דיוני האופוזיציה האלטרנטיבית, אי שם בשלהי כנס החורף הניבו ליו״ר האופוזיציה יצחק הרצוג עשרה ימים של כיסוי תקשורתי טוב. בפעם הראשונה בתפקוד של שרשרת יו״רי האופוזיציה האחרונים – ציפי לבני, שאול מופז ושלי יחימוביץ׳- נדמה היה שיש מי שמכניס תוכן לתפקיד. היכולת לשתף את כל הגוונים, המוזריות והסתירות של שבע סיעות שונות תחת קורת גג אחת, היתה תקדימית.
יחימוביץ׳ דווקא עבדה כאופוזיציה לוחמת – לבטח יותר ממופז האדיש ולבני שהתכחשה בכלל למעמד – אך יעילות ההתקפות המילוליות שלה וניסוחיה המושחזים לא תורגמו לכדי הפיכתה למועמדת אלטרנטיבית לראשות הממשלה. היא המשיכה להיתפס כל התקופה כ unelectable.
גם הרצוג לא נתפס כיום כבעל כריזמה, מנהיגות או מי שיכול לתת לנתניהו פייט רציני. ובמפלגת העבודה הזמן הוא קצוב. אם הרצוג לא יתחיל להתבלט, הוא יעוף. יש לו, במקרה הטוב, את כנס הקיץ ואת כנס החורף לתת בראש. אם לא, יחשב את קיצו לאחור.
אני מעלה פה פוסט שהוא ניתוחי, מבוסס על האופן בו אני רואה את הדברים ולכן, כמובן סובייקטיבי. אין פה עובדות נחרצות, אלא רק התבוננות צופה פני עתיד (וכמובן שכתוצאה מכך כל אחד יכול לראות זאת כמופרך או שונה כראות עיניו).
בדקתי מעט את המספרים של הרצוג, בבחינת התאמה לראשות ממשלה. על דבר אחד אין מחלוקת: בסקרים הנוכחיים אין לנתניהו שום תחליף. הציבור הישראלי כיום רואה בנתניהו כמנהיג היחיד ולא מזהה אף אחד אחר חוץ ממנו שעשוי להתאים לתפקיד. הדבר נכון בהתבוננות ימינה הן בתוך הליכוד או בימין הקיצוני של נפתלי בנט, והוא בטח נכון בנוגע ללפיד, או כל אחד אחר בשמאל-מרכז.
מנגד, ניתן לחלץ טרנד אחד קטן שבצבץ לו בחודשים האחרונים: בעוד יחימוביץ׳ כראשת מפלגת העבודה קיבלה בסקרים שיעורי התאמה של כ 6%, הרצוג הצליח לטפס לשיעורי התאמה בתחום ה double digit. ראש ממשלה מכהן, תמיד יזכה לשיעורי תמיכה גדולים בהרבה משל אופוזיציונר, כי עם מעמד ה Incumbent, מגיעה גם הסמכותיות והציבור תמיד יזהה את המכהן כראוי ומתאים יותר. הפער הוא טבעי. ובכל זאת, הרצוג הצליח קצת לשפר את מספרי ההתאמה שלו לתפקיד.
את הרצוג מאפיינת, נכון לעכשיו, יכולת שיתופי הפעולה. הוא עשה זאת פעמיים. פעם אחת באוגוסט 2013, כאשר שכנע את חברי מפלגתו, איתן כבל ואראל מרגלית, לרדת מן הסולמות עליהם טיפסו ולהתייצב מאחריו. פעם שניה, במארס 2014 כאשר הצליח לכנס את כל שבע סיעות האופוזיציה להתנגד לסל חוקים חשובים, כשכל אחת מן הסיעות מתנגדת באופן טבעי רק לחלקם ובכל זאת, לשם אחידוות האופוזיציה, וכדי להראות לקואליציה פייט יצאו כל הסיעות מן המליאה והשתתפו בדיוני האופוזיציה האלטרנטיביים. הסיבות היו טכניות, עקב סעיף שנוצל על ידי הקואליציה כדי להעביר את החוקים ללא דיוני נגד. אך הרצוג ושאר ראשי הסיעות הסתמכו על פרסומים בתקשורת (מורן אזולאי, ווינט, נדמה לי) שהקואליציה הפעילה את סעיף החירום רק כיוון שלא סמכו אחד על השני.
אז מה על הרצוג לעשות?
