נחה עלי הרוח להשוות את המצב הפוליטי (בחלקו) לספרות יפה. לא פעם ראשונה שזה קורה. כבר היו דימויים ספרותיים בעבר פה בבלוג.
הפעם אני עם גבריאל גארסיה מרקס ומאה שנים של בדידות. חלק מדברי החקיקה שעלו בכנס הקיץ של הכנסת צלצלו לי מוכר. כדבר מה שקראתי לפני הרבה שנים ונזכרתי בכפר מקונדו ותושביו שנכנסים להסגר מרצון כיוון שמחלת נדודי השינה מכה בהם ומתפתחת מנדודי שינה למחלת השכחה. הם שוכחים את שמות החפצים אשר מולם ונאלצים לתייג ולשלט כל דבר. בכניסה לכפר הם מציבים שלט, פן ישכחו ״אלוהים חי וקיים״.
מן הספר:
״האיום ביותר במחלת נדודי השינה אינו אי היכולת להירדם, כי הגוף אינו חוש עייפות כלשהי, אלא ההתפתחות שאין למנעה לתופעה מחרידה ביותר – השכחה….. כאשר החולה מסתגל למצב הערות, מתחילים להיטשטש במוחו זכרונות הילדות, ואחר כך השם ומשמעותם של דברים ולבסוף זהותם של האנשים ואפילו תודעת קיומו שלו, עד שהוא שוקע במין אידיטיות ללא עבר״
כשתושבי הכפר מבינים שהמחלה מדבקת וכל הכפר לוקה בה ואין הם זוכרים את שמות החפצים הם מנסים למצוא פתרון –
״אאורליאנו הוא שהגה את הנוסחה שהגנה עליהם חדשים ארוכים מפני אבדן הזכרון. הוא גילה את הדבר באקראי. מכיוון שהיה מראשוני החולים במחלת נדודי השינה ומנוסה בה, למד על בוריה את מלאכת ריקוע הכסף. יום אחד חיפש את הסדן הקטן שהשתמש בו לריקוע המתכות ולא זכר את שמו. אמר לו אביו: ״משען״.
אאורליאנו רשם את השם על פתק והדביקו על בסיס הסדן הקטן: ״משען״.
כך היה מובטח שלא ישכחנו עוד בימים הבאים. לא עלה כלל על דעתו שהיה זה הגלוי הראשון של השכחה, שכן לחפץ היה שם קשה לזכירה.
אבל לאחר כמה ימים נתברר לו שהוא מתקשה להיזכר בשמות רוב החפצים שבמעבדה. אז סימנם בשם המתאים, ודי היה לו לקרוא את השם ולזהותם. כשסיפר לו אביו כמה הוא חרד מפני ששכח גם את המעשים רבי הרושם של תקופת ילדותו, הסביר לו אאורליאנו את שיטתו וחוסה ארקדיו בואנדיה התחיל להשתמש בה הלכה למעשה בכל הבית ולאחר זמן הנהיג אותה בכל העיירה.
במברשת טבולה בדיו סימן על כל חפץ בשמו: ״שולחן, כסא, שעון, דלת, קיר, מיטה, סיר״
יצא אל מכלאות הבקר ואל הגנים וסימן את הבהמות והצמחים: ״פרה, עז, חזיר, תרנוגלת, יוקה, מלאנגה, בננה״.
״קמעה קמעה עד שהוא מתחקה אחר האפשרויות האינסופיות של השכחה, הבין שיכול לבוא יום שיכירו את החפצים על פי הרישום, אבל איש לא יזכור למה הם משמשים. אז התחיל לפרט. השלט שנתלה בצוואר הפרה היה דוגמה ומופת לנכונותם של תושבי מקונדו להילחם בשכחה: ״זוהי הפרה, חובה לחלוב אותה בוקר-בוקר כדי שתתן חלב, ואת החלב צריך להרתחי כדי למזגו בקפה ולהכין קפה בחלב. וכך הוסיפו לחיות במציאות מעומעמת, שנתפסה באורח ארעי על ידי המילים, אבל צפויה היתה להתחמק ללא תקנה לכשישכחו את ערך המילים הכתובות.
בראשית הדרך החוצה את ערבת הבצות התנוסס שלט ועליו השם ׳מקונדו׳ וגם שלט גדול יותר הציבו ברחוב המרכזי ועליו המלים: ״אלוהים חי וקיים״.
