הסיבוב הראשון של הבחירות במפלגת העבודה הסתיים עם התוצאות הבאות
עמיר פרץ 32.7% (10141 קולות);
אבי גבאי 27.08% (8395 קולות);
יצחק הרצוג 16.7% (5204 קולות);
אראל מרגלית 16.1% (4997 קולות);
עמר בר לב 6.9% (2147 קולות)
ביום שני הקרוב יערך הסיבוב השני, בין פרץ לגבאי. הרצוג, שהיה יו״ר המפלגה במשך כמעט 4 שנים הפסיד בכבוד ונתן פייט עד לרגע האחרון, על אף שהאוירה בשטח מזה זמן רב שידרה שהפעילים רוצים להחליפו. מאחר והרצוג אדם נבון ומחובר מאוד לנעשה בשטח, יש להניח שהוא ידע זאת יותר טוב מכולם. אבל לא ויתר.
האם הרצוג יפרוש? ככל הנראה לא. הוא מאוד אהוב על אנשי המפלגה, הפעילים, הח״כים. גם חברי כנסת שבחרו לנטוש אותו ולתמוך במערכת הבחירות הזו בעמיר פרץ, ממשיכים לדבר עליו טובות.
מה בין גבאי לפרץ?
רבים מיהרו להדגיש שהנה, שני יוצאי מרוקו עלו לקו הגמר (בכלל במפלגת העבודה בסיבוב הזה, אפשר היה לראות ייצוג עדתי מגוון). אך במהלך הקמפיין בלטו ההבדלים ביניהם בנושא הזה. פרץ לא עשה מעולם שימוש בנושא העדתי. לא במערכת הבחירות הזו ולא בעבר. גבאי, ככל הנראה הרגיש שאינו מספיק מוכר לציבור בשמאל ולכן הירבה להזכיר את הילדות במעברה, את המוצא, את המזרחיות.
עמיר פרץ פיזר קצת רמזים (בשבועות האחרונים) על הקשר האמיץ שלו עם גבי אשכנזי והאפשרות לצרפו. אם פרץ ינצח, אולי יצרף את המזרחי השלישי לצמרת. אפשר יהיה אז להגיד שזו כבר לא מפלגה אשכנזית? לפחות חלקית.
לקראת ההתמודדות ביום ב׳, גם פה הנרטיב של שניהם יהיה שונה: גבאי בא לשנות, להביא למפלגה אדם חדש מבחוץ, להעמיד את עצמו כראוי ורלבנטי עבור כל מי שרוצה במפלגת העבודה להיפטר מן הדור הישן ולשים דמות חדשה ומרעננת.
פרץ מנגד, ממשיך לטעון בפני אנשי המפלגה שהוא ראוי לצ׳אנס נוסף מן המפלגה. שהוא בעל הניסיון וההיכרות, והטיעון המרכזי שלו: הוא מסוגל להעביר אנשי ימין ולהמיר אותם. הכיצד? לטענתו עשה זאת כבר בעבר ב 2006.
כפי שנכתב כבר בעבר: להחלטה של שלי יחימוביץ׳ יש משמעות רבה. זה נוגע גם להחלטתו של גבאי (אם וכאשר) מי ימלא את תפקיד יו״ר האופוזיציה בתקופה שתעבור עד לבחירות כלליות. אם גבאי יעניק לה את המשימה הזו, להיות יו״ר האופוזיציה בפיקדון, זו תהיה ממש הנשמת פצועה והשבתה לחיים. ובמחשבה נוספת: אם גבאי ינצח ויציע לעמיר פרץ להתמנות ליו״ר האופוזיציה לתקופת הביניים, זה יהיה מהלך מאחד שורות ומנהיגותי מן המדרגה הראשונה.
ומה לגבי מרגלית? מבחינתו אכזבה גדולה, אך הוא דמות מאוד חיונית במפלגת העבודה. הוא הוכיח במערכה הזו שיש לו קהל תומכים לא מבוטל ושהוא יודע לרתום אנשים לחזון שלו. מאחר ומספר המצביעים עבורו משמעותי (עבור פרץ ו/או גבאי) הוא יוכל לשקול למי מהם להעביר תמיכה.
הערכה שלי, אם כבר כדי לזכות בנצחון גבאי יציע לאראל את יו”ר האופוזיציה ולא לשלי. בנוסף המשפט “תהיה ממש הנשמת פצועה והשבתה לחיים” , גבאי מודע לכוחה של שלי, נצחונו הושג בזכות גיוס רוב אנשי שלי למטה שלו, הדברים לא הגיעו מן האוויר. אם גבאי ירכיב ממשלה או יחבור למישהו הוא כבר מודע לכך שלא ניתן להתעלם ממעמדה של שלי לא בקרב תומכי המפלגה ותומכיה האישיים ולא בקרב הציבור. אם פרץ רוצה לזכות בנצחון, טוב יעשה אם יבחר אנשים הקרובים לשלי כדי לעשות סולחה הסטורית, כי יש בקרב תומכי שלי שהיו רוצים לראות את הסוציאל דמוקרטים מובילים בכל מקום. לגבאי צפוי קרב קשה בכל זאת הפרש של כ- 5 אלפים קולות.
תיקון קטן, הפרש של 2500 קולות. אם יציע להרצוג את יו”ר האופוזיציה, הוא לא ימצא את אנשי שלי בשטח וכדאי שיזהר, כי הבחירות הללו יוכרעו על מספר מועט של מאות. מכל מקום, אם יציע להרצוג אוכל לומר בוודאות שאנוכי ובני משפחתי לא נצביע עבורו.
נראה לי שגבי אשכנזי ממתין לראות מי יזכה ביו”ר במפלגה. הוא כנראה יצטרף בכל מקרה למפלגה בין אם פרץ או גבאי יזכו.
חלפו כמה 36 שעות מפרסום התוצאות ואבי גבאי בישר שמבחינתו הרצוג ימשיך להיות יו”ר אופוזיציה. אף פרשן לא חזה זאת, כולל בעלת האתר…
מה זה אומר? כמה דברים
– אם אבי גבאי פוליטיקאי מהזן הרגיל הוא מזהה את הרצוג איתו ולא ממתין להכרזת התמיכה של בוז’י, בקיצור לפחות חלק ממצביעי הרצוג יעברו אליו גם בלי הכרזת תמיכה מפורשת. בנוסף, הוא כנראה משוכנע ששלי איתו, גם טרם הודעתה הרשמית. אך בעיקר הוא אומר לפרץ “איפה אני ואיפה אתה”. אתה יכול להמשיך עם הארגזים שלך… אני עוסק בניהול המפלגה בממלכתיות ובתבונה
– אם גבאי הוא פולטיקאי מזן חדש זה הכל כמו מה שרשום למעלה רק ביותר אלגנטי. הוא ממשיך לפעול באופן חיובי. הוא אומר לפרץ אני לא כמוך. אני לא עושה מה שעשית לפרס אי אז ב2005 או מה שברק עשה לך מיד שהפסדת בבחירות ב 2006. אני זו ליגה אחרת
הוא גם אומר לפרשנים שבו בשקט