מצד אחד, פעם אחר פעם הקואליציה נראית כמו לול תרנגולים. קרקורים, קריאות קרב, כל אחד והכרבולת שלו. הם מתקוטטים על כל מינוי: הנגידה, הנשיא, יו״ר הקואליציה, יו״ר ועדת חו״ב. אף אחת מן התרנגולות לא מטילה ביצי זהב (פתרון למשבר הנדל״ן) ואין דבר אחד שהולך חלק. אין גם צפי לשיפור. התרנגולות הללו, ויסלחו לי כל הטבעונים, שואפות לשפד זו את זה. מרוב סכסוכים – כשכלי התקשורת מגוייסים לקרבות – קשה לדעת באיזה עיתון לקרוא כדי לקבל את המתכון המשובח ביותר לעוף בגריל.
מצד שני, השת״פ באופוזיציה עשה להם יפה לעור הפנים. ח״כ מאיר פרוש איים השבוע בחרם צרכנים חרדי-ערבי משותף. לא נשמע כדבר הזה בישראל. הדרת החרדים מתכנית 0% במע״מ היתה הטריגר. הכעס על לפיד בקרב המגזרים החרדים והערבים עולה וגואה. לזוגיות האופוזיציונית המוזרה הזו (חרדים-ערבים) היה ניצן לפני כמה חודשים כשח״כ אייכלר נאם בערבית מעל בימת הכנסת לפני כשמונה חודשים וח״כ אחמד טיבי השיב לו בנאום ביידיש.
הנה המסקנה (שלי, שלי בלבד):
אם הסכסוכים מזיקים לצד אחד, והשת״פ תחת מטרייתו של הרצוג נתפס כאותנטי, מדוע שהרצוג לא ימשיך בכך? זה תפס פעמיים, ועשה להרצוג את העבודה. על כן, מדוע לא ימשיך לבנות את עצמו כאדם שיודע לכנס ולאחד מגזרים? אין דרך לצמוח בהתאמה לתפקיד ראש הממשלה, אלא אם עושים את התפקיד האלטרנטיבי בניהול, תכנון וביצוע מאחה. שידגיש את נתניהו ולפיד המפלגים ואת עצמו כאלטרנטיבה – איש ההסכמות והגישורים.
שיקים לו עתה את קואלייצית הקשת או קואלייצית הגוונים (Rainbow Coalition) תוך שהוא זונח את המינוח המקובל ׳אופוזיציה׳, כיוון שזהו ביטוי בעל משמעות שלילית. אם הרצוג הוא טוב במהלכים חיוביים וממילא לא מצליח לייצר את הכריזמה של האיש עם הסכין בין השיניים, אלא היה וימשיך להיות הטיפוס של הילד הטוב, מדוע שינסה להיות ׳מועדון קרב׳? הוא אינו משדר פייט, וגם לא יצליח, ככל הנראה, להפוך לאגרסיבי. בולדוג הוא כבר לא יהיה. ומדוע לו למלא תפקיד כזה? שליברמן ובנט ימלאו את משבצת ה׳ילדים הרעים׳.
קואלייצית הקשת היא עם צליל ומינוח המזכיר במידה מסוימת את ארגוני הקשת המזרחית. כל ה׳אחרים׳ של החברה הישראלית: ערבים, חרדים, מזרחים, ואפילו נשים (שלא אמורות להיות מיעוט, אך תמיד סובלות ממעמד נחות). שימצא את הדרך הנכונה ללב הרוסים. שיתאם מהלכים בין כל שבע הסיעות, שיעבוד איתם על דף מסרים משותף, שיזמין אותם שוב לבניין מפלגת העבודה בדרום תל-אביב וילך גם אל בתיהם. שימנה את יו״ר קואלייצית הקשת, ח״כ שיעבוד כנגד תאומי המריבה לוין/אלקין, שניים האוחזים ברוטציה בתקפיד (יו״ר הקואליציה), שלא רצו בו מלכתחילה.
