“אני לא יודע מה יהיו תוצאות הבחירות, אבל בכל מקום שבו אהיה אעסוק בקידום נשים” – יאיר לפיד בראיון מיוחד ליום האישה, לאור זכייתה של “יש עתיד” במקום 1 בפרויקט דירוג מפלגות של סלונה
בשבוע שעבר נחת בדואר שלי ספר כחול בן 272 עמודים. ׳מצע המפלגה, יש עתיד׳ כתוב על הכריכה ולקראת הראיון דילגתי הישר לעמוד 157, לפרק הנוגע לקידום מגדרי. יאיר לפיד עשה קדנציה קצרה ולא רצינית בתחום הכלכלי, שאב זמן ציבורי יקר של לימוד התפקיד, התעקש על רפורמה בתחום הנדל״ן (חוק מע״מ אפס) שזכתה לקיתונות של ביקורת מקצועית, אבל דבר אחד אי אפשר לקחת ממנו – הוא לקח ועדיין לוקח את הבוחרים של מדינת ישראל ברצינות. הוא הקשיב לביקורת, אמר שעשה טעויות רבות והוא מסתער על הכנסת ה-20, תוך שהוא מצליח לשכנע רבים בכנות כוונותיו וברצונו להמשיך לעבוד לעבור הציבור הישראלי, כולל תיקון הטעויות.
כמו אצל הפמינסטיות – יאיר לפיד הוא קשוב, מפנים, מיישם. וזה לא עניין של מה בכך. במחוזותינו הפוליטיים נהוג לזלזל בציבור,לפזר הבטחות פוליטיות מבלי לעמוד בהן, לתכנן מצעים חסרי כל בסיס או להתמודד, פעמיים ברציפות, לבחירות כלליות בלי להציג לציבור מצע/רעיון/יזמה/תכנית כלשהי.
אם יש תחום אחד בו לפיד הוביל את הזירה בישראל ואף, לדעתי, הצליח לחולל שינוי, הוא הנושא המגדרי. לפיד הציב את הרף של 40% נשים ברשימה בבחירות 2013, ובכך גרם לאנשים כמו כחלון, בנט והרצוג ללחוץ חזק בקרב מתפקדיהם ומקורביהם על הצבת מקסימום מועמדות בצמרות הרשימות. הוא גרם לליכוד להיראות כמפלגה אנכרוניסטית וגברית עם מעט מאוד נשים ברשימתם לכנסת ה-20.
מי שרוצה מפלגה של גברים בלבד, כפי שהיה מקובל בעבר, יכול להמשיך להצביע ליכוד. אבל מי שחושב שנשים צריכות להיות בצמרת ההנהגה של המדינה, חייב לעצמו ללכת על מפלגות צעירות ועדכניות מכל קצווי הקשת הפוליטית שהפנימו שהנהגה ללא חצי מן האוכלוסיה, אינה באמת הנהגה.
בפרק המגדרי במצע שלכם אתם מציעים לסרוק את תקציב המדינה בעיניים מגדריות ולחולל בו שינויים תוך התחשבות ביעדים מגדירים. למעשה, זו הצעה שכבר עברה, אך התקציב נפל. האם אתה יכול להמחיש במה מדובר, מעבר לאמירה כללית?
״זו היתה יוזמה של ח״כ עליזה לביא וזה בפועל התחיל להתבצע בעבודה משותפת בין סגנית הממונה על התקציב, יעל מבורך, לבין הוועדה לקידום מעמד האישה ושויון מגדרי בראשות לביא. זו פעם ראשונה שבחנו את תקציב המדינה באופן תוצאתי מבחינה שוויונית. כלומר, האם אפשר להשתמש בסעיף תקציבי כזה או אחר כדי לפעול לקידומן של נשים? לדוגמא, בפרקים של עבודה מול רשויות מקומיות, בקשות לתקנים נוספים של עובדים, אפשר היה לקבוע שהתקנים יתווספו לרשות המקומית בתנאי שיוכח שהתקנים כוללים קידום נשים.
כצעד ראשון של חקיקה בכנסת ה-20, תצטרכו להעביר את התקציב. המאמץ המגדרי לא יקרוס תחת הלחץ להעברתו?
״מה שלא יהיה אחרי הבחירות המפלגות יהיו חייבות להעביר תקציב. מטבע הדברים אם אנחנו נהיה שם, אז נפעל להמשכיות המשימה הזו, כן.״
האם סיעת יש עתיד תדרוש שוב את הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי?
