לפני מספר שבועות העלנו פה בפלוג (תומר אביטל ואני) הקלטה מחוג בית סגור בו משה כחלון מספר בקולו על שר בכיר שדרש מינוי מקורבו לתפקיד סגן ראש עירית קרית שמונה וזאת במקביל למהלך עירוני מסוים. תומר ואני לא ידענו מי הוא השר ובאיזה מהלך עירוני מדובר.
אתמול בערב, בערוץ 2, שודר ראיון רדיו שערך רזי ברקאי עם סגנית השר פאינה קירשנבאום ובו היא שוטחת פרטי העברת כספים קואליציוניים למטרת תחזוק חדר מיון קדמי בעיר קרית שמונה, כאשר ברקאי שואל אותה במהלך הראיון ״לאלטרואיזם הזה היתה סיבה כי האיש שלכם בקרית שמונה שנורא רציתם ביקרו הוא לחץ שתעבירו את הכספים״?
קרדיט: תומר אביטל וטל שניידר
האזינו לכחלון בחוג הבית מדבר על השר הבכיר (האודיו מצורף שוב בסוף הפוסט)
האזינו לשידור הראיון בגלי צה״ל, החל מדקה 07:20 (תמלול מלא בסוף הפוסט)
הכל פתוח ואין לנו בשלב הזה שום קביעה ערכית או עובדתית האם מדובר בעבירות כלשהן. כל שאנו יודעים הוא כדלקמן:
1.
מתנהלת חקירה של יחידה להב 433 נגד בכירים במפלגת ישראל ביתנו, כפי שפורסם בהרחבה בכלי התקשורת ביומיים האחרונים.
2.
השיטה לשימוש בכספי ציבור כפי שעולה כרגע מן הדיווחים בתקשורת היא באמצעות ניתוב כספים ציבוריים לגופים או אישים מקומיים.
3.
קירשנבאום מסבירה במהלך הראיון עם רזי ברקאי שהעברת כספים קואליציונים כדי לממן חדר מיון היתה מותרת והיא אף מדגישה, שלצערה, זה אמור להיות התפקיד של משרד הבריאות ולא של מפלגה. (תמלול מטה). היא מזכירה במהלך הראיון את סגן ראש עירית קרית שמונה מטעם ישראל ביתנו. מדובר בד״ר סידלקובסקי, שהוא גם רופא חדר מיון, אשר התמודד בבחירות ברשויות המקומיות באוקטובר 2013. עוד קודם לכן הוא היה סגן ראש עירית קרית שמונה מטעם רשימת ישראל ביתנו. הוא מונה כסגן ראש העיר בשכר (משרה או חצי משרה) ככל הנראה במהלך 2011.
4.
לפי דבריו של כחלון, בקלטת שפורסמה אצלנו, הוא מכיר מקרוב את סיפור מינוי סגן ראש העיר בקרית שמונה והוא אף סבור שזה היה מינוי שכרוך בבזבוז כספי ציבור. אחת הסיבות שכחלון יצא למסעו הפוליטי היתה כדי לנקות את הזירה הפוליטית מסיפורים מן הסוג הזה. כאשר תומר ואני ניסינו לקבל ממנו תשובה במי מדובר, טענו אנשיו בשמו כי הסיפור היה מטפורי ולא קיבלנו תשובה שמית לשאלות הבאות: מי הוא השר הבכיר? מה שם סגן ראש העיר? מה הוא אותו הפרויקט שבגין אישורו רצה השר הבכיר למנות סגן ראש עיר? במהלך דבריו של כחלון, בין אם היו מטפורה או לא, נקט כחלון בסכום כסף שאבד למשלם המסים הישראלי ״לציבור הלכו שלושה וחצי מליון ש״ח״ הוא אמר.
5.
כחלון מפנה בדבריו אמירה מפורשת ל״שר בכיר״. הוא לא אומר ׳סגנית שר׳ או ׳חבר כנסת׳ ואף לא ׳מפלגה׳. הוא גם מציין שדיבר עם השר על הנושא: ״לקחתי על עצמי את המשימה. אני יודע לפתח קשרים. אני מתקשר לאותו שר. אמר לי (השר) שמע כחלון – אם ההוא לא יהיה, אפסיק לו את הקו שלי, מה אתה אומר?״
6.
