבריו שיש שורות רבות של תקנות ומהלכים בתוך האיחוד האירופי שיכולים להיות מיושמים לטובת ישראל, אך גם רמז שהדברים מאוד דינמיים. כאשר נציגת הרשות הפלסטינית לאיחוד האירופי, ליילה שאדיד אמרה לגבריצ׳י כי יש החלטות רבות בתוך האיחוד העשויות להזיק לישראל, ברמה הכלכלית, אך אינן מיושמות כלל, ציין גבריצ׳י כי הדברים לוקחים לעיתים זמן והפנה את תשומת לבה, לסיפור התרנגולות: ייבוא עופות חיים מן השטחים נמצא בימים אלה במחלוקת בין האיחוד לישראל. באיחוד טוענים כי התקנות של הפיקוח הוטרינרי הישראלי אינן בתוקף מעבר לקו הירוק. בישראל מתרעמים על כך, על אף ששיעור העופות המיוצא מן השטחים (ביחס לשיעור העופות המיוצא מישראל באופן כללי) הוא קטן. ואכן, תוך כמה ימים התפרסמה המחלוקת הספציפית הזו גם בישראל.
גבריצ׳י אמנם עסק בקרקורי תרנגולים, אך הפנה את תשומת הלב לתהליך שעשוי להיות מזיק: הכללים והחוקים שרירים וקיימים. צריך רק לרצות להתעקש ליישם אותם, ואפשרי באמצעות מו״מ בין גורמי סחר להתיש את ישראל לעייפה. ישראל אולי יכולה לעסוק בסיפוח זוחל באמצעות בניית עוד התנחלויות. השווקים של האיחוד האירופי מנגד, יכולים לעסוק בהתנתקות זוחלת מכל מה שמריח מתן לגיטימציה לסיפוח של ממשלת ישראל.
אגב, מארגני הפורום עשו מאמצים להזמין חברי כנסת ישראלים מימין ומשמאל. הנציג הדיפלומטי הישראלי שהוזמן לפורום, ושמו היה רשום על ההזמנה בסדר הדוברים, רונן גיל-אור לא נכח.
מדברי הפתיחה של כריסטיאן ברגר, למדתי בעיקר עד כמה הוא (כראש מחלקת המזרח התיכון תחת קתרין אשטון) מנותק מן הנעשה בישראל. ברגר דיבר על הצורך בכינון מערכת יחסים טובה, של שכנות מעשית בין ישראל לפלסטינים. ״אני כל הזמן חושב על היום שאחרי ההסכם, על בניית האמון. הרעיון הוא להרחיב את היציבות והשגשוג ולהגיע לפיתוח איזורי בטווח הרחוק.״ הוא חזר ואמר. ״אנחנו רוצים מערכת יחסים של מעבר להסדר. לא רק נייר אלא שני צדדים שמסוגלים לעבוד זה עם זה.״
בחודש מארס השנה נסעתי לבריסל (בפעם הראשונה) לסבב הכרויות ופגישות באיחוד האירופי. דיפלומטים בכירים ששוחחו אז עם עיתונאים ישראלים (אוף דה רקורד) סרבו להכיר באפשרות שהמו״מ עשוי להסתיים. כיוון שכבר אז, בראשית מארס, אפשר היה להבין את הכיוון הכללי אליו צועד הכלום-הדיפלומטי הזה, ועיתונאים ישראלים לחצו שוב ושוב – מה תעשו כשהשיחות יכשלו ובצד האירופי התשובה היתה סתומה לחלוטין: הן לא יכשלו. ואם יכשלו נדבר אחריהן.
והנה השבוע, מדברים אחרי כשלון השיחות ומה התשובה הניתנת מאדם בכיר ומעורב כמו ברגר? הוא חושב על היום שאחרי. כאשר הנוכחים בפורום של ה European Council of Foreign Relations העירו לו שזו היא ממש בדיחה, לחשוב כיום על השלב הבא כשאפילו אין פגישות ישירות בין הצדדים – ברגר נותר נטוע בעמדתו. הוא חושב על השלב הבא.