״בהחלט. עליזה לביא הובילה שם מהלכים גדולים, כמו טיפול במירוץ הסמכויות בין בתי הדין (תחום גירושין). הונחה הצעת חוק בנושא והיינו רוצים להמשיך את הטיפול בהצעה הזו. אבל הכל תלוי בתוצאת הבחירות״.
אם מדברים על נושא הגירושין, הבנתי שיש אירועים אלימים בכנסים שלכם. יש ציבור שלם של אבות גרושים שרודף את עליזה לביא והגיע גם למחות נגדך ונגד שי פירון?
״רק פעם אחת היה ארוע קצת אלים. הם מוחים על השאלה החוקית של למי יש משמורת על ילדים בגיל הרך. אני אמרתי לקבוצה הזו, שהמחאה שלהם צריכה להיות אל מול משרד המשפטים ולא מולנו. אבל אין לי עניין נגד הקבוצה הזו או בעדה. אני פשוט חושב שזה ענייין של משרד המשפטים״.
הייתי באירוע בחירות שלך בכפר סבא. הרבה אנשים שואלים שאלות. אתה חש בהבדל בין נשים לגברים באירועי הבחירות הללו?
״מבחינת משתתפים, אין הרבה הבדל. כולם באים. אני כן מרגיש הבדל בתכנים. הגברים שואלים המון שאלות על המשחק הפוליטי. הם רוצים לדעת עם מי אני אשב בקואליציה ומתכננים טקטיקות. הנשים שואלות על נושאי היום יום, כמו שאלות על מעונות-יום, צפיפות בכיתות, חינוך חובה. כמובן שזוהי חלוקה גסה ויש גם שאלות הפוכות. אבל באופן כללי, כך זה מתנהל. ויש עוד תופעה מעניינת. השאלות הראשונות בכל אירוע, הרמות הידיים הראשונות, הן של הגברים. הנשים ממתינות 3-4 שאלות ואז הן מרימות את ידיהן. זו עוד הוכחה בשבילי שאנחנו חיים בחברה שצריך לתקן אותה״.
אנחנו יודעים ממחקרים שנשים מתלבטות לגבי הצבעתן בבחירות עד הרגע האחרון. האם הישורת האחרונה של הקמפייין שלכם תלך לשם? האם הסוקר שלך, מארק מלמן, מכוון אותך לשם?
״מלמן לא הראה לי נתונים מגדריים לגבי הסוף של הקמפיין ולגבי יותר מתלבטות ממתלבטים. אני רוצה להאמין שהנשים בישראל ראו את המינויים שאני ביצעתי במשרד האוצר, את העובדה שנכנסתי והיתה אישה אחת מבין שבעה ראשי אגפים במעמד מנכ”לים ובמסיבת הפרידה שלי מן האוצר ישבו ארבע נשים כראשי אגפים ושלושה גברים. אני רוצה לשנות את היחס בין גברים לנשים בעמדות הניהול בעמדות הבכירות במגזר הציבורי ובמקומות אחרים. אני עשיתי מהפכה נשית במשרד האוצר, באופן מאוד אגרסיבי ובזמן מאוד קצר שעמד לרשותי״.
זה אומר שתפקיד מנכ״לית משרד החוץ יהיה בפעם הראשונה בידי אישה החל מעוד כמה חודשים?
לפיד מגיב בצחוק רם. ״את כבר עוסקת בתפירת חליפות, אני רואה. אני לא יודע מה יהיו תוצאות הבחירות, אבל בכל מקום שבו אני אהיה אעסוק בקידום נשים. אטפל באפליית נשים באופן גלוי וישיר״.
למה ליהיא לפיד היתה חלק מאירוע הקמפיין שלכם למען נשים? היא החליטה להתמודד בפוליטיקה? היא מועמדת מעכשיו?
״ליהיא מאוד פעילה ביש עתיד. היא עסקה כל חייה בכתיבה וגם בנושאים הנשיים והיא דוברת מבוקשת מאוד בקרב קהלים נשיים וזה היה מאוד טבעי שהיא תהיה במקום הזה״.
היא חלק מן המטה? היא משתתפת בעוד אירועים? גם בנושא המאבק על השחיתות או הדיור?
