על אף ששתיים מן הח”כיות של הליכוד דילגו מעל למשוכות השריון, מפלגת הליכוד צועדת לקלפי עם אישה אחת בלבד בעשיריה הראשונה. טל שניידר (שוב) מתאכזבת
תוצאות הבחירות של הליכוד בכל הנוגע לשיבוץ נשים ברשימה, מחדשת. על אף שבליכוד שיעור מאוד גבוה של גברים מבין המתפקדים ו -90% ממוסדות המפלגה השונים (מרכז, ועדות, צמרת לשכתו של ראש הממשלה) הם כמעט על טהרת הגברים, שתיים מהח״כיות המכהנות – ח״כ מירי רגב וח״כ גילה גמליאל – קיבלו שיעור קולות הגבוה מן המשבצת שנשמרה להן במקום ה- 15 ברשימה. הניסוח התקנוני של השיבוץ ה- 15 ברשימה חייב הצבת אישה ״רק אם אין אף אישה עד למקום הזה״ וכתוצאה מכך ח”כ חוטובלי נדחקת כרגע לתחתית הרשימה. ספירת הקולות נמשכת אבל שתיים מהן הצליחו להבחר בזכות עצמן ולא בשל השריון.
על פי התוצאות החלקיות שפורסמו עד עכשיו, ח״כ מירי רגב זכתה למקום הרביעי מבין כל המועמדים ותשובץ במקום החמישי ברשימה לכנסת, ח״כ גילה גמליאל זכתה במקום ה- 12 (ותשובץ במקום ה- 14 כתוצאה משריונים) וח״כ ציפי חוטובלי ירדה למקום ה- 24. יובהר, כי הפוסט הזה לא עוסק בתרומה או בהעדר תרומה של אותן הח״כיות לציבוריות הישראלית, כי ביקורת על התנהלותן – יש גם יש. אבל אם לח״כים גברים מותר להסב נזק או להועיל אז מותר גם לנשים.
הסיפור של הנשים בליכוד הוא מורכב. רק לאחרונה התפטרה השרה לימור לבנת מי שבמשך שנים ארוכות היתה האישה היחידה בליכוד ושימשה, במובן מסוים, עלה התאנה לשיבוץ נשים בליכוד. הרוח שנשבה מן הליכוד תמיד היתה כזו – ׳הנה, יש לכן אישה. מה עוד אתן רוצות׳. עם השנים הגישה השתנתה מעט לכ 4 – 3 נשים בקרב רשימת 25 – 20 הח״כים/יות של הרשימה. מס שפתיים. נשים משובצות אך לא מתקדמות. והנה הפעם, הן נבחרו מעל לשריונים בזכות עצמן.
נדמה שעל אף קפיצתן של רגב וגמליאל מעבר לשריונים, בליכוד עדיין הולכים כרגע, לפי איך שהרשימה נראית נכון לעכשיו, עם שתי נשים בלבד בתוך 20 הראשונים. במפלגה הרגישו לחצים חיצוניים בתקופה האחרונה. אחרי שב’בית היהודי’ מתנהלת מהפכה פמיניסטית ובמפלגת ׳יש עתיד׳ ו׳כולנו׳ של כחלון שיבוץ נשים נמצא בסדר עדיפויות גבוה מבחינת ההתארגנות למערכת הבחירות – בליכוד עוד לא התעוררו לגמרי.
שיטת השריונים בכל המפלגות, אם אני בוחנת את הדברים לאחור ביחס לעניין בעשור פלוס האחרון, לא היתה אמורה לתקוע נשים במקומות קבועים ולגרום להן להיאבק אחת בשניה על השיבוץ, אלא דווקא לבנות התקדמות הלאה, מתוך הנחה שנשים גם יכולות לשנות מבפנים, לפעול בועדות המפלגה, בתקנונים ובמוסדות כדי להביא עוד מתפקדות ופעילות, תוך שהן מראות לציבור הרחב שנשים עובדות ומייצגות בכנסת בדיוק כמו עמיתיהן הגברים. לטוב או לרע. נראה שהחלק הזה, של שינוי מבנה מוסדות מפלגת הליכוד לא קרה. חברות הכנסת גמליאל וחוטובלי, אמרו לי שתיהן, לאורך השנים, שאין שינוי במבנה המפלגתי בליכוד.