יותר מכך, שירים ממשלת צללים. עם שר חרדי, שר ערבי, נשים בצמרת ועוד. ממילא האופוזיציה נכנסת עכשיו לתקופה של דשדוש ושעמום כי הממשלה הזאת, ללא תהליך שלום או מו״מ, נראית די יציבה. שיוכיח הרצוג שהוא יודע לשתף במשך זמן, ביציבות, בתכניות אלטרנטיביות חוצות מגזרים. גפני עשוי להיות שר אוצר הצללים שלו, זהבה גלאון שרת בטחון הפנים, מוחמד ברכה שר הרווחה, ומרב מיכאלי שרת המשפטים. שיבחר היטב את שר משבר הנדל״ן ושר יוקר המחיה, שניים עם כישורים מילוליים בוטים שידעו להגיב מהר, לקטול ולפגוע בקואליציה מתחת לחגורה. שני הנושאים הללו הם עקב אכילס של הממשלה וקואלייצית הקשת צריכה לדעת לנגוס בלגיטימציה של הממשלה הנוכחית. שחברי קואליציית הקשת ידגישו את כל המריבות הפנימיות בליכוד, את חוסר היכולת להחליט על מינויים בכירים, ואת העובדה שבקואליציה, בניגוד ל׳קואלייציית הקשת׳ אין שיתוף פעולה.
כפעיל במפלגת העבודה, שלחתי להרצוג ולח”כים האחרים הצעה מפורטת למדי שקוראת להקמת ממשלת צללים זמן קצר לאחר שנבחר ליו”ר. זכיתי לתגובה לקונית מצד הרצוג וממספר ח”כים אחרים (בר-לב ושפיר היו הפחות לקוניים). בנתיים לא נראה שהרצוג מתכוון לממש את הרעיון, וחבל.
מעניין מאוד. יכול להיות שהצעתך באה מוקדם מדי אחרי שנבחר. להזכירך, נצחונו לא היה בטוח ולא ברור עד כמה הוא באמת חשב, כמה חודשים לפני כן, שהוא יכול להדיח את יחימוביץ׳. עכשיו כבר חלפה יותר מחצי שנה, וקרו בה דברים, אין ספק שאפשר כבר להסיק את אופיו הציבורי ושטיפוס קרבי הוא לא יהפוך להיות. אולי עליו להתכנס ולהשתמש בתכונות האופי הבולטות שלו …
זה נכון, הרצוג באמת מצויין בשיתופי פעולה. תראו למשל איזה יופי הוא שיתף פעולה שנתיים עם ביבי בממשלה שלו כשר הפרטת הרווחה, כשבינתיים המפלגה שלו גוססת מאחורה. ותראו איזה יופי הוא שיתף פעולה עם אולמרט 3 שנים, אפילו אחרי הכישלון של מלחמת לבנון השנייה ואחרי שהתחילו לצוץ האישומים הפליליים. כזה הוא בוז’י שלנו, שותף נאמן. .
למען האמת, יכולת שיתוף הפעולה הפנומנאלית של בוז’י כמעט ומשכיחה את המעלות האחרות שלו, שהצדיקו את עלייתו לראשות מפלגת העבודה במקום שלי יחימוביץ’. הבה נמנה כמה מהן:
1) הוא לא אישה.
2) הוא לא סוציאליסט או בעל נטייה סוציאליסטית כלשהי.
3) לאף-אחד אין סיבה לשנוא אותו.
4) הוא עשיר, והחברים בהתאם.
5) הוא אשכנזי.
6) הוא לא מחזיק בדעות העלולות לאיים על מישהו, או בדעות כלשהן לצורך עניין זה.
7) הרזומה הפוליטי שלו מורכב מהרבה תפקידים עם שמות מרשימים וממעט מאוד תוכן.
8) הוא יכול לפזר הבטחות בלי חשבון והסיכויים שמישהו יזכור אותן אחר-כך קלושים.
9) הוא חטוב יחסית לגילו וקולו ומראהו מקנים לו חן נערי ולא מתאמץ.
10) הוא לא שלי יחימוביץ’. 11) וכמובן: הוא אחלה, אבל ממש ממש אחלה ,בשיתופי פעולה. זה שהם כמעט תמיד נעשים עם היריבים הפוליטיים שלו זה כמובן כורך המציאות.
גבירותיי ורבותיי, ראש ההממשלה הבא (אולי בחלומות של יוסי ביילין): יצחק בוז’י הרצוג! ולתפארת הבינוניות שמפלגת העבודה גוררת את עצמה אליה בכל פעם מחדש.
ואגב: מרב מיכאלי שרת המשפטים, אפילו בכאילו? אני אמור לצחוק?
גם הקשר בין זהבה גלאון לתפקיד השרה לביטחון פנים לא לגמרי נהיר לי, שלא לומר מופרך לחלוטין. אבל מי אני שאדבר, אני חי במדינה שבא יאיר לפיד שר האוצר.
לגמרי. בוז׳י הרצוג הוא כלום בפיתה. אין לו טעם ואין לו ריח בניגוד מוחלט לשלי יחימוביץ׳ שיש לה טעם וריח שקנו לה אוהדים רבים ושונאים רבים.