״לא. היא לא חלק מן המטה הפוליטי. היא פשוט מעורבת בפעילות שטח של המפלגה ואני ביקשתי ממנה שהיא תשתתף. היא מרצה בתחומים האלה ואם היא לא היתה אשתי עדיין הייתי מבקש ממנה שתבוא לאירוע מן הסוג הזה. היא לא מעורבת בפאנלים אחרים, רק בתחום המגדרי והיא כמובן עוסקת ביום יום בפעילות עם מתנדבים, עומדת בצמתים, מחלקת סטיקרים ותולה שלטים״.
מדוע התייחסת לעדי קול כפי שלא היית מעז להתייחס לעופר שלח או לשי פירון? ענישה, שילוח, ייבוש שבסופם היא גם פרשה?
״עדי הפרה משמעת קואליציונית, היא הודתה בכך. היא הבינה שזה הבסיס של הקואליציה ואי אפשר שכל אחד יעשה דין לעצמו. היא אמרה שלא הבינה מה המהומה ושלא הרגישה שום השפלה שאחר כך יוחסה למצב, בעיקר על ידי כל ארגוני הנשים״.
כי היתה בכך השפלה של מישהי צעירה, דעתנית –
״זה היה צעד בסיסי של משמעת קואליציונית. היא לא התלוננה בדיעבד על העונש. היא החליטה על פרישה מן הכנסת בלי קשר לסיפור הזה. הבינה שלא מתאים לה פוליטיקה. היתה שנה ושמונה בכנסת והחליטה מיוזמתה שלא תמשיך. לדעתי היא היתה חברת כנסת מצוינת והיא חברה שלי עד עכשיו״.
אבל הגבתם באגרסיביות כלפיה. עושה רושם שאם מישהי היתה רוצה להביע דעה שונה מן המפלגה, היו דרכים אחרות יותר נאות להתמודד עם דעתנות. כשיעל גרמן, לא הסכימה עם חוק הזנה בכפייה, היא מצאה לעצמה דרך אלגנטית החוצה באמצעות קיזוז. את קול הצעירה רמסתם. לא אפשרתם לה להיות עצמה –
״לא מסכים איתך. זה היה צעד מדוד ובו ענישה ראויה, כך שבמשך חודשיים או שלושה היא לא יכלה להגיש חקיקה. כולם עשו על עדי קול סיבוב יפה עם הסיפור הזה. היא לא הרגישה מושפלת״.
מה יש לך לומר היום לקהל שעדיין מתלבט ולא החליט למי להצביע?
״אני אומר להם להסתכל על מה שעשינו. להתייחס לעובדה שעבדנו נורא קשה. אני חושב שאולי אנשים לא מודעים לכל מה שעשינו. ברגע שהתחלנו להציג את היקף החקיקה והנושאים שהשגנו, אז הדעה כלפינו השתנתה, ואנחנו נמצאים היום במומנטום יותר חיובי.״
מדוע אתה לא משיב להתקפות של כחלון עליך?
״אני לא מצליח להבין מדוע מישהו חושב שקמפיין שלילי עם התקפות מועיל. כחלון הוא איש ראוי וטוב. אני שמח שחזר לפוליטיקה״.
אבל מאחורי הקלעים אתה מנסה לשכנע אותו לרוץ ביחד ואחר כך מנסה לשכנע אותו לייצר ברית אחים חדשה –
״צר לי לומר לך אבל חלק מן העיתונאים כותבים שטויות״.
ח”כיות ממפלגות רבות מנסות במשך שנים ארוכות להעביר חקיקה שתיתן מימון מפלגות עודף למי שמציב רף מגדרי מסוים ברשימה לכנסת. נניח, מימון מפלגות מיטיב למי שיש 40% נשים ברשימתן. הדבר עשוי לדחוף את הליכוד לשפר את הביצועים בתחום, שלא לדבר על לעורר, אולי, חשיבה אצל ש״ס, יהדות התורה ורעם-תעל. האם אתה יכול להתחייב שתקדם את החקיקה הזו בכנסת ה-20?
״אני מבין לגמרי שהיית רוצה לשמוע התחייבות בתחום הזה. לביא וקריב העבירו את השינוי הראשון ברמת המימון לסיעות ברשויות המקומיות. זו היתה סנונית. אגב, הליכוד הגיעו אלינו בנוגע לחוק הספציפי הזה (אשר עבר – ט״ש) ואמרו לנו ׳לא נעביר את זה בחיים׳. ניהלנו איתם מו״מ בתוך ועדת השרים לחקיקה. הם הסכימו שזה יעבור ברמת הרשויות המקומיות ועדיין לא ברמה הלאומית. להתחייב בשם עצמי אני לא יכול, אני כן יכול להתחייב שאני אהיה בעד החוק הזה כאשר יועלה שוב״.
