מתפקדי ליכוד נשאלים בטלפונים בסקרים שאלות אישיות על ראש המפלגתם. סקרים שמבוצעים בימים אלה לא עוסקים כלל בשאלות חברתיות או של מדיניות אלא רק בשאלות הממוקדות באופיו של המועמד: מי מחובר יותר? מי אמין יותר? מי יכול להנהיג? מי הכי עקבי בנושא המדיני? מי נאמן לערכי הליכוד וגם מי יכול להביא קהלים חדשים.
הסקר הטלפוני, המובא כאן במלואו בהאזנה מלאה מלמד הרבה על אופי ההתמודדות לראשות הליכוד. הסקר נערך השבוע, באמצעות חברת מרקטווטש ועבור מפלגת הליכוד, כאשר יש להניח שכאשר מדובר על ׳מפלגת הליכוד׳ זה הוא סקר מטעמו של ראש הממשלה נתניהו, הנעזר בתקציב המפלגה לביצוע סקרים ולא בתקציב משרד ראש הממשלה.
האזינו לשיחת הסקר במלואה. תמלול אחרי ההקלטה.
ש: שמי אמי ואני מחברת מרקטווטש ואני עורכת סקר מאפיין בנושא תנועת הליכוד. הסקר הוא אנונימי והתשובה שתמסור היא רק למטרה סטטיסטית. תוכל להקדיש לי שתי דקות? אני אשמח מאוד
ת: את מטעם הליכוד?
ש: כן מטעם הליכוד. אתה מטעם הליכוד?
ת: כן
ש: כשאתה חושב על תנועת הליכוד כרוצה לנצח בבחירות הבאות. אנא השלם את המשפט ׳הליכוד היא מפלגה ____׳
ת: חזקה
ש: אוקיי. מה הם לדעתך שתי התכונות החשובות ביותר למנהיג הליכוד. שתי תשובות בלבד, רוטציה בין הערכים – יכולת לנצח בבחירות, winer-יות, שמירה על ערכי הליכוד, יכולות עמידה על עקרונות, עממיות, יושרה ואמינות וחזון.
ת:השניים האחרונים, יושרה וחזון.
ש: אוקיי. יש הטוענים שעל הליכוד להוביל לפתרון שתי מדינות ישראל ופלסטין. ויש הטוענים שעל הליכוד לדבוק ברעיון של מדינה אחת הלאום היהודי. עם איזה מן הטענות אתה יותר מזדהה שתי מדינות לשתי עמים? או מדינה אחת מדינת הלאום היהודי?
ת: הראשונה
ש: מה הנושא הכי בוער לדעתך של הליכוד שצריך לטפל בו – מערכת יחסים עם ערביי ישראל? פתרון הסכסוך הערבי ישראלי? צמצום פערים חברתיים? איום איראני? יוקר מחיה? יוקר הדיור?
ת: צמצום פערים
ש: אם הבחירות נערכות ליו״ר המפלגה נערכות היום מי מבין המתמודדים היית בוחר לתפקיד – דני דנון, משה פייגלין בנימין נתניהו או לא מתכוון להצביע?
ת: פייגלין
ש: אוקיי. מי תבחר, משה פיגלין לראשות הליכוד?
ת: זה מה ששאלת עכשיו, לא?
ש: אז אני שואלת למי תבחר, למה תבחר במשה פייגלין?
ת: את שואלת למי או שואלת למה?
ש: למה, כן
ת: למה? כי הוא הכי ישר
ש: אוקיי. בסדר. מדוע לא תבחר בבנימין נתניהו למשל לראשות המפלגה?
ת: כי הוא לא אקטיבי, הוא לא… הוא לא….
ש: למה הוא לא אקטיבי?
ת: רגע ברחה לי המילה. הוא לא מוביל, הוא מובל.
ש: מדוע לא תבחר בשם הנותר לראש המפלגה, למשל דני דנון?
ת: סתם עסקן פוליטי
ש: על איזה מן המתמודדים ניתן לומר שהוא נאמן לערכי הליכוד, בנימין נתניהו, משה פייגלין, דני דנון?
