אנחנו רגילים לשמוע את ראש הממשלה בנימין נתניהו מפרט ומפחיד ומסביר את האיום האיראני ולכן, גם הנאום שלו אתמול בפתח מושב החורף בכנסת היה more of the same. אך פסקה אחת מדבריו תפסה את האוזן:
“בפעם הראשונה מאז קום המדינה גוברת ההבנה בחלקים רחבים של העולם הערבי שישראל איננה האויב.” אמר נתניהו “בנושאים רבים אנו נמצאים עמם בחזית אחת וייתכן שההבנה הזאת תפתח הבנות חדשות באזורנו. אני מקווה שהיא תסייע גם לתהליך השלום בינינו לבין הפלסטינים. אני כן יכול לומר שמדינות רבות נושאות עיניהן אלינו כי הן חשות בעקביות ובנחישות של עמדותינו ובנכונות שלנו לפעול בעת הצורך להגנתנו”.
משפט מן הסוג הזה, יכול להיות מובן מאליו עבור שרת המשפטים ציפי לבני. שנים שהיא מדברת וחוזרת ונואמת בנוגע לציר המדינות המתונות: “משא ומתן זה לא רק ויתורים. זה גם הזדמנויות. המהלך הזה מייצר הזדמנויות בנוגע לבריתות עם גורמים מתונים במזרח התיכון וגם זה חשוב ליחסים עם ארצות הברית” היא אמרה לפני כמה חודשים.
ברית המתונים היא: מצרים, ירדן, מדינות המפרץ, ערב הסעודית. לעומתן ציר הרשע כולל את: חיזבאללה, סוריה, איראן, חמאס.
האם ראש הממשלה אימץ את הגישה של לבני?
שני גורמים נפרדים בליכוד, מן הקבוצה המתנגדת להכרה בעתיד במדינה פלסטינית אמרו לי לאחרונה, כי כמות השעות שמבלה לבני במשרד ראש הממשלה מטרידים מאוד. “אני חושב שמה שאתם מדווחים שם בתקשורת, לא תואם את מה שאני שומע” אמר לי אחד מהם. והשני: “אתם העיתונאים מפספסים בגדול. כמות השעות שלבני מבלה בחדר סגור עם נתניהו מטרידה מאוד. מה היא עושה אצלו כל כך הרבה שעות? לפי כמות הזמן, זה ברור שיש התקדמות”
אתמול ערכתי בירור נוסף, לא בתוך הליכוד, אלא מאדם המכיר את העניינים מקרוב וקיבלתי אישור נוסף. לבני, לרבות עו”ד מולכו, יושבים אצל ראש הממשלה ימים ושעות. “מה שהתקשורת הישראלית מספרת לציבור, רחוק מן האמת” נאמר לי בפעם השלישית.
אני מודה שהסקפטיות שלי, ביחס למהלכי מו”מ בעבר, גרמה לכך שלא כתבתי מילה על שתי השיחות הראשונות, בתוך הליכוד. והנה אתמול, אשרור נוסף.
ובכן, האם הפסקה הנ”ל בנאומו של ראש הממשלה עשוי לשקף גישה מדינית חדשה? על פי התפיסה הזו, על ראש הממשלה להשקיע מאמצים בתכנון שיתופי פעולה שקטים עם מדינות ערב המתונות. היתכן, שעבור קואליציה בין ישראל לחלק ממדינות ערב, ראש הממשלה יסכים אף לרצותם בהקשר הפלסטיני?
* * * * *
בהמשך דבריו התייחס נתניהו לנושא הפלסטיני “יש לנו מטרה נוספת, הרצון להשיג שלום עם שכנינו הפלסטינים” הוא אמר “השלום מושתת על שני יסודות: בטחון והכרה הדדית. במישור הבטחוני, הולך ומתברר עד כמה חשובה הקביעה שלנו שבכל הסדר ישראל תוכל להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל איום ושהיא לא תשען על כוחות זרים. והכרה הדדית: כיצד יתכן הדבר, שבשעה שהפלסטינים דורשים מישראל להכיר במדינת לאום פלסטינית, הם מסרבים להכיר במדינת לאום יהודית?” (ההדגשה שלי, טל)
רק לפני מספר ימים, אמר שר האוצר יאיר לפיד, בראיונות לתקשורת זרה, כי הוא אינו מבין את התעקשות ראש הממשלה על דרישת ההכרה בישראל כמדינה יהודית. “אבי לא הגיע לחיפה מהגטו בבודפסט כדי לקבל הכרה מאבו מאזן” אמר בדרכו הפשטנית.
במרכז-שמאל הישראלי יש דעות מגוונות לגבי הדרישה הזו (שהועלתה לראשונה לפני כמה שנים ולא היתה חלק ממו”מ בתקופת אולמרט). יחימוביץ’ חשבה שההכרה בישראל כ”יהודית” היא חשובה. לבני חשבה שזה לא חיוני. במרצ, אני די בטוחה, חושבים שנתניהו, תמיד יוסיף איזה תנאי או דרישה, כדי להקשות ולהרחיק את הצדדים מליבון של בעיות האמת (נחוץ פה לינק, אם למישהו יש).
