15-20 מנדטים, זה הכוח הפוליטי שלפיד צריך כדי להוביל את השינויים במערכת הפוליטית אותם הוא מתכנן. כך הוא אמר אתמול בערב, במפגש במסבאה בנמל תל-אביב. כשאדם מן הקהל העיר לו, שגם מפלגת שינוי עם 15 מנדטים לא הצליחה להוביל שינויים ונעלמה מן המפה, והאם הוא לא חושב שצריך 40 מנדטים כדי להזיז משהו ענה לו לפיד בחיוך “לא הייתי מתנגד” והוסיף: “גם אני קורא סקרים, ואני אומר לך שהקולות שאנחנו אוספים הם לא רק מן המרכז. אני לא איש שמאל בכלל. אנחנו לוקחים מן הליכוד וישראל ביתנו, גם הם מעמד ביניים והם עסוקים בחינוך ונישואין אזרחיים ומתחילה זליגה משם, כי אנחנו שוברים את הגושים המלאכותיים.”
זו פעם ראשונה שאני רואה את לפיד שלא דרך מסך הטלוויזיה מול אזרחים מתעניינים וההתרשמות שלי – הוא מאוד בטוח בעצמו. משוכנע שהוא סוחף את הקהל, סוחף את האומה ושלפחות שני שליש מן הנוכחים מבינים ומשתכנעים מדבריו. הכל פשוט ונהיר לו. צריך רק להצביע לו והכל יסתדר.
למי תחבור אם תזכה בעשרה מנדטים? שאל אדם מן הקהל. “לא צריך להעליב” משיב לפיד “יהיה לנו הרבה יותר. והם יחברו אלינו ואנחנו לא נצטרך לחבור לאף אחד. ואיך אני יודע שאפשר להוביל את השינויים שאני מדבר עליהם? פוליטיקה זה מכפלות של כוח, וכל מה שצריך לעשות זה להשיג את הכוח ולהפעיל אותו למען הסיבות הנכונות. אני מסתובב בעשרות יישובים ובכל מקום יושבים אנשים אבלים וחפויי ראש ומרגישים שהם המיעוט, אבל זה לא נכון. אנחנו רוב תושבי המדינה. כל מה שצריך לעשות זה להיזכר שאנחנו רוב ולהצביע כמו רוב ואז לנהל את זה בקשיחות ובחוכמה. תביא 15-20 מנדטים וכל מה שאמרתי אפשרי. לא צריך לחבור לאף אחד.”
לפיד הקדיש נתח גדול מדבריו לשינויים חשובים בשיטת הממשל: האחד, צמצום גודלה של הממשלה. “מה זה 32 שרים, מה זה שר ללא תיק? זו שחיתות. למופז יש לשכה, נהג, תקציב, ג’ובים למקורבים. הכל יש לו חוץ מדבר אחד. אין לו עבודה. בוגי יעלון אמור להיות בחור הגון. היה מפקד סיירת מטכ”ל. היה רמטכ”ל. הוא שר לעניינים אסטרטגיים. האם למדינת ישראל יש עניינים אסטרטגיים שמשרד הבטחון לא ממונה עליהם?”
המפלגות הגדולות הן יותר אחראיות כי הן לא סקטוריאליות, אלא מטפלות בכל עם ישראל
תיקון נוסף שלפיד מדבר עליו הוא הטלת הרכבת הממשלה על ראש המפלגה הגדולה ביותר: “זה חשוב, כי אם מישהו, בבחירות האחרונות רצה שנתניהו יהיה רוה”מ, הוא לא היה צריך להצביע לליכוד. יכול היה להצביע לבית היהודי או לאיחוד הלאומי או ש”ס ועדיין נתניהו הוא רוה”מ. אם רק ראש המפלגה הגדולה ביותר הוא זה שירכיב את הממשלה, אז אנשים לא יצביעו למפלגות סקטוריאליות, אלא למפלגות הגדולות שיש להן סיכוי להיות בשלטון והקטנות יתמזגו לתוך הגדולות. כי הגדולות הן יותר אחראיות והן לא מטפלות בסקטורים, אלא בכל עם ישראל.”
