מדוע לא סוקר ביקור ראש ממשלת יפן בישראל? שינזו אבה הגיע ביום ראשון לישראל מלווה במשלחת של 150 איש, ביניהם מספר אנשי עסקים בכירים ביניהם ראשי החברות פנסוניק ופוג׳י. הוא ערך סיור שלם במזרח התיכון, מצרים, ירדן, ישראל ובסוף הרשות הפלסטינית. בסיום הפסגה בין יפן לישראל הוכרז שיתוף עסקי גדול עם דגש על עבודה מאומצת באיזור אוסקה, כולל פתיחת נציגות מסחרית ישראלית שם.
הרגע הכמעט יחיד בו נודע לציבור הישראלי שאבה נוכח בישראל הגיע כשעה לפני מסיבת עיתונאים בירושלים, אליה הוזמנו גם כתבים ישראלים. בדרכי לירושלים, כאשר עדכנתי בקבוצות הווטסאפ שלי שאני בדרך לאבה, העלו חברים זריזים את המידע הראשון על האזרחים היפנים כפותים ורכונים בלבוש כתום, מועמדים אומללים להוצאה להורג על ידי ארגון הטרור דעאש. 24 שעות לאחר מכן, אומרים גורמים יפנים שיתכן שהתמונות עברו עיבוד (כיוון הצל, כיוון הרוח על בד הבגד) אך ברור שברגע האמת, הנושא הזה השתלט על מסיבת העיתונאים. קשה היה לשאול משהו מתחום הכלכלה. לדוגמא, האם טיפוח הקשרים העסקיים ההדוקים בין המדינות יביא גם לקו טיסות ישיר? או לשמוע קצת מראש הממשלה היפני על המהלך המרתק של הכלכלה המגדרית (ה Womenomics) שהוא מוביל ביפן.
אבה נכנס לחדר מסיבת העיתונאים (במלון המפואר וולדורף אסטוריה) באיחור של שעה. עניין חריג מאוד עבור היפנים. את מסיבת העיתונאים הוא קיצר עד למינימום ההכרחי, שתי שאלות לכל צד, נסע במהרה לרמאללה ומיהר לחזור לטוקיו.
כאמור, הביקור החשוב של אבה הסתיים באקורד טרור מטריד, והעלה זכרונות כואבים מן הביקור הקודם של ראש ממשלה יפני בישראל. ב 2006, היה זה ראש הממשלה קואיזומי שישב אצל אהוד אולמרט בלשכה, ב 12 ביולי 2006, כאשר אנשיו של אולמרט נכנסו אליו עם ההודעה על החטיפה בגבול הצפון, אירוע הפתיחה של מלחמת לבנון השניה.
בכל זאת, מן הביקור יצאו החלטות חשובות. עברתי על כמה מן ההודעות שנשלחו לתקשורת. תפסה את עיני החלטה על שיתוף פעולה בתחום התחבורה הציבורית. אם יש משהו שממשלת ישראל הנוכחית, ושר התחבורה המכהן מזה 6 שנים, ישראל כץ, לא הצליחו לקדם יותר מדי – היא התחבורה הציבורית בישראל. כמעט בכל עיר גדולה יש מערכות הסעת המונים משוכללות, מהירות וזולות, ורק בתל-אביב שלנו פקקים.
ביקרתי בטוקיו לפני כחודשיים (כאורחת של משרד החוץ היפני) ובאחד מימי הביקור שם, חתכתי מן הקבוצה רק כדי לרדת מאוטובוס התיירים ולהסתובב בסאבווי של טוקיו. מילותיי חלשות כדי להכביר על היעילות, נקיון, מהירות, ההסברה באנגלית, והמחיר, הו, המחיר השווה לכל נפש, של התרוצצות בטוקיו מקצה אחד לאחר בעיר הענקית.