בכל הבתים רשמו שמות צופן כדי לזכור את החפצים ואת התחושות. אבל השיטה דרשה כוח עמידה על המשמר וכל כך הרבה עצמה מוסרית, שרבים נכנעו לכשפיה של מציאות דמיונית שבדו הם עצמם, ולא נמצא בה מועיל אבל נמצאו בה ניחומים.…חוסה ארקדיו בואנדיה, מובס בידי ארחות נחמה אלה, החליט לבנות את מכונת הזכרון, שרצה בה פעם כדי לזכור את ההמצאות המופלאות. המכונה הפרימיטיבית התבססה על האפשרות לשנן כל בוקר, מהחל ועד כלה, את מכלול הידיעות שקנה אדם בחייו. הוא ציירו בדמיונו כמלון המסתובב שאדם העומד על הציר יכול להפעילו בעזרת ידית, וכך בתוך שעות ספורות יכולים לחלוף לנגד עיניו המושגים הנחוצים ביותר להמשיך בחיים….״
ובכן, מדוע נזכרתי באופן שבו סימנו תושבי מקונדו את חפציהם, כדי שידעו איך לכנות אותם ומה הם אוחזים? נזכרתי בכך, בגלל כמה פיסות חקיקה אשר נדמות לי כתוויות על החפצים. כל כך רדוד ובלתי נחוץ לדעת ששם המדינה הוא מדינת ישראל או שהדגל הוא הדגל, עד שהחוקים העוסקים בדבר נראים כאילו נוצרו במוחם של אנשים שחלו במחלת האינסומניה והאמנזיה.
ראשון הלוקים הוא השר אקוניס, שר-אחד-ליד-שר-התקשורת, אשר מציג שני יעדים-לכאורה בהליך החקיקה המחודש של חוק רשות השידור. הראשון, ביטול האגרה, שזה כמובן החלטה ושינוי של שר התקשורת הקודם גלעד ארדן, והשני, שינוי השם. במקום ׳רשות השידור׳, הוא מכנה את התאגיד החדש שיוקם ׳השידור הציבורי הישראלי׳. היום במהלך ראיון של אקוניס באחד מכלי התקשורת, ניסתה המראיינת להבין, אם היא משדרת ממילא עשרות שנים מ״קול ישראל״, במה ישתנה הדבר אחרי שינוי השם. כמו כן, השר אקוניס הסביר יותר מאוחד בערוץ הכנסת, שהוא ישאף גם להציב דגל קטן על המסך, שהצופים ידעו במה הם צופים ולא יתבלבלו עם דבר מה אחר. גאווה ישראלית, עיצוב תבניות הזכרון.
שני חוקים נוספים נכנסים לטעמי לקבוצת חקיקת-מאה-שנים-של-בדידות (אתם מוזמנים להציע עוד חקיקת המובן מאליו אם תתקלו).
אחד מהם החוק של ח״כ ינון מגל והשני החוק של ח״כ אורן חזן.
איך הדברים נפתרים בסופו של דבר במאה שנים של בדידות? מגיע לכפר מישהו זר ומביא להם מזור.
במצב נורמלי אכן אין צורך בקיבוע חקיקתי לדגל ולשם המדינה. למרבה הצער, אנו נמצאים בעידן הPC חסר הגבולות, ומחר בבוקר יכולה לקום “עמותה אותנטית” ולפתוח ב”מחאה ספונטאנית” באמצעות כסף שינחת עליהם ככה סתם, במחאה כנגד האופי האתנוצנטרי של דגל המדינה ושל שמה (במרמז לעם ישראל, רמז גזעני, בוטה ומדיר, שפוגע ברגשותיהם הדתיים של בני המיעוטים ומהווה רמיסה מזעזעת של זכויות המיעוט), וידרשו את שינויים.
בעידן שבו במפלגה של בן גוריון ואשכול מכהנים ח”כים שטוענים על עצמם שאינם ציונים ו/או ש”התקווה” הוא שיר גזעני ו/או שאסור לאמהות לשלוח את ילדיהן לצה”ל, בהחלט יש צורך לקבע תודעתית את העניין הפעוט הזה שזוהי מדינת ישראל, שהדגל שלה מגן דוד תכול בין שני פסי תכלת, כפי שנתקבע בקונגרס הציוני (כן, אותה מילה מדירה) הראשון לפני 118 שנה.
