יותר משהיה אתמול בלילה מהפך מתונים-קיצוניים בליכוד, ניתן היה לראות היפרדות של מתפקדי הליכוד מן המבוגרים. השרים דן מרידור, בני בגין, מיכאל איתן שמזוהים עם העבר הליכוד נפלטו על ידי המפלגה. זלמן שובל דורג במקום לא ריאלי. צחי הנגבי דורג במקום סביר, 16, אך לבטח לא חזר לקדמת הבמה. לימור לבנת, אחת מתוך קבוצה מצומצמת של חברי כנסת המכהנים ברציפות מאז הכנסת ה 12 (“השכבה” של פואד בן-אליעזר, רובי ריבלין, ומיכאל איתן), נשלחה למקום ה 17. אחרי תוספות ישראל ביתנו, היא תמוקם הרחק בספספלים האחוריים.
מנגד, פוליטיקאים חדשים יחסית כמו יריב לוין, משה פייגלין, דני דנון, מירי רגב, זאב אלקין וציפי חוטובלי מקשטים את ראשית הרשימה.
לא שכחתי את השר סילבן שלום ורובי ריבלין, ובכל זאת נדמה שהם חריגים למגמה. הראשון, מסיים 4 שנים של עימותים סמויים וגלויים עם ראש הממשלה. מישהו מאמין שנתניהו יצ’פר אותו בממשלה הבאה בזכות האהדה שקיבל מן השטח? וריבלין, בסך הכל שם, כדי להיבחר לנשיא המדינה בעוד שנתיים. וגם את זה ידעו אתמול הפעילים.
מה יהיה עם איתן? אני לא יודעת אם בליכוד מרגישים את האובדן, כי שמו של איתן לא הוזכר אתמול מעל הבמה על ידי ראש הממשלה. אבל אם יש אובדן ענק, גדול, מצער לפוליטיקה הישראלית זה הדחתו של השר איתן מרשימת הליכוד. בניגוד, לאמירות שמפזרים פה ושם בתקשורת (כך שמעתי) הוא לא היה שר בלי תיק, אלא שר פעלתן ויעיל, עם ערכים דמוקרטיים מוצקים, והבנה מעולה של מהות השירות הציבורי ותפקידו של איש ציבור. אני לא יודעת פרטים, אך כאזרחית המדינה הייתי מקווה שאדם מן הסוג הזה היה משולב באחת הרשימות האחרות. הוא נכס.
מה יהיה עם מרידור? אתמול שוחחתי ארוכות עם אדם המלווה ומכיר אותו היטב וכואב את דירוגו הנמוך. לדבריו מרידור לא ידלג הלאה כדי להמשיך, לא עם ציפי לבני ולא עם אחרים. הוא פשוט יפרוש בשקט. אותו אדם הזכיר לי, שמבחינה אידיאולוגית לא אמורה להיות בעיה. מרידור הצביע לקדימה בשנת 2006, כאשר היה מחוץ לתנועת הליכוד.
והערה אחרונה לעניין הנשים בליכוד: המפלגה הזו אינה טובה לפוליטקאיות. בעשיריה הראשונה יש רק אישה אחת, ציפי חוטובלי, וגם היא הוקפצה לשם, כי זכתה למספר הקולות המדרג אותה במקום ה 12. עד למקום ה 20 יש 4 נשים, ואם סופרים גם את קטי שטרית, המדורגת במקום ה 24 השמור לנשים, אנחנו נמצאים בשיעור של 20%, שהוא רחוק מאוד משיעורן של נשים באוכלוסיה. זהו עיוות נוראי שבליכוד אפילו לא מנסים להתמודד איתו.
אתמול שוחחתי בערב עם ח”כ ציפי חוטובלי, שהסתובבה במקום מרחפת על ענן (כיוון שלפי כל השמועות המוקדמות, היא נידונה להעדר תמיכה ברשימות הנכונות ונמצאה בבעיה קשה). בניגוד לח”כ דני דנון, שכבר אתמול אמר בגלוי שהדירוג הגבוה שלו צריך לקבל ביטוי בתפקיד שר, חוטובלי, (אישה אלא מה) לא מוכנה לצאת בהצהרות כאלה מיד אחרי היבחרה.
למה לא? היא דורגה הכי גבוה מבין הנשים, היא צריכה להיות שרה, צריכה לשבת בקבינט הבטחוני-מדיני (שמתוך 14 שרים כיום אין בו ולו אישה אחת), היא צריכה לדרוש שבקבינט יהיו לפחות שליש נשים ושבממשלה ישבו לפחות שליש נשים. היא צריכה להפשיל שרוולים ולהתחיל להזיז דברים מלמטה עבור נשים בליכוד. דווקא בזכות היותה אישה דתיה, היא צריכה מעתה גם להתחיל לומר דברים מפורשים למענן של הנשים בציבור הדתי, במפלגות הדתיות (וכן, ידועה לי עמדתה בנושא שירת נשים בצבא ואיני מסכימה איתה, אך היא נמצאת היום במקום מיוחד מבחינת הדוגמא האישית).
