ביום שני יפתח, מושב הקיץ של הכנסת ה 19 ולכבוד כך ריכזתי כאן את הנושאים שעל סדר היום, המחלוקות, מי נגד מי ומעט תאריכי יעד:
גרזן הקיצוצים, פטיש מאה טון, הפיל שבחדר או כל דימוי אחר שמתאים לכם: חוק התקציב
לוח זמנים: עד ל 10 ביוני תניח הממשלה את הצעת החוק על שולחן הכנסת. הדדליין לחקיקה הוא עד ליום האחרון של מושב הכנסת, ה 30 ביולי. כנהוג במקומותנו, צפויים לילות קציים ולבנים.
סוגיה מרכזית אחת: הקיצוץ במשרד התחבורה, מהלך שעשוי להקפיא פרויקטים תחבורתיים.
מי נגד מי? שר התחבורה, ישראל כץ, נגד שר האוצר יאיר לפיד. היום קיבל כץ גיבוי מפתיע מן האופוזיציה. ח”כ חיליק בר (העבודה), יו”ר השדולה לחיזוק הפריפריה אמר שהוא עם שר התחבורה בעניין.
סוגיה מרכזית שנייה: קיצבאות הילדים. האם יוטל מס על קצבאות ילדים? הם יקוצו הקצבאות באופן הדרגתי?
מי נגד מי? שר האוצר לפיד הבטיח לחבר מפלגתו, שר הרווחה מאיר כהן, שתקציב הרווחה לא יפגע.
סוגיה מרכזית שלישית: מיסוי קופות הגמל או במינוח מדויק יותר – ביטול הפטור ממס על קרנות החל מרף מסוים ומעלה.
מי נגד מי? יו”ר ההסתדרות, עופר עיני נגד שר האוצר תוך שימוש בדימויים מעולם הקוים האדומים-כהים.
סוגיה מרכזית רביעית: הקיצוץ בתקציב הבטחון.
מי נגד מי? דה מרקר נגד מערכת הבטחון. לשר האוצר מומלץ להתחיל לקרוא את העיתון הזה בקביעות, בטח ובטח לאור התרחשויות השבוע האחרון.
* * * *
ועדת השוויון בנטל הפועלת אל מול השעון המתקתק.
לוח זמנים: עד ל 26 במאי תגיש וועדת השוויון בנטל בראשותו של השר יעקב פרי את הצעת החוק לגיוס שוויוני. ועדת פרי, שבאה אחרי ועדת פלסנר (ועדת קש”ב), שנולדה על חורבותיה של ועדת טל, אמורה לקבל הכרעה היסטורית שתסדיר את הנושא אחת ולתמיד (ולא תמרח אותו עד בוא המשיח).
סוגיות מרכזיות: גיל הגיוס, חוק בעל אופי אכיפתי או סנקציות כספיות עקיפות, נשים בצבא אל מול גברים בצבא, שילוב בתעסוקה, גיוס ערבים ושילובם בתעסוקה ובחברה.
מי נגד מי? קואליציה נגד אופוזיציה. השרים-אחים בנט ולפיד מצד אחד נגד יו”ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ’ ולהקת המעודדות החדשה שלה, ראשי ש”ס ויהדות התורה. חברי הכנסת ממפלגות בל”ד, רע”ם-תע”ל וחד”ש הידועים כזועבי’ס כמייצגי המגזר המופלה לרעה ביותר בישראל.
* * * *
משבר הדיור בישראל
לוח זמנים: מעורפל
סוגיות מרכזיות: עם הקמתו של קבינט דיור, בראשות שר האוצר, גוף חדש שלא היה קיים קודם בישראל, יצטרך הציבור לעקוב מן הצד אחר ההחלטות והדיונים כדי להבין לאן חותרים שרי הממשלה.
מי נגד מי? מונחים מכובסים מעולם הנדל”ן שמאחריהם מסתתרות פצצות חברתיות אל מול ציבור משלמי המשכנתאות ושוכרי הדירות. מרכז נגד פריפריה. מבוגרים נגד צעירים. עשירים נגד עניים. על קצה המזלג מדובר ב: מיצוי כושר ההשתכרות אל מול ותק בנישואין. דיור בר השגה אל מול חוק הוד”לים. בניה ב E1 והרחבת התנחלויות למען הריבוי הטבעי אל מול דיור ציבורי מוזל במרכזי הערים.
