שמונה ימים אחרי הוריקן אנדרו ובשיא מערכת הבחירות של 1992 פנה הנשיא ג׳ורג׳ בוש (האב) לציבור האמריקאי כדי לדבר על אסון הטבע שגבה קורבנות של 65 איש. בלי טוויטר, פייסבוק או ווטסאפים התמלא השיח הציבורי בביקורת קשה על הממשל הפדרלי בנוגע לתפקוד בהצלת חיי אדם בפלורידה ולואיזיאנה. העובדה שהוא נזקק לשמונה ימים כדי להתייצב מול המצלמות – הוטחה בו.
זו היתה אחת מערכות הבחירות הבודדות בהן נשיא מכהן הפסיד למועמד חדש ולא מוכר (ביל קלינטון) אך במדינת פלורידה שנפגעה הכי קשה מן ההוריקן בוש ניצח. מדגמי ומדגמי יציאה בסיום הבחירות הראו שלתפקוד שלו אחרי ההוריקן לא היתה השפעה על החלטתם.
צפו בקטע הבא (בחלקו הסופי הביקורת הציבורית)
https://www.youtube.com/watch?v=hvPKKxg7Ezg
הבחירות בארה״ב נערכות (תמיד) בשבוע הראשון של נובמבר ועונת ההוריקנים (כמעט תמיד) היא בין ספטמבר לנובמבר. המסקנה המתבקשת היא שקלינטון ו/או טראמפ מחזיקים שניהם תיק תרגיל מוכן. זה האירוע הפוליטי הציבורי אליו ניתן להיות מוכנים יותר מכל.
ובכל זאת, כמה הפניות:
קלינטון וטראמפ אינם בתפקיד ביצועי בכל הקשור למאמצי חירום ולכן אם יתגלגל אסון גדול לפתחה של ארה״ב, הם לא צפויים להיות מסומנים כאחראים. במובן הזה, אפילו מחדלי ענק של אובמה לא אמורים להשליך על ממשיכתו, קלינטון.
מנגד, שניהם צריכים לדעת איך להתייצב לצידם של תושבי פלורידה (מדינה קריטית לבחירות) מבלי להצטייר בעיני הציבור כמי שמנצלים מצוקה על מנת לקושש קולות.
קלינטון הפנתה את משאבי הקמפיין שלה לרכישת זמן פרסום בערוץ מזג האויר. תושבי פלורידה/דרום קרולינה/צפון קרולינה חלקם שבויים בבתים ישרצנו בחמשת הימים הקרובים מול The Weather Channel, ובזמן ששדרני מזג האויר יצאו לפרסומות, הם יחשפו לספוטים הפוליטיים שלה. הביקורת על המהלך הציני לא מאחרת לבוא. מנגד, קשה לדמיין שהיא תוותר על הפיתוי הגדול הזה, להשתמש בכספי התורמים שלה לשידורי המסרים בדיוק לשתיים ממדינות המפתח: פלורידה, וצפון קרולינה. אם היא תשכיל להעלות שם פרסומות פוליטיות הפונות לציבור באופן מתוחכם, ואולי ללא הנגטיב קמפיין שהיא עושה על טראמפ, יתכן ולא תספוג ביקורת רבה.
היבט אחר, שעשוי להזיק למועמדים הוא הירידה בעניין ובשיעורי צפייה בתכנים הפוליטיים. מסדר יום ציבורי המטפל באין-דו״חות המס של טראמפ, ביצועי העימות של מייק פנס, אירועי הקמפיין הגדולים המשודרים חי – נע כל הפוקוס הציבורי למשך הימים הקרובים לפלורידה ולצפייה באישונים מזוגגים בהבזקי מסך צבעוניים, מפות סינופטיות, ושדרני-זומבי מותשים מול גשם ורוחות.
תוספת
בשעה 22:00 הייתי על הקו בשיחת רקע/שאלות ותשובות עם מנהל הקמפיין של הילרי קלינטון, רובי מוק אשר אמר לעיתונאים כמה דברים מעניינים.
ראשית, בנוגע לתוכן הפוסט שלי לעיל – מוק ציין שאין להם כוונה להעלות תשדירים פוליטיים בערוץ מזג האויר בזמן שכולם ספונים בבתים מחכים לחלוף הסערה, ושבעבר נעשה רכש לזמן אויר לערוץ הזה בשיעור של 1% מסך הרכש בערוצים שונים.
באשר להצבעה מוקדמת, מוק ציין כמה דברים מעניינים:
1) כמות האנשים שביקשו מעטפות הצבעה מוקדמות קפצה מאוד השנה. לפי התחזית של המטה של קלינטון כ 40% מן הבוחרים, במדינות המפתח, יצביעו מראש עד ל 8 בנובמבר. פלורידה, ויסקונסין, צפון קרולינה, אוהיו- החוקים במדינות הללו שונו בשנים האחרונות כדי להקל על אנשים להצביע מוקדם יותר.
2) בוחרים מרקע היספני, דורשים ומזמינים באמצעות הדואר/מייל מעטפות הצבעה מוקדמת – בשיעור שהוא בקפיצה של 77% לעומת 2012.
3) לדברי מוק הם מעריכים שיעורי ההשתפות (Turnout) יזנק למעלה בבחירות 2016. ההודעה הזו מפתיעה, כי לפי כל הסקרים והתחזיות הציבור האמריקאי הרחב סולד משני המועמדים ועקב כך נוצרה הנחה כללית כזו, שאנשים פשוט לא יבואו להצביע.
4) למעשה, בשל ההצבעה המוקדמת הגבוהה, במדינות כמו פלורידה, צפון קרולינה, נבדה- הבחירות יכולות להיות מוכרעות כבר לפני 8 בנובמבר (אבל אף אחד לא ידע זאת, כי זה לא יתפרסם מראש)
5) פלורידה: בגלל ההוריקן הצפוי, הוא מקווה שהרשויות במדינה יגמישו את המועד האחרון לרישום להצבעה (כלומר, מעבר לשבוע הבא)
6) בנוגע להכנה של קלינטון לעימות בראשון בלילה: מוק אומר שהצוות שלה יוצא מתוך נקודת הנחה שטראמפ יגיע הרבה יותר מוכן ומפוקס, שהוא מתאמן חזק עם כריס קריסטי ושהוא עושה אירועי mock town hall ובהם שואלים אותו שאלות בלי שהוא יודע מראש מה הן. הוא ציין שלהערכתו טראמפ לא ילך לנושאים האישיים התוקפניים, כפי שהוא איים בעבר.
למה הקשר האמריקאי לישראל אינו תלוי בזהות הנשיא:
Execs from Facebook, Google, and Microsoft explain why they use Israel for their R&D
http://www.businessinsider.com/facebook-google-microsoft-israel-rd-2016-10