לא נראה לי שהאג’נדה של הנשים בליכוד היא לקדם נשים בישראל. למרות ש”רשימת המשאלות” שאת מציגה נכונה מבחינה חברתית ודמוקרטית, אנחנו מדברים על הליכוד, לא על מרץ או יש עתיד
ראשית מרידור ובגין ימצאו את עצמם גם בממשלה הבאה לפי דבריו של נתניהו שחייב למצב את עצמו פוליטית בציבור ובחו”ל כבעל ממשלה מתונה לאחר הבחירות, כך שדרכם הפוליטית, גם בתוך הליכוד, לא הסתיימה. שנית אני מסכים לדעתך לעניין הצורך בהפשלת השרוולים אצל ציפי חטובלי, גם מעצם מיקומה בעשריה הראשונה, גם מתוקף כוחה בליכוד אצל נתניהו כמושכת קולות דתיים (ואולי נשים דתיות?) מהבית היהודי ובעיקר מעצם תפקידה הנוכחי כיו”ר הועדה לקידום האשה (שלא ציינת) שאמור לסמל התנהלות בהתאם שבתקווה תפתח את הדרך לחלוקת תיקים גם לח”כיות דתיות אחרות במפלגות השונות שראויות לא פחות ואולי אפילו יותר מחבריהם הגברים.
ראשית, סביר להניח שנתניהו משתמש כרגע בבגין ומרידור כדי לעמעם את ה”הליכה ימינה” של מפלגתו וגם כדי לטשטש את עוצמת הכישלון שלו כששני האישים שהוא הפציר בהם להישאר ולהתמודד בסיועו, נפלטו.
שנית, מי בדיוק ממצביעי הבית היהודי יאמין לנתניהו שגייס את חוטובלי ממועצת החכמים כדי להתנער ממנה דקה אחרי הבחירות כדי לשוב ולחבק אותה דקה לפני הבחירות הבאות כדי להתנער ממנה שוב אחרי הבחירות למרות מיקומה הגבוה ברשימה.
טל,
לדעתי את צודקת מאד שמדובר בחילופי דורות ולא רק בתזוזה ימינה. רוב התקשורת מפספסת את הנקודה הזו. הליכוד התרענן קצת בבחירות האלה.
מיכאל איתן באמת חבל עליו, היה ח”כ מעולה והוא בהחלט הפסיד מהחזרה/פנייה ימינה של הליכוד.
כמוכן, ציפי חוטובלי נהנתה מתמיכה של המחנה האידאולוגי בליכוד – היא הופיעה ברשימה של מטות ערים וגם אצל פייגלין, אז אני לא יודע למה היא אומרת שהיא לא הייתה ברשימות. בן אדם לא מגיע למקום כל כך גבוה סתם כך.
למה האבחנה מתונים-קיצונים? הליכוד בחר במי שמייצג את ההגשמה של הדרך בה פעל ודיבר במהלך השנים האחרונות:
1. למנוע מו”מ ומדינה פלסטינית.
2. בפועל לחדד פערים חברתיים ולא לפרק מונופולים.
3. הנרטיב המרכזי בנוגע לאירן והצורך של ישראל להתבצר ולהשתמש בכוח לחזק את האחיזה בטריטוריה.
האם זה קיצוני? יחסית לעמדת שלי ולפיד “נגד” המבצע בעזה? יחסית לתזוזת המצביעים מהעבודה ל”מרכז”? יחסית למציאות האזורית? יחסית לעוצמת אחיזתם של העשירים בכלכלה? יחסית לגודל האוכלוסיה הדתית-לאומית והדתית-חרדית? אולי זה פשוט שיקוף של מגמה בה האליטה של השמאל עסוקה מדי בהיי-טק והפגנות מזמנות במקום להציע חלופה פרקטית ולרוץ לבחירות? הימין מראה שיש לו דור צעיר שמוכן ללכת לפוליטיקה ולעשות, השמאל לא.
מה בעצם הבעיה?
התוצאה משקפת היטב את רצון הבוחר בשני מדגים –
א. תפיסת עולם ימנית … מרידור פשוט לא שם.
ב, עשייה וקבלות – בגין, מרידור, לבנת ובטח הנגבי לא הציגו שום עשייה חיובית שמעניינת את בוחרי הליכוד …
לכן, אין שום אמפטייה לנבחר ציבור שלא עבד 4 שנים לטובת בוחריו … אם היית שואלת אותי, הייתי מסמן לך מראש שלא יכנסו (רמז: מפלגת העבודה חווה תהליך דומה בחמישי).
יש לך אינדיקציות מי מהח”כים בעבודה ייפלט?
כן.