מצד שני, גם לציפי לבני אין טעם או ריח, גם היא כלום ושום דבר אבל מיתוג טוב הביא אותה להצלחה גדולה בבחירות 2009 (הצלחה שהיא בזבזה לגמרי על חוסר מעש בלי למנף את הכוח הגדול שהיה לה בתור יו״ר המפלגה הגדולה בכנסת). ההבדל בינה לבין הרצוג הוא שבניגוד ל-2009 כיום המפלגות החרדיות פגועות מאוד מנתניהו, ואם בוז׳י יצליח להביא הישג אלקטורלי בבחירות הבאות (אני בספק רב, אבל מי יודע) הם עשויים להמליץ עליו לנשיא/ה.
כרגע זה נראה שהבינוניות של הרצוג ביחד עם העדר העמדות שלו לגבי כל עניין לא מרשימות אף אחד ולי יש תחושת בטן שמפלגת העבודה בראשותו תגיע למספר המנדטים הנמוך בתולדותיה. בוז׳י צריך מיתוג טוב בשביל להצליח למכור את הסחורה התפלה שהוא מציע, והכיוון שטל פירטה כאן יכול להתאים למגבלותיו.
יש מלכוד גדול בהצעה הזו.
השותפים של הרצוג באופוזיציה הם פוסט ציונים במקרה הטוב, אנטי-ציונים במקרה הפחות טוב. ההבלטה של הקשר הזה תסבך אותו מבחינה פוליטית וסביר להניח שתרסק אותו פוליטית עד כדי כך שסופו של המטוס המלזי יהיה עליז כמו סרט של וולט דיסני.
יותר מזה, כדי לייצר ממשלת צללים צריך לגבש עמדות ברורות ותחליפיות. אין לו דעה כזו בנושא הפלסטיני (הדרישה לקיים מו”מ איננה דעה). אין לו בעניין הכלכלי שום אלטרנטיבה סבירה. הוא כלוא בין זהבה גלאון (כולכם עניים שווים) ונציגת הוועדים שלי יחימוביץ’ משמאל לבין ברוורמן ומרגלית מימין.
את רושמת ששלי קיבלה שיעורי התאמה של 6% לראשות ממשלה ומראה סקרים שהיא קיבלה 12% לעומת 14% של בוז’י (כשהטעות הסטטיסטית היא 4%)
מתוך הפוסט אליו לינקקתי: ״שם נשאלים הנסקרים מי מתאים יותר לתפקיד ראש הממשלה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו זוכה ל 41% לעומת 7% ליחימוביץ’. שר החוץ אביגדור ליברמן זוכה לתמיכה יותר מכפולה מיחימוביץ’ (16%) כשהוא מתמודד מול נתניהו.״
לאחר המהפך של 1992,אמר יוסי ביילין-“חלון ההזדמנות שניתן לשמאל ב-92′ היה מקרי. רבין התחפש לבגין וכך ניצחנו את הבחירות. ההזדמנות הזאת לא תחזור, העם הזה ימני בעמדותיו, אנחנו חייבים להשאיר להם מציאות מדינית שלא יוכלו לשנות אותה”.
אז למי בוז’י יתחפש? לביבי? לבנט? כי עם דרך מדינית כמו של מר”צ, איזה מצביע ימין יעבור להצביע עבורו?
עם כזאת ממשלת צללים, אין לעבודה סיכוי לעבור את אחוז החסימה… גם מצביעי העבודה ומרצ לא רוצים לראות את גפני מתקרב לכסף ציבורי (גם אם זה רק בכאילו). וזהבה גלאון השרה לביטחון פנים? פחד אלוהים.
אז צריך אלטרנטיבה לנתניהו אבל יש סיבה טובה למה החברה’ האלה, השותפים הפוטנציאליים של העבודה, לא בקואלציה…
אני הייתי מציע להרצוג להתמקד בנושא המדיני: ליזום מפגשים עם שרים בעולם, לנסות להגיע להסדר בלתי פורמלי עם הרשות, לנסות לתקשר עם סעודיה ושאר מדינות באיזור. לבנות על הסלידה של כל העולם מביבי ולהראות איך מקבלים אותו בצורה יפה שם. זה יבנה לו תדמית של מדינאי ואדם שמתאים להחליף את ביבי יותר משותפות עם טיבי וגפני. זה גם ינגוס קולות ביש עתיד שחלק גדול ממצביעיה מסכים איתו בנושאים המדיניים. הוא גם די טוב בזה.. מלבד זאת, הימור לא פרוע שלי אומר שבקרוב ישראל תתחיל לחטוף מכל מיני ועדות של האום ונסיונות חרם למינהם. כשהישראלים יחטפו את הכאפה הזאת, אז הם בהתחלה יעשו שרירים אבל מהר מאד ינפנפו את ביבי לטובת מישהו שנראה להם כטיפוס אחראי לשיקום היחסים (בדיוק כמו שרבין החליף שמיר לאחר עצירת הערבויות של בוש או כמו שברק נתפס לאחר כהונת נתניהו).