וואו, איזה ניתוק מדהים מהמציאות: גוף זר שמתעקש לסבסד ולצ’פר פעילות פוליטית של קבוצה זעירה בישראל (הכוללת כמובן גם עיתונאים) שרוב הציבור הישראלי רואה כמסוכנת לביטחונם הפיזי – ונורא מופתע שהצעותיו נדחות בבוז ע”H רוב מוחץ של הציבור הישראלי…
וואו, איזה ניתוק מדהים מהמציאות: אין ספק ש”הביקורת” ששמעו המארגנים מפי החבר’ה שהם מימנו להם כרטיסי טיסה ובתי מלון, הייתה מאוד עניינית (“אתם לא מספיק קשוחים עם ישראל”…), שכן אין ספק שמה שהציבור הישראלי חושב כיום על האיחוד האירופי, זה שהוא יותר מדי פרו-ישראךי…
אני מסכים שברור שסמיר ולילה (ובלי ספק גם אחמד ושפיק…) אמרו דברים נכוחים בנוגע לצורך ללמד לקח את הממשלה הישראלית הסרבנית והציבור הישראלי הגזעני. מה שמדהים ברמת הניתוק, היא העובדה שהישראלים שנכחו שם, אמרו מצידם, שצריך ללמד לקח את הממשלה את הממשלה הישראלית הסרבנית…
האיחוד האירופי לא קולט שהמשך הפינוק והמתנות לאותה קבוצת שמאל קיצוני בישראל, לא הופך את ההצעות של השמאל הקיצוני לפחות הזויות. העובדה שהאיחוד האירופי מצליח לרכוש לעמדותיו (בלי ספק בהוצאה כספית ניכרת) כותברות מחבקות ואוהדות ברחבי התקשורת הישראלית, לא ישנו את המציאות, שכן התקשורת הישראלית כבר שנים תומכת בעמדות אלה, והמרחק בינה לבין הציבור הישראלי רק גדל, ככל שיותר ויותר ישראלים נרצחו עקב “תהליך השלום”.
אם האיחוד האירופי רוצה לשכנע את הציבור הישראלי שיש תוחלת בהתייחסות להצעותיו – מוטב שייגמל מהרעיונן המטומטם להשתמש בכל מיני עיתונאים ישראלים שגם ככה מזוהים עם השמאל הקיצוני, כצינור להעברת איומים בחרם.
כתבת יפה, אורי
מייאש שאלו האנשים שמייעצים לאיחוד האירופי לגבי רחשי העם בישראל. לי נדמה שישראלים לא לוחצים על ממשלתם לסגת מהגדה לא בגלל שהם כאלה אידאולוגיים, אלא בגלל שהם רואים מה קורה בשדרות ובאשקלון וזוכרים מה שהיה טרום הגדר בבתי הקפה ובאוטובוסים בכל המדינה.
מה זה ״סיפוח ירושלים, כפי הצעתו האחרונה של ישראל כץ״? למיטב ידיעתי ירושלים השלמה היא בריבונות ישראל מאז 1967.
אני משער שהכוונה היא להרחבת שול השיפוט של י-ם, כך שיכלול גם את מעלה אדומים ואת גוש עציון (הצעה לא מעשית בעליל, שכן היא תכניס לתוך העיר, ותכפה אזרוח של עוד רבבות ערבים).
לבני ! טלי קורה מבין עינייך גם כמספר 2 גם כמספר 3 ואפילו כמס’ 4 בתוך גוש השמאל שרצו להקים איתך יכולת לומר “כן” אם היה בליבך באמת לקדם כאן משהו. כמו בסיבוב הקודם שוב הענקת לביבי את היכולת לשלוט כאן. את לא לומדת מן העבר, מכרת את הציבור ביודעך מי הוא ביבי, אז את המבוגר האחראי ? חשבת אולי שיש ערכים אחרים חוץ מאלה שלך שחשובים גם לאנשים אחרים ? זה האגו שלך שהשליך אותנו לתהום. את ומפלגת “הכלום” שלך. “מבוגר אחראי” זה הדבר האחרון שניתן לומר עלייך.
״מדוע יש מישהו בימין הסבור שזה מהלך שעשוי להועיל להם בשלב הזה?״
כן מדוע אנשי ימין אינם רוצים שמאלנית הזויה כשרת המשפטים שמפריעה בחקיקה, מנהלת מו״מ ללא רשות, וסתם מגדפת את כולם. מוזרים הימניים האלה.
הממשלה לא תיפול אם היא תלך. אני מניח שחלק מחברי ה״מפלגה״ שלה יימצאו איזה דרך להישאר או לחבור לקואליציה. וגם בלעדיהם יש רוב לקואליציה. 62 זה מספיק. תמיד אפשר גם להחליף אותה עם מופז, שאין לו ממש רצון להקדים את הבחירות.
יונתן, 62 זה לא מספיק. זה אומרים לי בימין. אחת הסיבות לכך היא שפייגלין/ריבלין/שאמה – אינם מצייתים/יצייתו למשמעת קואליציוניות. וגם 62 זה משהו שממש ממש קשה לתחזק, במקרה שמישהו חסר או לא מעוניין. גם מופז + חסון יכולים להיכנס ואז 64 זה ממש גבולי. על כל פנים, זה האופן שבו איש הימין שדיבר איתי רואה את זה. הוא אמר מפורשות אם היא יוצאת היא מפילה את הממשלה. אז למה הם ככ רוצים שהיא תצא. אולי כי הם רואים סקרים שבבחירות חדשות הם מתחזקים… ? (כנראה)
טל היקרה שלום, אנקדוטה על נושא מבנה והרכב קואליציה:
להזכירך, רוב של 61-59(כולל אתנן פוליטי מסוגת הכלנתריזם) הספיק להעביר את הסכם אוסלו ב’, יציאה ישראלית מערים רבות ביו”ש, חימוש הרש”פ ברבבות נשקים אוטומטיים וביסוס ההכרה הישראלית באש”ף. לכן גם לרוב מצומק יש יכולת להעביר החלטות מכריעות.