ישראל ביתנו אף העמידה מועמד מרכזי (מבחינתם) בבחירות המקומיות ב 2013 בעיר דימונה ואני מעלה פה לינק לסיפור דימונאי שהופיע אצלי בבלוג – כיוון שקירשנבאום עצמה בראיון עם ברקאי מפנה למהלכים שמפלגתה הובילה בדימונה. אלי ברונשטיין, המועמד המפלגתי של ישראל ביתנו הפסיד שם בבחירות המקומיות ולפי קירשנבאום, ישראל ביתנו, ניסתה לסייע לפתיחת חדר מיון גם שם.
7.
מצב שירותי חדר המיון בקרית שמונה עדיין בכי רע. למעשה, ככל הידוע לי בחודש מארס 2014 כמה חודשים אחרי מערכת הבחירות לרשויות המקומיות נסגר שוב אותו חדר מיון בקרית שמונה בטענה שאין כסף לממן זאת.
8.
נציג מטעמה של מפלגת ׳כולנו׳ (כשעוד היתה בהקמה) של כחלון ומפלגת ׳ישראל ביתנו׳ חתמו על הסכם עודפים בבחירות 2015.
להלן תמלול שיחתו של רזי ברקאי עם פאינה קירשנבאום בתאריך 26 באוקטובר 2014 החל מדקה 07:20
ר: פאינה בוקר טוב
פ: בוקר טוב רזי
ר: אתם תקצבתם את חדר המיון בקרית שמונה?
פ: נכון, בתקופה שעוד אפשרו לנו לעבוד עם הכסף הקואליציוני, אנחנו העברנו כסף קואליציוני לטובת מיון קדמי בקרית שמונה.
ר: אנחנו זה ישראל ביתנו? כסף, ממה? ממימון מפלגות?
פ: לא. לא מימון מפלגות. במימון מפלגות אנחנו לא יכולים להשתמש. אבל אתה יודע שבתקופות התקציב, כשיש מו״מ עם האוצר נותנים איזה שהוא כסף לטובת פרויקטים שמעדיפים אותם ואנחנו אז העדפנו פרויקטים כמו המיגון שעשינו של ארבעה בתי חולים בפריפריה בכסף קואליציוני.
ר: מה יש קופה קטנה לכל מפלגה?
פ: היום זה כבר לא קיים בעצם. היו תקופות שכן זה היה. מכסף קואליציוני מה שעשינו, זה תיחזקנו שני חדרי מיון קדמיים, אחד בקרית שמונה והשני זה בדימונה. כי סיפור לגמרי דומה, זה גם דימונה.
ר: לאלטרואיזם הזה היתה סיבה כי האיש שלכם שם בקרית שמונה שנורא רציתם ביקרו הוא לחץ כדי שתעבירו את הכספים האלה, נכון?
פ: לא, לא לגמרי. לא רצינו ביקרו. האיש שלנו הוא סגן ראש העיר בקרית שמונה. נכון שהוא הוא גם רופא וגם חלק מן הזמן הוא עבד במיון הזה. אבל זה לא במקום…כי אני חושבת שמה שאנחנו רצינו זה שהציבור של 65 אלף תושבים של אצבע הגליל ורמת הגולן יקבלו שירות. תתאר לעצמך שמגבול הצפון ועד בית חולים זיו בצפת אין שום שירותי רפואת חירום. אני לא חושבת, אתה יודע מה, שמפלגות או כסף קואליציוני צריך לטפל בבעיה הזו. מי שצריך לטפל בזה זה משרד הבריאות. זו האחריות. אני בזמן האחרון חשה שיש לנו את המרכז של הארץ שמקבל כל הטוב וכל התמיכות וכל המפעלים ופריפירה אצלנו היא מוזנחת.
ר: למה הפסקתם להעביר את הכסף?