הנה מתוך ההודעה המשותפת של ממשלות יפן וישראל: הם החליטו על ״הגברת שיתופי הפעולה בטכנולוגיות תחבורה; מערכות תחבורה עתירות נוסעים; מערכות וציוד נייד מסילתי; מערכות בטיחות מתקדמות לכלי תחבורה שונים; תשתיות תחבורה, בדגש על תחבורה ציבורית״. השאלה היא מה צריך לקרות כדי שהמילים הללו, בהודעות לעיתונות, יתורגמו לכדי מציאות?
עוד נושא מעניין:
לפני הביקור אמר נתניהו (באחת מן ההודעות לעיתונות): ״אני מדגיש את השווקים במזרח לא משום שאנחנו רוצים לוותר על השווקים האחרים, אבל אנחנו בפירוש רוצים להקטין את התלות שלנו בשווקים מסוימים במערב אירופה. מערב אירופה עוברת גל של איסלאמיזציה, של אנטישמיות ושל אנטי ציונות – גלים כאלה שוטפים אותה, ואנחנו רוצים להבטיח שמדינת ישראל, יהיו לה לאורך השנים שווקים מגוונים ברחבי העולם. גם כאן אנחנו רוצים להקטין את הריכוזיות״
אפשר לשים לב שנתניהו, עם הביקורים בסין, יפן, ויחסי החיבה עם ראש ממשלת הודו החדש (יחסית) נרנדרה מודי – אכן העביר את כובד משקלו לכיוון הזה. כשהתעניינתי מדוע לא היה סיקור מספק לביקור של ראש הממשלה היפני, התשובה המידית היתה, כי הציבור הולך עם המנטרה (של התקשורת השמאלנית! ברור!) על פיה ישראל נמצאת בבידוד. לפי אותה הגישה הביקור החשוב של ראש ממשלת יפן לא מסתדר עם המנטרה (של התקשורת השמאלנית! ברור!) ולכן לא היה סיקור.
אבל למעשה, נתניהו בעצמו בהודעתיו לעיל מודה שמערכת היחסים עם מערב אירופה נמצאת בבעיה. הוא מכנה זאת גל של איסלאמיזציה, אנטישמיות ואנטי ציונות ומעדיף שלא לעסוק בתסכול של העולם המערבי מן המצב של הפלסטינים והעובדה שהוא כראש ממשלה הבטיח שפתרון שתי המדינות הוא הפתרון היחיד, אך בפועל בשש שנותיו עשה הכל על מנת להרחיק ולהדחיק את הפתרון הנ״ל. על כל פנים, מערכת היחסים החמה עם היפנים לא מבטלת את תהליך הבידוד. יותר מכך, סין, שהיא חברה קבועה במועצת הבטחון מעולם לא התייצבה לצידה של ישראל בהצבעות קריטיות בנושא האיראני ולמעשה אפילו הפילה וחסמה הטלת סנקציות על האיראנים, הכל נובע כמובן, ממערכת היחסים העסקית בין סין לאיראן. כלומר, מערכת היחסים עם היפנים מאוד חשובה וטוב שהיא מתקדמת, אבל אינה פותרת (לטעמי) מן הבעיה הענקית של ישראל, והיא מערכת יחסים עכורה בין ירושלים לוושינגטון ובין ירושלים למדינות האיחוד האירופי והאיחוד עצמו.