אתה מתכוון לעשות סולחה עם אריה דרעי? לא תוכל להשאיר את המצב כפי שהוא, בטח לא אחרי מה שאמרת לו בעימות –
״אין לי שום מריבה איתו. אני רוצה להעביר חוק שאדם שהורשע בפלילים לא יוכל להיבחר לכנסת. מבחינת דרעי זה דווקא לא בעייתי, כי החקיקה בישראל ממילא לא יכולה לחול רטרואקטיבית, אז למה שהוא לא יתמוך בחוק כזה? זה לא יפגע בו אישית. זה בהחלט מוצא חן בעיני שהוא יהיה בקואליציה ויצביע בעד חוק מן הסוג הזה״.
.
יאיר לפיד מצוין בכל תחום שלא דורש להילחם עם קבוצת כוח, הרי הוא ממנה בעצמו את האנשים במפלגה שלו (בניגוד לדמוקרטיה בליכוד והוא ממנה את המנכל/ית שלו אז הוא יכול בקלות לבחור בנשים.
המשפט הבא מבהיר את הנקודה: “אני עשיתי מהפכה נשית במשרד האוצר, באופן מאוד אגרסיבי ובזמן מאוד קצר שעמד לרשותי”. לפיד מינה כמה נשים לתפקידים בכירים באוצר והוא מאמין שזה חולל מהפכה נשית. לפיד לא חוקק חוק או תקנה שתמנע למשל משר האוצר הבא לחולל “מהפכה גברית” במשרד האוצר באותה מהירות ובלי שאף אחד ישים לב להפיכה. כל הקדנציה של לפיד מאופיינת במהפכות אינסטינט שכאלה, מהפכות שלא משנות מהיסוד כלום, ובעיקר מהפכות שלא דורשות להשתמש בכוח הפוליטי של 19 מנדטים שהיה לו.
יש עתיד = Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me
אכן למצביעי יש עתיד יש על מה להתבייש.
הליכוד היא אכן מפלגה אנכרוניסטית – כזו שמועדיה נבחריםף, ולא ממומנים בידי הסולטאן. אין ספק שיש המון מה ללמוד בענייני דמוקרטיה ושיוויון ממפלגה שהסולטאן לוקח את בנו יורש העצר לדיוני קבינט כלכלי, ומשגר את המלכה לנאום בענייני זכויות הנשים, למרות שאינה נושאת בכל תפקיד במפלגה.
יאיר לפיד מקבל הרבה יותר קולות של נשים מאשר קולות של גברים. יהיו שיראו בכך הוכחה לכך שלפיד מקדם ערכים פמיניסטים, ולכן אותן נשים נקהלות להצביע עבורו, ויהיו שיטענו שהן מגיעות בגלל שהוא סלב מהטלוויזיה…
באופן אישי, אני מאוד לא מתפעל מכל מי שמצביע למפלגת כלום אנטי-דמוקרטית, גבר או אישה. מצד שני, במפלגה של לפיד אין ביגמיסטים, כך שהראיון האוהד הזה עדיף בהרבה על הראיון המחבק שקיבל אימן עודה, מנהיג מפלגת המתחתנים פעמיים.
לפיד לא קידם במאומה את מעמדן של הנשים בישראל, והעובדה שכמה בכירות באוצר קיבלו אצלו ג’ובים, והוא מדגיש זאת – היא קודם כל עלבון לאותן בכירות (שמציג אותן כמי שלא היו מקבלות את הקידום לולא היו נשים), ורק מדגיש שוב את עניין האפלייה המתקנת ככלי שנועד לקדם נשים חזקות ומקשושרות, ולא כמשהו שעוזר ל”סתם” נשים.
הרעיון של של “תקציב מגדרי” הוא משהו נלעג ואבסורדי כ”כ שברור לגמרי למה לא את ולא הוא ניסיתם להיכנס לפרטים בעניין – ברור לכל שזו סיסמא ריקה שאין מאחוריה כלום – בדומה לרעיונות המדיניים שלו, ולהסברים שלו מדוע אינו אומר במפורש שיילך עם הרצוג.