אני מסכים איתך שרוב מצומצם כמו 61-62-63-64-65-66-67 לא מספק מבחינה אתית ומהותית להחלטות כה שנויות במחלוקת, לוואי והשמאל הישראלי היה חושב ככה לפני שחטא בחטא הנ”ל.
מרגע ששוחרר שד אוסלו מן הבקבוק נפגמו יותר מאשר בטחון אזרחי ישראל ומעמד הטריטוריה ביו”ש אלא, נפגע התהליך הפוליטי בישראל פגיעה אנושה(שנתמשכה גם דרך הרצח המתועב של יצחק רבין ז”ל).
את שקרה אין יכולת לשנות.
תאוות ההסכם\הסדר של העבודה המומר”צת ניצחה גם את הזהירות הנדרשת
כפי שאמר פה טל, 61 מנדטים (כולל גולדפרב ושגב) הספיקו כדי להעביר כאן את ההסכם הגורלי בתולדות המדינה, זה שעודנו משפיע לרעה על כל צעד ושעל בחיינו – הכוונה ב”חיינו” לאלה מאיתנו שאינם מתפרנסים מהתהליך כמובן…).
אין לי מושג מיהם גורמי הימין שחוששים מממשלה עם רוב של 62, אבל האמת היא, שעמרם מצנע, עמיר פרץ, ציפי לבני וגם כמה מחברי תנועתו של לפיד (כמו גם פייגלין ושות’ שהזכרת בעצמך) הם לא בדיוק גורם אמין.
אין ספק שהעפת לבני מהממשלה מקטינה את הרוב שלה בהצבעות. מצד שני, הסיכויים להפלתה בפועל לא באמת משתנים (אותו חוסר-אינטרס של לבני בהליכה לבחירות עודנו קיים, וכנ”ל גם זה של מופז, זה של חלק מהח”כים החרדיים, ועוד ועוד).
מי שלמרבה האירוניה, לא צריך לפחד מבחירות, זה ביבי עצמו, שאין לו שום יריב רציני, ומפלגתו לא נחלשת עפ”י כל הסקרים.
הסיבה לכך שביבי לא העיף את לבני (כפי שמתחייב לעשות במשטר תקין, בו שר מפר הוראה ישירה של ראש הממשלה), היא שהוא עד כדי כך פחדן. הוא לא ירוויח יותר יציבות כתוצאה מפחדנותו, אלא בדיוק ההיפך: הערעור על סמכותו רק יגדל. מצד שני, הוא פועל בשיטה עלובהה זו כבר חמש שנים, וכנראה שהוא מבסוט מן התוצאה, משום מה…
זה היה ראיון רע .
מעבר לעובדה שהייתה חסרת סבלנות ולא הצליחה להתמודד עם הפאנל,
היא לא ענתה תכלס על שום שאלה לעניין.
כל מנהיגי העולם יודעים שהיא לא משתפת? ומה עם הציבור? לא מגיע לנו לדעת מה התנהל שם?
אני רחוקה מדעותיו של בנט אבל לפחות ברורה לי מה דעתו, לפחות הוא מציע פתרונות שתואמים את קהל בוחריו.
בסופו של דבר, לאחר גמגום מצידה (והתעקשות בלתי נסבלת לסיים משפטים שלא רלוונטים לאף שאלה שנשאלה) זה היה רוני דניאל שהציע פתרון והיא די זרמה איתו.
מאכזב שזה הייצוג של המרכז בממשלה.
יאיר לפיד נבחר על הטיקט של איפה הכסף. בנושא הזה אני פחות מצפה ממנו לדין וחשבון.
היא נבחרה בשל המו”מ בלבד.היא נכשלה.
האופן בו מסתירים מן הציבור את הנעשה בתוך חדר המו״מ, בחסות של לא אוציא דברים משיחות סגורות – היא מרתיחה. והיא גם הבעיה החוזרת ונשנית של כל המו״מים האלה. בלי בקרה ציבורית למה שנאמר שם -אי אפשר לדעת באמת מי צודק ומה קרה שם.
באמת אי אפשר לדעת. בין הפלסטינים שאומרים שה לא יסכימו לכלום מלבד מה שהם רוצים, לבין הממשלה שאומרת שהם הציעו דברים אבל לא הסכימו לתנאי הפלסטינים, ממש כל כך הרבה סתירות, איך אפשר לדעת מה קרה ?
אין שום דבר מוסתר. הכל גלוי ומובן מלבד לאנשים שחיים בפנטזיות. וזה רק כמה עשרות שנים אותו הדבר. אני חושב שהבעיה של השמאל הוא פטולוגי.
לא צריך להעמיק – רוצים שלבני תפרוש כי 6 מנדטים זה ממחיר כבד מדי לשני תיקים וראשות וועדה.
בלי לבני יש 62 ח”כים , וחיזוק ואיחוד שורות בליכוד ועם יש עתיד