פ: כי קודם כל אמרתי לך שהנושא של כסף הקואלציוני זה כבר לא בנמצא. מה שנקרא. כי היום זה רק עובד דרך המשרדים ודבר שני אני חושבת שמשרד הבריאות צריך לקחת על זה אחריות. לא חושבת שמפלגה או גוף אחר שרוצה לתרום. ראשי הרשויות באופן קבוע מתרוצצים ומגייסים כסף לנושא הזה. האם זה צריך להיות בראשו של ראש העיר לדאוג לרפואה או של דאגה שרת הבריאות ?
סייגים והפניות נוספות:
בערוץ 2 הציגו את סיפור חדר המיון של קרית שמונה עם הסייגים המתבקשים וגם אני חוזרת על כך פה. איני יודעת אם בסיס העובדות לעיל מהווה מידע מחשיד או לא. איני יודעת אם זה קשור באופן ישיר לפרשת השחיתות שהתפרסמה השבוע. בנוסף, כחלון טרם אמר (לי, או לא אחרים) מי הוא אותו שר בכיר או באיזה מפלגה מדובר.
שני עיתונאים העוסקים בתחום השחיתיות עסקו באופן עקיף למעשה בפרסום המקורי שהיה אצלנו בבלוג.
הראשון, נוסבאום מערוץ 2 הזכיר אתמול בלילה את אותו הראיון עם קירשנבאום כדי להסביר את השיטה (מבלי שהוא קושר, כפי הנראה, לסיפור המקורי שהבאנו כאן בבלוג).
השני, גידי וויץ מהארץ כתב טור על נושא שתיקות פוליטיקאים תוך שהוא מצטט מידע מן הבלוג (ללא מתן לינק ו/או קרדיט, למרבה הצער): ״משה כחלון סיפר לאחרונה באחד מחוגי הבית שלו על “שר חשוב ביותר”, שלחץ על ראש עיר למנות את הרכז הפוליטי שלו לסגן ראש עיר בשכר של 35 אלף שקל לחודש, בתמורה לתקציבים. כשהתבקש כחלון לחשוף את שם השר הוא אמר שמדובר בכלל ב”מטאפורה”.
תגובות:
כחלון מסר בתגובה: ״אכן הדברים נאמרו ע״י מר כחלון. המקרה שסופר הוא מטפורה שנועדה להסביר לקהל שאינו מעורה בחיים הפוליטיים את התופעה של עולם ההשפעות והלחצים שקיים בפוליטיקה הישראלית. כמו כן צריך להבין שבהרצאתו משה כחלון נוהג לתת דוגמאות שמטרתן להמחיש את הבעיה שמתרחשת לפעמים במציאות הפוליטית הקיימת״.
עוד הוסיף כחלון ״לצערנו ניתן היה להבין מהדברים שמדובר באירוע שהתרחש במלואו. השימוש בשמו של מר ניסים מלכה ראש עיירית קריית שמונה נעשה לצורך הדגמה בלבד ואין להסיק ממנו שאכן התרחש במציאות. לצערו של מר כחלון המקרה הוצג בכלי התקשורת כמקרה אמיתי ולא כך הדבר״.
ישראל ביתנו פרסמו הודעת הכחשה מלאה בנוגע לפרשיה כולה:
״כפי שקרה בכל מערכת בחירות מאז הוקמה ישראל ביתנו בשנת 1999, גם הפעם לא מוותרים במשטרה על מעצרים מתוקשרים וחקירה נגד אנשי המפלגה. אם דבר החקירה היה מתפרסם לפני שהוכרז על הקדמת הבחירות או אחריהן, ניתן היה לחשוב שאולי מדובר בדבר ענייני, אך העובדה שהדבר נעשה, שוב, בזמן בחירות מעידה יותר מכל על הכוונות העומדות מאחורי העניין, שנועדו לפגוע ב׳ישראל ביתנו׳. אנו בטוחים בחפותם של האנשים ושכמו בפעמים קודמות, לאחר שישכך הרעש וההמולה התקשורתית, יתברר שאין מאחרי הפרסומים הללו דבר זולת הרצון שלא יצלח, להזיק ל׳ישראל ביתנו׳. ״
אז רגע – כחלון אומר שהוא הקים מפלגה כדי לעצור תופעות כמו ליברמן ומה הדבר שהוא עושה ? חותם על הסכם עודפים עם ליברמן ויש גם דיבורים על הקמת רשימה משותפת. עוד נביא שקר אה. אני כל כך מופתע.