גם השיבוץ למקום 15 בלבד, העלה חשש מסוים שח״כית אחת אולי תשיג תוצאה גבוהה ושאר הח״כיות ידחפו לתחתית הרשימה. זה לא קרה כי רגב וגמליאל, כאמור, הצליחו מעל למשוער. אך עדיין הליכוד תהיה המפלגה הגברית ביותר בבחירות הקרובות. בשתי מערכות הבחירות האחרונות הליכוד, והימין באופן כללי, קיבל יותר קולות של גברים מאשר נשים (הפער המגדרי) והשאלה אם בליכוד ינסו לשנות זאת, או להשלים עם המצב.
אצל משה כחלון ממשיכים לדבר כל הזמן על הריץ׳-רץ׳. הם רואים את רשימת הליכוד ולבטח ישאפו לתת קונטרה, גם בתחום הזה. אצל יאיר לפיד אפשר כבר לסמוך על התנהלותו עד היום. הוא רואה בנשים שותפות שוות ובכירות וכך הוכיח במהלך השנים מאז נכנס לפוליטיקה.
במפלגת העבודה לא רוצים להישאר מאחור ומדברים כיום, כמעט בגלוי, על השיבוצים שתוסיף ציפי לבני לרשימה (16, 23) כשיבוצים שהיא תשמור לנשים נוספות. בבית היהודי, מתקדמים יפה בקצב שלהם, בהתחשב בעובדה שזו מפלגה שעברה לשיטה הדמורקטית המלאה רק לפני כשנתיים, ושבמגזר הדתי, ההתעוררות הפמיניסטית היא ממילא תופעה טריה. אביגדור ליברמן לא אמר את המילה שלו בתחום הנ״ל, אך במערכות בחירות קודמות הוא הקפיד על לפחות 30% ומרצ, זו מרצ. שם מזמן כבר חיים עם 50%, לא פחות.
ומה לגבי הפנים של המפלגה? הצמרת של רשימת הליכוד, ארדן, אדלשטיין ושלום, הם פוליטיקאים קצת יותר ממלכתיים מאשר חלק מן עמיתיהם. ישראל כץ וזאב אלקין, שני מקורביו של נתניהו, מתנהלים בקמפיין הנוכחי כאגרופנים של נתניהו.
מה יהיה עם מירי רגב? אתמול בשטח הליכודניקי היה ברור שהיא הכוכבת של הפריימריז. לכל מקום שהיא הגיעה שובל של פעילים התרוצץ סביבה. הקריאות ומחיאות הכפיים סימנו את האישה שהליכודניקים רוצים ביקרה. הפער בין התדמית של רגב בציבור הרחב לבין ההערצה לה היא זוכה מן השטח היא אחת התופעות הבולטות ביותר כיום בסיקור של מערכת הבחירות ושל הליכוד.
המיצוב שלה בטופ של הליכוד לא נוח לנתניהו. בבחירות הקודמות היא הביכה אותו ובבחירות השנה, אפשר לסמוך עליה, שלא תיתן להחביא אותה מאחורי הגברים. רגב ידועה בתוך הליכוד כמי שלא חששה לצאת נגד נתניהו בשורה של נושאים, כולל בנושאים כלכליים. לאחרונה היתה זו שניסתה לשכנע את גדעון סער לחזור ולהתמודד על ראשות המפלגה.
