רק בישראל: שר חוץ לשעבר עורך כנס חירום להצביע על התופעה של החרמות נגד ישראל, שנה בלבד אחרי שהוא אישית היה מופקד על יחסי החוץ של ישראל במשך יותר ממחצית העשור. אביגדור ליברמן, מתנער מכל מה שהיה בזמן שהוא שירת כשר חוץ ושולח אצבע מאשימה נגד שר החוץ נתניהו בנוגע ליחסי ישראל עם העולם. בדרך לשם הוא לא חושב לרגע לקחת על כתפיו את האחריות על האופן שבו הוא ניהל את יחסי החוץ של ישראל.
בעוד מצב יחסי החוץ של ישראל לא מזהיר (בלשון המעטה), דווקא מאז שנכנס דורי גולד לתמונה, יש מנכ״ל משרד שמתנהל כשר החוץ בפועל ויש לו רשימה מסוימת של הישגים (פירוט להלן) שלא ניתן להתעלם מהם. דהינו, אם מנסים לבחון את העניין באופן אובייקטיבי, גולד מתקן ומשפץ היום את כל מה שנהרס בתקופת שר החוץ ליברמן.
את המאבק בנושא ה BDS ספק אם הוא (גולד), שר החוץ נתניהו, גלעד ארדן או ציפי חוטובלי יצליחו לתקן. אבל ליברמן, שהיה לכאורה הדיפלומט הבכיר ביותר של המדינה ידע בדיוק מה מתרחש בבירות אירופה במשך כל השנים האחרונות – ונתן לזה לקרות.
להלן מהלכי התיקון, ההישגים של מנכל משרד החוץ דורי גולד בתקופה שהיא כעשירית ממניין החודשים שבהם היה ליברמן שר חוץ:
1.
מערכת יחסי החוץ של ישראל מול טורקיה התקדמה בצעדים יפים מאז יצא ליברמן ממשרד החוץ (תעקבו אחרי הלינקוקים, הם נותנים את התמונה בהדרגה).
2.
מיד עם כניסתו של גולד לתפקיד הוא הוזמן למצרים, הביא לפתיחת השגרירות הישראלית שם מחדש (גם אם לא בצורה הכי מלאה שהיינו רוצים בה). בהמשך שגריר מצרי חדש הגיע לארץ ונכנס לתפקיד.
3.
בחודש נובמבר היה גולד בביקור באבו-דאבי, כדי לקדם את פתיחתו של משרד אינטרסים (בתחום אנרגיות מתחדשות) או סוג של נציגות התחלתית.
4.
באוקטובר היה דורי גולד בירדן, בכנס של הארגון האירופי לשיתוף פעולה (OSCE) לצידם של שרי חוץ מן העולם לרבות ממדינות ערביות. אמנם סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי לא בדיוק מתקשרת עם שר החוץ הירדני נאסר ג׳ודא, אבל לפחות גולד לא נהיה אישיות-בלתי-רצויה על אדמת מדינות ערב.
Israeli MFA DG Gold tells of Kissinger 20yrs ago saying to him: "young man, you need a code of conduct" #OSCEMed pic.twitter.com/779FElk0yP
— Dan Baer (@danbbaer) October 20, 2015
האם שר החוץ הקודם, אביגדור ליברמן היה בביקור עבודה בירדן בתקופתו? במצרים? בטורקיה? (אין מה לענות, שאלות רטוריות).
5.
מיותר לציין, בנוגע לויכוח הסרת השלטים מן הרכבת התחתית שבוע שעבר: כאשר לפיד התקשר לראש עירית לונדון בוריס ג׳ונסון וביקש סיוע בעניין – דורי גולד כבר היה במהלכה של פעולה בנושא. רצה המקרה והוא בדיוק היה בלונדון.
6.
איני יודעת עדיין באופן מלא מה טיב מערכת היחסים של ישראל מול פוטין ורוסיה בימים אלה. אני מודה שביטול נסיעת הנשיא ריבלין לאוסטרליה כדי לבקר את הנשיא פוטין העלה את חשדותיי באשר לצורך בכיבוי שריפות מאחורי הקלעים. אבל אין לי מידע ישיר בשלב הזה. על כל פנים, גולד מעורב מאוד בציר שבין ירושלים למוסקבה. לפני כמה חודשים אמר גולד לאתר חדשות סעודי, שישראל היתה מעורבת בהפצצת משלוח טילים מרוסיה לחיזבאללה דרך סוריה. לפני כשבועיים היה גולד במוסקבה לפגישה עם שר החוץ הרוסי לברוב, גם אז בנושא משלוחי הטילים.
7.
ואם נגענו טיפה בסעודים, אז לגולד יש קשרים גם שם: עוד לפני שמונה להיות מנכ״ל משרד החוץ הוא נפגש בוושינגטון עם הגנרל בדימוס אשקי, המקורב מאוד לבית המלוכה הסעודי.
לסיכום: האם שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן יכול להצביע על פעילויות שלו מן הסוג הזה בכל השנים שהיה שר חוץ? מדוע לא הצליח לטפל בבעיית ה BDS כל השנים? אחרי שישב בקבינט, משרד החוץ, מוקדי קבלת ההחלטות הגבוהים ביותר שבתחום – האם ניתן להאמין לו שלפתע כאופוזיציונר נושא ה BDS מטריד אותו ממש? האם הוא יכול כיום לעשות דבר מה שלא עשה מתוך משרד החוץ?