ת: פייגלין
ש: מחובר לעם יותר? משה פייגלין, דני דנון או בנימין נתניהו?
ת: פייגלין
ש: אמין ? נתניהו, פייגלין או דנון
ת: אותו הדבר
ש: יכול להנהיג את תנועת הליכוד באופן מוצלח ביותר? נתניהו, דנון או פייגלין?
ת: פייגלין
ש: בעל כושר ביצוע גם פייגלין?
ת: גם פייגלין. לא יודע.. .כן
ש: נגוע בשחיתות, פייגלין, דנון או נתניהו?
ת: מי הכי נגוע או מי הכי פחות נגוע?
ש: מי הכי נגוע?
ת: ביבי
ש: ביבי נגוע?
ת: כן
ש: כריזמטי בעל כושר מנהיגות פייגלין, דנון או נתניהו
ת: לא שאלת את זה כבר?
ש: לא לא שאלתי
ת: פייגלין
ש: מסוגל להביא קהלים חדשים
ת: פייגלין
ש: מי מקדם יותר אינטרסים אישיים על פני אינטרסים לאומיים
ת: ביבי
ש: עקבי בעמדותיו בנושא המדיני? בנימין נתניהו, משה פייגלין או דני דנון?
ת: פייגלין
ש: מביא רוח חדשה למפלגה?
ת: פייגלין
ש: מה הוותק של כל אחד מן הליכוד – כמו נתניהו, פייגלין, דנון מה אתה חושב על הנסיון כמתפקד ליכוד?
ת: מה הכוונה הותק שלהם. לא מבין את השאלה
ש: כמה שנים אתה מתפקד?
ת: שנתיים
ת: הלו? הפסקתי לשמוע אותך
הבחירות לראשות הליכוד, שיערכו ב 6 בינואר מתנהלות הרחק מעין הציבור.
מצד אחד, התובנה הכללית היא שנתניהו מנצח ומדלג הלאה בקליות (walk in the park) לקדנציה רביעית.
מצד שני, שני ח״כים משה פייגלין ודני דנון, מתמודדים מול נתניהו בטענה שהתנהלותו אינה הולמת יותר את ערכי הליכוד. גם אם יפסידו, שניהם ביחד, שיעור הניצחון או ההפסד מהותי לנתניהו. זה מהותי במיוחד לאור קמפיין הבחירות הכללי הממשמש ובא יש הבדל בין נצחון סוחף של ראש ממשלה מכהן לבין נצחון מר, עם שיעור נמוך.
חברת מרקטווטש עורכת עבור מפלגת הליכוד את הסקר ומאחר ומדובר בליכוד כמפלגה הניצבת מאחורי הסקר, יש להניח שמדובר למעשה בסקר של ראש הממשלה נתניהו.
המעניין הוא שמי שניסח את השאלות עבור הליכוד – יצא מתוך נקודת הנחה שהמתפקדים שיבחרו במנהיג לראשות הליכוד לא יצביעו על בסיס תובנות בתחום הכלכלה, חברה וגם ללא התבוננות על הביצועים בתחום הבטחון הכללי או האישי במדינה, אלא ישקלו אך ורק את תכונות האופי האישיות של המועמד. זה נמצא בכל בלוק השאלות האחרון בסקר: האם מביא רוח חדשה למפלגה? האם הוא אמין? פועל מאינטרסים אישיים? מי הכי נגוע? כושר כריזמטי ועוד. אין שם שום שאלה על המדיניות שלו.
בסקר ניתן לשאול כמות מוגבלת של שאלות (וככל ששואלים יותר שאלות כך עולה מחיר הסקר) ובחלק האחרון הנ״ל, של השאלות ׳מי מבין המועמדים הוא יותר׳ ניתן היה לבחור שבע או שמונה שאלות כשלמעשה הסוקר מחפש פה את עולם התוכן הרלבנטי. עצם הבחירה באינדיקטורים לעיל (רוח חדשה, מקדם אינטרסיים אישיים) יוצאת מתוך נקודת הנחה שאלה הם הנושאים במהלך הקמפיין שיניעו את המתפקדים לפעולה. אין עיסוק באג׳נדות לאומיות אלא רק באג׳נדות אישיות. כי רק האופי האישי של המועמד, הוא שיניע את המתפקדים לבחור בו.
