המו”מ בין ישראל לפלסטינים מתקדם לו. מספרים לנו, שמזכיר המדינה ג’ון קרי, מגיע להישגים כלשהם. מעטים האנשים שמאמינים שמשהו יצא מזה. אף אחד לא עוצר נשימה. בפגישות במהלך היום (ויהיו עוד בהמשך הערב) נכחו גם שרת המשפטים, ציפי לבני ושר הבטחון משה יעלון.
בינתיים בליכוד יש שקט תעשייתי אך פה ושם מפעפע לחץ מתון מלמטה. פעילי ליכוד מנסים לכנס ועידה מפלגתית כבר חודשים ארוכים. בשבועות האחרונים נערכו דיונים בועדת החוקה של המפלגה על שיונים תקנוניים, אך דיון אידיאולוגי, מדיני, אסטרטגי לא נערך שם. ראש הממשלה מחליט, ראש הממשלה מזיז ומבצע ואין בליכוד שום ערעור על מנהיגותו.
בסיומה של שנה בה נערכו בחירות כלליות, במהלכן תנועת הליכוד לא הציגה מצע פוליטי-מדיני (או מצע בכלל) ומרבית בכיריו התחמקו מאירועים פומביים, על מה בדיוק ידברו שם בועידה, אם וכאשר תתקיים? שתי מדינות, שלוש מדינות, מדינה אחת, פדרציות, קנטונים? אין לדעת.
כרגע מתכווננים בליכוד לשני ימי ועידה: ב17-18 לדצמבר, אך התאריך לא סופי. סגן שר הבטחון דני דנון הוא זה שמנסה לדחוף להליכים פנים מפלגתיים. גם השר כץ (אבל בשום פנים ואופן הם לא משתפים פעולה).
מאחר והליכוד אינו מפלגת-איש-אחד, ורבים שם לא מסכימים עם עקרון שתי המדינות, עליו חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו בשתי ידיו, מעניין לעקוב אחר מגוון הדעות המדיניות של נבחרי הליכוד.
על כן, ליקטתי (ככל יכולתי) את התבטאויותיהם של חברי הכנסת בנושא וסידרתי יפה יפה על גרף/קשת:
בצד הימני הירוק – בעלי הדעה הקיצונית ביותר ימינה.
בצד השמאלי האדום – בעלי הדעה הכי קיצונית שמאלה. לא שזה משהו קיצוני, ההפך, זה נוטה לעבר המרכז הפוליטי הישראלי.
הוספתי לתוך הציור היפה שלי גם את השר לשעבר דן מרידור, לכבוד התבטאות האפרטהייד האחרונה שלו, למרות שאינו שר/ח”כ של תנועת הליכוד אבל ככל הנראה מייצג איזה ציבור שנמצא בצד המתון ביותר בספקטרום הנ”ל.
לכל שר/ח”כ חיפשתי לינק, אך לא לכולם מצאתי. לעיתים אותרה התבטאות שנאמרה לפני יותר משנה. אתם מוזמנים להוסיף או לתקן אותי אם הסידור על פני הגרף אינו מדויק.
משה פייגלין – מדינה פלסטינית היא מתכון לחיסול עם ישראל, אין עם פלסטיני
ציפי חוטובלי – סיפוח כל השטחים, מתן אזרחות שראלית לכל הפלסטינים
דני דנון – פתרון שלוש המדינות שהוא בטווח קצר אוטונומיה פלסטינית אזרחית כשישראל נושאת באחריות לבטחון ובשלב המשכי, הסכם איזורי שיכלול את הפלסטינים, ירדן, מצרים וישראל
אופיר אקוניס – הסכם ארוך טווח שמקבע שלטון עצמי פלסטיני ונותן העצמה לפלסטינים
מירי רגב – רעיון שתי המדינות לא מקובל עלי, אין פרטנר, הקונספט הוא בעייתי, אז מה אם תקום כאן מדינה דו-לאומית
יריב לוין – מימוש זכותנו בהתיישבות בכל רחבי ארץ ישראל, רק כך יהיה שלום.