אם אני הבנתי נכון את לפיד, אז לא יהיה כדאי להצביע לו. 15 מנדטים זה סקטוריאלי או לא? מאחר וממילא לא מדובר בשינוי שאפשר להוביל אותו כיום, אלא רק אחרי ש’יש עתיד’ תיכנס לכנסת ב 2013, יתכן שכוונתו היא להיות המפלגה הגדולה והאחראית שמייצגת את כל עם ישראל. ואז יהיה טעם להצביע לה, כדי להפוך אותו לראש הממשלה.
התיקון הספציפי הזה, דומה למה שמציעים בארגון ‘ישראלים להצלת הדמוקרטיה‘ כשהכוונה היא אכן לצמצם את כוחן של מפלגות מגזר. הביקורת שלי, על הצעות מן הסוג הזה היא שאינן לא לוקחות בחשבון את ההיבט הרגשי של הצבעה ביום הבוחר. ההנחה היא שאנשים מנהלים עם עצמם תהליך שיקול דעת שכלתני ולא מצביעים באופן רגשי, לא עולה בקנה אחד עם אופי ההצבעה הישראלי. נורמות תרבותיות התנהגותיות, של ציבור מפולג המורכב משסעים שסעים לא ניתן לשנות בחוק.
הצעת התיקון השלישית של לפיד היתה המקוממת ביותר מבחינת הדרך בה הוצגה. הבסיס להצעתו סביר: העלאת אחוז החסימה. אך האופן בו לפיד הציג את הדברים היה מוזר, שלא לומר פופוליסטי, שלא לומר גזעני.
הנה הדברים: “צריך להעלות את אחוז החסימה משני אחוזים לשישה אחוזים. זה הרבה אבל צריך לעשות זאת כי היום יש בלי סוף רסיסי מפלגות. שכל אחת מטפלת רק בציבור של כמה עשרות אלפי אנשים.”
“קחו את המפלגות הערביות. יש בכנסת ארבע מפלגות ערביות. בל”ד, חד”ש ורע”מ -תע”ל שהן איחוד אד-הוק רק כדי לשבת בכנסת. התוצאה היא שהם מנהלים ביניהם תחרות מי תהיה יותר עוינת למדינת ישראל ולאומנית פרו פלסטנית. אבל אם אחוז החסימה יעלה, הם יאלצו להתאחד. וכשהם יתאחדו הם יטפלו במה שבאמת חשוב לציבור הערבי במדינת ישראל. יש בעיות של חינוך. אנחנו משקיעים הרבה פחות בחינוך הערבי. זה לא בסדר. גם הם אזרחים ישראלים. יש בעיה של תעסוקה לאישה הערביה. יש שני ציבורים שמסורתית עובדים פחות או לא עובדים. הגבר החרדי והאישה הערביה. אם המפלגות הערביות יתאחדו הם אולי יטפלו בזה שיהיו לשכות תעסוקה בתוך היישובים הערביים. עידוד לעסקים קטנים כדי שיהיה אפשר לחבר שלוש נשים ערביות כדי שיקימו עסק קטן ויפרנסו את עצמם. אף מפלגה ערבית לא מטפלת בזה כי הם עסוקים במלחמה פנימית פרו פלסטנית ביניהם.”
ראשית, מדבריו של לפיד עולה ריח רע של גזענות. מה פתאום שלציבור הערבי יהיו זרמים ודעות שונים? כולם ערבים, נכון? שילכו ביחד למפלגה אחת. קומוניסטים ליברלים ביחד עם איסלמיסטיים. אולי אם אנחנו נלמד אותם לפעול ביחד, הם יפיסוק לבזבז את הזמן של כולנו ויעזרו לאנשים ששלחו אותם לכנסת.
שנית, הגישה הזו של מי שעומד להיבחר לכנסת, שטיפול בבעיות של המגזר הערבי היא באחריותם של חברי הכנסת הערבים ואם הם לא אפקטיביים בכך, שיתמזגו ויהיו יותר טובים, משחררת מאחריות את שאר חברי הכנסת כלפי הציבור הזה. והרי לפיד עצמו מדבר נגד הסקטוריאליות. אז כשזה מגיע לערבים, צריך לחזק את הסקטוריאליות? רק לו הפתרונים.