כמובן שהיתרון שלו בתור מישהו שמסוגל לתקשר עם כל חלקי הבית ישמש בתור יתרון אבל לא על זה תבנה מלכותו..
במילה אחת: הלוואי.
אין דרך טובה יותר להבטיח קואליציה ימנית-חילונית/סרוגה מבטון, מאשר קיבוע מראש של ברית בין ערבים, שמאל קיצוני (“מרכז-שמאל”) וחרדים. יצירת ממשלת צללים שבה תהיה מרב מיכאלי שרת משפטים, זהבה גלאון שרת רווחה, מחמד ברכה שר רווחה (עם או בלי חברות בקבינט?…), וכמובן, מעל לכל – משה גפני שר האוצר – תשאיר רבבות שמאלנים בבית, מתוסכלים (או שתיתן ליאיר לפיד הנשמה מלאכותית מטורפת…).
ביבי נתניהו נהנה כבר שנים מכך שיריביו משמאל נתפסים כגמדים, ומסורת הליכוד שלא קוראים תגר על המנהיג שהביא נצחון בבחירות, מונעת איום פנימי עליו. התכנית שלך, שבאה מתוך אותה תפיסה אידיאליסטית שמאמינה ש”אם רק נלך עוד קצת שמאלה, העם יפקח עיניו ויבין כמה טוב זה יעשה לו”, לא יכולה לעבוד.
אם השמאל רוצה לנצח בחירות – כדאי לו לנסות לשכנע שהוא לא כזה שמאל. את מציעה בדיוק את הפתרון ההפוך (ועוד מגדילה עשות בכך שאת מבריחה שמאלנים רבים באמצעות הרעיון של שר אוצר חרדי).
נ.ב.
שכחת לתת תפקיד לדרעי…
אלא אם כן את קוראת בקול ברור – אני כאן בשביל שהשמאל יתחזק ויהיה בשלטון.
אם את הופכת להיות יועצת פוליטית אז הסיקור שלך תמיד ייתפס כמוטה, ובעיניי זה חבל, כי במקום משאלות לב עדיף לעסוק בניתוח הקיים ובהשערת העתיד, ולא בייעוץ.
למה לא יצאתי בקול ברור וגדול לנשים בימין מה עליהן לעשות כדי שיהיו יותר נשים בליכוד/בימין (עד כדי כך שהאשימו אותי שאני חותרת להתמודד בפריימריס של הליכוד). תמיד יאשימו אותי במשהו. אין מה לעשות, זה בא עם המקצוע.
מסקרן. מי היה מטוטמם עד כדי לחשוד בך בנטיות ליכודיות? זה בערך כמו לחשוד במיכאל בן ארי בשאיפות להתמודד בפסאודו-פריימריס של מרצ…
מישהו שהתעמק בדברים שכתבתי על לימור לבנת/ציפי חוטובלי/אילת שקד והיה משוכנע שאני מלקקת ממעמקי גרוני כדי לתפור לעצמי ג׳וב. כמו כן, אל תהיה מופתע שאספר לך שאני קיבלתי וגם מקבלת הצעות עבודה מן הימין (ומן הסתם אתה בטח לא מופתע שבימים אלה, בעוד אתה חופר מנטרות ימניות קיצוניות כל היום, מספר די גדול של שרים/בכירים מעסיקים במשרות בכירות אנשי שמאל)
ראשית, פוליטיקאים אף פעם לא מפתיעים אותי, לא משמאל ולא מימין. אין לי צל של ספק שפוליטיקאים מסוגלים להאמין שיצליחו לזכות ברצון טוב מהתקשורת הישראלית, אם יוכיחו עצמם כמי שדואגים לחברים בברנז’ה…
זה לא עוזר ולא יעזור להם, כמובן – אבל מאז ומתמיד הבעייה של רוב הפוליטיקאים מימין הייתה עקומת לימוד נמוכה מדי בכל הנוגע לתקשורת הישראלית…
מה שכן, אין ספק שבאופן כללי, הימין יותר סולבני מהשמאל, ועל כן טבעי יותר לראות איש ימין מעסיק תומכי שמאל, מאשר איש שמאל שיעסיק תומכי ימין…
בקיצור, תמסרי ד”ש ל”מתעמק”. כדי להיבחר בליכוד, את צריכה תמיכה ממישהו קצת יותר משמעותי מאשר לימור לבנת (שבקושי נכנסה לרשימה – ונעזרה רבות בשריון…).