א. כחלון לא חובר לליברמן או לאף אחד אחר לפני הבחירות.
ב. הסכם עודפים זה מהלך טכני שבו המפלגה הגדולה מבין השניים יכולה להרוויח מנדט נוסף על חשבון עודפי הקולות של המפלגה הקטנה, כאשר המטרה היא שכחלון יהיה המפלגה הגדולה יותר וכך יזכה במנדט נוסף לשנות בממשלה. הוא היה יכול לעשות זאת עם מרץ באותה מידה, רק שמרץ לא הייתה רוצה לחזק מפלגת מרכז. זה לא מעיד שום דבר על כוונות להמשך.
ג. דווקא כחלון תמיד כנה, אמיתי וצנוע. הכתבה הזו לא אומרת ההפך כלל.
משה כחלון מיתמם, הוא הרי יודע היטב, שכל ״המיזם״ שלו להקמת מפלגה, הוא תכנית ״מלכודת הדבש״ שיזם, אירגן ומימן טייקון הגז והנדל״ן יצחק תשובה.
משנוכח יצחק תשובה, שביבי נתניהו לא תומך בו מספיק מול מסקנות המיסוי של ועדת שישינסקי, הוא גמר אומר בליבו, לייצר בשקט בשקט, ״מפלגת דחליל״ שתהווה מנוף לסחיטת ממשלות ישראל.
הדמות שבחר יצחק תשובה לעמוד בראש המהלך הוא משה כחלון, שבשל התדמית שלו כמי שהוזיל את מחירי הסלולר, נתפס כגורם שיוכל להתאים ל״מלכודת הדבש״ שנבנתה: – ״הציבור רוצה שינוי״ ״הציבור רוצה SALE של מחירי סוף העונה, ״הציבור יקבל״, אבל רק אחרי שממשלת ישראל בזכות רדידותו של הציבור, תיכנס למלכודת.
משה כחלון כשהיה שר הרווחה, הצביע ברוב המקרים נגד חוקים חברתיים, אבל הוא מתאים מאוד לתכנית הזדונית של יצחק תשובה: אם נתניהו יהיה חייב לצרף את מפלגת כחלון לממשלתו, ניתן יהיה לסחוט ממנו את תפקיד שר האוצר עבור כחלון, או לפחות לאשר הקלות במיסוי ובזיכיונות של הטייקון יצחק תשובה.
זה נכון שהמזימה אולי לא כל כך שקופה, אך היא שרירה וקיימת: ״תצביעו כחלון, תקבלו את יצחק תשובה על הכתפיים של נתניהו ועל הצוואר של כולנו….
משנוכח יצחק תשובה, שביבי נתניהו לא תומך בו מספיק מול מסקנות המיסוי של ועדת שישינסקי, הוא גמר או ר בליבו, לייצר בשקט בשקט, ״מפלגת דחליל״ שתהווה מנוף לסחיטת ממשלות ישראל.
הדמות שבחר יצחק תשובה לעמוד בראש המהלך הוא משה כחלון, שבשל התשמית שלו כמי שהוזיל את מחירי הסלולר, נתפס כגורם שיוכל להתאים ל״מלכודת הדבש״ שנבנתה: – ״הציבור רוצה שינוי״ ״הציבור רוצה SALE של מחירי סוף העונה, ״הציבור יקבל״, אבל רק אחרי שממשלת ישראל בזכות רדידותו של הציבור, תיכנס למלכודת.
משה כחלון כשהיה שר הרווחה, הצביע ברוב המקרים נגד חוקים חברתיים.
אם נתניהו יהיה חייב לצרף את מפלגת כחלון לממשלתו, ניתן יהיה לסחוט ממנו את תפקיד שר האוצר עבור כחלון.
״תצביעו כחלון, תקבלו את יצחק תשובה על הכתפיים של נתניהו ועל הצוואר של כולנו….