שלישית, לא מדובר בכמה “עשרות אלפי אנשים.” בל”ד זכתה לכ 83 אלף קולות, חד”ש זכתה לכ 112 אלף קולות ורע”ם-תע”ל זכו לכ 114 אלף קולות. שיעור ההשתפות של ערביי ישראל בבחירות הולך ויורד בכל מערכת בחירות. זה לא שהם לא אוהבים להצביע, או שצריך לרכז אותם באיזה מפלגה אחת שתפתור להם את הבעיות, כי בבחירות לרשויות מקומיות הם משתתפים בשיעורים גדולים. הם פשוט הפסיקו להאמין שייצוג בכנסת יכול לסייע להם כקבוצה המופלית לרעה בתוך ישראל. במקום שלפיד יציג תיקון שיטה שיעלה את רמת האמון של הציבור הערבי בשיטה הדמוקרטית, הוא מנפנף בהעלאת אחוז החסימה.
רביעית, וזה לא קשור רק לללפיד: בנובמבר 2013 אמורות להיערך באותו היום בחירות כלליות ובחירות לרשויות המקומיות. אחת הסברות ששמעתי לאחרונה היא שראש הממשלה ישאף לקיים את הבחירות הכלליות לפחות חצי שנה קודם לכן, כדי לפצל את האירועים. אחרת, אבוי, ילכו כל המצביעים הערבים לקלפיות בהמוניהם והמפלגות הערביות יזכו למספר מנדטים גבוה בהרבה ממה שיש להם היום.
ישראלים להצלת הדמוקרטיה מציעים אחוז חסימה של 4% ומציגים בטבלה נאה איך נראית מפת המפלגות (על פי תוצאות 2009) בכל אחד משיעורי החסימה השונים. גם 4%, אגב, מוחק מן המפה את כל המפלגות הערביות, אך מותיר את ש”ס ויהדות התורה בפנים.
אז מה הקשר בין איחוד המפלגות הערביות לבין “טיפול במה שבאמת חשוב לציבור הערבי”? באמת שלא הצלחתי להבין.
הקשר בין שר ללא תיק לבין רמאות של בעלי מלאכה
הפוסט הזה ארוך, יותר ממה שתכננתי ובכל זאת, חייבת לשלב פה עוד כמה ציטוטים מאתמול בערב, ולו לשם התיעוד (אם וכאשר לפיד לא יעמוד בדבריו).
אני מנסה לשים את האצבע על מה שמפריע לי בדבריו ואני חושבת שזה העדר הניואנס. השימוש באמירות פוליטיות כוללניות, שמעבירות לי – כמי שבאה בנפש חפצה – את התחושה שלפיד אינו איש של דקויות.
שיטת הממשל היא הונאה של הציבור? כן: “יש קשר ישיר בין המילים שר ללא תיק לבין איש המקצוע שבא אליכם הביתה ואומר לכם ‘עם חשבונית או בלי חשבונית’. זה קשור. איש המקצוע הזה אומר לעצמו, אם הממשלה שלי לא מחויבת לטוהר המידות, למה שאני אהיה? ”
ועוד דבר שלפיד מרבה לעשות בדבריו: להגזים בקצוות, לא לדייק, למרוח את הנתונים.
“עשרות אלפי מצביעים לכל אחת מן המפלגות הערביות” – לא נכון (ראו לעיל).
“בממשלה יש 36 שרים” – לא נכון, יש 30.
“חוק טל יוסיף כוח עזר של 60 אלף איש” – מדובר על מספרים קטנים פי כמה, גם 100 אחוז חרדים מתגייסים.
והנה עוד כמה אמירות פשטניות:
“אתם יודעים איזה מהפכה תהיה פה עם כוח עזר של 60 אלף צעירים מוכשרים. שיעבדו בבתי חולים גריאטריים, שיעזרו למשטרה, שיעשו סיבובים ביישובים מוכי פריצות, שיעמדו בלילה בחניונים. אין פה בחורה אחת בחדר הזה שלא מפחדת להכנס לחניון לבד בלילה. אז אם יהיה שם מישהו עם מדים ופנס אז היא לא תפחד.”