מצוין. חותם על כל מילה
תודה
זו חפיפניקיות בהתגלמותה.
האם את באמת חושבת שאפשרי לייצר אפילו ממשלת צללים עם נוכחות חרדים וערבית? אם כן אנא הסבירי כיצד.
אם את חושב תשאת מצטטת מאמר של מישהו מynet, למה לא פשוט לעשות חיפשו של שתי דקות ולבדוק אם זה אכן המאמר שלו?
את מתעלמת מכל מה שפורסם על הרצוג בתקשורת, כולל גיוסו של בטאט, כולל היערכויות לבחירות הכלליות. מסתמכת רק על דעותייך ועל סקר כלשהו. זה לא ניתוח רציני וזה בעיקר מתעלם מהמון מידע שקיים.
יותר מכל דבר אחר זו דוגמה לעיתונאות חפיפניקית ולא רצינית.
להגות דעה לא מבוסס תכל אחד יכול.
לאור המשפט של אולמרט וגזר הדין, כחבר מפלגת העבודה, אני חושב על כל ניקוי האורוות שהיה צריך להעשות בשנים ההן בהן פוליטקאים התחמקו מהדין אם דרך שתיקה בחקירות או אם דרך הכשר אבל אבל מסריח, הוא נורה אדומה עבור חברי מפלגת העבודה, הדבר דומה לשתיקתה של שולה זקן בתחילת מפשט אולמרט. יתרה מזאת, החיבור בין הרצוג לדרעי תואמת לתמונה אותה העלת של ליברמן המדבר בעד אולמרט. איני רואה שוני בין הדברים. כמו כן, איתן כבל היווה עבורי אכזבה גדולה כשחבר לאיש בינוני כבוז’י והעניק הכשר לאיש ששתק בחקירות. אני לא עצמי בוחר שוב באיתן כבל. חטאם עיתונאים המציגים “אין אלטרנטיבה לביבי” גדול מאד, מצד אחד יוצאים כנגד “ישראל היום” המאדיר את ביבי ומצד שני מפמפמים את המנטרה. גם השימוש במילה unelectable. שאותו הדבקתם שלי יחימוביץ הוא בבחינת עזרה לימין. היום אנו ניצבים על פי התהום. אני חושב שאותם עיתונאים מכים כיום על חטא. אכן אני ניצב בפני דילמה – אם הבחירות היו נערכות בימים אלו , לא חושב שהייתי ממהר לבחור בבוז’י כמנהיג, אם כבר ניקוי אורוות, אז עד הסוף. לכן טל, אם אני בחבר מפלגת העבודה מהסס, מה יאמר שאר הציבור. אין ספק כי שתיקתו של בוזי’ והבינוניות שלו יבואו לידי ביטוי במערכת הבחירות הבא ויוצגו לשאר חלקי העם שאינו חשוף כמונו ביום יום לפוליטיקה, אז אל תמהרו להכתיר.
*תואם *משפט *אני לא רואה עצמי בוחר שוב באיתן כבל. בדברי נפלו מספר שגיאות הקלדה נוספות, אבל אני בטוח שתדעו לקורא את כל הטקסט כפי שהוא.
ניתוח מאוד מעניין וענייני, אבל לטעמי אינו מתייחס לשאלה כיצד בוז׳י משיג יותר אחוזים בסקרים. הפתרון שאת מציעה הוא רחוק מהריאל-פוליטיק הנדרש על מנת לצבור הון פוליטי בקרב אלו שיש להם כזה.
בסופו של יום, הקול של השמאל מתחלק בין לפיד, בוז׳י, לבני וגלאון. כל עוד מחנה השמאל כה מפוצל אני לא רואה דרך שבוז׳י יהווה אלטרנטיבה ממשית לביבי.
בכל מקרה, נקווה שיועץ התקשורת של בוז׳י עוקב אחר הפלוג.