ועניין נוסף משעשע בשולי הביקור היפני. מכר-רשת העיר לי אתמול מדוע איני מחטטת בתקציב ההוצאות היפני וכותבת על הבזבוזים שלהם בביקור בישראל. זאת כמובן כאות מחאה על עיסוקי התקשורת הישראלית (התקשורת השמאלנית!) בבזבוזי הכספים כאשר ראש ממשלת ישראל יוצא עם פמליות לחו״ל . אז הנה פריט מידע. ממשלת יפן כפופה גם היא לביקורת הציבור, וגם שם שמים עין על משלחות מנופחות בצוות ובעובדים זוטרים. אתמול סיפרו לי ירושלמים נדהמים, כי כל אנשי הצוות של הפמליה של ראש הממשלה נשלחו לאכול בחדר האוכל של עובדי מלון וולדורף אסטוריה. כלומר, דיפלומטים צעירים, עוזרים, נהגים, דוברים, צלמים, מזכירות ועוד אנשים מתוך הקבוצה הענקית שליוותה את שינזו אבה ירדו לחדר האוכל של החדרנים, המנקים, השומרים ושם אכלו כולם. הסיבה לכך: חסכון בהוצאות. את פריט המידע הנ״ל ביררתי והצלבתי עם עוד מקורות ואכן. מדובר בקיצוצים בתקציב הממשלה.
את שואלת ולא נותנת תשובה או למעשה נותנת את התשובה אבל מחליטה להגחיך אותה. התקשורת מתעלמת מהביקור כי זה לא מתאים לסדר היום האנטי-ביבי שלה. זהו. אין שום דבר אחר.
״הוא מכנה זאת גל של איסלאמיזציה, אנטישמיות ואנטי ציונות ומעדיף שלא לעסוק בתסכול של העולם המערבי מן המצב של הפלסטינים״
או יכול להיות שביבי צודק. והקטע הוא – זהוא צודק. מה אכפת לאירופאים מהפלסטינים בכלל ? בגלל האוכלוסיה המוסלמית שחיה בתוכם ובגלל שכן הם עדיין קצת אנטישמיים.
התקשורת אשמה ,אירופה אשמה ,השמאל אשם ,אובמה אשם ,בג”ץ אשם, הקרן החדשה לישראל אשמה . כולם אנטשימים ,כולם אנטי ציונים ,כולם שונאים יהודים, כולם אשמים.
היחיד שלא אשם בכלום זה השוטה שבמקרה גם מנהל את המדינה.
אבנר, מה זו החלביות הזו?! אתה קורא לביבי שוטה, כשכל ז’רגון ההשוואה לנאצים עומד לרשותך?! אכזבה…
אני מתנגד להסתה בסוף עוד מישהו עלול לרצוח ראש ממשלה….אופס…
מתנגד להסתה? כמו למשל להשוות בין מירי רגב להיטלר, או בין הבית היהודי לדאע”ש?
לאחר שנחשף שמועמד במקום ה19 של רשימת הביית היהודי לכנסת דן באפשרות הקמת מחנות השמדה, נדמה לי שדווקא בדע”אש צריכים להעלב מזה שמשווים אותם ל”ביית היהודי”.
https://www.facebook.com/rav.tzair/photos/a.333067773383266.78215.237561492933895/832340350122670/?type=1&theater
וואו, המקום ה19? נשמע כמו עמדת הנהגה מובילה.
אם כבר אנחנו בענייני מועמדים ומעשיהם – מה דעתך על עדות בבית משפט לטובת איש חזבאללה?
יונתן – אני חושבת שהתקשורת פספסה. ושהסיפור הרבה יותר גדול. יש בעיה של תהליך קשה מול אירופה וארה״ב ונתתי לך תשובה בסוף שהסינים (וככל הנראה גם לא היפנים) יהיו אלו שיסייעו לישראל מול איראן – ולכן זה רדוד להאשים הכל באנטישמיות ואיסלמזיציה. זה לא תופס
זה לא תופס ? אצל מי ? תדברי אולי קצת עם האנשים ברחוב. וזה לא עניין של ״לתפוס״ זה עניין של מציאות. זאת המציאות.
מה שמטריד אותי בתחבורה ציבורת זו המילה ״מסילתי״ (אלא אם קיים המושג ״תחתי״ או ״תת קרקעי״), בעיקר כי זה מסתיר מאחוריו תקציבים גדולים ממה שצריך להשקיע כדי לפתור כאן בעיות.