לפיד הוא התקווה האחרונה של גוש השמאל-ערבים-רש”ף להגיע ל60 מנדטים, ועל כן התקשורת מחבקת אותו בהתלהבות עצומה. כל קול שהוא מצליח לקטוף מהליכוד/כחלון/בנט, הוא קול שימליץ על בוז’י לראשות הממשלה, ולכן איש בתקשורת לא יקשה עליו (ההתקפות של בוז’י עליו הן משחק סכום אפס שמשאיר קולות בתוך הגוש). הבעייה היחידה היא שכנראה זה לא מספיק. גוש ימין-חרדים, עדיין גדול יותר, ומה שגרוע יותר מבחינת לפיד (והיה נחמד לו שאלת אותו על זה), זה שאין סרט שבו הוא מצליח להשתלב בקואליציה.
קואליציית ימין לא תכלול אותו בגלל וטו חרדי, ובנט כבר לא חייב לו כלום. קואליציית שמאל לא תיקח אותו, שוב, בגלל וטו חרדי (ולשמאל אין קואליציה בלי חרדים) – ובממשלת אחדות אין בו כל צורך (וסביר שהחרדים כן ייכללו בה).
יאיר לפיד הולך לאופוזיציה, וזו הסיבה לניסיונות ההיסטריים שלו להידבק לכחלון (הניסיונות שהוא מכחיש בזעם, כולל אמירות שלא דיבר עם בוז’י יותר מחודש, למרות שחצי מהתקשורת עסקה בטלפונים הבהולים של ארבעת ראשי מחנה השמאל בנוגע לשינויי הסכמי העודפים).
אורי, גם ביבי מינה את בנו יאיר לראש מטה הצעירים והדיר כמעט לגמרי את מנהיג צעירי הפיכוד מהתפקיד הזה שבאופן מסורתי אמור להיות שלו.
וידוע לכולם שלשרה יש השפעה פוליטית אדירה. אין עשן בלי אש….
וגם שרה השתתפה בארוע לקידום מעמד האישה, בדומה לליהיא לפיד.
נכון, וזה מגעיל ומטופש באותה מידה. ההבדל הוא, כמובן, שביבי בכ”ז נבחר ע”י מפלגתו להיות המועמד שלה. כמו כן, ביבי לא קבע את הרכב מפלגתו.
אני נאלץ להסכים עם אורי. לא בעניין הליכוד – זו רשימה נוראית – אבל כן בעניין יש עתיד.
מצד אחד, לפיד “התעקש על רפורמה בתחום הנדל״ן (חוק מע״מ אפס) שזכתה לקיתונות של ביקורת מקצועית”. מצד שני, הוא “הקשיב לביקורת… קשוב, מפנים, מיישם”. אבל לא ראיתי שחוק מע”מ אפס ירד מהפרק. לי זה נשמע כמו סתירה.
קידום נשים זה יפה וחשוב, אבל זו לא סיבה להצביע ליש עתיד. יש די והותר מפלגות אחרות שבהן יש מספר גדול של נשים, אם זה מה שמעניין בוחרים/ות.
לעומת זאת, יש די והותר סיבות *לא* להצביע ליש עתיד, ובראשן שי פירון.
אגב, אורי הוא כנראה אחרון האופטימיסטים בימין. ברשת לפחות יש תחושה של פאניקה, הן בבית היהודי והן בליכוד. אני לא בטוח שהתחושה שלהם מוצדקת. אבל בסופו של דבר, ולמרות ההכחשות, לי אין ספק שאנחנו הולכים (לצערי) לנורא מכל: ממשלת אחדות.
אני מזהה פאניקה דווקא מצידם של אלה שמזהירים מפני משתטחי הקברים והאנסים (או שמא זה היה להיפך?) שספרו אתמול שמונה מיליארד משתתפים בהפגנת הענק האינטר-גלקטית. אינדיקציה נוספת להיסטריה משמאל היא ההתקפות התקשורת על ביבי (שכל הזמן הוצג כימני קיצוני) דווקא על כך שלכאורה הציע ויתורים רבים. שתי הדוגמאות שהובאו (זו שהציגו בנוניתון וזו שהציג הערב רביב דרוקר) נראות כמו תעמולת שמאל היסטרית לגמרי, שהרי אם ביבי הוא כזה שמאלן, אז למה הצגתם אותו כל הזמן כמי שהרג את “תהליך השלום”?. מה שכן, זו של דרוקר נראית פחות כמו סילוף מביך (לקחת הצעה אמריקנית ולהציגה כמשהו שביבי הסכים לו) – אלא שהכותרת שבחרו עבורה, סותרת את התוכן – לפי הכותרת הוצעה נסיגה לקווי 67, בעוד שבתוכן הוצע שטח זהה בגודלו לשטח של 67, שזה עולם אחר לגמרי – למשל, אפשר לכלול בשטח הפלסטיני את המשולש וואדי ערה, למשל, ולאפשר למפלגת הפוליגמיה להתמודד במדינה שבה העניין הזה הוא דווקא חוקי…
כך או כך, אני מבטיח להיות פסימי ברגע שאראה סקר שמראה שגוש השמאל-ערבים, מקבל 60 מנדטים (דהיינו, מפלגת הפוליגמיה+מרצ+ציבוז’י+לפיד). למרבה ההפתעה, אפילו בסקרים האופטימיים ביותר, אני לא מזהה כל תוצאה שמתקרבת לזה. ללא תוצאה כזו – ביבי יהיה ראש הממשלה הבא.