ועוד (והפעם בתור מי שגרה שנים רבות בארה”ב, דבריו נשמעים לי ממש, אבל ממש רדודים):
“אני רוצה שמתוך מאות האלפים הישראלים שחיים בחו”ל, לפחות 200 אלף (ולא מאתיים כפי שכתבתי בתחילה – ט”ש) יחזרו הביתה בחמש השנים הקרובות. כולנו מכירים את המשפחות האלה במיאמי, לוס אנג’לס וניו יורק, שיש להם לווין ישראלי על הפלזמה ושולחים להם מהארץ קפה שחור, ופעמיים בשבוע הם נכנסים לאוטו היפה שלהם ונוסעים שעה כדי לאכול חומוס. הם לא עזבו בגלל המצב הבטחוני. אלא כי מעמד הביניים לא מסתדר. ואם נשפר את מצבו של מעמד הביניים בעשרה אחוזים, עשרה אחוזים בחינוך, עשרה אחוזים בדיור, עשרה אחוזים בתחבורה, הם יחזרו הביתה.”
לקינוח – פגשתי באירוע של לפיד את תמי פלד-חיון, אישה יקרה שאני מאוד מעריכה. היא מאמנת הכדורסל של בני הגדול (ומכאן ברור שדעתי לא אובייקטיבית לגביה), אשת חינוך, פעילה רעננית ותיקה, אזרחית אכפתית וגם חוטאת בכתיבה עיתונאית בחדשות המקומיות. פלד-חיון היא אחת מאותם עשרת אלפים מתנדבים (מספר שלפיד מנפנף בו) שנכנסים לפעילות פוליטית סביב מפלגתו. בכוונתה להוביל את פעילות מפלגת ‘יש עתיד’ ברעננה.
אני – למה את תומכת בלפיד?
תמי – אני קוראת שנים מה שהוא כותב והוא נוגע בדברים שכואבים לאנשים. כל מה שהוא אומר נוגע לי אישית ואני החלטתי לא רק לתמוך אלא גם להיות פעילה ולנהל את המטה ברעננה. הגיע הזמן לעשות שינוי.
לפיד אמר שיש 36 שרים וסגני שרים בתקן שר.
עשרות אלפי מצביעים והבאת דוגמא של 114, וואו, התרשמתי שהוא ממש חפפן, איזו קטנוניות בלתי נסבלת.
האשמה בגזענות? עצם הרעיון שהערבים חייבים מפלגות משל עצמם הוא הזוי ולא תקין. אולי את בעצמך הגזענית..
היית שם אתמול? כי הוא לא אמר 36 כולל סגני שרים. אלא 36 שרים…ובמקום אחר הוא אמר 32 שרים. וכולנו טועים. תמיד. ומשום מה אצלו הטעויות הן חלק מהגזמות.
הערבים לא חייבים מפלגות משל עצמם. ויש להם גם נציגים בגדולות. לא הבנתי איפה את רואה גזענות בדברי (אבל הכל יתכן).
אחד ש. – האם אתה הוא אחד שלא יודע אבל שואל. או שאתה אחד ש.. חדש.
או אולי אחד ש… חושב שלפיד הוא הוא זה שיצליח איפה שלא הצליחו: ידין, לפיד האב, רפי איתן, קדימה, רפ”י, ארבעת ראשי מפלגת המרכז? (סליחה מכל ה’מבטיחים’ שפספסתי בדרך).
בכל מקרה אחד ש: זכור שיש לא אחד במדינה ש נתן את קולו לא פעם להבטחות נוצצות ונשבע שלא יחזור יותר על הטעות.
למה לא הצליחו? ידין באמצעות הקונטרה השמאלית שנתן לבגין איפשר את הפשרות מרחיקות הלכת(לעת ההיא) שבאמצעותן נחתם הסכם השלום עם המצרים.
לפיד נתן קונטרה ליברלית לשרון ולביבי, בכך הופחתו מאוד קצבאות הבטל”א(ומתוך כך התרחבות הדרגתית של השתתפות חרדים במעגל העבודה) והתאפשרה ההתנתקות(ובשותפות רפי איתן).