אוקיי, אז לגבי התחבורה הציבורית ביפן:
1. היא אכן ברמה מדהימה בכל סטנדרט.
2. היא כמעט כולה מופרטת ורווחית, במיוחד בערים הגדולות. באזור של טוקיו, חברת הרכבות של מזרח יפן (שהיתה בבעלות ממשלתית עד לא מזמן) היא פרטית, הרכבות הפרטיות (כלומר אלו שתמיד היו פרטיות) הן כמובן פרטיות, ורוב קווי הרכבת התחתית הם בבעלות חברה מופרטת. ההפרטות בוצעו בתהליך איטי שלקח בערך עשרים שנה, ובגלל זה הן הצליחו, בעוד שההפרטה שג’ון מייג’ור ביצע במחטף בבריטניה היא כישלון. ישראל נוטה לכיוון היותר בריטי עם רכבת ישראל: היא מייבשת לה את התקציב, במקום לעשות דיל עם הועדים שיאפשר קיצוצים גדולים אבל הדרגתיים כמו שקרו ביפן.
3. אספקט חשוב של התחבורה הציבורית ביפן, ממנו ישראל מתעלמת, הוא שימוש ברכבות רגילות כתחבורה פנים-עירונית, ז”א רכבות חשמליות שעוצרות בהרבה תחנות, כמו רכבות תחתיות; בטוקיו רבתי, יש בערך 38 מיליון נסיעות ברכבת כל יום, מתוכן רק בערך 8.5 הן על הרכבת התחתית, והשאר על רכבות פרבריות, בקווים שחלקם היו קווים בינעירוניים חשובים עד שבנו את הרכבות המהירות. ישראל מסרבת לחשמל את פסי הרכבת ולהשתמש בקו של איילון כחלק ממערכת הרכבות העירוניות של תל אביב.
4. במובנים טכנולוגיים מסוימים, יפן פחות מתקדמת מבאירופה וקוריאה: כמעט ואין רכבות ללא נהג, בעוד שלמשל בפריז הקווים החדשים נבנים ללא נהג וכן הקווים הישנים הכי עמוסים עוברים שידרוג טכנולוגי שיאפשר לרכבות לנסוע ללא נהג. למרות זאת, מספר העובדים לנוסע הוא מאוד נמוך, גם כי הרכבות עמוסות אבל גם כי מחליפים עובדים יקרים בטכנולוגיה זולה, כמו שמדינת עולם ראשון צריכה לעשות. אין BRT, לא ביפן ולא באירופה, כי פשוט יותר זול פה לבנות טכנולוגיה חדישה מלהעסיק עשרות אלפי נהגי אוטובוס, בניגוד למצב באמריקה הלטינית.
5. ההשקעות היפניות ברכבות בעולם השלישי מספקות הרבה מקומות עבודה לחברות היפניות, ובהרבה מקרים זה גורם לפרוייקטים להיות יותר יקרים מפרוייקטים מקומיים. הטכנולוגיות היפנית והאירופאית לא ממש מתאימות זו לזו (למשל, מערכת האיתות של רכבות ביפן היא שונה לגמרי מבאירופה), והאירופאים מציעים יותר חברות מתחרות בעוד שהיפנים לא מתחרים בייצוא, אלא עושים קרטל בין החברות היפניות. לדוגמה, כשמדינה רוצה לבנות רכבת מהירה וצריכה להחליט מי ייצר את הרכבות, יש לה בחירה בין כמה יצרנים אירופאים, היצרן הקוריאני היחיד, וחברה יפנית אחת מתוך בערך חמש שמייצרות רכבות, כיוון שהחברות היפניות מסרבות להתחרות מחוץ ליפן.