ישראל כץ – מדינה פלסטינית היא דבר בלתי קביל
לימור לבנת – לא איתרתי התבטאויות מן השנה האחרונה
רובי ריבלין – בין הירדן לים תוכל להתקיים רק מדינה אחת (לא מצאתי התבטאויות מפורשות יותר עדכניות, אם למישהו יש, אשמח לתקן)
משה (בוגי) יעלון – אי הנכונות של הפלסטינים להכיר בזכותנו להתקיים כעם יהודי היא שורש הסכסוך
גילה גמליאל – חושבת על פתרונות מגוונים, אולי כדאי לדבר על פדרציה בתיאום עם הירדנים, בינתיים החליטה לא לאטום אוזניים והצטרפה לשדולה לפתרון שתי המדינות של ח”כ חיליק בר, רק כדי להקשיב (לולי הראיון המצ”ב ברשת ב’, של אופיר ברק ואילה חסון, הייתי ממקמת אותה אי שם באזור דנון).
גלעד ארדן – כולם מבינים שבסופו של דבר יהיו ויתורים (גל”צ, 4 בדצמבר, אין לי ציטוט מדויק ואין לי לינק, אבל הקשבתי לשידור) + אם בצד השני יהיה פרטנר יש להקים מדינה פלסטינית.
גדעון סער- התבטא במהלך הבחירות נגד מדינה פלסטינית, אבל לאור ההתייצבות הפומבית שלו לאחרונה בנושא שחרור האסירים ואמירות מתונות יחסית, אינו בקצה הימני של הסקלה.
סילבן שלום – נותן הצהרות מתונות (יחסית) בתקופה האחרונה ופועל לקידום פרויקטים של תשתיות בשטחי הרשות הפלסטינית.
יובל שטייניץ – ישראל מוכנה לויתורים משמעותיים.
בנימין נתניהו –מחויב לפתרון שתי המדינות
צחי הנגבי – גם ירושלים נתונה למשא ומתן
הערה 1: חבר הכנסת חיים כץ מזוהה באופן מוחלט עם נושאים חברתיים-כלכליים עד שלא הצלחתי לאתר אף התבטאות משמעותית שלו בנושא הפלסטיני.
הערה 2: אין שום משמעות לגודל הבועות בגרף. זה הגרף היחיד שהצלחתי למצוא באתר-שקר-אינפוגרפיקה-כלשהו ולהתמודד איתו, בלי להכביד על עצמי. באידיאל, הייתי מעלה פה גרף מסוג המכוונים/מחוג (Gauge) , מאפשרת לו להיות אינטראקטיבי, כך שכל הקוראים יוכלו לשחק איתו ולכל שמו של שר/ח”כ מצמידה את ההיפר לינק ההולם.
הקישור לדבריה של גילה גמליאל שבור.
מעבר לזה, מצאתי את הפוסט מעניין ואני מניח שיהיו מי שיעשו בו שימוש כדי להוכיח עד כמה הם ימניים…
תיקנתי. עכשיו זה מפנה לראיון המלא שהיא נתנה ברשת ב’. תודה!
מרשים ביותר. אין ספק שזאת המפלגה הכי מגוונת אידיאולוגית שיש בארץ. היה יותר טוב אם העיגולים היו מייצגים קבוצות תוכן (נושאים ונותנים, דו לאומיים, אוטונומיה וכו).
בשלב הבא אפשר לעשות גם רצפים של ימין-שמאל כלכלי ושל זכויות אדם ולראות איך רובי ריבלין וחיים כץ מאתגרים את הפוטנציאל לקשר בין עמדות.
בנושא זכויות אדם או נושאים חברתיים – גם לימור לבנת, גילה גמליאל נמצאו בצד שאתה מציין.
דן מרידור הוא ימינה מהמרכז? בהתחשב בכך שמתמטית שמאלה למרכז אמורים להימצא 60 ח”כים, וכך גם מימינו, נראה שאת חושבת שהשמאל גם הפעם ניצח בבחירות (כמו בכל הפעמים הקודמות…).
דן מרידור הוא לא ימינה מהמרכז, ומרכז המפה הפוליטית לא נמצא שמאלה מהליכוד. עד שבשמאל לא יפנימו זאת, הם ימשיכו להתפלא איך הם שוב הפסידו בבחירות…
דן מרידור מייצג זרם בליכוד שמקבל הבלטה רק בבלוג הזה (לא שמעתי עליו בשום מקום אחר), וה”זרם” הזה מודה במפורש שמטרתו לשמש כסוס טרויאני שמטרתו להזיז את הליכוד שמאלה. איך אני יודע שמרידור לא מייצג כלום בליכוד? היו שם בחירות, ומרידור נחל בהן נצחון עצום…
אגב, הניסיון המעניין להפוך את נתניהו (האיש שיכול להקים מדינה פלסטינית מחר בבוקר אם רק היה רוצה בכך באמת), לאבי האומה הפלסטינית, הוא משעשע במיוחד – לו באמת חשבתם שהוא “מחוייב לקידום השלום” (או במלים אחרות, רוצה לעקור יישובים בתמורה לפיסת נייר, שהפלסטינים יפרו שתי דקות אחרי שיקבלו את התמורה המופיעה בה), לא הייתם עוסקים בנירות הריחניים, בחשבון המים, או בנייר שמצאו בפח הזבל של שרה…
מכיוון שאינכם משוכנעים שביבי באמת רוצה “לעשות שלום”, ישנו העיסוק האובססיבי בנהנתנות הבאמת-מכוערת שלו.