ניתן לחלוק על נחיצות ההתנתקות או על מוסריות קיצוץ הקצבאות- ועדיין האישים הללו היו משמעותיים.
השינויים הפוליטיים צומחים כמו שיערות שיבה: אניץ פה התבהרות שם, ו פתאום, בנקוף השנים, רואים את השינוי.
האכזבה מהכוכבים הללו אינה קשורה לביצועיהם, אלא לפער בין ציפיות של הציבור מול המציאות בשטח(כשהיא ביחס לציפיות).
מה לעשות , חלק מה”מבטיחים” סיימו את תפקידם ההיסטורי בחלוף זמן קצר ללא תהילה, אך ללא תרומתם הנקודתית, אפשר שהמציאות היתה עגומה יותר.
חוץ מזה אין להיבהל מהתפוגגות של מפלגות, אנחנו לא לשכת עבודה של פוליטיקאים מקשישים.
גם אני הייתי באירוע של לפיד שהיה באוניברסיטה העברית לפני חודש והוא אמר בדיוק אותם דברים שניכר שהוא שינן בעל פה כהצגה טובה. ההתרשמות שלי היתה מאוד דומה לשלך. גם אותי קוממו במיוחד הדברים על המפלגות הערביות. אני במקצוע שלי גם עוסק במחקר של פוליטיקה אלקטוראלית ויכול להגיד שההצעות שלו הן הקיצוניות והבעיותיות ביותר ששמעתי (חוץ מחוק הבחירה הישירה 2 שמציעים אמנון רובינשטיין ואוריאל רייכמן) וחסרות כל מודעות עצמית. בכל מקרה כתבתי על הנושא של ההצעות השונות לשינוי שיטת הממשל במאמר שהתפרסם בדיוק היום בפוליטון: http://politonhuji.wordpress.com/2012/06/14/%D7%A8%D7%94%D7%9E-%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%9A-%D7%A2%D7%9C-%D7%91%D7%A2%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C/
וסליחה על הפרסום העצמי העודף, אבל בניק לינק יש קישור לבלוג שלי שבו שמתי היום מאמר המשך למאמר מפוליטון עם אחת ההצעות שאני מציע אופרטיבית והיא מתיחסת ישירות לנושא של שרים בלי תיק ואפילו הזכרתי את יאיר לפיד ואת ההרצאה שלו בנושא לפני שקראתי אותך.
כבר מציצה בלינק ששמת. וממילא אני עוקבת אחרי מה שאתה כותב…. ולגבי חזרה על אותם הדברים בדיוק, גם אם הם משוננים כהצגה טובה. אין לי בעיה עם עצם החזרה. זה מאוד הגיוני ומקובל שפוליטיקאי יחזור ויגיד שוב שוב את אותם הדברים. השאלה מה התוכן.
את צודקת, אבל זה קצת הפריע שהוא נתן את ההצגה הקבועה כשהוא הוזמן לדיון שהיה אמור להיות אקדמי בנושא אחר בכלל ולא לאיספת בחירות עם פעילים 😛
וזו כמובן טעות שלי והוא אמר 200 אלף ואני תכף אתקן.
טל שלום
למען השקיפות בדיון אגיד שאני משמש ראש מטה השטח של מפלגת יש עתיד .
ראשית אנו שמחים בהצטרפותה של תמי פלד חיון למפלגת יש עתיד,תמי ראש מטה המפלגה ברעננה ,פעילה חברתית ,תתרום רבות לשינוי המיוחל לפי תפיסתינו.
לגופו של עיניין,בעולם אוטופי אנו רואים הפרדה ברורה בין המעגל הפוליטי לבין המעגל הסקטוריאלי ,מיגזרי.
במעגל הפוליטי יהיו מפלגות המייצגות את כלל האוכלוסייה עם נציגים מיגזריים במפלגה.המפלגה שתרכיב את הממשלה תטפל נכון יותר ותנצל את המשאבים בהתאם לסידרי עדיפות נכונים יותר.היום כאשר המעגל הפוליטי מורכב גם מהמעגל המיגזרי ואותם מפלגות מגזריות מהוות לשון מאזניים הכל משתבש.התקציב מראש ניתן למפלגות המיגזריות שמהוות לשון מאזניים ואין ביכולת הממשלה לדאוג לסידרי עדיפויות נכונים.