היתכן שלפיד יוצא מתוך נקודת הנחה שנתניהו לא הולך ממילא להתקדם במו”מ והוא מוסיף משלו ולו רק כדי לבדל את עצמו מן הליכוד ומתפיסתו הנוקשה? את דברי הפתיחה בסיעתו, בתדרוך לתקשורת אתמול במשכן הכנסת בירושלים, הקדיש לפיד לנושא המדיני. הוא קרא לפוליטיקאים בימין שלא לנצל את מקרי הטרור והרצח האחרונים, ובכלל, כדי לעצור את התהליך “כי לא ניתן להם להכתיב לנו משהו שהוא מדיניות שאנחנו רוצים בה”.
אם יהיה חידוש כלשהו במושב הקרוב, יהיה זה אולי לפיד שיתחיל ללחוץ ולדחוף את ראש הממשלה לכיוון המרכז הפוליטי של המפה.
פרשנות שנכתבה במקור לאתר אל-מסדר והעלתי אותה, בניסוח משופץ, כאן.
אין קשר מינימלי בין “ציר המתונים” הדמיוני של לבני, לבין הרודנים הערביים שמתוך חשש משותף מאיראן, מזהים אינטרס משותף עם ישראל (וכמו נתניהו, גם הן ממש-ממש לא משוכנעות שאפשר לסמוך על ממשל אובמה בנוגע לאיראן). הכוונה לסעודיה (שלהגדיר את המשטר שלה כ”מתון” בכל מובן שלא יהיה, מצריך צריכה של כמויות גדולות של נוזל שאסור לצריכה בסעודיה…), ירדן ומדינות המפרץ.
עם מצרים גם כן מדובר באינטרס משותף – וגם שם ארה”ב של אובמה מוצאת עצמה בצד השני (הצד של האחים המוסלמים).
הקביעה כאילו הקשר עם סעודיה או מצרים-של-סיסי משתפר או ניזוק כתוצאה מהנכונות שלנו להתקפל בפני התביעות הפלסטיניות, היא מנותקת מהמציאות. מעבר לעובדה שסעודיה מתעניינת באבו מאזן כשלג דאשתקד (לא רטורית, כמובן – רטורית סיום הכיבוש חשוב להם אפילו יותר מאשר לסולידריות שיח’ ג’ראח…), הרי שלסעודיה יש עניין דוחק בהרבה מצדו השני של המפרץ הפרסי. כנ”ל ממשלת מצרים (שבימים אלה אוהבת את הארגונים הפלסטינים, שממלאים את סיני בטרור, כמעט כמו שהיא אוהבת מורסי…), ובעיותךיה הדוחקות-בהרבה.
צירים חשאיים עם מדינות ערב התקיימו ומתקיימים יותר מחמישים שנה. הם מעולם לא היו קשורים באמת בנכונות שלנו לבצע נסיגות. להיפך, כשנתפשנו כחלשים, הקשרים נחלשים.
תודה טלי על פוסט מרתק ……..
עולה מן הפוסט , שיש מצב , שנתניהו וליבני ובכלל , שוקדים בחריצות על משא ומתן תכליתי עם הרשות הפלסטינאית .
מה הקשר למדינות המפרץ או הציר המתון ? האם בשביל לרצות אותן ? דרך הבעיה הפלסטינאית ופתרונה ?
האם את חושבת , שנתניהו יפתור עאלק בעיות בטחוניות במעגלים רחוקים ( איראן ) בשביל לקבל מעגל קרוב קצר והדוק של מערכים ראקטיים על המתניים הצרות של המדינה .
האמיני לי , מבחינת נתניהו , זה אותו הסיפור !! ייתכן שליבני אכן מבלה יותר שם , ואולי גם עו”ד מולכו , וייתכן גם בקשר למשא ומתן דינן , אבל , בין זה לבין פשרה על נושאים בטחוניים כדרך משל , המרחק עצום עדיין .
הייתי גורס בכלל , שפרקטית , קבלת סיוע לוגיסטי או אישור טיסה מעל מדינות המפרץ בתרחיש של תקיפה על איראן , מטריד אותו הרבה יותר .
תודה …….
כאמור, גם אני הייתי מאוד סקפטית ואפילו לא מצאתי לנכון לפרסם את מה שאמרו לי
הבעיה העיקרית של נתניהו היא “ציר המתונים” בתוך הליכוד, שמונה חוץ ממנו אולי את צחי הנגבי. גם אם תהייה התקדמות מדינית, נתניהו יישאר ללא מפלגה.
אכן. צודק
מה שאורי אמר. והבדלי הניסוח בין נתניהו לליבני מראה את הבוסריות הפשטנית/פופוליזם של ליבני לעומת המשנה היחסית סדורה (גם אם מאוד לא אהודה) של נתניהו. הוא מדבר על הכרה במציאות משתנה וזהות אינטרסים והיא מדברת על ציר מתון שכולל דיקטטורות מאוד לא נאורות בשום אספקט.
פוסט מרתק. עושים את המהלכים רחוק מן העין ומשנים עולמות. נקווה לטוב ולחדשות טובות.
העיתונות האובייקטיבית הזו פשוט משאירה טעם של עוד
אותי הכי מתמיהה – איך “סקופ” שכזה לא מגיע לערוצי החדשות המרכזיים … עד כדי כך העיתונות בישראל רדודה.