לבנט, אגב, לצערי, יש סיבה טובה להיות חשדן בביבי. אם יצליח לקחת עוד מנדט-שניים (מהליכוד, מכחלון או מלפיד), יהיה לביבי יותר קשה לעשות לו שוב תרגיל מכוער מהסוג שניסה לעשות לו בפעם הקודמת.
אתה עדיין חושב שאורי באמת ימני הא
בעוד אתה נטפל לנוני ודרוקר, אני קורא את מה שכותבים בנט, ביבי, אדלשטיין ושקד עצמם. הפאניקה ניכרת. בעוד בחלק גדול בשמאל הייתה כבר מזמן השלמה (לא משנה מה נעשה, בסוף שוב נקבל את ביבי) עם שביב קטן של תקווה למהפך, בימין הייתה הרגשה שזה בכיס שלהם ופתאום הם מתחילים לרעוד. זה אולי הירי בתוך הנגמ”ש, ואולי ההתחזקות בסקרים של כחלון ולפיד, אבל יש תחושה של פאניקה. וכן, אין לי ספק שביבי יפנה גם לבוז’י. וגם בנט יבלע את הצפרדע ויכנס לאותה ממשלה. תתחיל להתרגל: איימן עודה, ראש האופוזיציה.
זה האינטרב[ס של הליכוד ליצור תחושה של סכנת עליית השמאל, זה מחזק את המפלגה מול מפלגות אחרות בימין וזה כמובן כדי למנוע שאננות של המצביעים. אם ״הכל סגור וביבי בטוח מנצח״ אז הימנים ישארו בבית ב- 17/3.
איימן עודה ראש האופוזיציה? לפיד יתמוך? ליברמן (בהנחב שתהיה אחדות והוא בחוץ) יתמוך?
ביבי כנראה יהיה ראש הממשלה – ואימן עודה בוודאות גמורה לא יהיה ראש האופוזיציה. מפלגת ריבוי הנשים לא תקבל יו”ר אופוזיציה, גם אם מרצ תעבור את אחוז החסימה, ותוסיף לבגוד בנשים, באמצעות חיזור אחרי מפלגה זו…
איימן עודה יהיה ראש המפלגה הגדולה שלא חברה בקואליציה. אם ליברמן לא יעבור את אחוז החסימה, או יעבור ויכנס לקואליציה (ואין סיבה שלא יכנס לממשלת אחדות), איימן עודה יהיה ככל הנראה ראש האופוזיציה.
לא מספיק להיות מפלגה גדולה באופוזיציה. צריך גם שרוב האופוזיציה לא תתנגד.
בישראל, מה לעשות, הרוב מתנגד לכך שמי שחבר במפלגה נאצריסטית-אסלאמיסטית, יקבל תדרוכי מודיעין חודשיים. גזעני, אני יודע, אבל מספרים שגם לבסיס של 8200 לא נותנים לחברי בל”ד להכנס. מזעזכ, אני יודע…
הוא לא יהיה יו”ר אופוזיציה. זה יהיה ככל הנראה יאיר לפיד, או בנט, בהנחה שבנט לא ייכנס לממשלה.
ההנחה שלי היא שהליכוד, המחנ”צ, הבית היהודי, כחלון, ליברמן והחרדים יהיו בקואליציה, ואני לא רואה סיבה לאף אחד מהם לא להיות בה. בהנחה כזו, ובהנחה שמרצ כן תתמוך בעודה, יהיה לו רוב באופוזיציה הקטנטנה ולפיד לא יוכל למנוע את זה. אפילו אם אלי ישי או ליברמן ישארו בחוץ, עדיין יהיה לו רוב. אני לא פוסל את האפשרות שביבי ישאיר את שניהם בחוץ רק על מנת למנוע את זה, אבל זה נראה לי פחות סביר.