* * * *
הר הבית בידינו
לוח זמנים: פצצה מדינית פוליטית מיד ביום הראשון של מושב הכנסת, בעקבות הודעתה של יו”ר ועדת הפנים ח”כ מירי רגב כי היא מתכננת סיור של חברי הועדה שם כדי לבחון את האפשרות שיהודים ישובו להתפלל שם. עוד בלוח הזמנים בענייני הכותל – כל ראש חודש, תפילת נשים ומתווה שרנסקי לפתרון המשבר של הזרמים הרפורמים והקונסרבטיבים אל מול האורתודוכסים
סוגיות מרכזיות: האם זכות התפילה של היהודים על הר הבית היא מוחלטת ואינה כפופה לאיזון והנחיות המשטרה והשמירה על הסדר הציבורי
האם לנשים יש זכות לקרוא בתורה ולהניח תפילין במהלכה של תפילת ראש חודש בכותל? ועד כמה זכותן כפופה להגבלות בג”צ ולהתחשבות ברגשות המתפללים האורתודוכסים?
מי נגד מי? ח”כ מירי רגב נגד ח”כ זהבה גלאון. ח”כ מיקי לוי נגד ח”כ מירי רגב (משום מה רגב אינו משיבה לו בסטטוס עוין כפי שהשיבה לגלאון למרות שלוי, כמי שהיה ניצב מחוז ירושלים סגר את הר הבית לתפילות יהודים והרי פסיקת בג”צ בתחום רשומה על שמו) וכמובן ח”כ משה פייגלין נגד המשטרה.
* * * *
חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים
לוח הזמנים: מזכיר המדינה ג’ון קרי הקציב לעניין שנתיים.
סוגיות מרכזיות: כיצד ראש ממשלת ישראל (“רק פתרון שתי המדינות”) יתמודד עם כל הפלגים והקבוצות השונות בממשלתו. האם דו”ח אדמונד לוי יובא לאישור הממשלה? האם הממשלה תמשיך לבנות באזור E1? האם הממשל האמריקאי יעשה משהו כדי להביא ליישום את נאומו של הנשיא אובמה?
מי נגד מי? שר הבינוי והשיכון אורי אריאל נגד שרת המשפטים. ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד עצמו.
* * * *
הערות לפוסט: לשם הרחבה מומלץ להיכנס ללינקים המובאים בפוסט. כמו כן, אין מדובר בסקירה מקיפה שהרי קיימים נושאים רבים נוספים.
את הפוסט אפשר לקרוא גם בפלוג, בהארץ
סוגיות מרכזיות בנושא הר הבית בידינו:
האם זכות התפילה של הנשים בכותל היא מוחלטת ואינה כפופה לאיזון והנחיות המשטרה והשמירה על הסדר הציבורי?
האם ליהודים יש זכות להתפלל בהר הבית? ועד כמה זכותם כפופה להגבלות בג”צ ולהתחשבות ברגשות המוסלמים?
יפה אמרת.
הגיע הזמן שגורמים שמאלנים-פמיניסטים-ליברלים יבינו שהמאבק הוא אותו מאבק.
תפילה אינה פרובוקציה.
לא של אישה בכותל. לא של יהודי בהר הבית.
את המתפרע יש לעצור – החרדי או המוסלמי. לא את המתפלל.
תנו להתפלל בארץ הזו!
טל, שכחת משהו : המירוץ לתפקיד הרבנות הראשית, צפוי לעורר מתח רב, בעיקר בשל העובדה שנדרשים שינויי חקיקה בשביל להגשים את מאוויהם של ש”ס והחבר’ה של בנט. ש”ס צפויה להצליח לשמור על מקומה עם ללא תיקוני חקיקה [יש עוד מועמדים מטעמה למעט הרב עמאר], והחבר’ה של בנט עשויים [יש שיאמרו צפויים] לנחול שוב תבוסה ליהדות התורה, ולשלם מחיר ראשון על החרם הבלתי צודק ומדיר המיעוטים שהטילה מפלגה שמתימדרת ליצג את הציבור הדתי לאומי [למרות שכידוע מהארץ, רבים מאוד מקולותיה, לא באו מהציבור הדתי, שתמך בליכוד, עוצמה לישראל עבודה ועוד]