6. מדיניות התחבורה היפנית מעודדת שימוש בתחבורה ציבורית, וכוללת אספקטים שבישראל המשמר החברתי שונא. למשל, יפן לא מנסה ליצור עוד מקומות חניה בעיר, אלא אוסרת על אנשים לקנות רכב אלא אם יש להם מקום חניה קודם (כגון בחניון פרטי). מדיניות עידוד התחבורה הציבורית קיימת כבר עשרות שנים, עוד מלפני שהיו בערים מערכות תחבורה ציבורית טובות. כמו כן, קל מאוד לקבל היתרי בניה פרטיים ביפן, כולל להרוס בניינים ישנים ולבנות יותר לגובה. אם בישראל הכללים היו כמו ביפן, כבר מזמן היו מעיפים את הטיט המתקלף של מרכז תל אביב ומחליפים את הכל בבניינים יותר חדשים, והמחירים היו יותר נמוכים כי היה יותר היצע (טוקיו היתה יקרה אימים לפני עשרים שנה, אבל היום היא כבר לא).
מעניין מאוד. תודה רבה על ההרחבה!!
המנטרה היא לא שהתקשורת שמאלנית, אלא שהיא “ימנית לאומית”, או איך שלא קראת לזה…
היות התקשורת שמאלנית, זו עובדה שידועה לכל מי שעובד בה ולכל מי שצורך אותה. האבסורד היחיד בהקשר לאמירה שהתקשורת היא שמאלנית, היא שיש אנשים בתקשורת שמתעקשים להכחיש את זה…
הקונטקסט לכלכלה המגדרית של אבה הוא די מבחיל.
בקצרה: אבה הוא ימני קיצוני גזען. הוא מכחיש פשעי מלחמה מסוימים שיפן ביצעה, כגון החטיפה של מאות אלפי נשים קוריאניות, סיניות ופיליפיניות לעבדות מין עבור חיילי יפן (חפשו באגף בינג בגוגל “comfort women”). הוא מאוד מעריך את סבא שלו, פושע מלחמה ששוחרר מהכלא כי הוא היה אנטי-קומוניסט ונבחר לראשות ממשלת יפן בסוף שנות החמישים. בגרמניה, שהכריחו אותה להתעמת עם פשעי המלחמה שלה יותר משהכריחו את יפן, מפלגות שאומרות מה שהוא וגורמים קיצוניים אחרים בתוך המפלגה אומרים הן או לא חוקיות או על הגבול של החוק.
ביפן, עוד יותר מבמדינות המערב, שיעורי הלידה הם מאוד נמוכים. מדינות המערב נמנעות מקיטון באוכלוסיה על ידי הגירה. אבל יפן מסרבת להתיר עוד הגירה; לפני כמה שנים, ראש ממשלה (אני חושב שקויזומי אבל אני לא בטוח) אמר בנושא שיש דברים יותר גרועים ממוות לאומי על ידי קיטון אוכלוסין. מה שאבה רוצה זה שיעורי לידה יותר גבוהים כדי שיהיו יותר יפנים ויהיה פחות לחץ להתיר הגירה מסין והפיליפינים. הוא אינטיליגנטי ופרגמטי מספיק כדי להבין שבמדינות מפותחות יחסית חילוניות (קרי, בניכוי חרדים), פמיניזם דווקא מעלה את שיעורי הילודה, כי נשים יכולות גם לעבוד וגם להוליד ילדים, וזה למה בסקנדינביה ובריטניה וצרפת והולנד שיעורי הילודה נושקים ל-2 ילדים לאישה בעוד שבמזרח אסיה ומזרח ודרום אירופה הם לא הרבה יותר מילד אחד לאישה. אז הוא תומך במדיניות שהיא טובה, אבל זה חלק מתהליך לאומני שלם שכולל חרחור סכסוכים עם סין ושינויים בחוקה שיקלו על הצבא להתערב במדינות זרות.
מה הכינוי לגבר שובינסט שמנסה להסביר לאישה שאין שובנינזים?
באותו אופן מה הכינוי של שמאלן שמנסה להסביר לימני שהתקשורות לא שמאלנית?