מאיפה הגיעה השאלה ״מי מביא קהלים חדשים לליכוד?״. היא הגיעה מכאן, ככל הנראה.
עוד שאלה מעניינת שמוצגת בפני מתפקד הליכוד מבחינת אופן ניסוחה –
״יש הטוענים שעל הליכוד להוביל לפתרון שתי מדינות ישראל ופלסטין. ויש הטוענים שעל הליכוד לדבוק ברעיון של מדינה אחת הלאום היהודי. עם איזה מן הטענות אתה יותר מזדהה שתי מדינות לשתי עמים? או מדינה אחת מדינת הלאום היהודי?״
השאלה מעניינת, כי בליכוד בעצם יש מי שבוחן היום את הגישות של הציבור בנוגע למדינה אחת, של לאום אחד, היהודי. כשזה בפועל יהיה כיוון מאוד בעייתי כאשר בין הים לירדן, יחיו במדינה אחת (מסופחת) 40% ערבים ו 60% יהודים, על פי ההערכות.
המון תודה לרון קסלר על הסיוע הטכני בהעלאת התכנים
שאלת הלאום פחות מעניינת מהניתוח שלך אותה. בשמאל מדברים המון על הצורך בנסיגה כדי לשמור על ישראל בתוך הקו הירוק כמדינה יהודית. הנה בא חוק שנועד לעגן זאת – ואתו שמאל עצמו מזדעק כנגד הרעיון…
סוגייה מעניינת נוספת, היא הביטוי הנפלא “פתרון שתי המדינות”, או “שתי מדינות לשני עמים”. ההכבדלים בני המושגים הם לא סמנטיקה לשמה, אלא המהות שגורמת לשמאל להתנגד לדרישה ישראלית מהפלסטינים להכיר בישראל כמדינה יהודית. “פתרון שתי המדינות” משמעו שתהיה מדינת לאום ערבית בשם פלסטין, ומדינה דו-לאומית נוספת לצידה שלפחות בהתחלה יקראו לה ישראל. “שתי מדינות לשני עמים”, מחייב שהמדינה שאינה פלסטין תוגדר כמדינת לאום של העם היהודי. הסוגיה מה חושב אותו מתפקד אלמוני שהעביר לך את ההקלטה, היא מעניינת להפליא, כמו גם הבחירה של המשלמים על הסקר לשאול דווקא שאלה זו – אבל הרבה יותר מעניין לשאול איך קרה שעיתונאים לא מבהירים את עמדתם העקרונית בשאלה איזה שתי מדינות הם רוצים לראות כאן באותו חזון אוטופי של חומוס ברמאללה ושווארמה בשכם.
אני אוהב את העקביות האידאולוגית של מי שענה לשאלות – הוא בעד ״פתרון שתי המדינות״ וחושב שהדבר החשוב ביותר הוא לצמצם פערים אבל מצביע פייגלין שדוגל בהפך הגמור בשני התחומים.
למה אתה מצפה לעקביות אידיאולוגית ממישהו שהקליט סקר והעביר אותו לעיתונאית שהוא יודע שעויינת את הליכוד? הימור מאוד לא מסוכן יקבע שמדובר במתפקד מטעם אחת מאותן קבוצות שמאל שטל מקדמת כאן חדשות לבקרים, והוא תומך בפייגלין בערך כמו שחנין זועבי תומכת בחוק הלאום…
כמו תמיד אורי יורה בשליח ולא מפנים את המסר. ביבי נמאס נקודה. נמאס על הציבור הרחב ונמאס על חברי מפלגתו. חברי מפלגתו עדיין ימשיכו להצביע לו רק בשל החשש להחליף מנהיג לפני בחירות ולהסתכן באיבוד השלטון.