אני יכול להגיד בוואדות די גמורה שאלא אם כן זה נכפה על ביבי על ידי תוצאות הבחירות, לא תהיה ממשלת אחדות.
מדהים.
עכשיו תחליף את “ביבי” בכל שם אחר ותגיד לי אם המשפט לא נשאר נכון.
יש שיפור! הצלחתי למצוא שתיים-שלוש תשובות של לפיד בהן הוא לא אומר אף מילה של שקר! בהחלט התקדמות.
אבל למען אלו פה שהתרשמו מהראיון אציין בכל זאת את כל השקרים שלו:
1) על הפמיניזם של יש עתיד ואיך שהם מסתכלים על דברים בראייה מגדרית.
אם הם באמת היו מסתכלים על הדברים בראייה מגדרית הם היו רואים שרוב האוכלוסיה הנזקקת לדיור ציבורי הן נשים. רוב האוכלוסיה שבעבודות הקבלן הן נשים. רוב האוכלוסיה בעלת השכר הנמוך הן נשים. זה לא מנע מיש עתיד לפעול נגד דיור ציבורי, נגד העסקה ישירה ונגד העלאת שכר המינימום.
2) עליזה לביא טיפלה במרוץ הסמכויות?
לא ידוע לי על שום דבר כזה. ידוע לי רק על חוק בוררות חובה שניסתה להעביר ושלפי פרשנויות שקראתי עלול להגביר את בעיית מרוץ הסמכויות.
3)האם לאבות הגרושים צריכה להיות בעייה עם משרד המשפטים, או עם עליזה לביא?
בואו נראה, משרד המשפטים מנסה לצמצם את חזקת הגיל הרך. עליזה לביא פועלת כנגד הצמצום. מעניין באמת עם מי אמורה להיות להם בעייה…
4)מהפכה נשית במשרד האוצר.
אני רוצה לקוות שיאיר לפיד מינה במשרד את בני האדם הראויים והטובים ביותר כי בתור אזרח משלם מסים במדינה הזו מגיע לי לא פחות מזה.
5)ליהיא לפיד.
“אם היא לא היתה אשתי עדיין הייתי מבקש ממנה שתבוא”. לא נראה לי שאני צריך להוסיף כי מי שמאמין למשפט הזה לא ישתכנע משום דבר שיש לי להגיד…
6) עדי קול.
יאיר לפיד הוא פמיניסט בערך כמו ששמעון פרס הוא פמיניסט. אצל פרס אין הצגות וידוע לכל שהנשים בהן הוא מקיף את עצמו הן עוזרותיו. אצל לפיד יש אצטלה יותר מכובדת של שויון כאשר בפועל ההתייחסות היא בדיוק אותה התייחסות. הבה נסתכל על המינוי של ד”ר פלוג כדוגמה. לפיד לא יכול היה לסבול שיש לה דעות מנוגדות לשלו. הוא קרא לה היסטרית ושלח את ח”כיותיו שיכתבו לה מכתב ביקורתי. הרי צריך שנשים יכתבו מכתב ביקורתי לאשה, אחרת זה לא פמיניזם…
כאילו שמעניין את יאיר לפיד מה עדי קול עשתה בימי חייה. כאילו שמעניין אותו האג’נדות שלה. מה שמעניין אותו זה שהיא אשה ושהיא תעשה מה שהוא רוצה. מה שהכי הטריד אותי בסיפור עדי קול זה איך שבסוף, על דיאט ספרייט במרפסת של שי פירון הוא השלים איתה והם התחבקו. האם היה באפשרותה של עדי קול לדחות את החיבוק של יאיר לפיד? יש פה יחסי מרות מסויימים ואני לא חושב שצריך להכניס חיבוקים לסיטואציה הזו…
7) ״אני לא מצליח להבין מדוע מישהו חושב שקמפיין שלילי עם התקפות מועיל”.
נאמר על ידי מי שכבר כמה חודשים ברצף תוקף את רוה”מ, ולא בוחל בהאשמות ההזויות ביותר האפשריות.
8) “לביא וקריב העבירו את השינוי הראשון ברמת המימון לסיעות ברשויות המקומיות”.