אז אחרי החיוכים הרחבים במצודת זאב ביום חמישי בבוקר, נתניהו צריך להתחיל לחשב את הקמפיין ואת ההתנהלות – האם האישה שפמפמה את העלייה על הר הבית, וממשיכה לדבר על זכויות ליהודים ורק ליהודים לפני כל דבר אחר, מי שהחקיקה שהובילה בנוגע למסתננים (יחד עם שר הפנים הקודם, גדעון סער) כשלה פעמיים בבג״צ, ובפועל בזבזה למדינה ולציבור הישראלי זמן וכסף על מהלכים חוקיים לא ראויים, ומי שחיבקה ראשי ערים שענן של אישומים פליליים מרחף מעליהם (גפסו) – האם זו תהיה הגברת הליכוד הראשונה?
אין ספק – הליכוד צריכים לקחת דוגמא מהדמוקרטיה הנהוגה במפלגה של יאיר לפיד. אם כבר לקחת דוגמא ממפלגות כלום של איש אחד, אז למה לא להרחיב את הרעיון לכל המערכת הפוליטית? נציב דיקטטור, והוא ימנה 120 ח”כים שמחצית מהם תהיינה נשים. אין ספק, זה יקדם מאוד את חזון השיוויון, הא?…
בלי קשר לדעות או אידיאולוגיה, נשגב מבינתי איך מישהו יכול לראות במירי (כפיים) רגב מנהיגה ראויה. לאן התדרדרנו שבהמה כזאת נבחרת לחמישה הראשונה במפלגת השלטון (או בכל מפלגה בכלל).
אני לא מחסידה של רגב, והייתי מאוד שמח לו נדחקה מטה-מטה במורד הרשימה – אבל להפוך אותה לאיזשהו סמל, נראה קצת מוגזם. אנחנו חיים במדינה שכיהנו ומכהנים בה אהוד אולמרט כראש ממשלה, פואד כשר בטחון (וכמעט נשיא), משה קצב כנשיא, אריה דרעי, כ”מנהיג המדוכאים עלי אדמות”, כדליה איציק (יו”רש כנסת ונשיאה בפועל) ועוד רבים ורבות, ולא ממש טובים.
מירי רגב אולי מדברת פחות יפה מהם (טוב, מחלקם – מי שלא שמע את דליה איציק אומרת “לקונה” 56756777 פעמים בדיון אחד, בזמן שלמדה משפטים בגיל 50 פלוס, לא ראה מופע מגוחך מימיו, וגם פואד, בניגוד לסיפורים אודותיו, הוא לא וויליאם שייקספיר…), אבל היא בוודאי לא מביכה יותר מהם.
אשמח מאוד אם לא תהיה שרה, אבל אם אני צריך לבחור בינה לבין כל אחת מהדוגמאות שהבאתי כאן (וכם אם אצטרך לבחור בינה לבין לבני-הרצוג, או בינה לבינה לבין זהבה גלאון), הבחירה היא ממש ממש ממש ממש קלה. כמה טוב שכנראה לא אצטרך לעשות את הבחירה הזאת.
יש 2 תכונות שפוליטיקאי טוב חייב: להיות ביצועיסט ונקי כפיים. כל השאר זה אקסטרה. תזלזלו עד מחר באינטלקט של מירי רגב ותשוו אותה מצידי לאחרונת הפרחות. יש משהו מוזר ומגוחך בדרך ההופעה וההתנסחויות שלה. אבל- היא ישרה? (כנראה ש)כן. היא ביצועיסטית? טל מזכירה פה ובצדק את הכישלון שלה בהעברת חוקי ההסתננות שעשה הרבה רעש וביזבז שעות עבודה של עובדי מדינה אחרים. אבל מעבר לזה הייתה יושבת ראש ועדת פנים מעולה ושקדנית.
עושה רושם שרגב עובדת בשביל הלקוחות שלה- הציבור בכלל וציבור הבוחרים הליכודניקי (ימין מעמד בינוני נמוך) בפרט. זו הסיבה שהציבור של המתפקדים מעריץ אותה.
מי שמעדיף פוליטיקאי חנוט בחליפה רהוט וממלכתי שעושה כלום במקרה הטוב ועושה לביתו במקרה הרע- שיבושם לו.
מעולה.
מסכים עם דבריך. היושר והביצועים מעל הכל.