באופן אישי, אין לי הרבה אמונה ביכולת העמידה בלחצים של ביבי, ואני מקווה שיהיה עליו מספיק לחץ מימין, שיאזן את הלחץ משמאל. כך או כךל, נתניהו “חותם בשתי ידיו על עקרון שתי המדינות” בערך כמו שהוא “חותם בשתי ידיו” על הבנייה בE1 (גם שם היו אחלה הצהרות שלו…).
טל, פוסט מעניין אבל חלוק עלייך בהרבה “שיבוצים”.
ייתכן והשיבוץ שלך תואם התבטאויות, אך לטעמי צריך לכלול גם מעשים בעבר והתכנויות פוליטיות.
לטעמי אלקין ולוין נמצאים ימינה מאקוניס ורגב. אני סבור שמי שמדגיש את התנגדותו למדינה פלסטינית מטעמים היסטוריים / דתיים צריך להיות ממוקם ימינה ממי שמרבה לדבר על נושאים ביטחוניים.
גם לימור לבנת קצת קשה למקמם ימינה לבוגי. אסור לשכוח שלבנת הצביעה שוב ושוב בעד ההתנתקות, בעוד בוגי לא קיבל שנה נוספת בתפקיד רמטכ”ל הרבה בעקבות התנגדותו. לצורך העניין, אני לגמרי רואה איך במקרה של מהלך מדיני לבנת הולכת עם ביבי (היא גם די מקורבת אליו אאל”ט) ואילו בוגי נשאר ומתחרה על הנהגת הימין.
לגבי חיים כץ – הוא היה מהמורדים בתקופת שרון ולמיטב ידיעתי הוא די ימני.
אגב, שכחת גם את אדלשטיין, שממוקם בצד הימני יחד עם אלקין, לוין ושות’. הוא אולי ממלכתי יותר, אך לאו דווקא מתון יותר.
דבר אחרון – נראה לי לא הגון להציג את רובי ריבלין באמצע הגרף. הרי מבחינת התנגדות למדינה פלסטינית ו”אף שעל” הוא לגמרי בקצה הימני…אבל הוא דמוקרט. לדעתי, אי שם מאיזור לוין-אלקין צריך לצאת ענף שלישי, כלפי מעלה, של אנשי ארץ ישראל השלימה שהולכים ומתקרבים לכיוון של מדינה אחת. לענף הזה, שריבלין נמצא בקצהו, אפשר לצרף גם את חוטובלי, ועוד “לשעברים” (כתגובה למרידור) כמו משה ארנס ובני בגין.
לסיכום – זה הדירוג לדעתי – “מימין לשמאל”:
פייגלין, דנון, אלקין, לוין, אדלשטיין, אקוניס, רגב, חיים כץ, ישראל כץ, בוגי, גמליאל, ארדן, סער ,לבנת, שלום, שטייניץ, ביבי, הנגבי, מרידור.
וה”ענף השלישי” שהייתי מוציא אותו מאיזור אדלשטיין –
בגין
חוטובלי
ריבלין
Com
בגין הולך לכיוון של מדינה אחת?
בניגוד לריבלין וחוטובלי, מעולם לא שמעתי אותו בהתבטאות שאפילו קרובה לכך.
יש לך סימוכין כלשהן לכך?
מתקן את עצמי, צודק. בגין לא מדבר על מדינה אחת. אבל (!) אני כן רואה קשר הדוק בינו לבין ריבלין, חוטובלי ואחרים בכך שהם לא מוכנים לוותר על שלמות הארץ ובו בזמן לא מוכנים לוותר על הדמוקרטיה.
יניב, אני מקבלת את ההערות שלך. זה קשה לדרג באופן מדויק. הגיוני מאוד שמי שטוען נגד מדינה פלסטינית מטעמים דתים-זכות אבות יהיה יותר ימינה מאשר נימוקים בטחוניים. יתכן שאתקן את הפוסט בהמשך. תודה!
דני דנון אקס סגן שר הבטחון (צריך לתקן)