אמרנו עולם אוטופי,בחזרה למציאות ,מפלגת יש עתיד עם 20 מנדטים תאפשר לממשלה לקום עם מינימום מפלגות מיגזריות ולפעול נכון יותר כממשלה המשרתת את כלל הציבור.
מפלגת יש עתיד היא לחלוטין לא סקטוריאלית היא מפלגה שמייצגת את רוב האזרחים במדינת ישראל.
לא ברורה לי האמירה רגש לא ניתן לשנות בחוק, למה התכוונת ברמה האופרטיבית.
יאיר תמיד אמר 36 שרים סגני שרים ושרים ללא תיק(אני שומע אותו פעמיים לפחות בשבוע)
חוק טל
מידי שנה מסיימים תיכון כ 130,000 תלמידים ,צה”ל מגייס כ 70,000 חיילים השאר הם מהציבור החרדי,ערבי,וכו,הרי לך כוח עזר של 60,000 בגדול ,ברור שחלק מזה אוכלוסיות מוגבלותשלא יוכלו לבצע גם שירות לאומי אבל אלו הם המיספרים.
ערבים-גזענות ממש לא.הטענה העיקרית מופנית לפוליטיקאים הערבים,אם תאחדו את המפלגות אני בטוח שהם יקבלו יותר קולות גם מהמיגזר וכוחם הפוליטי יהיה גדול יותר ואכן הם יצליחו לפעול נכון יותר לטיפול במיגזר הערבי.
הערה-לא כל מי שאומר ,ערבי,צריך להאשים אותו בגזענות .וכדאי שכל אחד יבדוק את עצמו לגבי הקונוטציה הנפשית של המילה.
אנו בעד שיח פתוח.
יש עתיד
הי יוסי. תודה על התגובה. כאמור, עצם האיחוד של המפלגות הערביות, סביב הגדלת אחוז החסימה לא תביא יותר מצביעים ערבים לקלפיות (אולי ההפך). טרנד ההשתתפות הפוחתת בחברה הערבית מלמד על התנתקות גדולה וחוסר אמון במערכת. אם יש פוליטיקאי (נניח לפיד) שבאמת מעוניין שהנציגים מן המגזר הזה יעשו יותר למען הציבור שלהם, אזי הדרך שהוא מציע אינה הולמת, שלא לומר מתעלמת מן הבעיות האמיתיות. בנוגע לגיוס חרדים, אני מבינה שהנתונים נמוכים בהרבה. סגני השרים לא מסתובבים מחוסרי תיקים (לפחות לא פורמלית): סגן שר החוץ, סגן שר הבריאות, סגן שר חינוך, אוצר וכו’ וכו’. במשרדים ללא תיקים (שהם אכן תופעה חמורה) אין סגני שרים. ולגבי תמי – אין מאושרת ממני על הצטרפותה אליכם. אכן אישה מוכשרת ואדירה ואשריכם שזכיתם.
העניין הוא פשוט. יאיר לפיד בונה תכניות עם מומחים ומציע הצעות. אני מסכים עם כל מה שהוא אומר אבל זה לא העיקר. העיקר הוא שהוא איש אמיתי ואיש עשייה. להאשים אותו בגזענות זה פשוט טיפשות וילדותיות. איזה פוליטיקאי בונה היום תכניות לטווח ארוך? איזה פוליטיקאי שרץ לבחירות או לראשות הממשלה מסביר ברחל בתך הקטנה מה הוא יעשה? כולם מדברים בסיסמאות, מפחידים אותנו מטילים ומקשקשים קשקושים. כשאומרים דברים עם עומק תמיד יהיו מתנגדים. אפילו הבוחר ה”פוטנציאלי” שנראה כאילו הוא מעמד הביניים שצריך להצביע ללפיד ימצא 2 דברים שלפיד אמר שעיצבנו אותו. כי הוא אומר! ותחשבו על זה.