הפראיירים של הימין, ממשיכים להיות מובלים על ידי מנהיגים חסרי חזון וחסרי מעש. כל המנופף בשם ימין, יזכה בקולם. נשאלת השאלה רק מהו בדיוק אותו ימין? האם פינוי חברון? האם תמיכה בהתנתקות? האם פגיעה בשכבות החלשות? בפריפריה? בדימונה בירוחם ובאר שבע? האם הבלבול והניהול הקלוקל של צוק איתן? האם למעלה ממאה הרוגים ישראלים בחמשת שנות כהונתו האחרונות של ביבי? האם ממשלה שמסתתרת מאחורי בטונדות היא ימין? האם יש לה זכות קיום? האם לרמאים של הימין שמשקרים ואומרים דבר והיפוכו באותו משפט יש זכות קיום בפוליטיקה הישראלית? האם בנט שלדבריו הוא, הממשלה שהוא חבר בה! מסכנת את בטחונם של אזרחי ישראל, ועדיין הוא ממשיך להיות חבר בה, וכעת הוא עוד הולך להתאחד עם ראש הממשלה שאותו הוא כה תקף במהלך צוק איתן, האם הוא ימין? האם הוא ראוי? האם ליברמן הוא ימין? ליברמן שלכל בר דעת ברור שיעשה את מה שמשתלם לו באותו רגע גם אם המשמעות היא לחזור לקווי 47′?
הציבור ברובו מתפקח כבר ממצג השווא של התבוסתנים שניהלו כאן את המדינה בשנתיים האחרונות.
אתה מעלה רעיון מעניין – מסתבר שלשיטתך בגלל שהימין בחלקו אכזב והלך שמאלה יותר מכפי שהבטיח, על ציבור המצביעים המאוכזב לנקום בו, ולהצביע לשמאל המקורי, שייסוג יותר, יעקור יותר, ויחלק יותר רובים. אני לא טוען שזה לא רעיון מקורי, אבל אני בהחלט טוען שגם הרעיון לבנות בפיזה מגדל מבלי שיישרו את היסודות היה רעיון מקורי…
התחזית האופטימית שלך על נצחונו הממשמש ובא של השמאל, גם היא נראית מקורית למדי, אבל מכיוון שמדובר בעתיד, עדיין לא ברור אם היא מקורית בליגה של מגדל פיזה. ההימור שלי הוא שכן…
אשרי המחנה שכל מה שיש לו להציע זו מרכולת של שנאה ודיבת המחנה האחר. כבר תקופה ארוכה אני מנסה למצוא בטקסטים הארוכים שלך סיבה אחת עניינית בעד ולא נגד. מדוע ימין. אין. כי אין.
אגב, מה שכתבתי בנוגע לליברמן היה אתמול, עוד לפני הפרסום של ‘תכניתו המדינית’.
אשרי המדינה שיש בה מי שכל הזמן מציעים את אותו פתרון, גם כאשר תוצאותיו הנוראיות באות לידי ביטוי פעם אחר פעם – ואז מאשימים את כל העולם בכשלון הרעיון שלהם.
אתה לא צריך לחפש אצלי טקסטים שאומרים למה הימין כן, שכן אין בכך כל טעם. מאז 1993, ההצבעה בבחירות היא משאל עם לגבי אוסלו וצאצאיו, ועל כן לא צריך לחפש סיבות להצביע ימינה, מלבד העובדה שהוא לא תומך נלהב ברעיון של לתת לאש|ף עוד שטח, נשק, כסף, בתקווה שאולי הפעם הם באמת יילחמו בחמא”ס בלי בג”ץ ובצלם. העובדה שהימין גם פחות אנטי-דמוקרטי, ויותר פלורליסטי (לא הישג גדול – השמאל ברובו תומך בסגירות עיתונים שלא מתאימים להם, מתנגד למניעת מעורבות ממשלות זרות בפוליטיקה הישראלית וכד’), הן בונוס גדול.
אבל כן אתה צודק – אני לא מצביע בעד הימין, אלא נגד השמאל. אני רחוק מלהיות ה יחיד שעושה כך, ולא סתם השמאל מנסה להכחיש את היותו שמאל ומכנה עצמו “מרכז-שמאל”…