מעניין עם פולטיקאי גרמני היה מדבר על היהודים כ”סרטן בגוף המדינה” מישהו היה מתפעל מהעובדה שהוא “ביצועיסט”.מה עוד שאין שום עדות ל”ביצועיזים” הזה.
לגבי יושו כדאי רק להזכיר את הניסיון שלה להפוך את הכנסת לבית דין שדה לחושפי שחיתיות.
ועוד נקודה קטנה אבל מרגיזה מאד (אותי באופן אישי), רגב היא זאת שבשליחותם של בעלי הון הודיעה שתקבור את חוק שקיות הנילון (כמובן שכמו כל דמגוג טוב זה נעשה ל”טובת העניים”), קשה לי להבין איך מי שרואה את עצמה אוהבת ארץ ישראל לא מתרגשת שארצנו מכוסה כולה בנילון מכף רגל ועד ראש , אולי בגלל שכמו קירשנבאום מאחורי הפטריוטיות מסתתרת בעיקר חמדנות ותאוות בצע..
צודק, אבנר! כבר חששתי שנעבור דיון שלם בלי שפוליטיקאי/ת מימין יושוו לנאצים, והרי הדמיון ברור כל כך: בשם “רגב” יש ר’, וגם ב”היטלר” יש ר’, כך שברור שמדובר על תאומים שהופרדו בלידתם.
כמו כן, היטלר רצה להשמיד את היהודים, ורגב רוצה שאנשים שטוענים שהם פליטים ישהו במחנות פליטים – שזה , כידוע, אותו הדבר בדיוק.
השאלה היחידה שנותרה באוויר אחרי קריאת התגובה המדוייקת הזו, היא היא ביטול חוק שקיות הניילון זה כמו טרבלינקה או כמו אושוויץ…
איפה ראית השוואה לנאצים?
כן, ברור לגמרי שכתבת “פוליטיקאי גרמני” באופן אקראי לגמרי, שהרי ידוע שעבור הישראלי הממוצע, גרמניה היא מדינה ככל המדינות, ואזכור של אנטישמיות בגרמניה, כלל לא מעלה קונוטציות מיוחדות…
חבל שגלגול עיניים זה לא ענף אולימפי…
למה הליכוד חייב לשריין מקומות לנשים? אני אישית מתנגד לליכוד ומקווה שהוא יקבל פחות קולות. אבל לא ראיתי עדות לכך ששריון מקומות נוספים לנשים יגדיל את כמות הקולות שהמפלגה תקבל (בהתחשב במחיר: אם צריכים לשריין מקום זה על חשבון מישהו אחר שהיה ראוי יותר בעיני כלל הבוחרים. דוגמה מלאכותית: אם במפלגת העבודה היה שריון אחד פחות לנשים, והיא הייתה מקבלת את אותו מספר קולות, ראלב מג’אדלה היה נכנס לכנסת מיד עם תחילת כהונתה ועוזר לפתור את בעיית הייצוג של הערבים בכנסת. מלאכותית, מכיוון שגם הוא במשבצת משוריינת).
האם יש עדות טובה לכך (מסקרים או מכל אמצעי אחר)? וכן, ראיתי את המחקר בפוסט על “פער מגדרי”. הוא לא משכנע. הוא גם בודק “שמאל” מול “ימין” במקום ייצוג נשים (החריגה הבולטת: הבית היהודי, אבל גם חלק מהמפלגות הערביות).
לא אכפת לה ממועמדים ראויים – אבפת לה שנכניס נשים בכוח כדי שאחר כך העם יתרגל לזה ויצביע לנשים באופן שווה לגברים. זה כמובן טיעון מופרך, הבעיה למשל בליכוד אינה שהמצביעים נמנעים מלתמוך נשים אלא שאין מספיק נשים שפעילות או אף חברות בליכוד. למה ? צריך לבדוק. אני בהחלט בעד שיהיו יותר נשים, כשהייתי פעיל סטודנטיאלי רוב הכוסיות היו בתאי השמאל וזה היה גורם מרכזי במשיכת פעילים והמוטיבציה שלהם לפעול.