עוד שקר. במקור היה מדובר ביוזמה של ח”כ זועבי אשר יש עתיד הצליחו לטרפד כדי לקחת את הקרדיט עם היוזמה שלהם. זועבי בלעה את האגו ועזרה ללביא וקריב להעביר את החוק כנגד התנגדות החרדים.
9) השאלה על אריה דרעי.
הספינולוג המוצלח לפיד מצליח לענות תשובה של שלוש שורות שאין קשר בינה ובין השאלה שנשאלה.
יפה אופק, אהבתי מאוד את התגובה שלך !! טובה ועניינית. פשוט מדהים אותי איך התקשורת מחבקת את לפיד. ובמיוחד הנשים שהולכות שבי אחריו.
הוא מאוד בעד נשים אבל כל היועצים הקרובים שלו הם גברים…
אבל לזכותו ייאמר שהוא באמת קוסם במילים. יש לו כריזמה ונוכחות שבוז׳י לא מגיע אליה גם בחלומות שלו.
תיקון אחד: אני לא חושב שלפיד מפלה בין נשים לגברים במפלגה שלו. הוא מתייחס לכולם כאל חיילים שלו. במקרה, עדי קול היא זו שנפלה – אולי היא יותר תמימה ולא מבינה ש”משמעת קואליציונית” = “מה שהדיקטטור אומר” – אבל זה יהיה נכון לכל אחד מחייליו. איש מהם לא מעז לצאת נגדו.
וככל הנראה זה יהיה בדיוק אותו דבר אצל כחלון. וגם אותו התקשורת מנסה לחבק, למרות שהוא ימני קיצוני, אבל קשה לה בגלל שהוא מתחרה בבוז’י בכריזמה.
חחחחח
לשניהם יש כריזמה של עכבר במנוסה….
מעולה!
ככה נראה הראיון אחרי שנותח היטב בידי מי שבקיא בחומר. הבעייה היחידה בקריירה הפוליטית של יאיר לפיד, הוא שאלה ששוקלים להצביע עבורו, בחיים לא יטרחו להגיע לכזו רמה של בקיאות בחומר.
הצבעה ללפיד (או לכחלון) היא סוג של הרמת ידיים: “לא אכפת לי מה יקרה פה, ולכן אלך בעקבות הסיסמאות, מבלי לבדוק לשנייה, מהן הקבלות של זה שמפיץ אותן”.
יאיר לפיד הוא סופרסטאר תקשורתי. משווים אותו לביבי, ואני טוען שהוא קמפיינר טוב פי אלף מביבי (שהוא בסה”כ קמפיינר כושל למדי, כפי שמוכיחה ההיסטוריה שלו, למעט בבחירות 96). נכון שהתקשורת מלטפת ומפנקת אותו ואת כחלון – אבל לולא היה בעל כישורים יוצאי דופן לנצל את הליטוף, לא היה מקבל קול אחד יותר מכחלון, וסביר שהיה מקבל כמה וכמה פחות ממנו (בסופו של דבר, לכחלון כן יש קבלות אמיתיות שכולם מרגישים בחשבון הסלולר מדי חודש).
התופעה המצערת הזו שקיימת כאן כבר עשורים, של מפלגות אוויר שבאות ומתפוגגות, ובדרך תורמות תרומה עצומה לסחר-מכר הנחות ביותר (שכן הן מטבע בריאתן הוקמו כדי לעמוד למכירה), היא משהו שרק בשבילו היה שווה שתקום מתישהו ממשלת אחדות שתייצר מנגנונים שיפעלו להתכנסות הגושים למפלגות גדולות יותר (תוך השארת מקום לגוש חרדי וגוש ערבי, כמובן). אין באמת סיבה ליותר מארבע מפלגות בישראל.
כך או כך, תופעת יאיר לפיד תישאר, ובגדול, גם בכנסת זו. למרות דברי יואב (שאני לא יכול לשלול את הטעם בהם), אני עדיין סבור שיהיו מספיק מפלגות ציוניות מחוץ לקואליציה הבאה, כדי להבטיח שבמידה ואכן תקום ממשלת אחדות, אזי לפיד יהיה יו”ר האופוזיציה, שזה במעט יותר טוב מאשר שאימן עודה יהיה שם (אבל מכיוון שלפיד, אללה ירחם על כולנו, כבר ישב במשך שנתיים בקבינט, אז יו”ר אופוזיציה לא יכול להזיק יותר…).