ביום שבו נחלים ממחלת הPC, או לחילופין ביום שבו המדינה תחיל שהגיעה העת להפסיק לקבל בהכנעה התערבות פיננסית זרה בענייניה הפנימיים (שני דברים שהם אחד, בעצם), אכן לא יהיה צורך בחוקים אלה. למרבה הצער, יום זה עודו רחוק, ועל כן יש צורך בכל יוזמת חקיקה שמקפיצה את שלושת האחוזים האיכותיים, כפי שכינה אותם בצניעות, עודד בן עמי…
גם לולא היה לחוקים הללו ערך בעצם קיבוע עקרונות שיש מי שעלולים לנסות לערער עליהם, הרי שיש להם ערךרב: משעשע לראות את התגובות הנזעמות של אלה שחושבים שחוקים צריכים להתקבל/להפסל ברוב דעות בקרב שופטי ההרכב התורן של בג”ץ, ולא, חלילה, באמצעות אלה שהציבור (זה האמיתי, לא הציבור המדומיין שקיים בתקשורת וכל הזמן מזדעזע מהימין האנטי דמוקרטי…) בחר בהם. בימים קשים כאלה, בהם שמש העמים מהוואי מנסה בכל כוחו להעביר הסכם מינכן חדש, מגיע לנו לחייך קמעה.
חשבת להחליף את משקה הבוקר ממיץ לימון למיץ גזר ?
חשבת פעם לענות לאורי באופן ענייני?
בראיון בערוץ הכנסת אתמול, הודיע אקוניס שאחד הסעיפים בחוק רשות השידור שהוא הכי מתגאה בו ושהוא בטוח שיזכרו לו גם אחרי מותו, הוא עיגון בחוק של מסורת פתיחת מהדורות החדשות במילים “קול ישראל מירושלים”.
אכן, זו הסיבה שהוספתי את הקטע וידאו הקצר לעיל.
אין כמו ספרות יפה. משווה ומעלה:
לילה צח אילנות מניעים
את נופם בלחישה אוורירית
ממרום כוכבי ליל ערביים
נוצצים עלי ארץ ערבית
נוצצים כוכבי ליל במצמוץ
וזורעים את אורם הרעוד
על העיר השוקטת אל-קודס
שחנה בה המלך דאוד.
ומשם הם צופים ורואים
את העיר אל-חליל ממרחק,
עיר קברו של האב אברהים,
אברהים שהוליד את איסחק.
ומשם קו אורם השנון
אץ לצבוע בזוהב אורו
את מימי הנהר אל-אורדון
שיעקוב במקלו עברו.
לילה צח. ברמיזה אורירית
נוצצים כוכבי ליל כחוק
על הריה של ארץ ערבית
אשר מוסה ראה מרחוק.
וזה אתה מעלה פה וכותב לי מבלי שהיית מודע לכך שאני קוראת את הביוגרפיה של נתן אלתרמן (מאת דן לאור) בימים אלה. אני לקראת הסוף ונמצאת עכשיו בפרק בו אלתרמן פעיל ויוזם של תנועת ארץ ישראל השלמה (ולמעשה מתפצל מן התמיכה הבלתי מסויגת שלו בבן-גוריון ורפ״י וכולי). מ ר ת ק. בקיצור, אתה קורא מחשבות?
אלתרמן תמיד אקטואלי אבל שימוש בשם התואר “מרתק” בקשר אליו עלול להרחיק אותך משולחנם של נתן זך ואנשי מחנהו.
לא נכון, “מרתק” זה ביטוי אובייקטיבי למהדרין שבהחלט אפשר להשתמש בו גם כלפי אנשים שאינך מסכים עימם כלל. אני, למשל, סבור שהתקשורת הישראלית היא מרתקת. שילוב של עצלות, בורות, חלטוריזם, לצד להט משיחי וזעם קדוש – זה פשוט מרתק.
אני מציע שתעלי את הטרוניות הלגיטימיות לחלוטין האלה לרשת השידור הבריטית, הלא היא ה-BC.
או לרשת השידור האמריקאית של אייזנר, ה-BC.
או לרשת השידור הקנדית, הלא היא ה-BC.
או האוסטרלית – טוב, נראה לי שהבהרתי את המסר.