אפשר להיות סקפטיים.
תוספת: יואב רבינוביץ העלה בעמוד הפייס שלו תזכורת לגבי הסטטוס הבא של יאיר לפיד משנת 2010. הדברים מתייחסים לנאום שר החוץ (דאז) ליברמן מעל בימת האו״ם, בו אמר ״אין סיכוי לשלום״. ב 2010 לפיד עוד לא היה נבחר ציבור, אבל ככל הנראה כבר חשב על כך. מאחר ומחר בכנס בנוגע לשיפור מעמדה של ישראל בעולם ינסו לדבר על הדרכים לבצע זאת – אז הנה דוגמא לנושא אחד שפוגע במעמדה של ישראל בעולם.
שר חוץ שמדבר נגד השלום המשרת במשך שנים תחת ראש ממשלה נתניהו אשר עושה את עצמו כמי שמדבר בעד השלום (אבל הוא נעדר שום כוונות של אמת בנושא)
איזו רשימה מרשימה לפקיד ממשלתי שמונה על ידי בוז’י הרצוג. כדאי להוסיף לרשימת השגיו עם טורקיה את הפלת המטוס הרוסי, המלחמה עם הכורדים וגילוי מאגר לוויתן. לגבי מצריים כדאי להוסיף את פעילותו לעידוד שיתוף הפעולה בין חמאס למדינה האיסלמית ששיכנעה את המצרים להטיל מצור מוחלט על עזה. אמנם גולד יכול להתגאות בחותמות בדרכון של המעצמות הערביות ירדן ואבו דאבי אבל חבל שלא שותף על ידי ממשלות ארצות הברית, קנדה, גרמניה, בריטניה וצרפת בפעילותן נגד הBDS. היה ראוי גם שהוא יחתום על הסכמי הברית האזורית עם קפריסין ויוון, על הסכמי השת”פ לפיתוח ורכש אמל”ח עם הודו ועל השקעות העתק של חברות סיניות בישראל. כדאי לייחס לו גם את הצהרות הידידות וההסכמים עם מדינות מזרח אירופה ואפריקה. ןמה לגבי שיתוף הפעולה הצבאי עם יוון ואיטליה והסכם סחר החילופין עם איטליה של מטוסי אימון תמורת לווינים?. את כל אלה השגנו בזכות המינוי המזהיר של דורי גולד שנדחף על ידי בוז’י למרות התנגדות אדריכל הצונאמי המדיני ששמו נשמט מזכרוננו.
מ-ה?
ממתי בוז’י ממנה פקידים בכירים?
מי לדעתך מינה את העילוי המדיני שהציל את היחסים עם תורכיה, מצריים, ירדן ואבו דאבי?
מעולה.
כתבה מעולה. מצויינת.
עבודה יפה מאוד.
אני לא אומר שביבי טוב בכל מה שהוא עושה, אבל לראות את הצבועים האלו מתנהלים יום אחרי שהם עוזבים את הממשלה כאילו ב- 30 שנה האחרונות הם היו קודם לכן באופוזיציה נוסח בגין- זה מגוחך.
קצת מגמתי.
1. ברשימת ההישגים שלו את מונה את זה שיש לו קשרים עם הסעודים. מה הקשר בין מי שהוא מכיר להישגים שלו? אם הוא מנצל את הקשרים האלו כדי לקדם את יחסי החוץ של ישראל אז זה באמת הישג אבל עצם זה שהוא מכיר איזה גנרל סעודי לא רלוונטי לרשימת הישגים
2. את מניחה שהטענה של ביב שסופרה בדיעבד אחרי ההכרזה של לפיד היא הנכונה וגולד התחיל לטפל בכרזות יום לפני שעלו. אפילו אם זה נכון אז זה ממש לא הישג שלו אלא כישלון שלו כי אם הוא התחיל לטפל בעניין יום לפני שעלו הכרזות הוא היה יכול למנוע את העליה שלהן לגמרי ולא הצליח. הוא לא הצליח להגיע אפילו לראש עיריית לונדון כי לפיד הוא זה שסיפר לו על העניין וג’ונסון עצמו טוען שלא ידע עליהן ולא אישר אותם.
3. יחסי החוץ עם ירדן במצב לא טוב וחוטובלי לא מתקשרת עם הירדנים. גולד לא הצליח לתקן אבל את רושמת לו הישג על זה שלא גרם לנזק.
בסך הכל יש לך רשימת הישגים עם 7 סעיפים אבל רובם המוחלט הם לא באמת הישגים.
אני האחרון שיפרגן לליברמן ומסכים שהוא היה שר חוץ גרוע מאוד אבל בכל זאת הביקורת עליו צריכה להיות רצינית.
כתבה מעולה
אכן מרגש.
אז אני מבין שאנחנו ממשיכים בקו המעניין על פיו יש לישראל איזושהי דרך לגרום לכך שלא ילחצו אותה, מבלי שתתאבד ביטחונית. אוקיי.
חייל ציין כמובן את כל הנסיבות הבינ”ל שהביאו להישגים מול תורכיה ורוסיה. גם החשדות שלך לגבי ריבלין כמכבה שריפות מטעם הממשלה, הם אפשריים מאוד – ברור לגמרי שביבי ישתמש בכריזמה הריבלינית המדהימה כדי לחזק את הקשר עם פוטין (מי כמו פוטין יודע להעריך אדם שחצי מזמנו מושקע במסירת תמונות מחמיאות של עצמו לכלי התקשורת…).