סחתין, אחלה סקופ! מה שמעניין לגבי כחלון, זה שלמרות שהוא ידע על מה הוא מדבר, הוא הלך וחתם על הסכם עודפים עם ליברמן…
דבר שני, קראתי את הכתבה המרתקת של תומר אביטל על ישראל כהן ממרצ – ואני מסיר את הכובע. חשיפות על מרצ זה דבר אמיץ ולגמרי לא מובן מאליו בתקשורת שלנו. הפרוייקט הזה אכן יורה לכל הכיוונים – וכל הכבוד על כך!
הסכם עודפים זה מהלך טכני שבו המפלגה הגדולה מבין השניים יכולה להרוויח מנדט נוסף על חשבון עודפי הקולות של המפלגה הקטנה, כאשר המטרה היא שכחלון יהיה המפלגה הגדולה יותר וכך יזכה במנדט נוסף לשנות בממשלה. הוא היה יכול לעשות זאת עם מרץ באותה מידה, רק שמרץ לא הייתה רוצה לחזק מפלגת מרכז. זה לא מעיד שום דבר על כוונות להמשך.
הסכם עודפים זה ממש לא מהלך טכני. אין תקדים להסכם עודפים בין מפלגות רחוקות זו מזו.
גם הטענה כאילו מפלגה גדולה בהכרח מרוויחה מנדט ע”ח המפלגה הקטנה, היא לא נכונה בעליל. המנדט ה12 של הבית היהודי הגיע כתוצאה מהסכם העודפים הליכוד-ביתנו. המפלגה הגדולה יותר הייתה כמובן זו עם ה31 מנדטים, ולא זו עם ה11, ובכ”ז שיטת חישוב העודפים (נוסחת באדר-עופר) שאמנם נותנת עדיפות למפלגה הגדולה-יותר, מאפשרת סיטואציה שבה מפלגה קטנה יותר, שקרובה משמעותית למנדט הבא, היא זו שתקבל את העודפים. בהחלט ייתכן שמצביעי כחלון יתרמו מנדט נוסף לליברמן. זה ממש לא עניין טכני.
דבר שני, אני מניח שגם אתה קראת את הפוסט למעלה – שמראה שכחלון דיבר על פרשייה מאוד לא נעימה, שיש בסיס סביר לחשוב שקשורה במפלגה שעימה הוא חתם על הסכם עודפים. כאתה יכול לטעון שזה לא מלמד עליו כלום. אני, לעומת זאת, דווקא מוצא את העניין כמטריד מאוד. לא תכננתי להצביע לכחלון, אבל הייתה לי אהדה בסיסית לאיש במשך השנים, כאידיאולוג הגון ושר כלילי יעיל. לאחרונה מסתבר שהאידיאולוגיה שלו נעלמת לה במשעולי “המרכז”, והעניין של ההגינות והכלכלה, נראים פתאום הרבה יותר מעורפלים.
יהדות התורה זכתה במנדט שביעי מש”ס בבחירות הקודמות.
דבר שהביא הרבה שלום בית לצדיקים שם…
אינני משפטן, אבל לכאורה ובכל הזהירות, אם בידי כחלון מידע מוצק המעיד על מעשים פליליים לכאורה שביצע שר בכיר, הרי בתור אזרח שומר חוק, ובוודאי בתור נבחר ציבור, מוטלת עליו החובה החוקית (ולא רק הזכות) ללכת למשטרה ולהגיש תלונה. מעבר לזה בנסיבות העניין על המשטרה לזמן אותו לחקירה ולחייב אותו לחשוף את המידע שברשותו.
עצוב
תודה על התגובה. ואני כמובן מאוד זהירה. אין לי דרך אחרת פה לבד בבלוג.
מאד מקווה שלא יהיה מועמד נוסף שיאמר דברים ואח”כ יחליט שזו מטאפורה. גם ללא הדברים שעלו בפרשת קירשנבאום היה ברור שהוא מהטל בציבור עם עניין ההכחשה. כחלון מצטייר כחלש אופי וגרוע כשחקן אופי במחזה המוצג בפנינו.